Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Alešak 3. 3. 2017 15:13

wikxzen: já jsem právě k vůli focení "přesedlal" z kola na koloběžku Crussis cross.
Také se mi nechtělo během jízdy k vůli focení kolikrát zastavit a slézat s kola.
Na kolobce sundám nohu z nášlapu a stojím a fotím...
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hlava 4. 3. 2017 10:42

basa333 píše:fuji xt-1 + fuji 23/1,4 jako rychlé sklo a fuji 18-55. investuj raději do skel než do těl, pokud video není důležité.

Jak je na tom s rychlostí XT-1 oproti novější XT-2? Není to hlemýžď?
Hlava
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 4. 3. 2017 10:50

Hlava: u AF-S není ten rozdíl tak drastický, ale zlepšení tam je. Něco jiného je AF-C - u X-T1 nepoužitelné, u X-T2 už pro běžné situace úplně v pohodě.
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hlava 4. 3. 2017 11:31

Před nějakým časem jsem sháněl foťák na práci, čímž jsem skončil u SONY A5100 spolu s 10-18/4. Jednoznačně to byl a je posun proti všemu, co jsem dosud měl. K tomu mám ještě Sigmu 30/2.8 (s ní jsem velmi spokojen), SONY E 24/1.8 (s tím mi to nějak moc nejde, byť když se zadaří, tak jsou výsledky skvělé) a SONY 50/1.8 OSS (čekal jsem teda lepší ostrost). Rychlost foťáku mi přijde OK.

No zvažuju, co s tím dál. Na práci se mi to s tím 10-18 jednoznačně osvědčilo, tam jediné co mi občas schází, je možnost externího blesku, ale čert to vem (jde to nahnat vysokým ISO, šum mi tam nevadí).

O dost horší je to ale pro mé vlastní focení mimo práci.
Za prvé mi u A5100 chybí hledáček (k práci jej nepotřebuji).
Za druhé co jsem si tak letmo prohlížel X-T20, ale zejména X-T2/X-T1, tak tam jsem nadšen z těch mechanických voličů. Dříve jsem fotil na Minoltu XD7, kde se taky vše jednoduše manuálně nastavilo. U A5100 je opruz pro jakékoli nastavení furt něco štrachat v menu (pro práci je mi to fuk, tam to nepotřebuji). U Fuji všechno krásně přístupné.
Za třetí u SONY mi dnes už vadí (pro práci je to zase fuk, tak fotím všechno s tou 10-18 na F4), že nejde clona nastavovat na objektivech, ale zase kdesi přes tělo fotoaparátu. Na objektivech staré Minolty byly hezky clonové kroužky a hle! Objektivy Fuji je mají taky! To mi přijde jako pecka.
Za čtvrté u té A5100 mi trochu vadí (pro práci zase fuk), že někde nad ISO 200-400 už se začíná projevovat šum. Ne nijak výrazně, ale je tam.

Zkrátka jsem ve fázi dumání, jestli rozšířit stávající E-mount (časem asi sáhnout po A6500 či nástupci, otázkou je, jestli si ale místo toho nepořídit nějakou A7, v každém případě bych si k tomu asi pořídil i 55/1.8)? Nevýhody co tam vidím jsem ale už popsal (moc elektronizované ovládání), ne úplně dobrý výběr skel.

No anebo dumám, jestli si nenechat jen tu A5100 + 10-18/4 na práci.
A pro zábavu si nepořídit něco jiného? Což mě velmi zaujaly Fuji X, a to zejména X-T2 (případně X-T1?).
Všechno nastavení voliči pěkně na těle, clonový kroužek na objektivu. Velmi hezký vzhled připomínající mou stařičkou Minoltu. Pak bych asi střelil ten 24/1.8 + 50/1.8 (případně vyměnil s někým, kdo chce z Fuji na SONY?) a vrhnul se cestou Fuji ...

Umíte někdo porovnat SONY E vs. Fuji?
Rychlost, kvalita skel, kvalita výstupu, apod.?
Ideálně někdo, komu oba systémy prošly rukama ...
Hlava
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 6. 3. 2017 12:33

Alešak píše:...

Koloběžky mě lákají již delší dobu - jen se k tomu stále nemám. Dovedu si však sebe na kolobce docela dobře představit.

Dolgor píše:

Díky za reakci! To je pravda - začnu tím co nabízí místní obchody: X-Pro2 + XF35mm f/2 WR
Aspoň se naučím s fotoaparátem plně pracovat než přejdu na další skla.

Už jen čekám na výzvu k vyzvednutí. Nemůžu se dočkat!

Petr
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod basa333 8. 3. 2017 12:35

Hlava píše:Jak je na tom s rychlostí XT-1 oproti novější XT-2? Není to hlemýžď?

to ti bohužel neumím říct - pro mé potřeby (příroda, rodina, street) je xt1 úplně v pohodě. já myslím, že s každým aparátem se v podstatě dá fotit vše, jen je třeba s ním "srůst". dřív byly také "jen" zrcadlovky s manuálním ostřením a také se dělaly krásné fotky. fotka vzniká hlavně za aparátem ;-)
basa333
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 17. 3. 2017 13:57

Tak už je to doma. Včera v noci nebylo moc prostoru, ale těším se na víkend a první seznamování s X-Pro2. Za ten přepálený efekt se kdyžtak omlouvám - s novým iPhonem 7+ jsem se ještě nezklidnil - honeymoon potvůrka je nevyzpytatelná mrška. :-) Jinak je to se setovým objektivem Fujinon XF 35mm f/2 WR. Líbí se mi a bude legrace s ním pracovat.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Alešak 17. 3. 2017 14:55

wikxzen: blahopřeji a přeji spoustu radostí s "fujinou" a parádní 35kou, do smrti nebudeš litovat... :tleskani
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 19. 3. 2017 16:30

Díky, jsem stále v efektovém honeymoon sevření! :-)
Nicméně, X-Pro2 už má za sebou první toulky po okolí a nutno podotknout, že bude třeba mít s sebou minimálně dvě tři další baterie (aby to zvládlo celodenní výlety). S tímto jsem však na základě poznatků jiných majitelů na webu víceméně počítal. Firmware jsem rovněž aktualizoval a zdá se, že zatím, co se provozu týče, to funguje dobře. Ve složce je již přes 1000 snímků po dvou dnech, teprve teď se budu tím tak nějak zaobírat v počítači a hodnotit, přebírat a upravovat kde bude třeba.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Alešak 19. 3. 2017 17:43

Jo, s těma baterkama je to docela pravda, mám k X100s tři, ale většinou si vystačím s tou jednou, nebo
dvěma. Displej mám zapnutý jen při prvním zapnutí a nastavení a pak jen hledáček. Většinou ten optický,
ale i ten EVF používám, a to tehdy, když chci vidět, jak asi bude snímek vypadat. Šťávu dost šetří manuální
nastavování všeho. Tak ještě jednou, ať ti to dobře fotí a dělá jen radost... :-)
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 19. 3. 2017 18:10

Alešák: jak to myslíš, manuální nastavování všeho? To na spotřebu nemá téměř žádný vliv.

Nejvíce spotřebu ovlivní doba po kterou je foťák zapnutý. Samotný počet expozic má na spotřebu malý vliv. Nejvíce se dá tedy ušetřit pokud se člověk naučí foťák vypínat a zapínat. Ze začátku sice proti zrcadlovce oser, ale jak si na to člověk zvykne, dělá to automaticky a je v pohodě. 500-700 fotek na jedno nabití je pak zcela běžné. Což (alespoň pro mě) stačí většinou na celodenní focení.
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alešak 19. 3. 2017 18:42

David: jo, řekl jsem blbost.To, že nastavuji clonu clonovým kroužkem na objektivu a ostřím ručně,
tím energii opravdu neušetřím. Ano, já jsem také zvyklý aparát, hned po exponování vypínat
a fotky si prohlížím až doma na monitoru...
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Salva Pecka 23. 3. 2017 13:07

Sony
Salva Pecka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 46Power 23. 3. 2017 16:00

Tady cesky:

http://www.fujiclub.cz/novy-firmware-pr ... ec-brezna/

Skvele Fuji..ISO 125 a 160 a dalsi, skvele
46Power
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 23. 3. 2017 22:22

19. Doplnění možnosti „Snímač očí + LCD displej“ v režimu zobrazení

Aktualizace nabízí možnost „Snímač očí + LCD displej“ v režimu zobrazení, která umožňuje fotografovat s použitím hledáčku a kontrolovat snímky na LCD displeji podobně jako u zrcadlovky.

Take tomuto nerozumiem. Preco v rezime zobrazenia a nie fotenia? To akoze budem fotit v rezime zobrazenia?
Nechcem byt zly, ale Fuji stale asi nevynaslo jeden rozumny rezim prepinania EVF/LCD. Predpokladam, ze po odfoteni mi bude na LCD svietit fotka kym mi neklapne baterka.
Ak to iba debilne napisali a bude to skutocne fungovat ako u DSLR, take sa ospravedlnujem.
JSP070
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka