Před nějakým časem jsem sháněl
foťák na práci, čímž jsem skončil u SONY A5100 spolu s 10-18/4. Jednoznačně to byl a je posun proti všemu, co jsem dosud měl. K tomu mám ještě Sigmu 30/2.8 (s ní jsem velmi spokojen), SONY E 24/1.8 (s tím mi to nějak moc nejde, byť když se zadaří, tak jsou výsledky skvělé) a SONY 50/1.8 OSS (čekal jsem teda lepší ostrost). Rychlost foťáku mi přijde OK.
No zvažuju, co s tím dál. Na práci se mi to s tím 10-18 jednoznačně osvědčilo, tam jediné co mi občas schází, je možnost externího blesku, ale čert to vem (jde to nahnat vysokým ISO, šum mi tam nevadí).
O dost horší je to ale pro mé vlastní focení mimo práci.
Za prvé mi u A5100 chybí hledáček (k práci jej nepotřebuji).
Za druhé co jsem si tak letmo prohlížel X-T20, ale zejména X-T2/X-T1, tak tam jsem nadšen z těch mechanických voličů. Dříve jsem fotil na Minoltu XD7, kde se taky vše jednoduše manuálně nastavilo. U A5100 je opruz pro jakékoli nastavení furt něco štrachat v menu (pro práci je mi to fuk, tam to nepotřebuji). U Fuji všechno krásně přístupné.
Za třetí u SONY mi dnes už vadí (pro práci je to zase fuk, tak fotím všechno s tou 10-18 na F4), že nejde clona nastavovat na objektivech, ale zase kdesi přes tělo fotoaparátu. Na objektivech staré Minolty byly hezky clonové kroužky a hle! Objektivy Fuji je mají taky! To mi přijde jako pecka.
Za čtvrté u té A5100 mi trochu vadí (pro práci zase fuk), že někde nad ISO 200-400 už se začíná projevovat šum. Ne nijak výrazně, ale je tam.
Zkrátka jsem ve fázi dumání, jestli rozšířit stávající E-mount (časem asi sáhnout po A6500 či nástupci, otázkou je, jestli si ale místo toho nepořídit nějakou A7, v každém případě bych si k tomu asi pořídil i 55/1.

? Nevýhody co tam vidím jsem ale už popsal (moc elektronizované ovládání), ne úplně dobrý výběr skel.
No anebo dumám, jestli si nenechat jen tu A5100 + 10-18/4 na práci.
A pro zábavu si nepořídit něco jiného? Což mě velmi zaujaly Fuji X, a to zejména X-T2 (případně X-T1?).
Všechno nastavení voliči pěkně na těle, clonový kroužek na objektivu. Velmi hezký vzhled připomínající mou stařičkou Minoltu. Pak bych asi střelil ten 24/1.8 + 50/1.8 (případně vyměnil s někým, kdo chce z Fuji na SONY?) a vrhnul se cestou Fuji ...
Umíte někdo porovnat SONY E vs. Fuji?
Rychlost, kvalita skel, kvalita výstupu, apod.?
Ideálně někdo, komu oba systémy prošly rukama ...