Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Allien driver 4. 5. 2016 04:58

ako už dadajax napísal - proste dslr syndróm
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 4. 5. 2016 08:50

JSP vzdyt stejny je to i u DSLR, akorat v OVF nevidis tu zmenu... Proste se nauc delat se zamnknutim expozice a nebo spoj AF bod s merenim expozice... :)
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 4. 5. 2016 10:11

Tohle není o DSLR vs. mirrorless. To je o míře blbosti různých výrobců ve vlastnostech a v ovládání. Už minimálně 10 let let je zcela normální standard to, že si můžeš vybrat, jestli namáčknutím zamykáš jen zaostření nebo i zaostření a expozici. Mnohem častěji je zapotřebí namáčknutím zamykat jen zaostření a expozici neustále i po namáčknutí měnit podle scény při rekompozici. Samozřejmě jen v režimu celoplošného měření expozice, u bodového měření expozice má smysl pouze zamykání obojího. Takže pokud dnes nějaký foťák bez ohledu na výrobce nemá režim pokračování měření expozice po namáčknutí kvůli zaostření, pak je to bez diskuzí hrubá chyba a pokud by kdokoliv tuto chybu omlouval, pak se jednoznačně přiznává k tomu, že je mu oddanost značce nebo post-buy syndrom důležitější, než zdravý rozum a správné fungování. Abych si zametl před vlastním prahem, tak každý foťák, který jsem měl, tak měl nějaké ergonomické nebo funkční chyby, v posledních letech byla napravena řada zásadních chyb, ovšem někdy třeba paradoxně byly odstraněny chyby v enthusiast modelech a zůstaly v profesionálních modelech - např. nemožnost přiřadit jednomu z rolerů změnu ISO hodnoty. To je asi tak z poloviny tak velká chyba jako případná nemožnost pokračovat bez obezliček v celoplošném měření expozice po namáčknutí.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 4. 5. 2016 16:19

Jak souvisí nevypnutelný zámek expozice s profi fotografováním?
Kolik procent profi fotografů používá Fuji pro profesionální fotografování?
Proč by měli profi fotografové všechno více manuálně nastavovat když mají méně času a jsou ve větší časové tísni, než pokročilí amatéři?
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 4. 5. 2016 17:02

Na tomto místě se sluší připomenout:"... ale je to semiprofi a je to v návodu."
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 4. 5. 2016 17:37

FoE: ty to nechápeš, ve firmwaru 8.0 doplněním téhle funkce ohromí celou uživatelskou základnu
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod JSP070 4. 5. 2016 18:17

ForeignerOnEarth píše:Tohle není o DSLR vs. mirrorless. To je o míře blbosti různých výrobců ve vlastnostech a v ovládání. Už minimálně 10 let let je zcela normální standard to, že si můžeš vybrat, jestli namáčknutím zamykáš jen zaostření nebo i zaostření a expozici. Mnohem častěji je zapotřebí namáčknutím zamykat jen zaostření a expozici neustále i po namáčknutí měnit podle scény při rekompozici. Samozřejmě jen v režimu celoplošného měření expozice, u bodového měření expozice má smysl pouze zamykání obojího. Takže pokud dnes nějaký foťák bez ohledu na výrobce nemá režim pokračování měření expozice po namáčknutí kvůli zaostření, pak je to bez diskuzí hrubá chyba a pokud by kdokoliv tuto chybu omlouval, pak se jednoznačně přiznává k tomu, že je mu oddanost značce nebo post-buy syndrom důležitější, než zdravý rozum a správné fungování. Abych si zametl před vlastním prahem, tak každý foťák, který jsem měl, tak měl nějaké ergonomické nebo funkční chyby, v posledních letech byla napravena řada zásadních chyb, ovšem někdy třeba paradoxně byly odstraněny chyby v enthusiast modelech a zůstaly v profesionálních modelech - např. nemožnost přiřadit jednomu z rolerů změnu ISO hodnoty. To je asi tak z poloviny tak velká chyba jako případná nemožnost pokračovat bez obezliček v celoplošném měření expozice po namáčknutí.

Zhrnul si to presne. Je to hrubá chyba a ospravedlňovať to môže fakt iba Fuji ultras. Fuji má takých perličiek viac.
Lotrandor: JJ hoci je tvoj príspevok ironický, máš pravdu. Predpokladám, že Fuji ešte nejaké aktualizácie vydá.
Niektoré nedostatky som očakával, niektoré ma prekvapili. S X-T1 som som nadmieru spokojný, ale nebudem sa tváriť, že to je profi foťák, preto na ňom nefungujú bežné veci.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 4. 5. 2016 18:55

JSP070: já mám FUJI rád, mě se líbí jak to dělají. I proto mě štve když se přijde na podobný nedodělek. FUJI není tak velká firma a vývoj softwaru se nedá vzít zkratkou, chápu proč na to jdou takhle. I proto tvrdím, že jejich vydávání firmwarů není věcí zákaznicky orientovaného přístupu, ale nutností.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod landov 4. 5. 2016 19:36

Ty jo, Cvachovi kvitne konkurencia.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod D.a.l.i 4. 5. 2016 20:39

Alien: Nemyslíš, že to trochu přeháníš s osobními výpady?
Nač ten spěch? 5 minut mě nezabije :-)
D.a.l.i
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 4. 5. 2016 22:11

OT jako první výstraha
Lotrandor
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka