Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cport 3. 6. 2014 23:13

super dik
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mas0n 4. 6. 2014 21:53

Pokud je tu někdo, kdo oba aparáty vlastnil, nebo aspoň měl v ruce, prosím o doporučení, co vybrat - X -Pro1 nebo X-E1?
Jde mi o případné rozdíly (AF, velikost, ovládání, výstup...), obecně o Fuji až tak vědět nepotřebuji. Je to pro přítelkyni, momentálně má Fuji X10 a chce něco "lepšího", ale jen od Fuji. X-E1 jsme měli na týden k dispozici, X-Pro1 bohužel nikdo v mém okolí nemá, takže sám je porovnat nemůžu.
mas0n
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 4. 6. 2014 22:03

Testoval jsem bohužel jen X-Pro1 a X-E2, takže můžu hodnotit jen velikost a ovládání (ty mají X-E2 a X-E1 +- stejné). X-Pro1 je velká a těžká, viz toto srovnání: http://camerasize.com/compact/#371,258,ha,f

Rozdíl 100g už může být docela podstatný pokud jde o foťák pro přítelkyni. Celkově se mi X-E2 držela a ovládala mnohem lépe. I když ten hybridní hledáček u X-Pro1 má taky něco do sebe...
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Big.T 5. 6. 2014 05:02

Kdyz jsem procital testy k X-E1, tak v jednom bylo zminovano, ze nejpodstatnejsi rozdil je snad jen v hledacku. X-1Pro hybridni, X-E1 ciste elektronicky.
Big.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Big.T 5. 6. 2014 22:15

Jak zjistim, zdali mam v X-E1 pripadne v Fujinon objektivu aktualni firmware?
Big.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 5. 6. 2014 22:48

http://www.fujifilm.com/support/digital ... nload.html

Dej do foťáku prázdnou kartu, drž DISP/BACK tlačítko a zapni foťák.

-- 5. 6. 2014 22:51 --

Poslední FW dost doporučuju, protože přidává některé užitečné fce, např možnost volby AF bodu po zmáčknutí šipky dolů na čtyřsměrném ovladači. Předchozí FW to umožňoval jen po zmáčknutí AF tlačítka vlevo od displeje - což je ergonomická zhůvěřilost.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Big.T 6. 6. 2014 06:48

4 Dolgor. Diky, ale zde je popis samotného upgrade. S tim srozumen jsem. Ale jak zjistim atualni verzi fv. v tele? Nebo něco prehlizim?
Big.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 6. 6. 2014 07:16

Big.T: Když budeš držet tlačítko DISP při zapnutí foťáku, tak se to ukáže na displeji. Jak verze FW těla, tak objektivu.
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Big.T 6. 6. 2014 07:53

Super. Diky. Tak telo mam fw. 1.01 a sklo 2.01. Takze update. Pokud hledam dobre, tak poslední ver. fv pro telo je 2.20 a pro 35/14 je 3.10? Mohu do obou nahrat rovnou posleni fw., nebo musim postupne jak za sebou fw. prichazely.
Big.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 6. 6. 2014 08:00

Upgradoval jsem z 2.00 na 2.20 bez mezikroku (2.10) a pohoda. Na stránkách Fuji píšou, že je třeba foťák s fw 2.10 nebo dřívějším, takže by mělo být možné upgradovat rovnou.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Almik 6. 6. 2014 09:34

Zdravím,

předem se omlouvám, pokud je odpověd na mou otázku někde na předchozích 55ti stranách tohoto vlákna...

Zajímalo by mě, jak dalece se posunul vývoj v podpoře Fuji RAWů, aby z nich šlo opravdu ve srovnání s konkurencí vymáčknout maximum? Jsou ve všech konvertorech ty rawy už odšuměné a barvy "vyblité", tak jako to člověk může videt na stránkách dpreview třeba při srovnání X-T1 s Nikonem D7100 na stejnou citlivost? Ten jejich systém se mi jinak celkem líbí, ale totok by mi vadilo, bo do JPEG prakticky nefotím.
FX: Nikon D750, Sigma 35/1,4 Art, Nikkor AF-S 85/1,8 G, blesky SB-800, SB-600
m4/3: Olympus E-M10, Panasonic 12-32/3.5-5.6, Samyang fish-eye 7,5/3.5, blesk FL-36R
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 6. 6. 2014 09:56

ano, ten system je nejzajimavejsi z bezzrcatkovych - teda pro me.

Tu otazku s RAWem moc nechapu, teda chapu, ale nevim, kam smerujes :-) Potrebujes pekne RAWy a nebo pekne fotky, ktere dokazes dostat z RAWu? On ten rozdil muze byt i v optice - a ty rozdily v prenosu barev a kontrastu jsou nekdy propastne
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Almik 6. 6. 2014 10:42

Samo že bych chtěl dostat pěkné fotky z rawu :-) ale samozřejmě čím méně úprav je nezbytné v PC provést, tím pro mě lépe. Nikam tím dotazem nesměřuju, prostě se jen ptám, jaká je situace v současné době co se podpory raw konvertorů týče, protože jsem si zatím žádnej raw z Fuji zpracovat nezkusil, vycházím pouze z toho, co jsem viděl na dpreview a tam mi příjdou rawy jakoby už odšumnělé z foťáku (méně detailů i šumu, bledší barvy), pokud je to problém čistě jen dpreview a jinak je v současnosti vše v pořádku, tak pak jedině dobře.
FX: Nikon D750, Sigma 35/1,4 Art, Nikkor AF-S 85/1,8 G, blesky SB-800, SB-600
m4/3: Olympus E-M10, Panasonic 12-32/3.5-5.6, Samyang fish-eye 7,5/3.5, blesk FL-36R
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 6. 6. 2014 11:58

Po zkušenosti s X-T1 můžu říct, že Fuji má normální RAWy a dají se upravit stejně jako jakýkoliv jiný RAW. Akorát v LR 5.3 jsem měl defaultně nastavený odšum pro tenhle foťák na 50 (!!!), takže než jsem si toho všimnul, tak jsem se taky divil, co je to za patlanici...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka