Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod reign 19. 5. 2014 22:05

lukas_highenergy.cz: jj, 85 na APS-C, neboli 128-135 na FF. Na děti supr, na dospělý asi už moc. No, skla má pro mně zatím nejlepší Nikon (85+35), jestli ještě vydají něco jako 24/2,8 DX za lidový peníz, tak si snad znovu koupím zrcadlovku :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 20. 5. 2014 09:21

Já mam taky 135mm jako oblíbený ohnisko. Na psy a psí portréty to udělá fajn vzdálenost, optický bývají ty 135tky taky fajn a perspektiva mi vyhovuje víc, jak u těch delších. Jen bych teda radši k tý a7 135/2 než 135/2.8, ale tak aspoň si řikám, že to neni velký. No a na druhý straně mam rád 28mm (24 by taky nebylo špatný, ale myslim, že tam už by to moc deformovalo perspektivu), ale mam to taky jen jako 28/2.8 a ta možnost práce s HO je tam omezená. Ale zase 28/1.4 by asi byla už moc velký kráva na nošení :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod reign 20. 5. 2014 09:27

já myslel 24 reálné ohnisko, tzn. 36 po přepočtu
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 21. 5. 2014 20:44

Mám teď na testování půjčený 56mm f1.2. První dojmy jsou skvělé, bohužel jsem to dostal s dost vybitým akumulátorem, tak jsem stihl udělat jen pár výcvaků cestou domů.

LemoN_81 se tady nedávno sháněl po nějakých RAWech s vysokým dynamickým rozsahem. Tak tady jedna ukázka z dnešního slunečného dne. https://dl.dropboxusercontent.com/u/137 ... CF8339.RAF

Za mě super, dají se hezky vytáhnout oblasti ve stínu, aniž by se zvýraznil šum.

Pokud máte ještě nějaké dotazy na X-E2, nebo na ten objektiv, ptejte se. Mám to na týden a zase připravím nějaké dojmy v podobě článku.
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LemoN_81 22. 5. 2014 13:39

Tak moje X-E2 je doma, prozatim jenom s 18-55, ale za tu cenu z bazaru ji neslo nevzit. Ted musim polovit najek ty pevna skla :-)

Mel bych jeden dotaz, stahl jsem si ze stranek fuji jejich origos RAW convertor SilkyPix abych to porovnal a ty RAWy mi v nem nejdou otevrit. Nevite kde je chyba?
LemoN_81
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dolgor 22. 5. 2014 14:46

Zkus Lightroom. Sice jdou zvěsti, že Adobe neumí demosaikovat data z X-trans senzorů, ale mně se to zdá dobrý:
http://www.edisk.cz/stahni/55238/testik ... .63MB.html
První fotka je vždy jpeg z foťáku, další jsou konverze v Lightroom a doostření v Sharpeneru z Google Nik collection.
Nevím, jak novější, ale X-E1 má docela potíže s přepálenou modrou oblohou, rázem je tam cyan v asi pětkrát horší formě než mívaly Nikony D70. Naštěstí je tu solidní prostor pro vytahování ze stínů, takže podexpo a postproces to řeší. Obrazová kvalita při troše péče může být super, což se obecně ví, že, ale dokud člověk sám nezkusí...:)

-- 22. 5. 2014 14:47 --

...jo a 18-55/2,8-4 je moc povedené sklo, ostrý z rohu do rohu a na 55/4 velmi slušný bokeh.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod LemoN_81 22. 5. 2014 15:02

Doma jsem mam Lightroom tam jsem to zkousel. Jde mi o to, ze na pracovni notebook mi Lightroom nedovoli nainstalovat z nasich korporatnich duvodu...

Dovoli mi mit jenom originalni software k fotaku a uz i tady s tim je plno kecu ;-) Takze nemate prosim nekdo originalni verzi, ktera je na CD pro X-E2 ? Ja jsem kupoval svuj fotak v bazaru a CDcko jsem nedostal... :-/
LemoN_81
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 22. 5. 2014 15:35

Dolgor: já fakt nachci flamewarovat ani trollit, jen se dotýkám věci, která mě dlouhodobě zajímá nebo irituje. Věřím Ti, že jsi žádný odšum při vyvolání z RAWu nepoužil, tím spíš - hodnotím teď ty upravené fotky:
mám z toho fakt dost divný pocit jako zatím z textury všech Fuji-X fotek, které jsem kdy viděl. Podívej se třeba na horizont na ty minimální detaily, zatímco střechy a zdi těch hradů jsou prakticky bez struktury. Na jedné straně extrémně prokreslené detaily a hned vedle nic, jen takové náznaky stínohry různých map, spirál a ornamentů, prostě místo kresby zanikající v šumu takové divné struktury. No a ty ostré hrany a kontury jsou jakoby vyryté a změněné do ornamentů. Nik Sharpener umí doostřovat velice pěkně, na ten bych to nesváděl. Fuji by se mně děsně líbil těmi skly, ale z té textury mám furt hodně zvláštní pocit, prostě ne jako z fotky, ale něco mezi rytinou a olejomalbou.

-- 22. 5. 2014 14:42 --

Třeba ta fotka 2223, první edit, kamenitý břeh vpravo - to je jako kdyby to projelo nějakým kreativním filtrem. Takový pomačkaný.

-- 22. 5. 2014 14:42 --

Třeba ta fotka 2223, první edit, kamenitý břeh vpravo - to je jako kdyby to projelo nějakým kreativním filtrem. Takový pomačkaný.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 22. 5. 2014 16:23

FotoABC, odšum jsem neřešil a v Lightroomu jsem odšumovátky nehýbal, ale neručím za případné defaultní zásahy Lightroomu. Hrad je už trochu mimo HO, je ostřeno na strom v popředí nad hladinou. Textura hlavně na zelených plochách mi přijde jiná než u senzorů s Bayerovou maskou. Trochu mi to připomíná výstup fraktálových algoritmů na upsampling. Nicméně mi to nepřipadá zase tak zlé. Až zbude čas, zkusím udělat pár fotek s D7000 vedle X-E1, ať se to dá zhodnotit pořádně a nemluvím jen o dojmech, protože ty mi říkají, že je to víceméně plichta a hezký fotky jsou z obou. Dám ti pak někam rawy ke stažení.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 22. 5. 2014 16:33

LR má v některých verzích pro různá těla defaultně nastavený různý odšum - např. na 7D mi sám od sebe nastavuje 25, na a7 0, na Fuji taky něco přes 20... Ty dílčí parametry pod tím z hlavy nevim.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Big.T 31. 5. 2014 09:32

Jake jsou vlastne zasadni rozdily mezi X-E1 a X-E2? Ma smysl v soucasne dobe kupovat bazarovy X-E1, nebo radeji priplatit za X-E2? Je cenovy rozdil mezi temito typy tak zasadni? Mam moznost koupe bazaroveho tela X-E1 (bohuzel jiz po zaruce) za cca 10tic.. Rad bych neco zalozniho k DSLR.
Big.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 31. 5. 2014 12:23

Za záložní foťák bych zbytečně neutrácel. Podrobnější dojmy např zde:
http://photographylife.com/reviews/fuji-x-e2
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 3. 6. 2014 14:32

Daji se na ty Fuji nasadit i nejake objektivy jinych vyrobcu?
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 3. 6. 2014 21:03

Přes příslušnou redukci skoro všechno. Funkčnost pak závisí na mnoha proměnných, ale s AF bych nepočítal.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 3. 6. 2014 21:26

Myslel jsem bez redukce samozrejme ...
cport
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka