Proč jste přešli z DSLR na bezzrcátko?

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod rodri 6. 9. 2013 21:26

Grimjaur, přesně tak, 12-50 jee daleko vyuzitelnejsi než to vypadá. Já ho pouzivam hodně často, je to pro mě takovej dělník na všední časy. Jen škoda svetelnosti na dlouhým konči. Ale na dokumentaci různých akci je fajn. Teď mě ale zajímá 12-40 a hlavně 40-150/2.8, co se má objevit příští rok.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 6. 9. 2013 22:12

5,6 nebo 6,3 (0,5 EV?), to není velký rozdíl a jak jsem koukl právě do hledáčku na 42mm mi to dá 5,9 a na 14mm 3,8. Takže v porovnání se 14-42mm 3,5-5,6 je to ve stejném rozsahu 3,8-5,9. Což považuji za zanedbatelný rozdíl oproti světelnosti seťáčku 14-42. Ono je to vždy dilema malý zumík nebo světelný ale velký (a tedy hmotnější). Aktuálně uniklý 12-40 2,8 mě ani moc nezajmá. Spíš si doplním pevňáky (zatím 20 a 45, pouvažuji asi o 12mm). A souhlas Rodri, spíš by mne zajmalo jak dopadne 40-150 2,8. Ale nevím jestli ho budu chtít / potřebovat. Pokud, tak by mne zajmal nějaký nový širokáček, ideálně něco konstrukcí mezi 9-18 a 7-14 (zmiňuji stávající modely). Ale to myslím hned tak nebude.
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 6. 9. 2013 22:38

Radek71 píše - Tady si s hloubkou ostrosti hraje nějaký Musil.....

No já mám na mysli i trochu jiné hrátky, které ovšem částečně souvisí s tím českým spisovatelem.... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 6. 9. 2013 23:55

rodri píše:Grimjaur, přesně tak, 12-50 jee daleko vyuzitelnejsi než to vypadá. Já ho pouzivam hodně často, je to pro mě takovej dělník na všední časy. Jen škoda svetelnosti na dlouhým konči. Ale na dokumentaci různých akci je fajn. Teď mě ale zajímá 12-40 a hlavně 40-150/2.8, co se má objevit příští rok.

ja ti nevim ale jsem asi jediny komu prisel 40-150 jako kockopes, to 35-100 bylo podle meho gusta a i 70-200 neboli cropove 140-400 jsem ocenil radeji.
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 7. 9. 2013 01:49

V te dobe neexistence sirokacu bylo 11-22 prdacky. Strasne malo rozsireny sklo.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 7. 9. 2013 09:35

11-22 je a byla fajn, verzi mft bych bral vsemi dvaceti.
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 9. 2013 10:02

Včera ve 23:38 jsem napsal Radkovi71:

Puntík píše:
Radek71 píše - Tady si s hloubkou ostrosti hraje nějaký Musil.....

No já mám na mysli i trochu jiné hrátky, které ovšem částečně souvisí s tím českým spisovatelem.... :-)

Zdravím

Pro úplnou srozumitelnost k tomu ještě dodám, že třeba takové hrátky, kdy si postavím před sebe do řady (ne do zástupu) tři lidi, kteří budou stát vedle sebe, budou se (třeba) držet za ruce a ostrý z nich bude pouze ten prostřední. :-) Mimochodem, takto jsem nedávno viděl kdesi v parcích hrát si s hloubkou ostrosti dva fotografy.
(A pro dotvoření jisté konzistence - do zdejší diskuse jsem nevložil pouze dvě fotky. :-) )

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 7. 9. 2013 11:26

Ano, některé příspěvky mají hloubku. Aktuálně bych tedy přidal - kráva nebo býk v nějaké hloubce (možná ostrosti). Snad to bude jasné.
Přílohy
Kráva.jpg
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 9. 2013 11:40

Ač je to nemilé, vidím, že někdy by bylo užitečné užítí polopatismu. Snad tedy příště....

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 7. 9. 2013 15:36

Tak upravujem svoj prehľad, práve som dorazil z fotoprehliadky starého centra Zadaru, kde je dosť predpoklad, že turisti vezmú to najlepšie, čo majú. Asi 8-9 vesměs základných nikonov so seťákom, prekvapivo len 1 canon, ale zato 7D. Prekvapivo dosť obstaroznych ultrazoomov. Samozrejme drvivá prevaha mobilov a mydiel je nemenná. Ja jediný som mal bezzrcatko a jediný som menil sklo. Total dinosaurus...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 9. 2013 22:15

pazit píše:Psal jsi taky "a pokud nejde o velikost" - jenže o to většině majitelů CSC myslím právě jde. Proč si jinak kupovat CSC foťák, který je dražší, než levné DSLR.
Ten kto prešiel cez "2x kompakt -> 2x APS-C DSLR -> 2x Full Frame -> M43" dokáže oceniť omnoho viac:
From Canon to MFT: “The Truth Behind The Migration” by Mohammad Shafik:
I see more advantages to MFT than just size and weight when compared to DSLRs
(a napísal tam 11 dôvodov)

pazit píše:FotoABC: .. Začal jsi tu porovnávat kvalitu výstupu CSC s FF a to myslím nikdo nedělá a ani dělat nebude, každý asi chápe, že FF je jinde.
V tom odkaze je aj linka na jedno porovnanie (Roger Cicala - A Weekend with the Panasonic 12-35 f/2.8)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 9. 9. 2013 07:43

On tak trochu pokračuje v tom, co dělal doposud - zdůvodňuje si svoji potřebu nakupovat. A je v tom dobrej. Jen je otázka, co s tím my ostatní, co nemáme 5D3 na prodej.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Radek71 9. 9. 2013 08:28

Presne tak jak pise Ganec. Frekvence obmeny je vysoka, nakupem bezzrcatka financni skodu jenom zvysuje a vynechanim CSC z nakupniho retezce vyznamne usetri.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 9. 2013 08:32

Lotrandor: vysvetľuje čím prešiel a k čomu dospel.
Stálo ho to pekné prachy, takže svoju skúsenosť poskytol ostatným, aby tým zbytočne nemuseli prejsť (ak nechcú) a aby vedeli čo ich (možno) čaká.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 9. 9. 2013 09:10

Hlavne je dobre zdoraznit, co tam napisal

On the other hand, these are the scenarios where I believe DSLRs are still king:
Sports and action: my OMD sucks at tracking any moving subject, no matter how fast or what I do, unlike the DSLRs with their phase detection systems. I sincerely hope the EM-1 changes this.

Dufam Ganec, ze ti to od cloveka, ktory presiel z DSLR na M43 bude stacit ako argument, kedze 10 ludi na tomto fore ti to nedokazalo vysvetlit.

Ovsem stale nechapem, preco ma niekto potrebuju neustale zdovodnovat prechod na M43. Komu vadi vaha a velkost, tak tam prejde, pokial akceptuje ceny. Kto to chce, ten si to kupi. Hoci aj prechod na kompakt. Je to kazdeho vec predsa. Ale zdoraznovat a neustale skumat a presvedcovat .. rozhodnem sa, skusim , vyskusam, fotky su pre mna prijatelne => prejdem. Bezny uzivatel , co pokukuje po DSLR na M43 neprejde, pretoze je to o dost drahsie a to, co je lacne je horsie. Tak naco to riesit ?
Radit niekomu nieco nasilu ? OMG .. tak prebiehal dzihad aj krizova vojna.

edit: a este par argumentov pre DSLR tam chyba.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka