od janfoltyn 5. 7. 2013 12:42
jurysjuras: Proč tak jančíš? Letíš na neopakovatelnou cestu do míst, na která se už v životě nevrátíš?
Hodláš investovat poměrně zásadní částku. Nejlepší, co můžeš udělat, je nákup neuspěchat. Zajeď si do velkého fotokrámu a tam si jednotlivé foťáky osahej, ať víš, jak ti sednou do ruky, jak se ti líbí pohled do hledáčku / na (výklopný) displej konkrétního přístroje, jaké má ovladače, menu, jak se ti ovládá mechanický / elektronický zoom, podívej se, kolik stojí objektivy pro případné dokoupení, zvaž, jestli absence standardní patice na blesk pro tebe je / není handicap, jestli se ti líbí barevný výstup.
Když se vydáš do obchodu, foťák si osaháš a koupíš ještě před dovolenou. Když budeš mít otázku, prodavač by ti na ni měl odpovědět (určitě bych se nebál ptát v Megapixelu a ve Foto Škoda). Pokud to nestíháš... osobně bych s nákupem počkal a dovolenou řešil jinak.
Potřebuješ si ujasnit, co vlastně chceš - kompakt, bezzrcadlovku (zrcadlovku jsi asi opustil, ale někteří se k ní stále jako k variantě či pro srovnání vyjadřují). Nevíš, co ti sedne, tápeš.
V týdnu jsem byl v krámu, osahal si foťáky, které se mi líbí. A zjistil jsem, že mi jeden výrobce absolutně nesedl do ruky. Co když se ti stane to samé?
Teoretická úroveň zdejších diskutujících je někdy dechbereoucí, praktické zkušenosti mnohých jakbysmet, ale fotit budeš ty, ne jejich rady, které nemusí být vždy objektivní, mohou být i hodnotově zabarvené. Zrovna malý hledáček, jaký mají Nikony D3x0 / D5x00, jsou děs běs. Stejně tak pohyb v jejich menu. Ovšem fotky dělají pěkné, to se musí nechat. Sám jsem jeden měl.
K bezzrcadlovkám: Na NEXe si dokoupíš Sigmy za dobrý peníz, jsou to velmi dobrá skla (viz photozone.de a jejich recenze Sigmy 30/2,8 a 60/2,8). Soňácký Sel 50/1,8 OSS určitě nestojí deset tisíc, ale standardně kolem sedmi a půl (občas i pod sedm). Nepříjemné je, že 3 N a 5R nemá klasické sáňky na blesk.
Samsung NX je psutý za snímač, ale má širokou nabídku slušných skel za dobrý peníz.
Možná ti bude vyhovovat Olympus, který bude v řádu měsíců vyprodávat E-PL5 (přijde nástupce), což je hodně zajímavý foťák. A skla na něho mohou stát majlant, ale taky pár tisíc - zrovna jako na zrcadlovku. Levné Sigmy jsou i pro m4/3.
Suma sumárum, vím, že se opakuji - pokud můžeš, počkej si a nekupuj zajíce v pytli.