Bezzrcadlovka okolo 14000

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jurysjuras 5. 7. 2013 11:23

Jasně, jde mi o to s čím udělam lepší fotku jestli s D5100 s 18-55 což je low-end zrcadlovka nebo s fujinou x20 což je pomalu špička. Nebavim se o dokupovani skel. Vemte vpotaz jen seťák. Protože pokud se tim nechci extra zabývat a budu fotit jen na dovče a občas na výletě, tak kopuvani skel za x tisic je pro mě bezpredmetny.
jurysjuras
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 5. 7. 2013 11:31

šul nul stejné, s mírnou převahou pro zrcadlovku

ovšem koupí setu s 18-105 se ti pravděpodobněji stane, že už další sklo nebudeš potřebovat

-- 5. 7. 2013 11:33 --

pozor: Ganec opět píše lži - to o kvalitě cenově srovnatelných CSC vs DSLR

edit2: pozor, D5100 je lowend provedením, ale výkonem super foťák

edit3: -dneska nějak edituji- jestli chceš za každou cenu šetřit, tak raději než D5100+18-55 pořiď D3100+18-105 http://www.electroworld.cz/product/foto ... COMP_ZBOZI
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 5. 7. 2013 11:49

jury: Ber to takhle Pokud nedokoupíš další sklo jsi na tom stejně. Kompakt Ti neumožní ale případně se posunout dál, kdežto DSLR/CSC už ano. Když Tě to chytne co Ti zbyde s fuji? Omezeující kompakt, budeš ho muset prodat a budeš stejně. Když ne, vyhodíš prachy tak jako tak.

Jestli Ti nevadí rozměry ber D5100 s 18-105 věř mi že budeš spokojenej. Počítej s menším hledáčkem, obtížnějším focením přes LV. Na oplátku dostaneš lepší úchop a kvalitní základ na kterém se dá stavět

Jestli naopak hledáček nepotřebuješ, ber nějakou bezzrcadlovku. Klidně tu sony se seťákem, na webovém rozlišení nemáš případné nedokonalosti šanci poznat, pro tisk to je také dostatečné

-- 5. 7. 2013 11:53 --

možno samo i ekvivalent u canona, ale tam už jsi přes původní zrcadlovkový limit
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 5. 7. 2013 12:06

reign píše:Ganec: točíme dokola - výhodu snímače zabije světelnost objektivu, rozdíl se seťákem vůči Fuji je minimální, kdybys vyzkoušel oba, věděl bys.

Jenže i s tou horší světelností je venku obvykle možné fotit na základní citlivost, kde má Nex vyšší DR a menší šum, takže např. nehrozí to, kvůli čemu jsi sám X20 vracel- že se po vytáhnutí stínů o 1,5 EV začne rozpadat obraz. Má tím pádem i větší rezervu pro různé prosvětlovací funkce (SW optimalizace DR). Na druhou stranu by pro mě osobně byl dosah seťáku nedostatečný, ale jestli "jurysjuras" těch přepočítaných 80mm stačí a nepožaduje hledáček, tak nevidím na straně X20 žádnou podstatnou výhodu.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jurysjuras 5. 7. 2013 12:23

Vy ste mi zase zamotali palici .. :-)
jurysjuras
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 5. 7. 2013 12:27

protože správné řešení není nikdy jen jedno :)
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 5. 7. 2013 12:31

já bych koupil toto z bazaru pokud bych nechtěl moc investovat http://www.paladix.cz/bazar/index.php?uid=31529
anebo nikona d5100 ale jedině s 18-105. určitě si nevystačíš s 18-55, po prvním nasazení ti to dojde, že ten rozsah je malý, pokud světelný kompakt tak bych bral nikona p7700 - 2 rolery, 4 ovládací kolečka, ani malé ani velké, slušné jak foto tak video, objektiv světelný s dobrým průběhem světelnost a hlavně ohniska 28-200 mm, pokud bych to měl mět pouze na ty dovolenky a přírodu atd tak neváhám ani minutu - p7700 viz http://www.photographyblog.com/reviews/ ... ct_images/ od šurkale má trefu http://www.digimanie.cz/recenze-nikon-c ... im/4794-10
Naposledy upravil metyn dne 5. 7. 2013 12:36, celkově upraveno 1
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 5. 7. 2013 12:34

reign píše:ovšem koupí setu s 18-105 se ti pravděpodobněji stane, že už další sklo nebudeš potřebovat
.. lebo ti kvôli rozmerom to kilové hebedo bude sedieť na poličke a nebude s tebou chodiť na výlety :-)

jurysjuras píše:Vy ste mi zase zamotali palici .. :-)
Takže rekapitulácia:
Potrebuješ foťák hneď, lebo o týždeň letíš na dovolenku
=> tým pádom odporúčam vylúčiť zrkadlovku, lebo:
1) zaberá veľa miesta v batožinovom priestore
2) za taký krátky čas sa ju nestihneš naučiť používať - so zrkadlovkami sa totižto fotí inak

Asi ideš k moru
=> tam ti NEX spraví lepšiu službu ako X20 kvôli lepšiemu DR

Pomohlo?
Naposledy upravil Ganec dne 5. 7. 2013 12:42, celkově upraveno 3
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfoltyn 5. 7. 2013 12:42

jurysjuras: Proč tak jančíš? Letíš na neopakovatelnou cestu do míst, na která se už v životě nevrátíš?
Hodláš investovat poměrně zásadní částku. Nejlepší, co můžeš udělat, je nákup neuspěchat. Zajeď si do velkého fotokrámu a tam si jednotlivé foťáky osahej, ať víš, jak ti sednou do ruky, jak se ti líbí pohled do hledáčku / na (výklopný) displej konkrétního přístroje, jaké má ovladače, menu, jak se ti ovládá mechanický / elektronický zoom, podívej se, kolik stojí objektivy pro případné dokoupení, zvaž, jestli absence standardní patice na blesk pro tebe je / není handicap, jestli se ti líbí barevný výstup.
Když se vydáš do obchodu, foťák si osaháš a koupíš ještě před dovolenou. Když budeš mít otázku, prodavač by ti na ni měl odpovědět (určitě bych se nebál ptát v Megapixelu a ve Foto Škoda). Pokud to nestíháš... osobně bych s nákupem počkal a dovolenou řešil jinak.

Potřebuješ si ujasnit, co vlastně chceš - kompakt, bezzrcadlovku (zrcadlovku jsi asi opustil, ale někteří se k ní stále jako k variantě či pro srovnání vyjadřují). Nevíš, co ti sedne, tápeš.
V týdnu jsem byl v krámu, osahal si foťáky, které se mi líbí. A zjistil jsem, že mi jeden výrobce absolutně nesedl do ruky. Co když se ti stane to samé?
Teoretická úroveň zdejších diskutujících je někdy dechbereoucí, praktické zkušenosti mnohých jakbysmet, ale fotit budeš ty, ne jejich rady, které nemusí být vždy objektivní, mohou být i hodnotově zabarvené. Zrovna malý hledáček, jaký mají Nikony D3x0 / D5x00, jsou děs běs. Stejně tak pohyb v jejich menu. Ovšem fotky dělají pěkné, to se musí nechat. Sám jsem jeden měl.

K bezzrcadlovkám: Na NEXe si dokoupíš Sigmy za dobrý peníz, jsou to velmi dobrá skla (viz photozone.de a jejich recenze Sigmy 30/2,8 a 60/2,8). Soňácký Sel 50/1,8 OSS určitě nestojí deset tisíc, ale standardně kolem sedmi a půl (občas i pod sedm). Nepříjemné je, že 3 N a 5R nemá klasické sáňky na blesk.
Samsung NX je psutý za snímač, ale má širokou nabídku slušných skel za dobrý peníz.
Možná ti bude vyhovovat Olympus, který bude v řádu měsíců vyprodávat E-PL5 (přijde nástupce), což je hodně zajímavý foťák. A skla na něho mohou stát majlant, ale taky pár tisíc - zrovna jako na zrcadlovku. Levné Sigmy jsou i pro m4/3.

Suma sumárum, vím, že se opakuji - pokud můžeš, počkej si a nekupuj zajíce v pytli.
janfoltyn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 5. 7. 2013 12:43

Ganec píše:=> tým pádom odporúčam vylúčiť zrkadlovku, lebo:

2) za taký krátky čas sa ju nestihneš naučiť používať - so zrkadlovkami sa totižto fotí inak

Pozor: opět lež, fotografování zrcadlovkou je naprosto intuitivní, na rozdíl od focení na Japonce, no a na sluníčku u moře souboj hledáček vs displej... No, ale jo, víme alespoň, že Ganec se zrcadlovkou fotit nenaučil.

janfolltyn: Samsung NX má výborný snímač, ale špatný obrazový procesor, tudíž nutno fotit do RAWu a to je zase u něj pomalé - velké soubory+malý buffer=pocuchané nervy

bral bys k moři foťák bez hledáčku?
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jurysjuras 5. 7. 2013 12:49

Zrcadlovku prozatím vyškrtnem. Když vemu nexe 5rk a treba me to chytne, daj se na to koupit teda objektivy. Na kompakt ne. V krame jsem osahaval toho nexe a ten objektiv je pekne tezkej vudci tomu telu. Ale fotky to umi delat pekny . Ale zase se tahat s nexem nebo s x20 kdyz z toho jsou podobny fotky.
Ale zase nex nema hledacek ..coz je celkem divny, kdyz to ma výměnné objektivy .
jurysjuras
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka