Bezzrcadlovka okolo 14000

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jurysjuras 3. 7. 2013 13:04

Ahoj, vždy jsem chtěl zrcadlovku, ale pak jsem se rozmyslel, kvůli váze a následných investic do objektivů. Proto jsem hledal něco co bude tvořit porovnatelné fotky se zrcadlovkou. Zalíbil se mi http://www.alza.cz/sony-nex-5rk-cerny-o ... 395717.htm. Volili byste něco jiného v tomto cenovém rozmezí?
jurysjuras
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 7. 2013 13:19

Sorry, že odbočuji, ale jak se liší následná investice do objektivů u zrcadlovky a bezzrcadlovky? Mně to připadá jako úplně totéž.

Jinak tady máš laboratorní testy základních objektivů k bezzrcadlovkám:
http://www.photozone.de/sony_nex/724-so ... ss?start=1
http://www.photozone.de/m43/827-olympus ... ez?start=1
http://www.photozone.de/olympus--four-t ... 56?start=1
Je vidět, že Sony moc objektivy neoslňuje, zase má ale nejlepší kvalitu obrazu z těl.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 3. 7. 2013 13:22

Kdybych si byl absolutně jistý, že jiná skla nebudu už kromě seťáku kupovat, zvolil bych raději nějaký super kompakt. Při cca stejném výsledku ušetříš peníze i rozměry a hmotnost.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 3. 7. 2013 14:01

Souhlas s Reignem. Ohledně této problematiky jsem sepsal i článek se srovnáním alternativ - http://blog.flor.cz/chcete-koupit-zrcad ... y-kompakt/ - třeba Ti pomůže
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jurysjuras 3. 7. 2013 16:02

Takže myslíte že profi kompakt bude dělat lepší fotky než bezzrcadlovka s 18-55 ? Nevyznam se v kvalitě objektivu ..
Jinak ty profi kompakty vidíte jaký v tyhle cenový relaci. Mně jde o ten zoom aby nestal za prdek u těch kompaktu . Většina má okolo 20mpx aby nebul vysokej šum
jurysjuras
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 3. 7. 2013 16:35

pokud koupíš kompakt s BSI CMOS čipem (míň šumu), tak kvalita fotek vyjde velmi podobně. Není nic jednoduššího než si najít na netu ukázkový fotky z různých foťáků a posoudit výstup na vlastní oči. V cenové relaci do 14 tisíc jsou v podstatě všechny profi kompakty - Nikon P7700, Panasonic LX7, Canon G15, Samsung EX2, Olympus XZ-2, Fuji X20
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 3. 7. 2013 17:01

jurysjuras - možná by debatu usnadnilo, kdybys zopakoval svůj záměr, .."..do objektivu nechci moc investovat. Tisknout totiž taky nehodlám maximálně na A4 nebo A3 jednou za rok ...."...

Takže s ohledem na budoucnost, kdy by tě focení chytlo, spíš něco levnějšího, v tom případě nebudeš litovat peněz a dosavadní výbavu patrně odložíš.
Bral bych levnější bezzrcátko, k vůli velkému čipu.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jurysjuras 3. 7. 2013 19:03

Já vím, ptám se jako osel, ale dneska v electroworldu mi prodavac rika ze mam brat kompakt kterej má víc Mpx. Což není vždy nejlepší volba. Je to pro studenta, jako brigadnika, celkem vysoký mesicni vydaj. Tak abych nebyl zklamanej. Jsem až udivenej, jak ty kompakty dokážou dobře fotit.
Nikon P7700, Panasonic LX7, Canon G15, Samsung EX2, Olympus XZ-2, Fuji X20
Tady už lze jen vybrat podle vzhledu ne? Vícemene jsu asi ty fotaky nastejno.
jurysjuras
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 3. 7. 2013 20:30

Prodavače v Electroworldu bych raděj neposlouchal :). Každý z těch foťáků má jiné přednosti (výklopný displej, různý rozsah zoomu, různě široký začátek), nejlepší je přečíst si nějaké recenze, zkušenosti uživatelů a pak ještě zkusit v obchodě, jak se drží.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jurysjuras 3. 7. 2013 21:21

Já vím, pročítám to, jak fórum, recnze, tak koukam na fotky na flickru ... Je to ale prsote pro mě těžky vybrat. Mám rád focení krajiny, přírody atd. Jinak se pohybuju hodněv realitním byznyse, takže bych asi volil objektiv s vysokou světelností.. Co takhle Fuji 20x? Sony Cyber-Shot DSC-RX100? ty se mi hodně líbí. Prostě je toho ale mraky ... nevim kam driv skocit.. Pro mě jako amatera je tezky porovnavat. Ale s fotakem se chci naucit, takze nehledam ulevu v nejakych automódech. Rad si s tim vyhraju.
Hrozne se mi libi ty HDR fotografie.
jurysjuras
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Calven 3. 7. 2013 22:26

Trocha off topic.
Opäť téma, kde má Ganec čo povedať. Ale úpenlivo sa jej vyhýba. On radšej bude flamovať všade okolo. Škoda slova...
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 4. 7. 2013 07:06

jurysjuras: něco k těm kompaktům... Sony RX100 vyniká výbornými výsledky snímače a opravdu jako jediný jej strčíš do kapsy. Negativa- nemá sáňky na blesk - šílenost napravená až u letošního nástupce. Objektiv není žádné velké terno, plus zamrzí horší světelnost na dlouhém konci. AF je jen průměrný. Ještě jedno plus bych zapoměl- výborné video s neuvěřitelnou stabilizací.
Panasonic LX7 - perfektní ovládání, vynikající světelnost objektivu, kresba v pohodě i na plnou díru. AF rychlý a přesný. Nevýhoda - reálná plocha snímače je poměrně malá, 1/2".
Fuji X-20: naprosto vynikající objektiv jak světelností tak kresbou na plnou díru, MECHANICKY ovládaný zoom - jednou zkusíš a nechceš jinak :-) průhledový hledáček s projekcí expozičních hodnot, aktivního ostřícího bodu a potvrzení zaostření. Rychlý AF, při dobrém světle aktivní detekce fáze - přesné a velmi rychlé ostření. Výborné ovládání, velmi solidní provedení. Nevýhody: výřez v hledáčku na některých ohniscích dost kecá. Největší minus- již nemá EXR režimy svého předchůdce.
Fuji X-10: tělo naprosto stejné jako nástupce, včetně výborného objektivu. Nemá detekci fáze, ale AF je pořád velmi dobrý. Oproti nástupci má horší video. Co ale má a nechápu proč to Fuji opustili je EXR snímač který jako jediný umí hardwarové HDR - půlka snímače exponuje na světla, druhá na stíny, žádné trapné skládání vícero snímků dohromady. V EXR módu foťák podává výborné výsledky i při slabém osvětlení, reálně použitelné ISO je podstatně vyšší, než z měření na dxo. Jediná nevýhoda EXR módu je poloviční rozlišení, tj 6mpix, ale to v praxi zrovna nevadí.
Obě Fuji mají společnou jednu chybu v logice expozice: na plnou díru nepustí v běžných režimech čas kratší než 1/1000s, musíš do M a pak můžeš vesele až do 1/4000s.
Canon: obecně slabý AF.
Samsung: strašný jpeg
Olympus X-Z2: prostě výborný kompakt srovnatelný s Panasonicem LX7
Pokud ti nevadí nutnost naučit se zvládnout nějaké drobné záludnosti, tak můj favorit rozdílem třídy je Fuji X-10
doplnění- Fuji X-10 nemá projekci dat v hledáčku.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jurysjuras 4. 7. 2013 07:35

Děkuji reignovi za super vysvětlení. A jak vidíš cannon g1x? U toho fuji x20 jsem narazil na Sr+ mode , ale stejně vítězí x10 .Nerozumím..větě že musím jot do M tam můžu na 1/4000 s.
jurysjuras
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 4. 7. 2013 08:18

FotoABC píše:Sorry, že odbočuji, ale jak se liší následná investice do objektivů u zrcadlovky a bezzrcadlovky? Mně to připadá jako úplně totéž.
Tak zaprvé:
- váha bol prvý a zásadný dôvod (ani sa nečudujem s ohľadom na to čo chce fotiť)
- dodatočné investície až ďalší
(možno nie až taký dôležitý, o ktorom sa predpokladám dá ešte diskutovať)

Napríklad pre mňa osobne je veľmi podobné kúpiť si ultrazoomový objektív a kúpiť si ku svetelnému kompaktu ďalší kompakt (ale s väčším zoomom).

jurysjuras, odporúčam prehodnotiť túto požiadavku: veď nikto ťa nenúti kúpiť si ďalší objektív.
Takisto ak by si si aj kúpil bezzrkadlovku, rovnako si ten istý vreckový ultrazoom môžeš dokúpiť ak by si potreboval: nikde nie je napísané že ďalšie investície musia byť len objektívy.

A nie je to celkom to isté:
- s bezzrkadlovkami by nemal také pokušenie, lebo "všetci tvrdia že na zrkadlovky je objektívov viac"
- určite by ho neskôr lákali svetelné USM teleobjektívy, ktoré ešte na bezzrkadlovky nie sú
(až tie u DSLR poskytnú to čo CSC zatiaľ ešte poskytnúť nedokážu)
- musel by sa rozhodovať či si vyberie (drahší) objektív ktorý je aj na FF, alebo len na APS-C
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 4. 7. 2013 10:13

Canon G1X vypadá velmi lákavě, ale autofokus je šíleně pomalý a objektiv taky není žádný zázrak.
Add Fuji: v režimu M (manuál) si můžeš nastavit i při nejnižší cloně kratší časy než 1/1000s, tzn i nejkratší možný 1/4000s. Když budeš na sluníčku fotit na prioritu clony na plnou díru, tak ti foťák nepustí rychlý čas a fotka bude přepálená.

-- 4. 7. 2013 10:14 --

Ganec: to co píšeš nemá absolutně žádnou logiku
reign
Návštěvník

Další stránka