-"Jenže tys napřed řikal, že je to nedoostřená úprava, pak jestli to nemají špatně zaostřený, teď že to maj nastavený stejně pro různý snímače..."
samozrejme, nie som fenomén, som len obyčajný laik, len som ti chcel naznačiť zložitosť problému a scestnosť predčasných rýchlych záverov. Moje prvé úvahy boli, čo všetko môže vplývať (a aj vplýva), potom som si išiel stiahnúť na Dpreview raw, s úmyslom to riadne "prelúskať" a pritom som si všimol popis testu a došlo mi, kde je asi pes zakopaný

Proste oni na každý raw našijú rovnaké nastavenie, ať se deje co se deje
-"nevim jestli ten odšum je už před nebo při demosaikování"
treba rozlišovať: farebný a svetelný (pokial je to to správne slovo) odšum.
To že je tam iný filter, dosiahne sa menšia miera far. šumu - čo sa môže považovať za ďalšiu výhodu,
-"ve finále to tedy musíš doostřit víc, aby ses dostal na ostrost ostatních a to spolu s tim odšumem může znamenat ten víc digitální look"
nemyslím, výstup z X-trans to nepotvrdzuje

. Myslíš, že Bayer raw ti zabezpečí ostrejší snímok?

. Asi ťažko. Myslím že opak je skôr pravdou. Sú to zložitejšie záležitosti možno ako si myslíš. Skús si to viac osvojiť a zistíš, že tvorba výstupu je dnes vo veľkej miere vecou interpolácii, aproximácii a neviem čoho ešte a hneď budeš rozvážnejší vo svojich záveroch

. Možno o tom niekedy napíšeš nejaký odborný článok....
-"nechápu, k čemu je tam ta výhoda absence aa filtru"
ono to ani až tak výhoda nie je
![:-] :-]](./images/smilies/07.gif)
stejne sa optočleny musia trochu rozostriť kvôli moaré
-"podle mě to na cmos aps-c konkurenci pořád nemá"
v tomto asi ťažko s tebou bude odborná verejnosť súhlasiť

. Prečo by X-trans technológia bola ocenená???
Apropo, nič v zlom, ale zdá sa mi, že demosaicing si nie celkom správne pochopil (a môže byť, že ani ja

)...
Takže vidíš hoax, ono je to poněkud složitější, jak by se mohlo na první pohled zdát

, radšej opatrne s unáhlenými závermi, nič v zlom...