Fujifilm X-E1

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 6. 9. 2012 07:01

Očakávaný fotoaparát v krásnom retro-dizajne a nový základný zoom XF 18-55mm F2.8-4 R OIS LM: http://www.dpreview.com/previews/fujifilm-x-e1/

Vraj značne zlepšili AF aj MF, čo poteší asi najviac...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tomash. 7. 9. 2012 12:00

jj, je to stylovka - a velmi funkční!!! Jenže ta cena... Osobně se domnívám, že např. Nikon D5100 + 18-105 nabídne lepší poměr kvalita/cena. Ovládání bude +/- stejně (ne)pohodlné, obrazová kvalita (předpokládám) také a zrcadlovka mi nabídne větší variabilitu příslušenství.

Ale jako pohotovostní stylovku na procházku krásným městem po boku krásné slečny, proč ne! :-) Mám moc rád retro styl a ve fuji se trefili.
Tomash.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 7. 9. 2012 12:18

Tomash: Mam z toho foťáku trochu jiný pocit. Podle mě je to bomba. Řekl bych že je to mnuhem víc profi stroj, než D5100. A to po všech stránkách. Obrazová kvalita se blíží FF zrcadlovkám. Ovládání má v podstatě profi. Provedení v kovovém plášti. Rychlé ostření na principu měření konrtastu je výhodné z hlediska front a back focusu při fázovém ostření. Podle mě pro reportážní a portrétní, fotografii je to výborná volba.

Nevýhody vidím akorát v šíři příslušenství a pravděpodobné problémy při zaostřování v režimu průběžného přeostřování (AF-C).
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 7. 9. 2012 14:44

Vela znamich nad nim rozmysla. Kvalita obrazu je spickova, ovladanie je po zopar updatoch vynikajuce (po poslednom aj AF dobehol najlepsie bezzrkadlovky).
Testy objektivov (18/2 ; 35/1,4 ; 60/2,4 macro) davaju tiez pomerne dobre vysledky a skla su cenovo rozumne umiestnene (vsetky stoja cca od 550 do 650€). Ako nenapadny "retro" system to vyzera byt idealne poskladane a velmi dobre po funkcnej stranke na reportaze a pre hobby-fotografov...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 7. 9. 2012 16:16

Tomash: Hlavně tohle je výrazně dražší, než D5100, cenově je do cca jako D7000.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 7. 9. 2012 19:26

Myslim, že se zrcadlovkou to srovnávat nemá smysl. Už jen samotné AF než bude u bezzrcadlovek tak funkční jako u dSLR, to ještě chvíli potrvá.

Je to prostě foťák pro určitý okruh lidí, ne jako konkurence dSLR. Pokud by to něčemu mohlo konkurovat, tak spíš Leice. :) Ostatně, může to i využívat jejich objektivy. Jediný nedostatek je snad, že to není FF.

Nu a pro mě osobně zrovna X-E1 je mnohem zajímavější než předchozí X-Pro 1. Hlavně vylepšené EVF může být fajn věc. Jinak sensor je ten samý co v D7000 (a spoooustě dalších). Liší se jen dost odlišnou barevnou matricí a absencí AA filtru. Zajímalo by mě, jestli to bude mít tak dobré vysoké ISO jako X-Pro 1. A kolik to bude mít chyb a bugů. :D
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 7. 9. 2012 20:29

Daemonius:

Jinak sensor je ten samý co v D7000 (a spoooustě dalších)

To teda neni.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 7. 9. 2012 20:53

Ono je dobré že digitály konečně kopírují filmovou fotoscénu. Kdysi dominovaly s výměnnými objektivy zrcadlovky a hledáčkové přístroje (s dálkoměrem). Kromě technických det. byl hlavně rozdíl v tom že hledáčkovky byly objemově a hmotově ve stejném formátu menší, nositelnější. A teď bohudíky jsou cca obě kategorie zpátky. A lze si vybírat...a ještě lepší je že jsou i konzervatině řešené systémky jako je tonto fuji. Ono se vlastně ve focení až tak moc nemění, jen film nahradil čip a nacpalo se do toho více elektroniky.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tomash. 8. 9. 2012 02:38

to lemming: no a o to právě v tom mým srovnání šlo! Jinak obrazovou kvalitu tomu neupírám. Jen se mi zdá, že ovládání nemůže být tak pohotové jako u zrcadlovky (v případě finančně srovnatelné D7000) se 2 rolery a 1 joystickem.

Tím mým příspěvkem jsem tenhle stroj nechtěl shodit ale poukázat na specifičnost cílové skupiny uživatelů, a to nejen po finanční stránce. Btw. psal jsem tam, že si dovedu představit mít tento stroj v určitých chvílích u sebe.
Tomash.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bager3000 8. 9. 2012 06:12

Môj postreh, ako užívateľa Fuji X-Pro1. Čo sa týka kvality obrazu, mal som možnosť fyzicky porovnať obrazový výstup Fujiny a viacerých APS-C zrkadloviek. Musím povedať, že kvalitou Fuji vyniká a napr. porovnaním s lacnejšou triedou zrkadloviek, konkrétne švagrov Canon D550, Fijina exceluje. Je o triedu lepšia. Všetci máte pravdu ohľadom AF zaostrovania. Je skutočne o 2 triedy pomalšie ako zrkadlovky. Ale musím zato povedať, že je veľmi presné. Zaostrovanie je 100 percentné, žiaden front či back focus. Nemám žiaden odpad fotografií kôli chybnému zaostreniu! Ale pre športových fotografov tento systém nie je vhodný. Ja fotím svoju rodinu v každej!! situácii vrátane pobehujúcej dcéry, prírodu /teším sa na svetelný 18-55mm/ a s Fuji X100 fotím street a reportáž / a ako na opasku nositeľný kompakt/, tento systém mi vyhovuje. A druhej strane, čo sa týka rýchlosti ostrenia, má to byť vyriešené novým firmware 2.0. A to už može byť tým pádom riadna pecka.
Som maximálne spokojný s použiteľnám vysokým ISO. V kombinácii s úžasným a ostrým objektívom Fujinon 35mm f1,4 môžem kľiudne fotografovať aj v tme z ruky. Pri nastavení prioruty času na 1/60 pri auto ISO mám všetky statické fotky stopercentné aj za pomerne vysokého šera..
Je to nový systém, ktorý sa bude ďalej rozvíjať. Aj m4/3 začínali z nuly a kde sú teraz s ponukou objektívov?
Áno, je to špecifický systém, ktorý má rôzne softwarove muchy. Na druhej strane Fuji počúva svojich zákazníkov a problémy rieši novými firmwarmi. Kto číta recenziu z čias, keď bol fotoaparát vydaný ako novinka, tak po určitom čase to už nie je pravda. Väčšina kritiky je preč, problémy sú vyriešené. Preto by vás pri rozhodovaní mal zaujímať skôr hardware.
Čo sa m§a týka a mojich požiadaviek, vo svete Fuji som sa našiel a ostávam mu verný. Mňa oslovila neskutočná kvalita obrazu, pomerne kompaktné rozmery oproti zrkadlovkám /nosím ho vo veľmi malej brašničke/, možnosť fotografovať aj do formátu 16:9, vynikajúce objektívy. Mínusom je naozaj pomalší AF, zato však na 100% presný. Keby to raz malo fázové ostrenie,... Och.
Naposledy upravil bager3000 dne 8. 9. 2012 06:53, celkově upraveno 1
Fujifilm X-T4 ( Fujinon 35mm _ Fujinon 56mm _ Fujinon 18-55mm)
Fujifilm X100F
Sony RX100 III.
bager3000
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 8. 9. 2012 06:51

Před časem jsem podobný seriozně orientovaný přístroj (systémek) očekával od oly,.ale proklamace digitální leiky oly z mého pohledu nenaplnil dodnes. Osobně jsem konceptem olympusu v mirorleskách zklamán a nyní mám jen jejich starší zrcadlovku umrtveného systému 43 (taky systémový průšvih). Oproti tomu u fuji vidím seriozní přístup a jak už kolega uvedl velmi naslouchjí připomínkám uživatelů. Systémek Xpro / x-e1 je stylově čistý a vím jaká skla vyjdou v nejbližší době. Cenově jsou ve střední třídě a provedení a parametry a vlastnosti tomu odpovídají.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 8. 9. 2012 07:54

bager3000 píše:Zaostrovanie je 100 percentné, žiaden front či back focus. Nemám žiaden odpad fotografií kôli chybnému zaostreniu!

To je nějaký nový hoax kolující mezi bezzrcadlovkáři, že zrcadlovky musí nutně trpět front/back focusem? Jen že v poslední době čtu tento "argument" nějak často a přitom je to víceméně nesmysl. Front/back focus je systematické ostření před/za a v praxi jsem se s tím ještě nesetkal a to fotím zrcadlovkami kolik let, s mnoha různými objektivy. A i pokud by se vyskytl, tak je opravitelný, případně u zrcadlovek cenové kategorie X-E1 lze seřídit přímo v nastavení fotoaparátu pro každý objetiv zvlášť.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 8. 9. 2012 08:02

Já jen dodám, že poté, co jsem si osahal X-100 a uviděl výstup, tak tvrdím, že to je levný foťák. Očekával jsem, že novinka bude ve stylu "přidáme tam bajonet" a z původního napevno skla se stane seťák, takže X-E1 se mi líbi, ale absence optického hledáčku by mi asi vadila. Zas na druhou stranu za velmi přijatelný peníz člověk dostane revoluční snímač, tož pecka.

lemming: jsi buď optimista, nebo jednoduše šťastný člověk, nebo kombinace obojího. Podle mých zkušeností je to naprosto stejné, AF mají prostě CSC v přesnosti mnohem dál a některé problémy s AF u zrcadlovek až tak triviální nejsou
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 8. 9. 2012 09:21

reign: Nebo nemám levé ruce :D

Neměl jsem možnost delší dobu fotit s CSC, takže přímo porovnat nemůžu. Špatně zaostřené fotky dostávám (občas) v těhle situacích:

1) Po zaostření se pohnu já nebo subjekt
2) Ostření za mizerného světla (hodně mizerného)
3) Ostřím na malý a relativně málo kontrastní předmět na kontrastním pozadí
4) Fotím na 225mm ekv. f/2.8 detaily tančících lidí

Ani v jednom případě mi nepřijde, že by CSC mělo být o moc lepší, maximálně v bodě 3 by teoreticky mohla v některých situacích pomoct detekce obličejů. Koneckonců, současný trend je dávat i u CSC na chip fázové ostřící pásky...

edit: Ono taky jde o to, co se porovnává. Když někdo vezme X let starou low-end zrcaclovku a proti ní postaví nejnovější CSC v násobné ceně, tak věřím, že to CSC může ostřit líp.
lemming
Návštěvník

Další stránka