Ganec píše:Fotenie na vsetky zaostrovacie body je z pohladu bezneho cloveka nahodne a teda nepouzitelne.
Blbost. Není to o nic náhodnější, než třeba automatické měření expozice (to se taky občas utne). Pokud fotím "krajinu", tak je vpodstatě jedno, kam to zaostří, protože to bude dostatečně daleko a všechno bude ostré. Pokud fotím "člověka před něčím", tak pokud ho mám pod nějakým ostřícím bodem, tak to na něj zaostří, protože je nejblíž. Ano, v některých situacích to nefunguje dobře (mám před člověkem sloup lampy), ale to žádná automatika. Nebo snad bezzrcadlovky mají nějaké telepatické ovládání, které si z mozku přečte, co vlastně chci fotit a na to zaostří?

Ganec píše:Preto vsetci zrkadlovkari co osobne poznam fotia na stredovy bod: je to aj tym ze sice mas viac bodov, ale ich nastavovanie trva omnoho dlhsie ako prekomponovanie. A na lowende je to este horsie.
Proč je to na lowendu horší? Jinak zrcadlovkáři tak fotí proto, že chtějí mít kontrolu nad výsledkem a rozhodně ne všichni a všude. Já tak půl napůl. Když potřebuju rychlost, tak point-recompose-shoot je bezkonkurenčně nejrychlejší ze všech metod, případně s 3D trackingem. Když vím předem, jak budu chtít snímek komponovat, tak si ten bod zvolím (je to 1-3 kliky poslepu, do 0.5s hotovo).
Ganec píše:Canon 1DX a Nikon D4 maju okolo 100 000 .. ale o tychto 2 modeloch sa tu nebavime
Lowend (D3100) jich ma 420, lepší (D7000) přes 2000.
Ganec píše:lemming píše:Zrcadlovky mají [AE-lock na namáčknutí] nastavitelný
a od ktoreho modelu?
D3100 (o ktorom amvelive uvazuje) nema ani bracketing...
Tuším, že to uměla už moje stará D40. Akorát nechápu, jak souvisí AE-lock s bracketingem? Mimochodem, to je taky jedna z featur, pro kterou jsem nikdy nenašel využití - možná v některých speciálních případech, ale rozhodně to není nic, bez čeho by se běžný člověk neobešel.
Aby bylo jasno - já neříkám, že J1 je v tomhle případě špatná volba, pro cvakání na dovolenou ideální. Spíš jde o to, jak moc se chce časem posunout někam výš.
Mnojem větší rozdíl než mezi J1 a D31000 udělá osoba fotografa. Jak jsem psal, s blbým světlem / kompozicí foťák nic neudělá, i kdyby měl ještě o zrcátko míň, než bezzrcadlovka