Nikon V1 / J1

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cpbbt 23. 6. 2012 08:34

Rád bych se zeptal, jestli jste porovnával i Panasonic G1x.
Já jsem zkoušel J1 a rychlost snímek-snímek mi připadala pomalá. Přitom seriové snímání je velice rychlé.
U G1x pak šlo pořizovat další snímek prakticky ihned. Chovalo se to jako zrcadlovka. Zkoušel jsem to jenom na prodejně, a tak nevím, jestli tomu tak je.
Děkuji
cpbbt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod amvelive 24. 6. 2012 11:26

Dobry den, resim ted pred dovolenou dilema, zda koupit Nikon 1 J1, nebo zrcadlovku Nikon D3100, jsem zacatecnik, fotil jsem vzdy telefonama, a ted kvuli dovolene chci investovat max 13 tis. abych poridil co nejlepsi fotky za tuto cenu, velikost, vahu, nebo muset se naucit fotografovat se zrcadlovkou neresim, kdyz se do toho ponorim naucim se amatersky zaklady i pred dovolenou, dulezitee co chci vyuzit je nataceni videa, a chtel bych od vas zkusenejsich totalni rozsek nebo navrh jinee varianty, dekuju moc predem.
amvelive
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 24. 6. 2012 11:51

Hmm. A co má přednost? Kvalita fotek nebo rozměry+hmotnost výbavy?

Ale vzhledem k tomu, že na dovolené se nejvíc fotí při denním světle, ten J1 musí stačit.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod amvelive 24. 6. 2012 11:56

Kvalita fotek ma prednost a moznost natacet videa, u ty zrcadlovky me laka moznost se rozvijet ve fotografoani dale, ale u J1 zas jednoduchost ne vzdy bude cas stelovat zrcadlovku pred focenim, dale brani na plaz, zajima me jestli kdyz jsem zacatecnik udela J1 stejne kvalitni fotky nebo lepsi jako ze zrcadlovky na Auto rezim
amvelive
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lemming 24. 6. 2012 22:03

Pokud budeš fotit v auto / scénických režimech, tak nastavování zrcadlovky nebo J1 vyjde nastejno. Na Auto režim je to spíš o štěstí, než o kvalitě foťáku. A o fotografovi, protože kompozici / světlo za tebe žádný auto režim stejně nevyřeší.

Jinak souhlasím s Petym.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 6. 2012 22:31

neklam, vobec to nie je rovnake:
1) ked budes len cvakat - u zrkadlovky ti zaostri uplne na nahodu a viac zaberov zkazis lebo budes mat zle zaostrene. Okrem toho maju kompakty/bezzrkadlovky lepsiu detekciu sceny (lebo maju viac informacii), takze aj expozicia bude optimalnejsia
2) u zrkadlovky si zvycajne nuteny zaostrovat na stred a prekomponovavat - budes tak mat lepsie zaostrene, ale relativne horsiu expoziciu (zrkadlovky co poznam si v okamihu zaostrenia loknu aj expoziciu a prekomponovanim sa teda zmeni) - neskuseni fotografi to potom dorabaju z RAW

povedat ze je to to iste moze len ten kto fotit nevie

-- 24. 6. 2012 23:38 --

predsa len: rovnake (alebo aspon podobne) to bude len ked budes zaostrovat na stred a neprekomponovavat => fotky budu v oboch pripadoch zvycajne kompozicne zle
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 25. 6. 2012 05:30

Přihodil bych fakt, že J1 bude mít větší hloubku ostrosti = více podařených snímků z dovolené.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lemming 25. 6. 2012 06:48

Ganec píše:povedat ze je to to iste moze len ten kto fotit nevie

Od nejznámějšího fotografa-teoretika to fakt sedí :D Problém je v tom, že ty jsi slabý i v té teorii.

Ganec píše:u zrkadlovky ti zaostri uplne na nahodu a viac zaberov zkazis lebo budes mat zle zaostrene

Totální nesmysl. Zrcadlovka [v automatickém režimu] ostří na nejbližší objekt, který má v jednom ze zaostřovacích bodů.

Ganec píše:Okrem toho maju kompakty/bezzrkadlovky lepsiu detekciu sceny (lebo maju viac informacii), takze aj expozicia bude optimalnejsia

Opět nesmysl. Dneska mají zrcadlovky segmentů dostatek a "detekce scény" je spíš marketingový pojem, než něco, co by opravdu pořádně fungovalo.

Ganec píše:u zrkadlovky si zvycajne nuteny zaostrovat na stred a prekomponovavat

A to jako proč? Možná ti to uniklo, ale zrcadlovky mají už docela dost let víc zaostřovacích bodů, než jeden středový.

Ganec píše:zrkadlovky co poznam si v okamihu zaostrenia loknu aj expoziciu a prekomponovanim sa teda zmeni

A poslední totální nesmysl. Zrcadlovky to mají nastavitelné (a řekl bych, že alespoň ty lepší bezzrcadlovky taky).

Pety píše:Přihodil bych fakt, že J1 bude mít větší hloubku ostrosti = více podařených snímků z dovolené.

To záleží. Jestli bude fotit na prudkém jižním slunci, tak stejně foťák přicloní tak, že to bude skoro jedno. Ale teoreticky ano. Rozhodně je to alespoň argument, který má nějaký reálný podklad, narozdíl od těch Gancových nesmyslů.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 25. 6. 2012 07:12

lemming píše:Zrcadlovka ostří na nejbližší objekt, který má v jednom ze zaostřovacích bodů.
lemming píše:
ganec píše:u zrkadlovky si zvycajne nuteny zaostrovat na stred a prekomponovavat
A to jako proč? .. zrcadlovky mají už docela dost let víc zaostřovacích bodů, než jeden středový.
prave preto!

Fotenie na vsetky zaostrovacie body je z pohladu bezneho cloveka nahodne a teda nepouzitelne. Preto vsetci zrkadlovkari co osobne poznam fotia na stredovy bod: je to aj tym ze sice mas viac bodov, ale ich nastavovanie trva omnoho dlhsie ako prekomponovanie. A na lowende je to este horsie.

lemming píše:Dneska mají zrcadlovky segmentů dostatek
hej, Canon 1DX a Nikon D4 maju okolo 100 000 .. ale o tychto 2 modeloch sa tu nebavime

lemming píše:Zrcadlovky to mají nastavitelné
a od ktoreho modelu?
D3100 (o ktorom amvelive uvazuje) nema ani bracketing...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 25. 6. 2012 08:23

Ganec píše:Fotenie na vsetky zaostrovacie body je z pohladu bezneho cloveka nahodne a teda nepouzitelne.

Blbost. Není to o nic náhodnější, než třeba automatické měření expozice (to se taky občas utne). Pokud fotím "krajinu", tak je vpodstatě jedno, kam to zaostří, protože to bude dostatečně daleko a všechno bude ostré. Pokud fotím "člověka před něčím", tak pokud ho mám pod nějakým ostřícím bodem, tak to na něj zaostří, protože je nejblíž. Ano, v některých situacích to nefunguje dobře (mám před člověkem sloup lampy), ale to žádná automatika. Nebo snad bezzrcadlovky mají nějaké telepatické ovládání, které si z mozku přečte, co vlastně chci fotit a na to zaostří? :D

Ganec píše:Preto vsetci zrkadlovkari co osobne poznam fotia na stredovy bod: je to aj tym ze sice mas viac bodov, ale ich nastavovanie trva omnoho dlhsie ako prekomponovanie. A na lowende je to este horsie.

Proč je to na lowendu horší? Jinak zrcadlovkáři tak fotí proto, že chtějí mít kontrolu nad výsledkem a rozhodně ne všichni a všude. Já tak půl napůl. Když potřebuju rychlost, tak point-recompose-shoot je bezkonkurenčně nejrychlejší ze všech metod, případně s 3D trackingem. Když vím předem, jak budu chtít snímek komponovat, tak si ten bod zvolím (je to 1-3 kliky poslepu, do 0.5s hotovo).

Ganec píše:Canon 1DX a Nikon D4 maju okolo 100 000 .. ale o tychto 2 modeloch sa tu nebavime

Lowend (D3100) jich ma 420, lepší (D7000) přes 2000.

Ganec píše:
lemming píše:Zrcadlovky mají [AE-lock na namáčknutí] nastavitelný
a od ktoreho modelu?
D3100 (o ktorom amvelive uvazuje) nema ani bracketing...

Tuším, že to uměla už moje stará D40. Akorát nechápu, jak souvisí AE-lock s bracketingem? Mimochodem, to je taky jedna z featur, pro kterou jsem nikdy nenašel využití - možná v některých speciálních případech, ale rozhodně to není nic, bez čeho by se běžný člověk neobešel.

Aby bylo jasno - já neříkám, že J1 je v tomhle případě špatná volba, pro cvakání na dovolenou ideální. Spíš jde o to, jak moc se chce časem posunout někam výš.

Mnojem větší rozdíl než mezi J1 a D31000 udělá osoba fotografa. Jak jsem psal, s blbým světlem / kompozicí foťák nic neudělá, i kdyby měl ještě o zrcátko míň, než bezzrcadlovka :D
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mischelinka.OK 25. 6. 2012 08:55

FotoABC: Moc Ti děkuji, dnes si najdu, kde mají Nikon 1 J1 nejlevnější, popř. v nějakém cenově rozumném balíčku (např. + pouzdro), abych ho do dovolené měla k dispozici.
Alcatel wap -> Nokia 3310 -> Nokia 3510i -> Nokia 6230 -> Nokia 5800 -> Samsung galaxy S III NEO -> LG G6
Mischelinka.OK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod amvelive 25. 6. 2012 09:36

Moc pekna diskuze, ja vam dekuju, chtel bych se casem posunout vys, a hodne me laka mit nad budoucima fotkama kontrolu ale verim ze pro zacatecnika rychle na dovolenou je prave idealni J1, udela mi to hodne pekne fotky bez vetsiho snazeni, zajima me jeste jeslti muzu J1 zpomalit uzaverku abych vytvoril blur tekouci vody a jestli pomoci J1 vyfotim zaostreny objekt s rozmazanym pozadim, Makro ma min. od 20 cm je to dostacujici za tuto cenu?, diky predem
amvelive
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lemming 25. 6. 2012 09:46

amvelive píše:zajima me jeste jeslti muzu J1 zpomalit uzaverku abych vytvoril blur tekouci vody

Obecně ano (má manuální nastavení), pokud bude hodně světla, tak můžeš narazit na to, že už nepůjde víc přiclonit / snížít ISO, takže dostatečně dlouhý čas nenastavíš. Pro ty nejhezčí fotky se používá speciální (šedý) filtr, který scénu ztmaví, aby šel nastavit dostatečně dlouhý čas.

amvelive píše:a jestli pomoci J1 vyfotim zaostreny objekt s rozmazanym pozadim

V principu ano, záleží na velikosti objektu a vzdálenosti od pozadí. D3100 by byla v téhle disciplíně o chlup lepší, protože má větší čip.

amvelive píše:Makro ma min. od 20 cm je to dostacujici za tuto cenu?

Pokud vím, tak nějaké moc velké makro nehrozí. Ale za tu cenu asi dobré :)
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod amvelive 7. 7. 2012 07:42

Mam jeste mam moznost koupit J1 v kitu s objektivem Nikkor 10mm f/2,8 bílý za 12400,- , kdezto zakladni 10-30 mm VR stoji 12600,- ten 10mm je zlevneny z 13800,- ktery by byl vhodnejsi na dovolenou a pro zacatecnika, dekuji
amvelive
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 7. 7. 2012 07:48

10mm sám nemůže na dovolenou stačit.Tedy na rodinou dovolenou ,běžnou
Rattus rattus
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka