Budou bezzrcadlovky Canon a Nikon?

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 6. 2010 19:42

Zafod, s pevnou 20-kou robim aspon 80% vsetkych mojich zaberov. Teraz.
Neviem naco by mi boli dalsie (mam aj 17-ku, no ta zvycajne oddychuje).
Setak je ako zaloha, keby som potreboval iny rozsah.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zafod Bíblbrox 10. 6. 2010 19:48

Ad "odklizec"
No jo, ale to je přece právě ten problém - kvůli zmenšení vzdálenosti čipu od objektivu by se museli vyvíjet nový objektivy... A když si vzpomenu, kolik let to třeba Pentaxu trvalo, tak jsem dost skeptik...
Jinak jsem rád, že někdo vůbec ví že Pentax nějaký "placky" dělá :-))
Zafod Bíblbrox
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 6. 2010 20:11

podla mna staci jeden univerzalny pancake (35-50 mm eq) .. s krokovym zoomom (urobis krok dozadu/dopredu ak treba)

Sony to s NEX-om a 16mm trosku prehnal .. ale predpokladam ze len koli tomu aby ponukli nieco nove. Univerzalny pancake urcite pride neskor.

Moc by som sa nebal ze by nestihali vyvijat to o co by bol zaujem.
U mikro43 uz mas rozsah od 14-400 eq (viac by sa uz asi ani nehodilo, no aj tak cez redukciu mas moznost...). Chyba ti tam daky objektiv?
(na svetelne teleobjektivy zabudni .. bezzrkadlovky zatial nie su primarne urcene na sport...)
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zafod Bíblbrox 10. 6. 2010 20:14

Ganec píše:Zafod, s pevnou 20-kou robim aspon 80% vsetkych mojich zaberov. Teraz.
Neviem naco by mi boli dalsie (mam aj 17-ku, no ta zvycajne oddychuje).
Setak je ako zaloha, keby som potreboval iny rozsah.

No kdybych tě chtěl ztrapnit, tak bych napsal, že ti ty dvě "placky" stačit musí - protože prostě nic jiného není :D Navíc to vypadá, že se ti ten výběr už o moc nerozšíří - pokud vím, tak ještě jednu placku plánuje Olympus...a to bude asi vše :-*
Ale nic ve zlým, třeba se ta nabídka objektivů časem opravdu rozšíří...

-- 10. 6. 2010 21:26 --

"Krokový" zoom??? To zas nebude tak kompaktní, neeee??? :-D
Podle mě je zatím jediná OPRAVDOVÁ "bezzrcadlovka" která OPRAVDU za něco stojí Leica M9... A protože na ní nikdo nemáme, můžem tuhle diskuzi ukončit :-D
Zafod Bíblbrox
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 6. 2010 20:31

este tu mame 8mm (16mm eq) .. co sice placka nie je .. ale v porovnani s plackami zrkadloviek sa to uz povazovat da
45-ka (90 eq) sa uz nazvom placka oznacit asi neda...

S redukciou sa da este pouzit placka Olympusu 25 (50eq), co by uz mozno tiez ako placka nevyzeralo .. ani to popri 20-ke nie je velky rozdiel...

podla roadmapy olympusu by mali do jari vydat jeden wide a jeden fisheye pevny objektiv
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zafod Bíblbrox 10. 6. 2010 20:36

Ganec píše:este tu mame 8mm (16mm eq) .. co sice placka nie je .. ale v porovnani s plackami zrkadloviek sa to uz povazovat da
45-ka (90 eq) sa uz nazvom placka oznacit asi neda...

S redukciou sa da este pouzit placka Olympusu 25 (50eq), co by uz mozno tiez ako placka nevyzeralo .. ani to popri 20-ke nie je velky rozdiel...

podla roadmapy olympusu by mali do jari vydat jeden wide a jeden fisheye objektiv

Já chápu že si hájíš to svoje, ale ten výběr "placek" je fakt bída... Ale jak jsem psal dřív - uvidíme za pár let kam to celý dojde, třeba budu překvapený i já...doufám jen že příjemně ;-)
Zafod Bíblbrox
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 6. 2010 21:20

Mozno bieda .. no ja zistujem ze s tym jednym si vystacim .. ake placky by si pozadoval ty?

Sony s NEX-ami chceli zaujat, tak spravili 16mm (co je 24mm eq), no nemyslim si ze by to bolo pouzitelnejsie.

Keby Nikon/Canon spravili na zaciatok viac pancake objektivov, mozno by si tym ani zrkadlovkam nekonkurovali (pokial viem tak pancake objektivy vobec nemaju).
No obavam sa ze skor spravia zaklad s dakym 5x zoomom aby priniesli nieco nove .. to u bezzrkadloviek zatial nie je...
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod file12 10. 6. 2010 21:51

Nexem pořídim se setem i šestnáctkou. Ale je pravda že to mohli udělat třeba 12 na krajinky, 24 nebo 30 a 50 a to by mě bohatě stačilo. Jinak zoomy typu 18-200 na to jsou jen kvůli tomu filmování, který podle mě předčí i normální kamery.

Pořád budou bezzrcadla menší a to docela výrazně. Mít prostě tělo, 12,24,50 objektivy tak to je na minibrašničku kterou hodim kamkoli a budu jí brát kdekoli a nic mi neujde. Kolikrát se ted přistihnu že zrcadlovku radši nevemu aby se s tim člověk netahal.
Opodstatnění a využití tyhle stroje určitě maj, ale kvůli ceně se tady všichni ozývaj, že za to je dslr a je to lepší. Vemte si kam by asi měli ty ceny stlačit? na ceny kompatků? by byli přeci samy proti sobě.
D7000; 18-105; 35/1,8G; Sigma 70-200/2,8 HSM Macro II
MacBook Pro,2,26ghz,4GB RAM,SSD, foto zpracovávam v Aperture,GIMP
file12
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 6. 2010 22:33

V jednom rozhovore chlapik od Panasoniku argumentoval ze lowendove zrkadlovky su preto take lacne, lebo mechanicke veci sa robia vo velkom v Cine. Telo je plastove, co tiez moc nestoji. Este ze v bezzrkadlovkach je navyse daka elektronika v porovnani so zrkadlovkami (aj ked netusim aka).
(u Panasonikov je to este elektronicky hladacik, u Olympusov stabilizacia, u E-P1/P2 vodovaha .. ale to asi nemyslel, skor to ze musia zvladat aj 43 aj mikro43 standard)

Podla mna dake naklady idu este na vrub miniaturizacie (aj notebooky su drahsie ako normalne PC). Nemyslim si ze bezzrkadlovky su drahe...
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 11. 6. 2010 05:16

Co se vývoje nových skel týká - ono to nebude s vývojem tak horké, všechno je dnes v počítačích, zadají se nové podmínky k výpočtu nějakého osvědčeného typu, zkontroluje se výsledek, jestli to není opticky nějaká krávovina a vykopírují se výkresy a programy pro automaty. Za týden je prototyp, další týden se testuje a když se věc podařila, přijde nejdelší fáze - přechod na hromadnou výrobu. IMHO firma, která dělá desítky typů skel, nemůže mít problém s přípravou tří až pěti typů pro bezzrcadlovku ročně navíc k vlastnímu dosavadnímu vývoji. Největším problémem IMHO nebude technika, ale ekonomika.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod duves 11. 6. 2010 05:50

Ganec píše:...... lebo mechanicke veci sa robia vo velkom v Cine. Telo je plastove, co tiez moc nestoji. Este ze v bezzrkadlovkach je navyse daka elektronika v porovnani so zrkadlovkami ..

Všetko sa robí u šikmačov v ázii. Niečo v čine, niečo tajwan, niečo tam a niečo hentam. Presne aj ta elektronika v EVF či mirrorless-och.
IR a ASTRO konverzie, OPRAVY poškriabaných snímačov
http://fotoduves.ephoto.sk/
duves
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 11. 6. 2010 06:33

No je rozdiel postavit fabriku v cine (co tiez chce nejaky cas) a sam si to kontrolovat .. a dat zakazku cinskej firme...

V bezzrkadlovkach nie je vela veci co by cinania mohli sami navrhnut/spravit lacnejsie v ramci "cost reduction".
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zafod Bíblbrox 11. 6. 2010 08:26

Je úsměvné, jak se zastánci "bezzrcadlovek" snaží pořád vymyslet, v čem jsou lepší než klasické SLR ;-)
Nejvíc mi vadí, že teď budou výrobci pracně vyvíjet výše zmíněné systémy místo toho, aby třeba každý výrobce vylepšoval svoje stávající objektivy - spousta z nich přece pořád ještě pochází z éry filmu a není optimalizovaná pro digitály...
Jakž takž kompletní řadu digi objektivů má Pentax a pak samozřejmě Olympus - ten ale (chudák...) bude muset zase přezbrojit na Micro FourThirds... Je tahle situace normální???
Zafod Bíblbrox
Návštěvník

Odeslat příspěvekod duves 11. 6. 2010 08:45

Prečo? Ja by som kludne siel do Samsungu NX10, lenže v tom čase, ked to bolo komunikovane (februar), už som mal pentax vybrateho. Akurat je fakt blbosť, že je zbytočne tolko bajonetov.
IR a ASTRO konverzie, OPRAVY poškriabaných snímačov
http://fotoduves.ephoto.sk/
duves
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zafod Bíblbrox 11. 6. 2010 08:51

Jediná OPRAVDOVÁ výhoda proti klasickým SLR by podle mě byla kompatibilita s jinými systémy - kdybys třeba na Canon nasadil přes redukci objektiv Nikon apod. Co jsem slyšel tak se snad na tom pracuje, ale pochybuji že by zas přes tu redukci fungoval třeba AF...
Zafod Bíblbrox
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka