Právě jsem si přečetl článek pana Dobrovodského o bezzrcadlovkách na fotoaparat.cz.
Cituji:
"Do souboje se zatím nezapojili dva významní hráči na poli zrcadlovek: Canon a Nikon. Pokud by tyto firmy představily své fotoaparáty kompatibilní se stávajícími objektivy, měly by konkurenční výhodu. Zase je tu ale problém s velikostí. Objektivy pro fullframe DSLR na "bezzrcadlovce" by byly nesmyslně veliké a mezi objektivy pro APS-C není takový výběr a často bohužel ani kvalita. Je však pravděpodobné, že Canon a Nikon si nenechají tuto příležitost ujít. Můžeme se tedy těšit, co nám přichystají."
Při čtení toho odstavce mi došlo, že pan Dobrovodský zatím nechápe, o co jde - pokud by někdo budoval bezzrcadlovkový systém pomocí stávajících skel pro APS-C, přišel by o základní výhodu, tedy o minimalizaci vzdálenosti mezi posledním optickým členem a čipem - a zachoval všechny nevýhody, které bezzrcadlovky proti DSLR mají.
A napadla mě ještě jedna věc - proč se Canon a Nikon do bezzrcadlovek nijak nehrnou? Vzhledem k tomu, kolik mají typů objektivů - a kolik kusů prodaných mezi fotografy - se jejich šéfům musí pěkně zvedat kufr při představě zavádění jiného systému skel...
Jaký je váš názor? Proč ještě nejsou na světě alespoň prototypy nebo ohlášení bezzrcadlovek C + N? Mají tito lídři trhu s DSLR stejné, podobné nebo rozdílné důvody k tomuto váhání? Jak to, že je gigant Sony v tomhle pružnější, než menší firmy C + N?