Sony NEX-5 a NEX-3

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod identit4 11. 5. 2010 22:28

odklizec: Kolik lidí dneska používá blesk bez TTL? Myslím, že ve skupině, kam NEX míří skoro nikdo. To uchycení je na dvě věci, proto jsem taky dával k porovnání způsob, jakým se uchycuje 430 EX II. Nebe a dudy.

Pety: Vím, že nelze zachovat stávající patici kvůli vzdálenosti od čipu. Tou nekompatibilitou jsem myslel spíše to, že redukce na klasické objektivy s alpha mount nezachová funkci autofocusu a to ani u objektivů s vlastním motorkem. U systému m4/3 je zachována plná kompatibilita alespoň u části objektivů systému 4/3.
identit4
Návštěvník

Odeslat příspěvekod decibel 12. 5. 2010 01:12

pozrite si obraz z noviniek, skúste ich na vlastné oči a potom hodnoťte. dnes mali novinári prvý deň možnosť s nimi niečo reálne odfotiť...

Kompatibilita? použitie týchto micro zrkadloviek s štandardným APSC alebo nedajbože FF objektívu je vcelku smiešne, to patrí na DSLR. Má to byť malé tak na to nebudem vešať predsa obrovské sklo- nie? Blesk je fakt divný, menu takisto ale obraz, rýchlosť AF a prevedenie materiálu objektívov a tela strčí do kapsy nielen olympus E-P ale aj Pana GF1. Všetko má svoje muchy a na to že ide o prvú vec od Sony je to pecka. Najlepší je FF a 15KG objektívov - ale kto to bude nosiť na výlet a dovolenky? Ja nie, - ved celý rok s tým pracujem a ešte to budem trepať na dovolenku... Minilmálne sa vytvorí konečne konkurencia a začnu klesať ceny.
Canon EOS 5D MkIII, 24-70/2,8L, 70-200/2,8L, 35/1,4 Sigma, 50/1,4 Sigma, 85/1,8 Canon, 100/2,8 Macro

OM-D E-M10, 14/2,5 Panasonic, 20/1,7 Panasonic, 45/1,8 Olympus, 40-150/4-5,6 Olympus, (na backup + zábava)
viacej na: http://jozefpeniak.blogspot.com/
decibel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 12. 5. 2010 07:28

identit4 píše:Tou nekompatibilitou jsem myslel spíše to, že redukce na klasické objektivy s alpha mount nezachová funkci autofocusu a to ani u objektivů s vlastním motorkem. U systému m4/3 je zachována plná kompatibilita alespoň u části objektivů systému 4/3.

Jen u některých a ještě se do nich musí nahrát nový firmware. Nemají správný počet elektrických kontaktů. Sony jde asi cestou "donutíme uživatele nakupovat"...

Ale stejně - když bych si kupoval malou bezzrcadlovku, předpokládám, že bych chtěl i patřičné příslušenství - kvůli rozměrům a hmotnosti. Nemá moc velký smysl kupovat malý foťák o třicet deka lehčí a pak na něj montovat 25 mm dlouhou redukci a na ni dvoukilové sklo. Na takové focení bych stejně vzal tu zrcadlovku, ke které to sklo původně mám, ne?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod riman 12. 5. 2010 07:38

Já bych řekl, že spousta z vás se na to dívá pohledem uživatele zrcadlovky, který hledá nabušenou alternativu pro svůj velký přístroj. Ale to je samozřejmě špatně, NEX-3 a NEX-5 míří do podobného segmentu jako entry-level zrcadlovky, nebo možná ještě lehce pod něj, tedy jsou určeny pro současné uživatele kompaktů a ultrazoomů, kteří chtějí něco podobného ale s lepšími výsledky a bohatšími možnostmi.

Sony se povedlo hned prvními modely v mnoha směrech nejen dohnat, ale i předehnat konkurenci. Ano, miniauturizace vede k mnoha kompromisům, ano, některá konstrukční rozhodnutí jsou pak velmi diskutabilní (například ten šroubovací blesk), ale jako celek jsou to povedené přístroje. A i když pro mě - jako uživatele Sony A700 - současné NEXy představují jen lehké pokušení, protože bych přece jen uvítal větší a flexibilnější kontrolu nad funkcemi fotoaparátu, je možné, že časem přijdou pokročilejší modely (nějaký ten NEX-7 či 9), u kterých už neodolám. Cestovní přístroj s výměnnými objektivy a solidními výsledky by se mi totiž hodil. Sony tedy určitě zůstane v mém hledáčku.

-- 12. 5. 2010 08:53 --

Zajímavost: Ještě včera byla na Sony Style dostupná stránka s připravovanou redukcí "α NEX Camera Mount Adapter LA-EA1", kde se psalo, že AF je dostupný pro objektivy s SSM a SAM motorky. Dneska už se na tu stránku nejde dostat.

http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/sto ... =269913158
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Georga 12. 5. 2010 09:33

Na něco takového, jako jsou tyhle přístroje čekám, jsem tedy cílová skupina :-)
Nechce se mi kupovat a tahat velkou zrcadlovku, takže pokud bude na trhu něco menšího, co dělá kvalitní fotky a videa, tak je to paráda.
Georga
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xtonda 12. 5. 2010 12:13

Tak tak těla jsou opravdu úžasně malá, a to i oproti Pana GF1 a Oly PL1. Co mě také velice příjemně překvapilo je flange-back vzdálenost 18mm, to je vzhledem ke cropu adekvátní - fullframe bezzrcadlovky (Leica M) mají 28mm, v tomto světle se 20mm u mFT a 25,5mm u Samsung NX jeví jako stále zbytečně moc.

Ale ty objektivy jsou zrůdně veliké, tím a absencí vestavěného blesku to pro mě tedy zabíjejí.
xtonda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 12. 5. 2010 12:43

Asi prave koli tomu (velkosti) obetovali stabilizaciu na chipe.
Nemyslim ze to bol stastny napad .. prave male svetelne palacinkove objektivy su na bezzrkadlovky to najvhodnejsie (a tie su prave bez stabilizacie) .. no ak tomu prisposobili logiku expozicie (co u Samsungu vraj dokaslali) tak preco nie...

Stabilizacia asi potrebuje daky priestor .. napriklad vraj E-P1 ju ma vykonnejsiu ako E-PL1 .. predpokladam ze je to aj koli velkosti...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tvrdasek 12. 5. 2010 19:11

a teraz co kupit sony nex-5, alebo Lumix gh1 alebo klasiku zrkadlo canon 550 ved ta tiez nie je moc velka skoda len ze ten canon nema vyklapaci display, cize ono sa javy teoreticky asi najlepsie co? ked by sme brali fotenie da sa povedat vo vseobecnosti ci uz sport, krajinu, koncert, svadbu a sem tam spravit aj nejake video? hmm taku recenziu by som veru privital
tvrdasek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 12. 5. 2010 22:17

Na DPreview jsou ukázky.. velmi zajímavé. Obzvlášť to ISO 3200 .. Mam takovej dojem, že co se vizuální kvality výsledků týká, Sony právě vyhrálo v EVIL kategorii..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kozakm 12. 5. 2010 23:18

Soupeři nebyli moc těžcí :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 12. 5. 2010 23:55

To ne, ale třeba NX10 je docela fajn.. a řek bych, že třeba ten AMOLED je lepší než to LCD v NEX-3/5. Nicméně ten zbytek už tak dobrej neni..

Podle toho co sem viděl je NEX-5 v podstatě Sony A550 v jiným balení a s jiným systémem. Byl by pěknej AMOLED EVF. :D
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod riman 13. 5. 2010 08:36

Když jsem zmiňoval o budoucích modelech (NEX-7), neznal jsem ještě tuhle stránku:
http://eoshd.com/content.php?183-Sony-N ... -September
nebo s automatickým překladem od Google
http://translate.google.com/translate?i ... l=cs&hl=cs
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 17. 5. 2010 12:15

Porovnanie Panasonic GH1 vs Nex 5:
Obrázek
Crop az po ISO 12800 je tu: http://www.whatdigitalcamera.com/imageB ... st.400.jpg
.. to uz by sa snad dalo pouzivat aj bez svetelnych objektivov...
(ak to nie je daky podfuk, alebo cachrovanie s expoziciami)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 17. 5. 2010 14:36

No, řekněme, že GH1 by dopadl o chlup líp, ale o moc ne. Sony tímto přebírá žezlo v soutěži o nejlepší JPG z bezzrcadlovky a natrhává triko i velké většině zrcadlovek včetně těch svých.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Maročan 18. 5. 2010 12:08

Pavel Breit píše:Nex určitě vyhraje soutěž o nejošklivější foťák roku.

Tohle je hodně subjektivní. Osobně se mi NEX-5 designově hrozně líbí. Je to krásný čistý technický design. Něco jako ve své době Sony V1.

Pokud na něj výjdou pozitivní rezenze a nebude trpět nějakou pomalostí při ostření apod., tak do něj téměř jistě půjdu.
Foto: Nikon D3000 + Nikkor 35/f1.8 + Nikkor 18-70 DX; Canon G12
PC: HP 6550b + HP 6440b + Lenovo IdeaPad S10-3
Mobil: Nokia E52 black
Maročan
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka