Mne by spise zajimalo, jestli je k dispozici neco podobne, jako tento fotak uz ted, co do kvalit a rychlosti, treba i s pevnym objektivem v nejakem rozumne rozsahu, zacinajicim nekde kolem tech 26-28. Jsem z tech, co meli zrcadlovku (dokonce 2x, hned jak se objevil Canon 300D a pak pozdeji Nikon D70 se sklem 70-200/2,8 APO od Sigmy - nejsem profik, jen mne to bavi, proste jsem na to mel a tak jsem si to poridil) a sice jsem mel radost z fotek, kvality, rychlosti a prace s DSLR, tak problem byl s prenositelnosti. Kdo to zna vi, ze to je dost velke a tezke, velke sklo, k tomu telo, pak nejaky kratky zakladni sklo, akumulatory, filtr a par kravovinek a nosite mensi dite

. Uvedomil jsem si casem, ze to neni pro mne v zdal se toho, nemuzu to nosit sebou porad, resp. musim predem resit, ze sebou to vse budu tahat, jestli vemu batoh, pripadne jen jake sklo, kam to dam, kdyz budu chtit byt bez fotaku, jestli mi to nekdo neukradne a podobne. Poridil starsi blbej kompakt, ktere taham sebou v aute a vsude mozne, nemam o nej strach, je malej, lehkej, ale zase, fotky nejsou moc dobre, hlavne v nizsich osvetlenich, nemam tolik moznosti upravovat expozici, je to strasne pomale na praci, neprakticke v ovladani, pomale ostreni. Takze ted opet casto nefotim, pac to ani nema smysl, kdyz vim, ze proste ostreni je pomale, takze prijdu o akcni zabery na svatbe ci jinde, kde nejde predpokladat misto a cas, kde budu fotit, ze pri nizke citlivosti potrebuju dlouhe casy a tak to bude mazle i s IS, pri vysoke cistlivosti to zase bude strasne zasumene i pri koukani na displayi pocitace a podobne. Takze bych rad neco jineho, rozmerove spise kompaktum podobne, skladne, ale rychle (rychle zapnuti, rychle ostreni) a s lepsim snimacem (vetsi rozmery, tedy i mensim digitalnim sumenym, rozliseni klidne mensi) s moznosti automatu i plneho manualu, idealne s mechanickou stabilizaci v objektivu.
Takze otazka zni, co by jste mi doporuculi, krome cekani na GF1, ktera, alespon dle popisu vypada zajimave? Sice se bojim toho, ze s delsim sklem to bude trosku blbe na uchop, ale to se jeste jen ukaze, priznam, ze nevim, jake jsou k dispozici skla pro micro 4/3, ci jina pres redukce.
Jinak, kdo ma zajem, na ebay se da GF1 jiz koupit.
Diky