od oldbas 23. 5. 2025 21:44
Začnu od konce a asi moc neporadím. RF 18-45 je úplný základ, je ale malý a na výlet to může stačit, případně jako dolněk k tele při cestě nalehko. Jde vůbec prodat?
18-150 je rozhodně lepší univerzal a jako jeden oblektiv např. na dovolenou. Pokud nechybí širší začátek a světelnost, je to dobrá volba.
Ani jeden nevlastním, info čerpám pouze z webu.
RF 100-400 používam, ale na R6 a dříve na RP, což jsou oba FF. RF 100-400 jsem vyměnil za EF 70-200 f/4 L USM, upozorňuji že verzi bez IS. Ten je oproti IS verzi opticky o fous slabší a není zatěsněný. Jen pro doplnění, v době zrcadlovek patřil Canon EF 70-200 f/4 L USM IS k jednomu z nejostřejších objektivu na trhu.
Po pořízení RF 100-400 jsem provedl úplně obyčejné srovnání kresby na shodných ohniscích a všech běžně používaných clonách. A nestačil jsem se divit. Rozdíl byl opravdu drastický ve prospěch RF 100-400, hlavně v oblastech kolem krajů a rohů. Do té doby jsem měl svoji EF 70-200 za skvělě kreslící objektiv, vadilo mi pouze přímé protisvětlo. Tam to byla katastrofa. A dokonce mi přišlo, že AF té RF 100-400 je rychlejší.
Po přechodu z APS-C na FF bezzrcadlovku mi prostě přišla 70-200 krátká pro moje focení a začala mě hodně štvát redukce. Nefotím žádné rychlé akce, převážně krajinu a naštěvy zoo s rodinou. A tam mi přijde RF 100-400 úplně skvělý. Je malý, lehký, levný, má skvělou stabilizaci, rychlý AF a velice dobrou optickou kvalitu, alespoň na FF. Navíc umí skvělě telemakro, na vážky a motýle skvělá vlastnost. A protože moderní bezzrcadlovky umí zaostřit i s takhle málo světelným objektivem, světelnost mi tím pádem nechybí. Krajinu cloním ještě o kus víc a na FF je i f/8 na 400mm slušně malá hloubka ostrosti. Navíc lze dneska velice snadno a kvalitně odšumovat i obrovské ISO.
Takže mě se přechod vyplatil. Ale rozhodně RF 100-400 není a nikdy nebude takový mazlík, jako EF 70-200L. To je prostě nádhera jenom ho držet v ruce a ani nefotit. V tomhle směru mi chybí už 3roky a lituju, že jsem ho prodával. Ale nechci doma shromažďvat staré krámy.