Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 11. 2024 10:48

Mně u VFFOTO trochu štve to pojetí, kdy si hraje na českou firmu, ale fakticky je vše z z Číny a u nás dělají tak maximální našroubování do obroučky a výstupní kontrolu. Třeba BW je "Made in Germany" daleko reálněji...

S tou kvalitou si myslím, že majitel právě nemá zkušenost s tím použitím na dlouhých sklech - ony jsou filtry na sklech 300mm a výše fakt propastně větší problém, než by se zdálo. Někde to bylo na netu - byl test filtru tuším 77mm, kdy na zoomu 24-105 opravdu vypadalo vše dobře, ale když to dali na 100-400mm, tak tam se to na dlouhém konci poznalo hodně. Ono to fakt bude o větším vlivu odchylek v rovinnosti, možná roli hraje i trochu jiný chod paprsků u teleobjektivu (daleko "rovnější") a tak.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod OnderCZ 7. 11. 2024 11:54

Tak co říkáte na nový Z50II? Je super, že to má dle specifikací autofocus na úrovni Z9. Ale chyběl by mi IBIS a taky je problém maximální čas 1/4000. Jinak asi za tu cenu OK. Ale cílovka nejsem.
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 7. 11. 2024 12:02

Ocakaval som aspon (!) 24MPx a Ibis...inac, nic pre mna...a ani nahrada D500 sa nekona.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 11. 2024 12:17

No nevím, lepší AF je sice fajn, ale co jsem sledoval v minulosti reakce, tak lidem z potenciální cílové skupiny u současných Z50 a Zfc zrovna tohle vadilo tak asi nejméně. A naopak věci jako IBIS, růst rozlišení a další věci jsou beze změny.

Asi to bude výrobně levné a umožní sety se zajímavou cenou, ale seriózní APS-C varianta to pro mne není, v tom je Canon trochu jinde.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 7. 11. 2024 13:30

tomashr: tak to nevím jaký kouzla BW dělá, ale já tam tu degradaci kvality okem nepoznám. Ještě to s tou 600 PF a 100-400 zkusím otestovat na nějaké scéně ze stativu.

Za mě je Z50II zklamání. Stabilizace snímače je už dneska v tělech samozřejmost. Snímač je tam taky stejný jako Z50. Tady jak kdyby Nikon vůbec neposlouchal zákazníky a dává najevo co si o APS-C segmentu myslí. I Fujifilm, který byl ve starších generacích se stabilizacemi v tělech pozadu, to dnes dává i do malých těl jako standard.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Argaro 7. 11. 2024 17:21

Myslím, že APS-C je pro Nikon již neperspektivní - resp. že si to tak vyhodnotili. Neviděli jste někdo někde nějaký přehled prodejů - APS-C vs FF a kolik z toho má reálně Nikon?

Ondrej Bobek: možná máme jen jinou představu o tom, jak vypadá čistý filtr ;-). Každopádně, když mi na něj kydne voda z kaluže, tak to samozřejmě trikem otřít jde :-D.
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 11. 2024 17:22

Já teda hlavně nějak nechápu, pro koho to je vlastně určené... Teda když nechám stranou akční prodeje v řetězcích :-)

Ne vážně - když třeba Panasonic uvedl S9, tak jsem proti tomu měl jako ortodoxní fotograf mračno výhrad, ale zároveň bylo fakticky na první kouknutí jasné, pro koho to primárně navrhovali a této logice nebylo co vytknout. U Z50II mi ale upřímně je cílová skupina hodně nejasná :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 7. 11. 2024 17:29

Ja mam vela Hoya fitrov (Protector resp. UV) najma z rady Pro1 Digital. Nikdy som nemal problem s cistenim.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 7. 11. 2024 19:35

APS-C je pro Nikon okrajový segment. Prodejní čísla se dají aspoň rámcově vydedukovat z výrobních čísel na http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/camera.html.

Já na ten upgrade mám spíš opačný názor, víceméně to splnilo očekávání, Z50II odstranilo problematická místa v ovládání a má konečně i 3Dtracking. Dost mě překvapilo tlačítko PiCo, těžko říci jak a kdo s ním bude efektivně pracovat. Očekávání nového snímače bylo nerealistické, vzhledem k velikosti trhu nedává smysl do nového snímače investovat. Nevím proč je chybějící IBIS takový problém, APS-C objektivy stabilizaci mají a pro práci s FF objektivy není zetková řada APS-C určena. U zrcadlovek to bylo jiné.

Pro mě jsou cílovou skupinou majitelé FF, kteří si tento přístroj koupí jako doplňkový pro cestování, kde výrazně ušetří na velikosti a váze. Jako entry level APS-C nevidím, tuto funkci převzala Z5. Tipuju, že se tady brzy dočkáme inovace.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vasek Nyc 7. 11. 2024 19:42

Ahoj,
vlastním čtyři roky Z50. Fotím makro a přírodu. Co mi vadí?
1. Autofokus
2. IBIS, ale ten už tolik ne
3. Rozlišení, ale to až v poslední době
Autofokus je tedy u novinky asi vyřešen / k tomu jsou i další vylepšení, ale nebudu zdržovat /. IBIS? Mám 105 makro, 16 - 50 mm a 50 - 250 mm , všechny stabilizaci mají. K tomu mám 12 - 28mm - všechno super objektivy, pokud vezmeme v úvahu poměr cena výkon. Fotil jsem ještě s 28 - 400, 180 - 600 mm - taktéž stabilizace v objektivu. Neříkám, že je stabilizace k ničemu:), ale asi něco stojí, ne? Pan Barták tvrdil již před několika měsíci, že tam stabilizace nebude. Kvůli ceně. Mimochodem - stabilizace je již samozřejmostí? Jo? A v jakých APS-C tělech? Na Dpreview srovnávají Z50II s Canon EOS R10 a Sony 6400. Nemá ji ani jeden. Fuji neznám. Canon EOS R7 a Sony 6700 ano, ale není to nááhodou cenově někde úplně jinde? Takže co mně osobně vadí? Rozlišení. Kdyby bylo větší, asi bych si ho koupil. Takhle přece jen dojde na Z7II, protože to rozlišení je na makro prostě úžasné.
KOlik že tahle novinka stojí? Nějakých necelých 22 tisíc? Z50 stála při uvedení na trh hodně přes 25 tisíc. V akci jsem ji tehdá koupil s oběma objektivy za cca 30.
A pro koho to je? Kdybych tenkrát dostal do ruky tělo s vymoženostmi Z50II, asi bych jako úplný začátečník řval nadšením. V NX z toho skoro bez úprav dostane ten nový adept super fotky.
Co bychom, sakra, ještě za ty peníze chtěli? Za víc peněz APS-C vyšší třídy. Jo, to já asi taky. Což nic nemění na tom, že pro začátečníky je tenhle foťák podle mého bezva.
Vasek Nyc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Argaro 7. 11. 2024 19:50

Díky za odkaz.

Jinak - ta cílovka, to je přesně ten posun role APS-C. APS-C si koupí majitel FF, protože ostatní potenciální zájemci o tzv. entry-level již fotí mobilem :-D. Btw. pro mě třeba jako druhé malé lehké tělo je pak již přijatelnější Z5, dá se dnes koupit i nová za stejné peníze jako Z50II a váží defacto stejně.
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 8. 11. 2024 12:36

Z5 som v rukách nemal. Z6 vlastním. Minule som na futbale stretol chalana práve s Z50 a skoro ma až šokovalo aké je to telo malé.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Argaro 8. 11. 2024 14:41

Z50II proti Z50 trochu narostla - rozměrem i vahou. Tj. dost se přiblížila Z5. Je ale samozřejmě menší než Z5. Otázka je, zda významně.
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 8. 11. 2024 17:12

Tak ono aj to AF bude na Z50 II asi výrazne lepšie ako na Z5.
Neviem nevnímam Z5 ako jasnú voľbu. Každopádne zaléži to od toho čo kto fotí.
Ibis je super ale sú žánre kde ti moc nepomôže. Osobne ho nevnímam ako must-have.

Je fajn že si Z50 II aj pri zaujímavých vylepšeniach a inflácii zachovala podobnú uvádzaciu cenu.

Každopádne si myslím že je tu určite priestor na Z70 - ibis, 2 sloty, vyššie rozlíšenie. Len si treba uvedomiť že cenovo budeme potom hneď bližšie k 2000 a to zasa bude že viac sa oplatí Zf, Z6 III atd....
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 13. 11. 2024 09:40

Jsou teď celkem výrazné slevy. Na Fotoškoda například Z8 za necelých 90 000. A Z6III dokonce za 62 000.
Titan_66
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka