Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Qaqesec 21. 10. 2024 19:21

Dnes vyšlo nové video na Voigtlander Nokton 29mm f/0,8:

https://www.youtube.com/watch?v=gTX3h5WbC9s&t=1s
Qaqesec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelem 22. 10. 2024 06:35

A to jsem si myslel,že už žádný sklo nepotřebuju... :shock:
pavelem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 10. 2024 11:54

Teda nic ve zlém, ale má v tom videu vůbec nějakou fotku, která by ukazovala reálný přínos té světelnosti třeba proti Zuiko 25/1,2? Mám jistou zkušenost se skly 0,95 a popravdě využitelnost mi přijde všelijaká, ale tady mi přišlo, že to ukázal ještě méně. V mluvené části mi přišlo, že ho reálně možná víc oslovil takový ten "look" - prostě ty neuchopitelné estetické věci kolem charakteru kresby. To beru, ale nedá mi něco podobného i třeba Nokton 1:1,5 pro Leicu M s redukcí, který váží půlku a k MFT tak nějak lépe sedí?

Možná ne, ale prostě musím říct, že jsem si z toho videa zase tolik na zadek nesednul - asi by se s tím dalo vyfotit něco zajímavého, ale k pořízení mne to až tak extrémně neláká (nehledě k ceně, ta taky úplně nepotěší).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavelem 22. 10. 2024 13:25

Asi by to chtělo další testy,já si myslím,že rozdíl (Zuiko 25/1,2) tam bude znatelný.Ta cena je asi odpovídající konstrukci.Je fakt,že bych to viděl jako sklo pro zábavu, podobně jako fish eye.No,snad někdy...
pavelem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 10. 2024 14:07

Já teda komentoval spíš to video, jinak logicky určitý rozdíl v DOF a asi i bokehu mezi f1,2 a 0,8 být musí.
Je pak ale otázka, jak to využiješ. Jak jsem psal, já nějaké 0,95 měl a upřímně to bylo trochu v relaci "zkusit, udělat jéé, pak se zamyslet a zase odložit" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ono to je na FF vlastně f1,6 a tam jsem dokonce už měl v ruce i světelnější sklo s ještě menším DOF a bylo to zas to samé...

V tomhle je u Noktonu šance, že by nemusel být jen o DOF, ale mohl by mít i zajímavý charakter, ale těžko říct.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Qaqesec 22. 10. 2024 18:01

Fotky tam jsou ve 13. minutě. Mě to přijde na portréty docela fajn. A ano, cena je velká. Ale kdybych vzal FF světelné sklo s takovým zpracováním, tak bude stát taky raketu. Zuiko má 9 lamel a toto 12, takže na bokehu to musí být znát.
Qaqesec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gabriel Noga 22. 10. 2024 20:11

Myslím si, že PRO f=45mm F1.2 při plné cloně podá lepší výsledky a také Oly 75mm F1.8 na otevřenou clonu nezaostane při podobné hloubce ostrosti a jde o osvědčené objektivy
Gabriel Noga
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 10. 2024 13:10

Na plnou díru na počtu lamel většinou nezáleží (plně otevřeno, i když může být nějaká výjimka, kdy se trochu přicloňuje vždy). Při přiclonění zas naopak leckdy vypadá bokeh z mírně hranatější clony lépe, to je jak kdy...

Ono to fakt bude spíš o "charakteru", což je hodně neuchopitelné. 75/1,8 je v tomto super, ale už je hodně dlouhý, tak to není něco k srovnání. Nejblíže to má asi k 25/1,2pro, což je ale upřímně z té 1,2 trojice asi mírně nejslabší sklo, takže tady by mne body pro Nokton neudivily.

Jak píšu - věřím, že tu je hodně dobré sklo, jen pro mé potřeby fakt necítím zdaleka tak velké nadšení, jako je v tom videu, to je celé :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Qaqesec 23. 10. 2024 22:30

Tak v tom bych s tebou nesouhlasil. Např. zde:

Cituji:,, Obecně platí, že čím větším počtem lamel objektiv disponuje, tím hezčí vytvoří odcloněný objektiv pozadí, tzv. bokeh."

https://www.megapixel.cz/jak-fotit-digi ... -dil-clona

Zásadní je ale samotný tvar. Chtělo by to vyzkoušet, protože tu takto jen teoretizujem.

S tou 75/1,8 máš pravdu, má opravdu velmi pěkný bokeh. Sám ji mám, ale více používám Sigmu 56.
Jinak co si budem povídat, kdyby stál ten objektiv polovinu, tak by byl asi pro většinu podstatně zajímavější.
Qaqesec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelem 24. 10. 2024 04:14

Myslím,že primárně nejde ani tak o bokeh,jako o množství světla,které mám k dispozici.To asi byl hlavní záměr při konstrukci takhle světelného skla.A tam už mi srovnání s 75/1,8mm nesedí (nic proti němu,mám ho také).
pavelem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelem 24. 10. 2024 18:36

https://www.youtube.com/watch?v=_SUGonYiutw
Hodně dobrý,opět nadšení z Nokton 29/0,8 ,tentokrát polsky..:)
pavelem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelem 26. 10. 2024 07:41

Je fajn,že pro m4/3 vznikají takové projekty, ať už si je člověk koupí,nebo ne.
Mám ho slíbený k zapůjčení, tak jsem zvědavý, jestli je to vážně taková pecka...:)
pavelem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Qaqesec 27. 10. 2024 19:54

Jo, je to dobře, že tak světelné sklo je pro MFT. Škoda, že jich není více pro širokoúhlé ohniska.
Mám raději klasiku ,,padesátku", ale říkám si, že by se mi to sklo určitě občas hodilo. Já se dívám, zda není ta 29 mm na bazarech za dobrou cenu.
Qaqesec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelem 2. 11. 2024 13:52

Takže první letmé dojmy s Nokton 29/08.
Jako kdybych vystoupil z off-roadu a šel pěšky. Už mi chybí jenom expozimetr... :D
Není to horší , jsem zvyklý si přiostřovat AF,je to prostě jiný focení.Víc se u toho musí myslet.A zápis do exif samozřejmě žádný,takže je třeba si pamatovat (zapsat) clonu.
Jinak-na plnou díru je opravdu jako břitva,bokeh skvělý,světla plno.Ale aberace tam je docela patrná,ne že ne... ;-)
Až příjdu na to,jak sem vložit fotku,tak něco pošlu,srovnával jsem ho jen tak letmo s 17/1,2 a s 75/1,8mm.
Nevím,jestli funguje stabilizace,ale asi ano,když je zaostřeno dobře,je ostrá celá série.Fotil jsem s OM-1 z ruky.
Přílohy
www.2908.jpg
pavelem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelem 2. 11. 2024 15:41

Ukázka bokehu a aberace na kapce vody...
Přílohy
www.2908.06.jpg
pavelem
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka