Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bosonozka 18. 9. 2024 19:28

Chystá se menší a lehčí druhá verze objektivu XF 16-55mm f2,8
https://www.fujirumors.com/rumor-fujino ... -50mmf2-8/
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 19. 9. 2024 09:25

To zní dobře. Nová 18-50 mě neoslovila, toto by mohlo být zajímavější.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 30. 9. 2024 10:41

Možná na vánoce pro radost/blbnutí... Akorát to na 50R bude s tou redukcí M42-GFX vypadat asi blbě. :-)
U nás v e-shopech prozatím bez upřesnění naskladnění. TTartisan Store 75mm F1.5 "Swirly Bokeh"

Jonas Rask - TTartisan 75mm f/1.5 - A new classic

Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 9. 2024 11:43

Upřímně co jsem koukal na první testy, tak mi tohle sklo přijde docela dost slabé v rozích i na FF, pro GFX to bude ještě o další kus horší...
Jasně, je to sklo spíš na efekty a fotky cíleně vymyšlené s ohledem na něj, ale přeci jen vše má své meze a tady mi ty rohy přišly i na FF dost na hraně přijatelnosti :-(
Prostě už je to moc jednoúčelové, přitom cena sice není zlá, ale taky už není zas tak symbolická :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 30. 9. 2024 12:08

Tak v GFX je 35mm režim, kde to řízne na FF políčko. Ale to by byla škoda takhle "porcovat".
Bral bych to hned s cenovkou někde okolo 5-6 tisíc. Na vánoce bych si ale současnou cenovku dovedl zdůvodnit, protože... "ježíšek, ne?" :-) Budu vyhlížet listopadové/prosincové bazary od zklamaných testerů.
Nějaký čas už je něco podobného u M.O.G. Biotar 75 f1.5 II, ale cenovka je brutal. Porovnat je však, to bych moc chtěl vidět. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 9. 2024 15:57

Asi tak - tohle je typické sklo “na hraní”, kterým toho většina lidí až zas tolik nenafotí. Tak 5000 bych za to dal bez většího přemýšlení, ale při skoro dvojnásobku už člověk přeci jen přemýšlí více, zda to fakt má smysl.
Já si možná konečně hodím do košíku od TTA ten jejich M42 100mm “Trioplan” pro změnu s bublinkovým bokehem, je za něco málo přes 4000 a paradoxně mám pocit, že ho dokážu využít více, tak tohle si oddůvodním. U nového “Biotaru” to ale už je složitější, aspoň pro mne…
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 30. 9. 2024 20:36

Ten klon biotaru se mi hodne libi, uz puvodni biotar mi prisel jako zajimave sklo, ktere se da pouzivat na portrety a nemusi to byt nutne jenom efekt pro efekt. Spatne rohy bych mi nevytykal, to mi prijde spis jako nepochopeni, na co objektiv urceny.

Ten klon trioplanu 100mm mam spis v kolonce efekt pro efekt, ten si neumim realne predstavit, ze bych vyuzil.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 1. 10. 2024 09:17

Je to individuální :-) Já třeba ty "bublinky" už i reálně testoval s 50mm Domiplanem (to je horší varianta trioplanu, původně na EXA) a přijde mi to docela využitelné. Hodně u closeup, typicky kytky, houby a tak, různé věci prosvícené světlem, přirozeně i portréty s určitým pozadím, vypadá to zajímavě.
Já mám naopak spíš trochu problém s tím "swirly" bokehem, je to na můj vkus často až moc divoké a mne to na dost fotkách spíš ruší, než že by mně to vyloženě lákalo... Ale každý to má jinak :-)
Ad ostrost - že to je objektiv na specifické focení jsem psal hned v prvním komentáři, ale přeci jen "všeho s mírou". Tady je to v rovině, kde tě to vyloženě nutí k středové kompozici, už v rovině zlatého řezu je pokles ostrosti docela citelný...

Jinak z jiného soudku - pokud si člověk chce "kreativně hrát", tak existuje ještě jedna varianta cenově tak napůl mezi TTA a Meyerem, totiž Petzvaly od Lomo Society. Nejsou vůbec marné a mají navíc ještě dále zdůrazněné možnosti pro modifikace bokehu.
Viz https://shop.lomography.com/eu/new-petz ... l-art-lens , mají i 55mm.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 4. 10. 2024 11:36

Fujifilm X Summit October 14: Unveiling Fujifilm X-M5, XF16-55mmF2.8 II and XF500mmF5.6

Obrázek

Prý na 100 % budou uvedené:
- Fujifilm X-M5
- Fujinon XF 16-55mm f/2.8
- Fujinon XF 500mm f/5.6
+
Fujifilm’s November Firmware Update: Autofocus Fixes, New Features, and More Enhancements to Come...
Dear Customers,
Thank you for your feedback and comments on our AF system performance.
We've been working on X-T5, X-S20 and other models as well, to release the firmware within this year for improved user experience. We will communicate the details as soon as we have more information.
We appreciate your understanding.

Uniklé podklady k X-M5 z čínských sítí.
ObrázekObrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ADO.19 5. 10. 2024 14:50

Odhliadnuc od toho či niekomu vyhovuje "výrivý bokeh", alebo nie, je to každého osobná vec, myslím si, že je potrebné si uvedomiť iné, kam asi smeruje TTartisan.
Objektív TTArtisan 75mm f/1,5 Swirli Bokeh (2024) je "skoro" kópiou objektívu Carl Zeiss Biotar 75mm f/1,5 (1939 – 1967), ktorý bol vo svojej dobe legendárny „Kráľ Bokehu“. O GEO TTartisan je známe, že vlastní všetky legendárne vintage objektívy. Mám taký dojem, že sa dočkáme aj modernej reinkarnácie iných vintage objektívov v podaní TTartisan za dobré ceny.
Už sa teším.
ADO.19
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 9. 10. 2024 19:51

Dle tvrzení FR plánuje Fujifilm v příštím roce nabídnout fotoaparát s 1" snímačem, resp. prý cosi jako "digital half frame" foťák, ale to pojmenování mi nějak nedává smysl z hlediska rozměrů.
Fujifilm prý tento formát dosud nevyužil za dobu existence jeho digitálních fotoaparátů. Prý inspirace novým filmovým Pentaxem 17, jen v digitální verzi - nejspíše i ten objektiv tam bude napevno.
Tenhle foťáček by se mohl vejít i do kapsy úplých dámských riflí. :-)

Tvrdili, že dojde až k 30 % zmenšení/odlehčení oproti první verzi... to se mi dle teaseru moc nepozdává. Ale dalo se čekat, když vylezla prý potvrzená informace, že průměr filtru bude "až" 72 mm (první verze má 77 mm).

Kompaktní GFX s objektivem ekv. 28mm se světelností F3.5 bude představen v první polovině r. 2025.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 10. 10. 2024 17:42

Tohle je hodně velké lákadlo: https://www.megapixel.cz/fujifilm-gfx-1 ... 1811064511. Tak co, kdo se chytne? :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 10. 10. 2024 19:02

Mě by potěšila X-T5 za 25k... :)
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 10. 10. 2024 23:10

noxx_cz píše:Tohle je hodně velké lákadlo: https://www.megapixel.cz/fujifilm-gfx-1 ... 1811064511. Tak co, kdo se chytne? :-)

Slušná cena za bazar. GFX 100S. Za tu cenu v loňském roce býval GFX 50SII, který samozřejmě šel s cenou níž. Bazarovému GFX 50SII by nyní slušela cena rovných 50k Kč za tělo. Aktuální jeho cenovka za něj u Megapixelu mi tak zajímavá už nepříjde.

K tomu solidně lehký GF 35~70mm f/4.5-5.6 (ff ekv. 28~55mm) - ten mají na jejich bazaru za přijatelnou cenu 16k Kč. Pokud nevadí, že na 70mm, bez přiclonění na f8, je kresba při min. zaostř. vzdálenosti zvláštně měkčí.
Nebo namísto toho zoomu z pevných objektivů pro začátek nejmenší a nejlehčí GF 50mm f/3.5 (ff ekv. 40mm), ten se na bazarech cenově pohybuje v podobných hladinách jako ten kompaktní zoom objektiv.

Mimochodem, na Paladixu/bazaru je momentálně 102mpix GFX tělo za 50 tisíc Kč, byť se jedná bohužel o první největší a nejtěžší 102 mpix GFX model, co Fujifilm vyvinul. Myslím si, že zrovna tento model se prodává přes bazary nejhůře, to i původní GFX 50S na tom je lépe, pokud jde o šanci jej prodat. :-)
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránka