od tomashr 8. 3. 2024 11:00
SL3 ale právě moc těžký foťák není - proti A7III jen něco přes 100g navíc (ty údaje kolísají, 850g na Dpreview je zřejmě blbě a má o něco méně).
Jistě, proti relativně kompaktní A7 řadě to větší a těžší je, ale jinak to mezi těžké foťáky už příliš nepatří.
A možná bys byl překvapen i s těmi mpix - na SL3 je docela zajímavé, že má zřejmě hodně vyladěný snímač pro možnost případně přepnout na tři různá rozlišení při zachování plné kvality RAW atd. Není to úplně unikátní funkce, ale podle popisu to vypadá, že to má Leica asi zatím nejvychytanější ze všech (už je to ověřeno v M11, která to má podobně, takže se dá fungování věřit).
Za mne hodně slušné, jedinou záhadou je docela nízké fps při focení, což přitom úplně nedává smysl, když má foťák výkon na plné 8K video. Nepřekvapil by nějaký firmware update, tohle je divné.
Jinak ale hodně zajímavé a kupodivu není cena až tak strašná. Jistě, 170k je dost, ale Sony A7RV s podobným senzorem a dost porovnatelnými vlastnostmi má standardní cenu něco přes 120k - to zas není tak velký rozdíl na "Leica zvyklosti" a jistou exkluzivitu. Jistě, A7RV už se dá dnes koupit levněji, zatímco u SL3 se tak velký pokles čekat nedá, ale skutečně na Leicu to i tak docela jde.
Není to v rovině, že bych běžel nakupovat, je to přeci jen docela dost a není kam spěchat. Fakt ale je, že jsem čekal cenu někde nad 200 tisíc a tohle je spíš příjemné překvapení a ve výsledku to není zdaleka tak daleko mimo mé limity, jak jsem se obával.
Teď by to ještě chtělo, aby Panasonic uvedl nějakou vydařenou "alternativu pro chudé" - podle rumors by to mělo být tak za 2-3 měsíce, má tam být nějaká dohoda mezi těmito spolupracujícími firmami, aby se zájem rozložil...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz