Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 19. 11. 2020 14:29

Mně to přišlo do mailu, ale je to pro mne drahé.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 11. 2020 14:36

Šetři na Z9, v tom je budoucnost
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 19. 11. 2020 15:12

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 19. 11. 2020 15:44

Fakt treba len cakat, kedy k tej MK II daju zdarma aj tu 150-400. To by som s tym systemom bol spokojny asi hodne dlho :-D
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ladisg 19. 11. 2020 15:48

Kdyby náhodou někdo prosím věděl o nějakém slevovém kupónu(nebo tak) do Olympusu byl bych moc vděčný. Měl jsem v září narozeninovku a já vůl ji tehdy nevyužil, škoda že mívá takovou krátkou platnosti.
ladisg
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ecop 19. 11. 2020 15:48

Fidko, tak teď jsi to "zabil" :mrgreen: :mrgreen:
ecop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 11. 2020 15:52

ladisg píše:Kdyby náhodou někdo prosím věděl o nějakém slevovém kupónu(nebo tak) do Olympusu byl bych moc vděčný. Měl jsem v září narozeninovku a já vůl ji tehdy nevyužil, škoda že mívá takovou krátkou platnosti.


Poslal jsem ti SZ
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 19. 11. 2020 17:59

Tohle k 150-400 tu myslím ještě neproběhlo:

https://www.youtube.com/watch?v=pKJ2nyRgMkA
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 11. 2020 18:22

Jsem zvědav, kdy uvidíme nějaký seriózní test, s pořádnýma fotkama.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod rodri 19. 11. 2020 20:48

Asi budeme muset pockat na R. Stacha a P. Bambouska. Tam se o kvalitu testuu nebojim. Video jsem opravdu dal rovnou "z chodu", jen je skoda, ze v nem nebyla alespon malinkata ukazka z 150-400. Co se da delat, holt musime pockat. Od cizic revenzi az na vyjimky nic necekam, mozna tak Tim Boyer , ten ma slusny videa, jinak se vsude spis keca nez foti. Uvidime...
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 19. 11. 2020 21:05

Davidof píše:Jsem zvědav, kdy uvidíme nějaký seriózní test, s pořádnýma fotkama.


Chystám se na to. O víkendu snad bude počasí a trocha času.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rodri 19. 11. 2020 21:12

To by si ale musel přeprat Stacha :-)) .
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Veslon 19. 11. 2020 21:58

milann88 píše:Veslon: Uz ti to napsali prede mnou, ten clanek je zavadejici tim, ze si autor naprojektoval situaci pro porovnani, ktera je do znacne miry minoritni pro vetsinu fotografu, umim predstavit situace, kde se to tomu blizi, jako treba fotografovani maleho ptactva, ale uz kdyz budes fotit jelena, tak to neplati. Pri vetsine reportazi, kde je mensi hloubka ostrosti spise fajn to neplati atd.


To, co píšeš o focení reportáží není pravda. Právě reportážní fotograf má mít za cíl zachytit skutečný děj. Ne, fotit romantické snímky s mázlým pozadím. Sorry, opravdu nechci nikoho urazit, ale tyhle názory, že budu fotit celé reportáže na plnou díru jsou špatné. Stejně tak je nesmysl tvrdit, že není potřeba i u reportáží vypíchnout cokoliv z děje a že tím pádem není potřeba mít k tomu potřebný objektiv. Zrovna focení reportáží není úplně snadná věc. Teď mluvím o reportážích, kdy se opravdu nesmí nic prošvihnout. Děj se prostě neopakuje, takže fotograf musí sázet na jistotu a ne si hrát s malou hloubkou ostrostí podpořenou křečovitou snahou mít dokonale čisté snímky bez šumu. Takže se jede hlavně na jistotu a proto se u reportáží u FF běžně používají clony v rozmezí f 2,8 - 4 a někdy i více. A to dost často. Je důležité být ve střehu a být na vše připravený a to dost dobře nejde tak, že budu celou reportáž fotit úzkostlivě na f 1,4, abych neměl šum zatímco z děje mi uteče řada věcí. Těch důvodů je více, nejen jistota zaostření, ale více lidí v interiéru, kteří mají být zachycení prostě jinak vyfotit nejde, než že se přicloní. Zrovna ti, co fotí celou reportáž a někdy i svatbu jen na otevřenou clonu jsou lidé, co nad kompozicí nepřemýšlí, cvakalové, co mají v mysli jen mít zasněné romantické snímky bez šumu bez toho, aniž by se více zamysleli, co je v ději podstatné. Toto je příklad špatného přístupu k reportážím. Když jsem fotil plesy, nebo večírky, srazy, tak jsem dost často pracoval se clonou. To je podle mě ten správný přístup k reportážím. Pracovat se clonou a také s časem. Něco jiného je třeba rodinné focení, kde o nic nejde. Tam si člověk může dovolit fotit na hraně, dávat i hraniční časy a nemusí se tolik bát, že něco pokazí, ale u reportáží tohle neplatí.
Tím ale netvrdím, že není výhoda, že s fullframem můžeme na široká ohniska o dost snáze něco z děje vypíchnout, ale určitě ne ve stylu, že se práskají fotky bezmyšlenkovitě na otevřenou clonu jak na běžícím páse.

Třeba tady v tom linku je vidět několik snímků s FF. U všech kromě jednoho bylo přicloněno.

https://www.milujemefotografii.cz/7-vyz ... fotografie

Fyzikální zákony? Ty přeci nemůžeme vztahovat k technologiím. Větší, neznamená automaticky lepší ve smyslu, že jednotlivé pixely posbírají více světla na větší ploše čipu už dnes taky tak neplatí. Např. Sony R verze při vyšším rozlišení šumí méně, než FF Canony s menším rozlišením.
Opravdu nemám důvod tomu testu, co jsem dal nevěřit. Jak jsem psal, chybou je zobecňovat porovnání mezi fotoaparáty jen podle domnělých představ, aniž by si to člověk vůbec nějak vyzkoušel, hned vyvracel něčí výsledky a přitom v ruce nemá nic, čím by to dokázal.
Veslon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 19. 11. 2020 22:14

Ach jo.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 11. 2020 22:28

Tomu se říká šrapnel.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků