Zrcadlovka - focení psů (portréty, pohyb)

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Puntík 17. 2. 2014 13:19

F-ABC co si máš myslet ? Že v rychlosti autofokusu kardinálně rohoduje i schopnost objektivu (nesouvisí zda s USM, či šroubem), ale i to, že v profesionální kategorii (možná lépe v expertní) se nevyskytují nýmandi s rukama levýma jak šavle..... :-)

Zdravím

PS, proti změřenému nelze protestovat. Lze jen hledat srávné pochopení toho změřeného. :-)
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 17. 2. 2014 13:25

FotoABC: to si nech do hádky s Puntíkem takovou ironii, tady riskuješ, že té hlouposti uvěří nevinný člověk. Stačí stručně napsat, že odvozování výkonu AF při focení pohybu z laboratorních testů na "stojící cíl" je míchání jablek s hruškami.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 17. 2. 2014 13:36

FotoABC píše:Jsou to rozhoodně šokující výsledky.
Dlouhou dobu Canony a Nikony bodovaly právě autofokusem před zbytkem světa, kvůli tomu měly a mají hegemonii v profesionální sféře ........ Vůbec nevím, co si o tom mám myslet.


Ale vždyť i tohle z výsledků optyczne vyplývá, dlouhou dobu byly Pentaxy spíš průměrné a dalo se s nimi vyjít, pokud si to majitel nepohnojil ještě víc rukama. Ale všude platí, že časy se mění a když já napíšu, že Pentax je nestarší fotografická značka v současné asijské hegemonii, okamžitě mě někdo utře, že co bylo, bylo.
Neřeš to, rukama i objektivem se dají vlastnosti AF v těle (jablka) pohnojit daleko víc. To jsou pak ty hrušky. :-)
Že Pentaxy ostří i při nižší intenzitě světla, to už je holt prostý fakt.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 17. 2. 2014 14:26

goitegi: Nikon D5100+18-105 je hodně ekonomická varianta s výborným výstupem, i když je to pomalý objektiv, tak AF-C zvládá - myslím že to byl Daf, kdo tady postoval fotku běžícího psa s tímto sklem. K tomu můžeš dokoupit za 10k skvělý Tamron 70-300USD. Jiné kafe je nabídka Canonu, byť těla mají oproti konkurenci o něco horší výstup, tak nabídka skel tento handicap hravě vyrovná. Klidně bych pořídil prcka Canon 100D se seťákem 18-55 STM a k tomu za cca 10k z bazaru 70-200/4L a nemáš se čeho bát, nebo set 700D+18-135 STM - ten objektiv je opticky velmi slušný a ostří velmi rychle.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 17. 2. 2014 14:54

V levných variantách těl a zvláště některých objektivů lze očekávat dobrou tak každou dvacátou fotku, spíše náhodně, proti čemu bude její vlastník téměř bezmocný. Ale i to někdy stačí. Pomalý objektiv zlikviduje veškeré výhody i špičkového těla.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 17. 2. 2014 15:06

s tím nelze než souhlasit, proto bych doporučil spíše ty verze Canonu, to je hodně dobrý.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 17. 2. 2014 15:12

"Pomalý objektiv zlikviduje veškeré výhody i špičkového těla."
... takže už nedoporučuješ K-3 v dvojsetu?
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 17. 2. 2014 15:18

Ale ano, ovšem vždycky s tím, že na konkrétní specializaci si dříve nebo později jeho majitel dokoupí specializovaný objektiv. I když myslím, že 50-200 není pomalejší, než 18-105. Ostření šroubem u takto jednoduchých objektivů je velmi rychlé. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 17. 2. 2014 15:25

Rychlý AF a objektiv je fajn, ale vyfotit běžícího psa je hlavně o zručnosti. Většina odpadu není tím, že by AF nestíhal, ale že fotograf neudrží zaostřovací pole tam kde má. On když pes běží, tak je vůbec problém trefit se na hlavu natož na oko. Zvlášť když člověk pálí sérii snímků a mezi nima tam problikává zrcadlo. Pes se dá fotit i na AF-S ale je to hlavně o zkušenostech.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 17. 2. 2014 18:08

Daf píše:...Většina odpadu není tím, že by AF nestíhal, ale že fotograf neudrží zaostřovací pole tam kde má...


A zde prichazi v podtaz fotoaparat, ktery ma co nejlepe pokryty zaber AF body, ktere si dokazi efektivne pomahat a to predevsim diky tomu, ze jsou blizko sebe. Vybrane fotoaparaty od Canonu a Nikonu takovy AF system nabizi. Prakticka ukazka vyuziti tohoto AF-C rezimu, viz exif:

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Daf píše:Pes se dá fotit i na AF-S ale je to hlavně o zkušenostech.


V pohybu, s delsim ohniskem a s relativne malou DOF, kdyz je pes napriklad "ve skoku" a ma pozadovany vyraz, je to velice tezke (ted nepopisuju situaci skakani pres prekazky, kde se da odhadnout DOF, v ktere se bude pes v urcity moment nachazet). Tak tezke, ze kdyz by se to s predostrenim jednou z padesati expozic povedlo, tak to bude vice o velkem stesti, nez o nejakych zkusenostech. Touto cestou (predostreni) bych nikoho ja osobne nepobizel.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cport 18. 2. 2014 09:25

chjo ... a maji ho i s objektivem do 25 tisic? Tak totiz znel ten puvodni dotaz ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 18. 2. 2014 14:19

Bazarovy urcite (profi osvedceny D300/s) a Nikon D7000 + Tamron 70-300VC i novy.

http://www.bigfun.cz/select_det.php?id_ ... 0&oddil=13
http://www.megafoto.cz/tamron-70-300-4- ... nikon.html
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod reign 18. 2. 2014 18:06

je pravda že D300 kolem 10k z bazaru je díky AF modulu prostě pecka
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 2. 2014 18:29

Tohle je celkem těžká otázka - pokud chceš fotit psy v pohybu a např. agility, tak mě se nejvíc osvědčila kombinace tělo s rychlym AF a rychle ostřící sklo. Což je zase dost limitující v rozpočtu. Osobně bych hodně popřemejšlel o Canonu 70-200/4 z bazaru - ostrý, rychlý, perfektně zpracovaný sklo. No a k tomu tělo a záklaďák za zbytek. Výhoda toho Canonu je, že v bazaru stojí něco kolem 10.000 a zbyde ti dost na tělo. A pokud neplánuješ fotit halový závody, tak s f4 vystačíš.

Druhá zajímavá varianta je zmíněný Nikon D300(s), který má vážně povedený AF, ale přiznám se že tam netušim, co vzít za sklo. To by asi poradil někdo, kdo s ním fotí :-)

Varianta s předostřenim je dost zrádná - zaprvé musíš vědět kudy přesně pes poběží a pak musíš mít štěstí, abys na ten jeden cvak chytil psa zrovna v tý pozici v jaký chceš (aby vypadal jako pes v pohybu a ne jak změť nohou) a aby zrovna v době cvaku (ať už jednoho nebo série) byl vůbec pes v HO. Což se dá dělat, když máš "30" opakování, ale na závodech to uděláš těžko. Nehledě na to, že ve spoustě situací nemáš při sportu na co předostřit, protože pes v době překonání překážky nemá hlavu nad ní, ale o pár (desítek) cm jinde ve vzduchu. Naopak pokud fotíš něco, kde je pohyb psa celou dobu v HO, tak se předostření může hodit (proběhnutí kladiny , když fotíš kolmo k ní apod.).
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 18. 2. 2014 19:05

Ja bych sel do bazarove D300 + 70-300VR. To se s cenou dostaneme i pod 20tis. Kc. Agility se stejne nefotej vecer a i protipohyb tahle sestava zvladne hrave.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků