Upgrade Nikon D5100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kelav 28. 1. 2014 12:29

Tomáši (Foto ABC), jsem Canonista a jdu se projevit :-) Ještě dodávám, že jsem cca pět let fotil Nikonem (D40 – D300), takže mám zkušenosti s obojími značkami.

Milý Thiussi, chápu, že Tě láká změna těla, jsme chlapi, chračičky. V tomhle případě je ale pravdou, co ti radí ostatní. Lepší je vybavit se kvalitnějšími objektivy, než utrácet za nový fotoaparát. A třeba i kvalitním softwarem na zpracování fotek. Software (a umění ho ovládat) je dnes velmi důležitá součást fotografování, na výsledku se podílí daleko větší měrou než přístroj, kterým byla fotka pořízena. Co třeba filtry? Používáš? Píšeš, že fotíš architekturu, krajinu. Takový přechodový nebo polarizační filtr by se ti určitě v batohu hodil. A co stativ? Máš pořádný?

Takový malý poznatek: Já třeba dneska fotím starším Canonem 550D, ale šel jsem cestou kvalitních objektivů. Jako záklaďák tedy používám Canon 17-55, dále pak moc rád fotím pevnou palačinkou 40mm. Na portréty mám pevnou 85mm. S touhle kombinací si vystačím prakticky na jakýkoliv žánr a příležitost, kterou fotím.

Suma sumárum, lepší foťák kupuj, jen když budeš mít pocit, že tě tělo v něčem výrazně omezuje (třeba pomalý AF, díky kterému máš hodně odpadu apod.).
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 28. 1. 2014 12:47

A já jsem teda za tělo, protože má lepší ovládání, výrazně lepší hledáček, řízení blesků, výdrž atd. Otázka je, co displej.
PS: nejsem Nikonfanoušek, už s ním nefotím.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 1. 2014 13:11

Tak tu máme:
A. kelav + mnoho dalších: klidně starší tělo, hlavní jsou kvalitní objektivy
B. ggrand + mnoho dalších: ergonomie a funkčnost těla je hodně důlažitá
B1. Puntík: především co nejkvalitnější tělo (nejlépe Pentax), objektivy - bohatě stačí dvojset
C. FotoABC: obojí, tělo i objektivy, jedno bez druhého je coby investice degradováno - objektivy jsou degradovány horším tělem, tělo je degradování horšími objektivy

No a tazatel si může vybrat. ;-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 28. 1. 2014 13:26

Ja bych do D7000 nesel a D7100 neni moc levna, takze jsu za objektivy blesk a klidne filtry :P
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 28. 1. 2014 13:29

FotoABC: mozno si pozabudol na to, ze je tu limit penazi. Takze bud nove telo a horsie objektivy, alebo stare telo a lepsie objektivy. Ja myslim, ze volba je jasna :) .. objektiv celkom urcite degradovany nebude :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 1. 2014 13:38

Itokar: bude:
1. z D5100 nebude mít tak prokreslený výstup jako z D7100 navíc bez AA filtru
2. objektiv bude degradován na D5100 tím, že nebude tak přesně a spolehlivě zaostřený jako z D7100

Finanční limit není problém můj, ale tazatele. Já můžu doporučit cokoliv, za doporučení se nic neplatí. ;-) ("Kde jste to sebral?" - "Kde se dalo, dobrý muži, kde se dalo!") :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 28. 1. 2014 13:41

Mě tu chybí ještě tento názor: nejlepší je se na Nikon vykašlat a jít do něčeho progresivního - třeba Olympus E-M1. Kombinuje to nejlepší ze světa CSC (velikost, funkce, použitelný živý náhled, spousta kvalitních objektivů, odpadí problémy s front/back focusem atd.) a DSLR (ostření, kvalita snímků).
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 28. 1. 2014 14:10

Ten olouš je out keď nie kvoli inému, tak určite kvôli cene. Ak to teda nebol zrkadlovkársky druh jadrného zemitého humoru....
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Puntík 28. 1. 2014 14:21

FotoABC píše:Tak tu máme: B1. Puntík: především co nejkvalitnější tělo (nejlépe Pentax), objektivy - bohatě stačí dvojset ;-)


Protestuji proti vytrhávání z kontextu. Správně má být co nejlepší tělo jakékoliv značky s dvojsetem. A pokračováním až majitel přijde na to, jakým směrem se bude ubírat resp. co k tomu bude potřebovat. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pokrocilyamater 1. 2. 2014 23:30

Puntík píše:Prosím tě, kdo by se tu hádal s Nikonfans, s týpky jako je právě ten ggrand a jemu podobní. Já včera valil nevěřícně oči, co za pitomosti tady šířil jakýsi pokročilý amatér. K neuvěření. :-) No, vím svoje, takže mne těm dvěma podobní nedokážou rozhodit, ale ne všichni to stráví. Takže ta diskuse skutečně.....
Na grafice byla, i přes tamní křupany, větší pohoda. :-)

Zdravím


Puntíku, nebreč a nelži. Kdybys alespoň ze zmíněného vlákna s ostudou a staženým ocasem neutekl, protože moc dobře víš, jaké blbosti jsi tam plácal a doporučoval..
..že už ti fakt není trapně.. ..k neuvěření.. ;-P
pokrocilyamater
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 1. 2. 2014 23:44

Nebyl jsem to já, kdo ze zmíněného vlákna s ostudou a staženým ocasem utekl.

Ladik.caesar si ovšem svou poslední otázku bude muset zodpovědět sám, z mé strany bylo řečeno všechno.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pokrocilyamater 1. 2. 2014 23:45

Jinak tazateli odpovím, že opravdový upgrade D5100 je opravdu až ta D7100. Nic jiného nemá smysl, pokud chce opravdu poznat posun k lepšímu (ergonomie, spolehlivost a rychlost ostření, odolnost těla, kvalita fotek, funkce navíc).

PS: I objektivy ostřené z těla můžou být velmi kvalitní. Taková Sigma 105 f2,8 macro je jeden z nejostřejších objektivů, co mám. Bazarové jsou v podstatě za polovinu, oproti HSM verzi tamtéž. O takovém Nikkoru 85 f1,8 o dvouprstenci 80-200 f2,8 se také nemusíme dlouze rozepisovat, co stojí jaká verze..

-- 1. 2. 2014 23:47 --

Ano Puntíku, ještě tam ale chybělo doporučení, aby to raději fotil na mobil, nejlépe značky Samsung..
pokrocilyamater
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 2. 2. 2014 00:09

Možná ano, lidé - i já - si mobilem fotí jízdní řády, různé vývěsky, otevírací hodiny a pod... ;-)

Pokud někdo musel fotit silnější a větší rozevřenou knihu ví, že by potřeboval hloubku ostrosti i několik cm. Jak by toho dosáhnul s clonou F:1,8, rád bych věděl. Všimnul jsem se, že v minulosti už kompakty fotil a právě na tohle si stěžoval.

Mimochodem položil jsem ti tam jednu otázku. A na odpověď jsi měl hodinu. Kdybys byl skutečným odborníkem na reprodukci tiskových předloh, nemusel's utéct.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pokrocilyamater 2. 2. 2014 00:39

před jakou otázkou jsem údajně "utekl"?? ..o tom nic nevím.. :-D Kde jsem napsal, že pro focení dokumentu bych použil nastavenou clonu f1,8?? Nelži a nezamlouvej.

PS: K té hodině dodám jen, že já tu netrávím většinu svého života, jako ty. Někdo v téhle zemi musí vydělávat a má i jiné záliby, než diskusní internetové povalečství..

-- 2. 2. 2014 00:41 --

..ještě se tě zeptám na jednu věc.. ..na kolik přímých otázek na svou osobu, či na tvá doporučení, jsi na tomto fóru dokázal věcně a uspokojivě odpovědět? :-D
pokrocilyamater
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 2. 2. 2014 00:49

Projdi si to vlákno znovu, otázku tam (na str. 2) ještě najdeš. V příspěvku na který jsi odpovídal.
Zbytek jsou nesmysly, na hlouposti nemá smysl reagovat.
Naposledy upravil Puntík dne 2. 2. 2014 01:00, celkově upraveno 3
Puntík
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků