první vlastní stroj, max. 15 000,-

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod domesh 21. 1. 2014 19:58

Dobrý den,
přečetl jsem během dneška snad všechna podobná temata na různých fórech, ale pořád jsem se nějak nerozhodl, tak chci poprosit taky o radu, jaký fotoaparát zvolit podle mých požadavků..

Doteď jsem fotil jen starším kompaktem (nějaký Canon Powershot, číslo přesně nevím), a focení mě dost baví, zkouším manuální nastavení atd..a protože bych se tomu chtěl začít trošku věnovat, naučit se něco nového a posunout se dál, poohlížím se po něčem novém..

vlastně si nejsem jistý ani typem, jediné s čím mám zkušenosti je občas půjčený canon 500d, takže třeba bezzrcadlovku nebo profi kompakt jsem v ruce v životě neměl, takže nemám srovnání..koukám tedy nejvíc po zrcadlovkách..

co se týče focení, tak v současné době nejvíc krajinky, příroda.. hodně taky doma kočku a děti..v brzké době taky plánuju pořízení psa, takže pak počítám i s nějakými sportovnějšími fotkami (např. dogfrisbee)

protože to bude jak říkám první stroj, na kterém se chci nejprve něco naučit, rozkoukat se atd, chci do toho v tuto chvíli dát max 15000 kč, což už je fakt strop, nejlépe třeba kolem 13.. dalším investicím do vybavení se pak nebráním, ale dřív než třeba za půl roku to nebude určitě, spíš třeba za rok..

tak jsem našel pár tipů, které jsou i v podobných tématech doporučovány, nevím ale úplně, co zvolit, jestli raději jeden z těchto:
http://www.planeo.cz/akcni-produkty/det ... e=35033344
http://www.electroworld.cz/product/foto ... zrcadlovka
http://www.electroworld.cz/product/foto ... zrcadlovka

cenou by se mi samozřejmě nejvíc líbila ta D3100, ale všechny tři jsou do 13ti, takže to by šlo..četl jsem ale dost názorů že ten objektiv bude dost omezující, a tohle si nedokážu posoudit.. jestli by to stačilo na nějaký ten první půlrok až rok učení se, než bych dokoupil nějaký další.. nebo jestli to vážně nemá cenu kupovat, jak někteří tvrdí?

hodně se doporučuje objektiv 18-105, tam už se ale u těch lepších modelů nevlezl s cenou, takže bych musel jít do D3100, která je s tímto objektivem někde kolem téhle ceny:

http://www.electroworld.cz/product/foto ... zrcadlovka

Takže co myslíte vzhledem k tomu co jsem psal nahoře? Vyplatí se víc třeba D5100 s 18-55mm a na další objektiv počkat, nebo koupit D3100 a mít objektiv hned trochu univerzálnější? Nebo by mi vzhledem k mým skoro nulovým zkušenostem s DSLR stačila ta D3100 s 18-55 a na zbytek pak pošetřit až se rozkoukám?

Píšu tady jen o Nikonech, ale to je proto, že mi přijdou tak nějak nejdostupnější.. jiným značkám se nebráním.. a vlastně ani jiným typům, pokud někdo myslí že by mi stačilo bezzrcadlo, budu rád za každý názor a námět.. díky moc :-) případné otázky upřesním..
domesh
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod snopa 21. 1. 2014 20:31

Neboj se, tady se nic jiného než Nikony nedoporučuje, takže nehrozí, že by tě někdo nutil do jiných značek. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
snopa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod domesh 21. 1. 2014 20:32

a to já bych rád klidně i jiný návrhy právě.. nebráním se ničemu :-)
domesh
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bob222 21. 1. 2014 21:02

Kdokoliv da neco jineho, bude ukamenovan....
Ale pozri pripadne aj ponuku Pentaxu a canonu, ak chces zrkadlovku.
P.S. radsej 5100 ako 3100. To urcite!

Zoradil by som to takto:
kvalita čipu:
D5100
D90
D3100

ergonomia a kvalita tela
D90
D5100
D3100

Treba si to osahať, čo Ti sadne do ruky.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Skulivert 21. 1. 2014 23:10

Doporučoval bych právě systémový kompakt, neboť vývoj k odstranění zrcátka pomalu, ale jistě směřuje...
dnes asi nejlepší kompromis představuje m4/3 systém, nejvyssi kvalitu výstupu Fujifilm (x-trans) a Sony, ale zajímavá investice by mohla být i do ostatnich systémů - Samsungu NX (s pozdějším přechodem třeba na NX30) nebo Sony Nex (APS-C), pro který teď začnou diky FF vznikat i zajímavé objektivy. Nikon 1 je též zajímavý, ale přijde mi, že vývoj Nikon trochu záměrně brzdí a Canon EOS-M je na tom zatím dost bídně, což (stejne jako u Nikonu) je docela logické - nechtějí si kanibalizovat prodeje zrcadlovek... ale jak píši, domnívám se, že po nedávnem uvedení systémového ff kompaktu, s něčím podobným přijdou dřív nebo později ostatní také....
Skulivert
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 22. 1. 2014 00:53

Nechat si na fórech radit je věc ošemetná, každý ti řekne něco jiného.

Já osobně bych ti poradil D3100 + 18-105 VR, což je zcela v rozporu s těma nademnou, takže teď babo raď.

Mě se to osvědčilo. Raději "základní tělo" a trochu lepší sklo - případně následné investice spíše do skel než to foťáku.
Respektive ona ta D3100 není vůbec špatný základ. Slušný chip, o deset mil dál než měla D3000, 11 AF bodů, jen sekvence je na "základních" 3fps.

Osobně zastávám názor raději D3100 + 18-105 + 35mm/F1.8, než D7100 + 18-55 VR. :-)
_DAVE_
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Puntík 22. 1. 2014 01:12

Je to jak kdo s čím je spokojený. Ovšem osobně, a spousta zkušeností tomu nasvědčuje, je nejlepší koupit co možná nejlepší tělo spolu s dvěma zoomy v sadě.

Tomuto nejblíže vyhovuje zrcadlovka takřka střední třídy, .. http://www.vkfoto.cz/pentax-k-500-da-l- ... va-spoust/ a s těmito objektivy, pokud člověk nebude vymýšlet extrémy, se dá vyfotit lecos. Později doplněnou o spcializovaná skla, jako třeba
http://www.vkfoto.cz/pentax-hd-da-15-mm ... ted-cerny/ a http://www.vkfoto.cz/pentax-hd-da-70-mm ... ted-cerny/, případně http://www.vkfoto.cz/pentax-smc-da-50-mm-f-1-8/ nebo http://www.vkfoto.cz/pentax-smc-da-35-mm-f2-4-al/ ... čí se podívat k lepším ( a dražším) ... např. http://www.vkfoto.cz/sigma-28-mm-f-1-8- ... ro-pentax/

Jediná "nectnost" tohoto modelu - při dokončeném zaostření neproblikne v místě aktivního bodu červená tečka a tedy si musí fotografující pamatovat, který bod má (podle grafu na inf. obrazovce) zvolený.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod domesh 22. 1. 2014 07:56

Na systemove kompakty jsem koukal, urcite bych ale chtel hledacek, coz je spis az u tech drazsich modelu.. je jasne ze kazdy bude doporucovat svou znacku, ale aspon se da udelat nejaky obrazek o tom, kolik lidi co doporucuje apod.. Na ten Pentax jsem taky koukal, ten se mi docela zamlouva, ale je blbe ze se v podstate neda moc nikde prohlidnout nazivo, nebo jsem aspon nenasel.. a co si myslite o takovem Sony Alpha A58? Vim ze to neni az tak uplne zrcadlovka, to by mi snad ale tolik vadit nemuselo ne? Cena je super, 9000 se setakem..navic je stabilizace v tele, takze se pak daji kupovat levnejsi nestabilizovane objektivy..a cetl jsem nekde, ze se da sehnat spousta starsich kompatibilnich minolta objektivu za par korun..podle recenzi to taky neni spatny stroj, v teto cenove kategorii pry obstojny, a s lepsi ergonomii nez treba levne Nikony.. Co myslite, je na teto technologii nejake vyrazne negativum, kvuli kteremu by nebyl vhodny pro me nenarocne potreby? Evf preziju :-)
domesh
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 22. 1. 2014 08:02

s technologií to nesouvisí, ale Sony SLT A58 má mizerný AF-C a na to, že se tváří jako video foťák má video slabé kvality, stačí trochu horší osvětlení a je vymalováno...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BigglesO27 22. 1. 2014 08:36

"Problém" s AF u Sony je obecně ten, že má příliš velké zaostřovací body, takže občas se chytnou něčeho jiného, než fotograf žádá. Nicméně to není nic, s čím by se nedalo žít. S tím videem nemůžu soudit, foťák mám na focení a i u své A77 jsem jenom zkusil, že "funguje". A58 je začátečnickej foťák a jako takovej není špatnej. Pokud to do budoucna s fotografováním myslíš vážně, tak si je třeba uvědomit, že příslušenství na Sony je krapet omezenější než na Canon a Nikon. Nicméně v bazarech je spousta starších skel za slušnou cenu. Jo a abych nezapoměl, A58 má plastovej bajonet, možná jsem jen nechutně konzervativní, ale fakt se mi to nelíbí...(zase má furt narozdíl od levných Nikonů hřídelku AF, takže starší objektivy v klidu s tělem ostří)
BigglesO27
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod domesh 22. 1. 2014 09:17

Ty starsi objektivy se mi prave jevi jako vyhoda-sice se chci foceni venovat, ale vzdy to bude jen konicek a desetitisice za objektivy se mi asi nebudou chtit davat...jinak s tou obrazovou kvalitou nevim, nekde pisou ze spatny, jinde ten fotak zase vychvaluji (hlavne co jsem videl na zahr. forech) .. Na videu nesejde, na to fotak taky moc nemam a kdyz uz tak staci nejaky zaklad..
domesh
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod BigglesO27 22. 1. 2014 09:29

Obecně se dá říci, že SLT mají trochu horší výkony na vyšších ISO, a to díky pevnému polopropustnému zrcátku. Nicméně je otázkou, na kolik je to opravdu limitující. Jednak proto, co chceš fotit a jak ty fotky zveřejňovat ( pro FB víc než v pořádku :-D ) a jednak proto, že mám v poslední době pocit, že pokud něco neumí ISO dva milióny, tak fotografové podle katalogu ohrnují nos (pozor, tím neříkám, že se občas vyšší ISO, např. při reportáži, nehodí), byť je leckdy lepší nad fotkou trochu přemýšlet než bohapustě zvyšovat ISO. Nicméně samotnej snímač nebude špatnej, koneckonců Sony je dodavatel čipů i pro třeba Nikon. Osobně si myslím, že i začátečnické zrcadlovky (i SLT) výkonem pro nováčka či nenáročného uživatele bohatě dostačují. Ostatně hlavní přínos vyšších řad spatřuju spíš v ergonomii, utěsnění... Obvykle foťák stejně umí fotit líp než většina (internetových) fotografů ;-)
Naposledy upravil BigglesO27 dne 22. 1. 2014 09:31, celkově upraveno 2
BigglesO27
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 22. 1. 2014 09:30

V každom prípade doporučujem si to osahat. A pozrieť poriadne ten hladáčik, niekomu nevadí EVF ani trocho, niekto to neskusne ani náhodou. Osobná skúsenosť je v tomto prípade neprenosná....
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BigglesO27 22. 1. 2014 09:34

S tím plně souhlasím. EVF pro mne bylo dlouhou dobu překážkou (hlavně psychickou) pro upgrade. Dnes si to nemohu vynachválit (velikost, údaje, které potřebuji, vodováha...).
BigglesO27
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mas0n 22. 1. 2014 09:40

Tak na tu a58 nasadis napr. 70-210/4 beercan, kterej se prodava doslova za par korun. Na internetu najdes dostatek informaci a fotek, aby sis udelal predstavu. Ale zase na druhou stranu, ten plastovej bajonet, to se mi moc nezda...
mas0n
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků