Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 15. 1. 2014 10:45

"Lotrandor tu nejde o vybavu, ale o uznanie faktu, že aj bezrkadlovkový systém má pre svoje nesporné výhody miesto na foto trhu a nemal by sa zatracovať a zosmiešňovať. "

Já myslím, že se dostáváme k jádru pudla.
Nesmírně často platí, že pokud je něco menšinové nebo nové a snaží se to prosadit, tak příznivci toho menšinového žánru nebo příslušníci té menšiny požadují "spravedlivou pozitivní diskriminaci", provádějí tak aktivní a agresivní "preventivní obranu", že tím zákonitě naštvou i ty příslušníky většiny, kterým předtím byli úplně ukradení a kteří by k nim normálně byli tolerantní a nepomlouvali je, nechali je žít a hledat si místo na slunci. V situaci, kdy na trhu totálně převládá jahodový jogurt, tak příslušníci nových borůvkových jogurtů, kterých se zatím prodává 0,5%, začnou křičet, že by se mělo každému vysvětlit, že borůvkový jogurt je lepší, že jahodové jogurty si lidi kupují jen z hlouposti, že jahodové jogurty patří na smetiště dějin a borůvkové jogurty mají samé výhody a že temná loby jahodových jogurtů diskriminuje borůvky, že příznivci jahodových jogurtů neberou dostatečně vážně pojidače borůvkových jogurtů, že se jahodáči dělají z borůvkáčů srandu a že je nutné zatrhnout nespravedlivé upřednostňování jahodových jogurtů před borůvkovými.

To, že někdo má většinu, to, že tato většina je historicky starší a to, že tato většina je už ustálená a neprodělává bouřlivý vývoj, to automaticky neznamená, že je něčím špatným, že má ustoupit všemu novějšímu. To je obrovský lidský omyl "pokroku za každou cenu".
Lidstvo nemá za úkol se hnát za vším novým a zavrhovat všechno existující a osvědčené. Existence lidstva není ve všem závod o to, kdo tam bude dřív bez ohledu na to, kde je to "tam".

Já myslím, že alespoň v těchto diskuzích zde nechybí příznivcům většinových řešení zdaleka tolik tolerance k menšinám, jako příznivcům menšinových řešení tolerance k většinám.
Takový příznivce menšinového žánru se prostě automaticky domnívá, že "CaNikon" je jedno obrovské zlo, do kterého se smí střílet a nikdo proti tomu nesmí nic mít, protože majitelé "CaNikonů" by se měli apriori před menšinami stydět za to, že jsou většinou. No a ani se nesmí moc bránit útokům, protože jsou to útoky spravedlivé. A běda jim, jestli nějaký útok oplatí, to se nesmí, střílet se smí jen jedním směrem.

-- 15. 1. 2014 10:50 --

milan_a: tak tohle si žádá okamžitý zásah moderátora:
"Ak sa ktokoľvek bude správať tak nevhodne neinteligentne, ako on vtedy, urobím to isté."

Považuji to za nejhorší výpad zde v roce 2014, takže to smažu. Chvíli to takhle nechám, aby lidi viděli kontext.


-- 15. 1. 2014 10:54 --

milan_a:
"ako nosiť také harampádí"
... to není urážka fotovýbavy někoho jiného?
Co bys řekl, kdybych napsal, že Fuji bezzrcátko je harampádí?

-- 15. 1. 2014 10:58 --

"zrkadlovka už z princípu musí byť väčšia vrátane objektívov..."

Teleobjektiv na full frame snímač pro zrcadlovky a bezzrcadlovky se z principu téměř nebude lišit.
70-200/2.8 na full frame zrcadlovku nebo bezzrcadlovku bude skoro k nerozeznání a způsobí, že i rozdíly v těle budou zanedbatelné.
Natož třeba pro 300/2.8, 400/2.8, 500/4, 600/4, 200-400/4, 800/5.6 už není výhoda bezzrcátka z hlediska váhy a velikosti vůbec žádná.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 15. 1. 2014 11:03

milan_a píše:Mňa zaujíma to, aby sa informácie o novom systéme dostali medzi fotografov a tí sa následne na základe dostatku info správne rozhodli a aby tento moderný nádejný systém nezanikol
No zvolil si si príliš zložitú možnosť:
- ak spochybníš "uznávanú autoritu", tak si tým proti sebe poštveš aj jeho fanklub
- ak je niekto úspešný, je to preto lebo sa dokáže obhájiť - na protiargumenty je zvyknutý a vie na ne reagovať (skrátka v tomto je naozajstný profík: snažiť sa "súťažiť na jeho hrisku" je vopred prehraté)

Treba si uvedomiť, že už samotný fakt že fotíš niečím iným ako väčšina v nej vzbudzuje nedôveru. A keď ešte tvrdíš že si s tým spokojný, alebo že by sa to hodilo aj iným, tým podburávaš ich "základný kameň" (hlavne ak si foťák vybrali na základe výsledných fotiek niekoho iného).
Ich skúsenosti sa bijú s tvojimi: preto tie negatívne reakcie...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 15. 1. 2014 11:15

Bóže chlapi kakajte na systémy a ich obhajobu. Fotil som v zivote s flexaretom, karinou, smenou, zenitom, practicou, canonom, pentaxom, casiom, nikonom, sony, panasonicom, zeissom, olympusom a este neviem cim vratane velkoformatu. Vzdy sa fotky dali urobit a ak panboh da tak sa este par rokov dat budu. Mozno aj mobilom.
Niektore fotaky vypadali ze su na veky a kde je im koniec... ( niektore ale mam vo vitrinke) ;)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod reign 15. 1. 2014 11:19

Ganec: minimálně v tomto případě se velmi mýlíš, viz dále:

milan: vidím, že i pro tebe samotného je potřeba trochu oprášit historii onoho sporu... V celkem ostré diskusi jsi nabyl dojmu, že Kozák na tebe útočil, tehdy jsem si to pečlivě prošel a opravdu jsi mu křivdil, že to tak vyhodnotili VŠICHNI kromě tebe neznamená, že jsou automaticky členy nějakého fanklubu a ty mučedník. Nedal sis to vysvětlit a začala série hořkých výpadů z tvé strany a tu nešťastnou úpravu jsi rovněž komentoval ve stylu že Kozák je houby profík, když si to takhle správně neumí udělat sám - no to se pak nesmíš divit následným reakcím. Kozák se zachoval jako naprostý chlap a jednoduše s tebou přestal komunikovat, ty mu dodnes dlužíš omluvu, plus dnešní nová urážka. Jestli ti ani toto nestačí pro zpětné přehodnocení, tak už vážně debata s tebou nemá smysl.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 15. 1. 2014 11:29

Děkuji ti, náčelníku, že ses mě zastal :)

A teď vážně. Nedělejte z toho kovbojku, takových hádek na fórech jsem už zažil. Schválně, kdo pamatuje dobu, kdy vyšel Canon 300D a do toho Sony oznámil kompakt F828? To byla teprve sranda :)

Jinak suverénně nejlepší reklamu na mirrorless jsou povedené fotky z něj. A nejsem si jistej, zda bych po shlédnutí Milanových fotek hned běžel do krámu pro Fuji.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 1. 2014 11:32

Já tedy nevím. Na jednu stranu jsme ujišťováni, jak je dobře, že už je pryč doba, kdy jsme si mohli koupit pouze jahodový jogurt, ale když se někdo zeptá jaký, a kdosi řekne - zkus si koupit borůvkový, tak je tu přímo lavina příspěvků na téma jak je výhodnější ten jahodový, toho si koupílo 97 procent nás všech a všem to chutná báječně. Obrovské kousky jahod jsou nepřehlédnutelné, takové v borůvkách nenajdeš, jahod se vypěstuje víc než borůvek, kdo ví jestli ještě někdy v nějakém lese porostou, všichni už dávno víme, že borůvky jsou na vymření.
A dokud tazatel nenapíše, všichni tady chválí jahodový, tak já si ho koupím také, není pokoj. ;-)
Není to o menšinách, to je o povaze. :-)

Zdravím

Kozakm, ty poslední dvě věty sis mohl odpustit. Už jsem myslel, že jsi větší formát.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 15. 1. 2014 11:38

Puntíku, nezdá se ti ale postoj "menšin" preventivně útočný? Neviděl jsem jinde automatizovaný úhel pohledu typu nepřítel. Mně by teda taková paranoia vadila.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 1. 2014 11:44

reign, nevím, nesleduji to. Co se mne týká, nikdy nepíšu o žádných přístrojích (značkách) ani objektivech, že jsou špatné, podprůměrné, nevhodné k jakémukoliv použití. O nesmyslu kupovat jiné jogurty, než jahodové s tím, že borůvky nemají tak velký objem, málokdy mají ideální tvar a kdo ví, jestli budou ještě zítra k dostání, to píšou jiní. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 15. 1. 2014 11:46

Když si projdete začátky těch sporů, tak pravidelně to začíná tím, že někdo z menšinového žánru začne prosazovat své řešení plivnutím na většinový žánr, zdůrazněním, že ten menšinový je lepší,. modernější, že konečně už by se měl prosadit na úkor té většiny a podobně.
Ganec začne linkovat články o tom, jak m4/3 je lepší, než full frame s poznámkou, že konečně se to začíná u nás prosazovat, ...

Nemohl by konečně někdo propagovat Fuji jako takový, m4/3 jako takový a přestat to prosazovat PROTI zrcadlovkám?

Je vůbec možné chválit Fuji nebo m4/3 bez toho, aby se zdůrazňovalo, že je lepší, než....?
Prostě nešlo by to chválit bez hanění toho druhého?

Začíná každá diskuze o zrcadlovkách tím, že se začnou zrcadlovky prosazovat proti m4/3 nebo proti Fuji?
Ne, to nikoho ani nenapadne, tak proč by se m4/3 nebo Fuji nebo třeba Pentax jako další menšinový žánr nemohl chválit tak nějak sám od sebe bez nutnosti šlapat po ostatním???
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 15. 1. 2014 11:47

Jakožto mensina aj vacsina dokopy (mam aj jedno aj druhe) ale fakt sledujem fakt, ze na cokolvek o napr. bezzrcatkach doleti par stalych prispievatelov a novacika spolahlivo lamu na zrkadlovku, lebo predsa s bezzrcatkom nenasekam olympiadu v soči, co je neprelomitelny argument. Pritom chlapek napriklad chcel fotit syna a hrady na vyletoch. Predtym to byvalo u ultrazoomov a kompaktov. Rovnako cholericka byva reakcia na gancove doporucenie bezzrcatka.
No a do toho zasa opacny tabor obhajuje aj neobhajitelne. A je z toho tento gulaš....
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod reign 15. 1. 2014 11:52

teď trochu k vláknu, ve kterém se pohybujeme:
trvalá potřeba miniaturizace mně dovedla (ke kolikáté už) výměně foťáku, jak jsem psal výše, je jím Fuji X-10. K tomu všemu co už bylo o něm napsáno v jeho vlastním vláknu jen tolik, že jsem si udělal hačí z barev a i z výstupu celkově - mám srovnání s X-20 a tam jsem teda výstup nerozdejchal. Tudíž otázka na majitele kousků s x-trans snímačem: máte výstup v pohodě? Případně jaké vidíte rozdíly mezi jpegem z foťáku a z vyvolaného rawu? Připadné vliv užitého konvertoru... Mně z X-20 lezly "chlupaté" obrázky - u portrétu velmi rušivé, jakoby šupínky suché kůže. Rawy jsem vyvolával v Lightroomu, ten se mi třeba i u X-10 osvědčil líp než dodávaný Silkypix (u něj celkem fest posun barev oproti jpegu z foťáku).
Otázka číslo 2.: jakou máte zkušenost s TTL blesky pro Fuji X? Našel jste někdo hot shoe pro starou patici Nikon/Fuji? Já ne a vypadá to na jediný trochu lepší TTL blesk, samozřejmě orig. Fuji...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milan_a 15. 1. 2014 11:53

niekto múdry povedal, že každý vidí veci okolo seba svojou optikou, preto chcem upresniť: nikdy, zdôrazňujem nikdy by som si nedovolil hodnotiť fotografa podľa toho, či si zvolil zrkadlovku, alebo nie. Je to jeho voľba, jemu to tak vyhovuje, vážim si fotografa so zrkadlovkou rovnako ako fotografa s bezzrkadlovkou!!! Mne ide o to, aby každý mal k dispozícii relevantné info o obidvoch systémoch, aby sa nebránilo informovať a aby každý mohol vyjadriť svoj názor, kritiku bez toho, aby sa niekto urazil, bez toho, aby to niekto videl ako útok, bez toho, aby ho za to išli upáliť!!!
milan_a
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 1. 2014 12:01

F-ABC, neumíš číst ? Nešlapu po jiných značkách, ovšem právě tvoje dlouhodobá specialita je šlapat po Pentaxu. Co ses napsal statí, které pro délku ani nešlo číst o tom, jaký vlastně Pentax je, jak to myslí, co všechno dělá aby vypadal.... že ses poslední dobou poněkud umoudřil, tě chválí.
Tady není možné beztrestně ne hanit, ale pochválit (v zrcadlovkách) jinou značku, než Nikon. Možná ty sám, abys ovšem okamžitě tu pochvalu vyvážil tím, že na krátkých ohniskách není stabilizace potřeba a na dlouhých ta v těle není učinná, že ostření v těle už je dávno překonané a že když si nelze vybrat ze seznamu tebou vyjmenovaných objektivů, nemá cenu ani fotit.

Nic ve zlém, ale zjevně si svoje počínání v diskusích poněkud idealizuješ. :-)

ZdrYvím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 15. 1. 2014 12:25

Puntík, děláš neuvěřitelné fauly, ale děláš je mistrně.
Připomeneš některé moje argumenty, aby mě v nich každý poznal, ale napíšeš, že je používám v útocích na Pentax. Když lidi poznají ve Tvých slovech pravdivé "A", tak si nevšimnou, že jsi k tomu přilepil nepravdivé, na ruby obrácené "B".
Vždycky, mnoho let zpátky, jsem tyhle jmenované argumenty použil výhradně a pouze jenom v situacích, kdy jsem v nich bránil nepravdivým tvrzením nebo když jsem chtěl zdůraznit, že obě řešení jsou rovnocenná.
Nenajdeš nikde mou snahu docílit toho, že bych chtěl prosadit, že Nikon je lepší, než Pentax. Vždycky, když ses primárně snažil dokázat, že Pentax je něco naprosto extra, na co prostě Nikon nemá, tak jsem používal argumenty, které to měly pouze postavit na roveň s tím, že všechno má svoje výhody a každý si může vybrat podle svých preferencí. Neexistuje žádná diskuze, kde bych primárně vyzdvihoval Nikon jako něco lepšího, jelikož si to ani nemyslím. Vždycky jsem pouze DOROVNÁVAL. Nikdy víc. A Ty to víš. Já osobně jsem k Nikonu hodně kritický a tahle značka mě logicky štve ze všech nejvíc - právě protože ji mám, tak mě může naštvat. Značky, které nevlastním, mě nemůžou naštvat. Štvát mě můžou výhradně jejich prosazovatelé, způsobem, jakým to dělají. Na to jsem alergický. Naštvat mě může Puntík, nemůže mě naštvat Pentax, neexistuje způsob jak, dokud bych si ho nekoupil. :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 1. 2014 13:05

F-ABC, mezi námi je rozdíl. Až na jednu, nebo dvě zmínky o čínských pouťovkách v případu lowendu jsem nikdy nepoužíval styl tvé dehonestace. Ale asi si nemá cenu něco vyčítat, spíš bych zkusil, jestli se vzájemně načapem na hruškách..... ať je nějaká zábava. Tohle téma nemá cenu řešit, není řešitelné a navíc je osobní. Není divu, píšeme si už hezkých pár let ...... :-))

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků