Nikon D3300 a nový 18-55 VR II

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Puntík 9. 1. 2014 23:57

pemar, netrap se tím. Rozdíly jsou vidět při podrobném zkoumání, které kromě autora už nikdo jiný nedělá, ostatně jak by, musel by ty fotky mít vedle sebe. :-)

.........................

Dolgor, nemýlíš se. Až na to, že seťák nejnižší cenové kategorie není určen jako zdroj tisku metrových zvětšenin, i když před několika lety se tomu nikdo nebránil. Dotyčný je srozumněn resp. předpokládá, že k řádově kvalitnějším objektivům (tedy k těm, co máš na mysli) se dopracuje podle možností časem. Seťáky o které se teď jedná, tedy ten kratší, je testován na 16Mpx a vůbec nedopadl tragicky, na 24 ještě povyleze. Ten delší ještě testován nebyl.
Podstatné je, že jsou za pár korun a těsněnému tělu sluší i WR objektivy. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 1. 2014 23:58

Potíž s DxOMark ale i s Photozone.de je taky v tom, že měří na určitou, obvykle malou, vzdálenost ploché targety. Objektiv se pak může v reálu chovat úplně jinak na delší vzdálenosti, případně může "trpět" zklenutím obr pole. To je typický případ třeba Nikkoru 17-55/2,8, nad kterým teoretičtí testéři lamentují, že je na 55mm ohnisku ostrý jen uprostřed a zbytek tragicky měkký. V praxi to tak ale vůbec není, protože když zaostřím krajním bodem bez rekompozice, mám pod AF bodem ostrost perfektní. V praxi je tedy ten objektiv vynikající a díky zklenutí obrazového pole a dalším optimalizacím na tento typ výstupu má daleko hezčí bokeh než většina objektivů tohoto typu - např Sigmy nebo Tamrony 17-50/2,8, které vycházejí v hitparádách lépe. Totéž často platí o high-end pevných Nikkorech, Leicách, Zeissech apod. Jde jen o to, jestli ty klady člověk ocení.
Dolgor
Pokročilý


Odeslat příspěvekod ggrand 10. 1. 2014 08:03

Oh dear... tady se nic nezměnilo. Chvíli jsem tu nebyl a o nic nepřišel.
FotoABC: :shock: Co to je zas jednou za přispěvek, že 18-55 nemá žádné přednosti?! Když to porovnám např. s 18-105, tak jelikož jsem s oběma fotil, tak zřejmě narozdíl od tebe se můžu fundovaně vyjádřit a ne jen plácat. 18-55 má výrazně menší geometrické zkreslení( a nemyslím tím jen soudek na 18mm), kratší zaostřovací vzdálenost = na široké ohnisko můžu fotit i malé věci a líp je zasadit do okolí, tohle prostě s 18-105 bohužel nejde a omezovalo mě to. Za další je i velikost. A rychlost ostření? Dyť je naprosto stejná s 18-105, tj. malá.
Už asi bylo potřeba udělat nový 18-55, protože to, s čím se vytasil Canon dává na zadek všeckým seťákům.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 10. 1. 2014 08:33

Puntík: moje chyba, 250dpi je samozřejmě dost.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FotoABC 10. 1. 2014 08:47

ggrand: prosím Tě, já píšu o všech 18-55 úmyslně. Kdybych psal pouze o Pentaxím 18-55, tak bych byl označen za Nikon fanatika, takže raději zahrnu i Nikkor 18-55 do stejného pytle s Pentaxím 18-55, abych se nenamočil do boje o značky, to fakt nechci. Hlavním účelem je stále to, že kupovat k Pentaxu K-3 objektiv Pentax 18-55, 18-135 nebo 50-250 není nejlepší nápad, když je možné koupit objektiv, který lépe využije přednosti Pentaxu K-3.
No a tady jsem sám kvitoval to, že aspoň se zlepšily MTF křivky u nového Nikkoru 18-55, nicméně platí, že kombinace krátkého rozsahu a špatné světelnosti je věc, která tenhle objektiv nepředurčuje jako doplněk k vyšší třídě těl. A Nikon ani Canon to nedělá, aby k high-endům nabízel 18-55, na rozdíl od Pentaxu, ten jo - a pouze kvůli tomu, že prostě nestíhá vyrábět dost dražších objektivů, když se jich prodá minimum.
Už pár dnů tady na dvou frontách píšu samozřejmost, že 18-55 je normální k low-end tělům a nenormální k high-end tělům. Puntík vehementně prosazuje, že Pentax 18-55 + 50-200 je optimální nákup k jakémukoliv tělu.
A kdyby tenhle nákup nevnucoval pod rouškou rozsáhlých fotografických zkušeností reálným zájemcům, tak mávnu rukou. Ovšem je mně líto lidí, kteří dají prachy za high-end 24 MPx tělo a pak uvidí kresbu z Pentaxu 50-200 a budou myslet, že ten foťák nemá na víc. Má.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 10. 1. 2014 09:03

FotoABC: Puntik sa ale vyjadril, ze doporucuje 18-55 a 55-200 vo WR prevedeni. To je dost rozdiel :) Dokonca znacny (nie opticky samozrejme).
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 10. 1. 2014 10:49

Mě by celkem zajímalo kolikrát zdejší uživatelé Pentaxu a objektivů ve WR provedení využili tuhle fíčuru, třeba za rok nebo za život a kolik díky tomu vzniklo kulervoucích fotek. Nehledě na to, že Pentax není jediný kdo weather -sealing má. Třeba Petr Luňák tu jednu dobu ukazoval jak fotil v zoo s netěsněným 70-300VR a dokonce ho i sprchoval.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 10. 1. 2014 11:14

Opakovaně se vždy vynoří názor, že vlastně ani není důležité, jak foťák fotí, ale hlavní je, aby byl dokonale zabezpečený proti tomu, aby do něj nenateklo.
Za těch 8 let s digi zrcadlovkami jsem byl účasten mnoha problémů a o ještě mnohanásobně více jsem slyšel a četl. Za těch 8 let jsem četl o 1 situaci, kdy majitel DSLR utopil foťák v potoce a ani o jedné, že by foťák či objektiv poškodil tím, že by mu do něj napršelo.
Na zahraničních diskuzích jsem to nečetl taky nikdy a to se lidi svěřují s každou prkotinou.
Osobně se mně ještě nikdy nestalo, že bych si odpustil nějaký snímek proto, že bych se bál o foťák. A na žádném mém foťáku ani objektivu není napsáno "weather resistant". Zasněžený foťák a objektivy jsem měl několikrát a nikdy jsem se toho nebál, i když to není WR. Třeba 16-85-ka má gumová těsnění, ale nemá tam napsáno WR a nedělá s toho žádnou slávu. Prostě má pro jistotu těsnění a nechlubí se tím.
Chápu, že když se Pentax či dříve Olympus DSLR málo prodávaly, tak marketing vymýšlí nějaké výhody, na které by se nalákalo. Ale někteří nezávislí uživatelé jsou tu prodlouženou rukou marketingu a tvrdí i věci, které by se marketing zdráhal tvrdit. :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 10. 1. 2014 12:24

Mikeczcz,FotoABC: nepochopil ste, co som chcel napisat, ale nebudem to rozoberat dalej, treba sa nad tym zamysliet, nie je to marketing. Kto potrebuje WR, tak si zoberie WR, kto ho nepotrebuje, zoberie drahy neutesneny , nebude fotit vo vode/dazdi, alebo pouzije dazdnik. Ja som len chcel poukazat na fakt, ze je to WR. Niekedy sa hodi. Voda natecene do objektivu v malom mnozstve nie je viditelna .. az casom, ked zacnu kvitnu plesne. A plesnivych objektivov videl uz kazdy myslim celkom dost :) Mohol by som popisat, ako posobi par kvapiek vody z listov stromu padnutych na jeden konkretny objektiv, u ktoreho som si isty , ze by zle dopadol, keby nanho naprsalo. A novy stoji 600e ;)

WR znamena utesnenie aj proti prachu, co je casto este dolezitejsie, kedze sa foti pri normalnom pocasi. Inak D7100 je WR. Nie je podstatne, ci to vyrobca pise, ale ci to tam je.

edit: Puntik WR zdoraznoval ako argument preco doporucuje setaky a nie lepsie drahsie objektivy. Ovsem fakt je, ze napr. 18-135 je tiez myslim WR. Ale niektore nie su :)
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 10. 1. 2014 12:29

Logika některých, v tomto případě F-ABC je neuvěřitelná. Připomíná mi vtípek o zloději, kerému soudce říká - mlčte, máme jednoho svědka, který vás u toho činu viděl. A on na to - pane soudce, já vám přivedu sto svědků, kteří mne u toho neviděli..... Výrobci zdaleka nejsou taková jelita, aby dělali těsněná těla a objektivy jen pro možnost reklamy. Sám jsem měl problém s MP trojkou, která odešla díky tomu, že jsem ji nosil pod tričkem na nahém těle.

Kulervoucí fotky jsou podobným nesmyslem. Že by tady nikdo a nikdy o problémech s prachem na čipu neslyšel ? Nebo si máme nechat namluvit, že prach na čipu, ani v objektivu nevadí ? Proč tedy člověk s koupí Nikonu hned dostane několik voučrů na jeho čištění ?

Objektivy 18-55 se dají zařadit mezi nejprodávanější objektivy k zrcadlům obecně, pro běžné
obrazové nároky vyhoví (objektiv nemá vztah k čipu, ale k obrazu). Nevím proč proti nim vést
džihád. Ať si je v klidu koupí kdokoliv, koho jejich láce osloví. Už jednou jsem napsal, že jednou z největších čuňáren, které zde F-ABC provozuje, že kazí podobnými pomluvami radost potenciálním kupcům i těm, kteří už se stali vlastníky něčeho, co on sám nepokládá za předpisový přístup k fotografické technice. Stejně jako zcela odsouvá do pozadí fakt, že ne každý zůstane jen u prvního objektivu či setu když zjisí, že si to jeho fotky zaslouží.

Každý má právo napsat si, co si myslí. Ale nemá právo svým egem a intolerancí překážet těm, co chtějí fotit. Mnohokrát jsem už popsal osobní zkušenost, že jakoukoliv zrcadlovkou s nejlevnějším dvojsetem se dá absolvovat několikaleté studium fotografické školy. Musí se ovšem člověk zajímat o obsah obrazu, nikoliv o to, čím kdo fotí. Žádná sebelepší a sebedražší technika to nikomu nezaručí, spíš že ze školy s pocitem "nedocenění" odejde hned v prvním járu.

:-)

Zdravím

edit, opticky lepší a dražší setové i samostatně zakoupené objektivy doporučuji, pokud to finanční situace konkrétního člověka dovolí. Každopádně preferuji lepší tělo, byť pro prvních pár měsíců s levnějším setem, než opačně. :-)
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 10. 1. 2014 12:38

Inak tie voučre nikonu povazujem tiez za peknu marketingovu prasarnu. Skuste ich pouzit po zaruke. Aspon teda u nas je to celkom anabaze...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 10. 1. 2014 12:45

Itokar, ptal jsem se naprosto bez nějaké ironie a předpojatosti. Napsal jsi, že díky tomu, že je WR, tak je to podstatný rozdíl, já se ptám jak často ten rozdíl potkám? Objektivů zničených plísní jsem pár už viděl, ale vždy byly za zenitem. Je zvláštní, že ikdyž utěsněné objektivy a těla nabízí i další výrobci je to většinou považováno za neotřesitelnou výhodu Pentaxu.

Hoši a s tím prachem na čipu si snad děláte srandu. Jsem si úplně jistý, že se mi na čip dostane podstatně víc prachu díky výměně objektivů než v závislosti na tom jestli mám utěsněný objektiv nebo tělo.

Já rozumím tomu mít utěsněnou sestavu pro klid duše, ale že bych to prezentoval jako majoritní parametr, to mi přijde přehnané.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 10. 1. 2014 13:08

Mkeczcz, WR objektivy jsou považovány za výsadu Pentaxu proto, že se majitelé jiných značek o těch "svých" nezmiňují. A s tím prachem si srandu nedělám. Daleko víc prachu se dostane do komory při zoomování, než výměnou objektivů. Dokáže to zasvinit i hledáček, zažil jsem že při prudkém zoomování to fouká i do oka, tedy ne u Pentaxu. Vezmi si ten objem vzduchu, při výtahu takového delšího zoomu, na Pentaxu to řeším tak, že ponechávám nezastrčený gumový špunt konektoru pro mikrofonní jack, někudy musí při utěsněném těle ten vzduch dovnitř, i ven. Jinak fotím v naprosté většině palačinkami, nechám si občas zkontrolovat prach na čipu a v pohodě.
Majoritní parametr to jistě není, pouze obtěžující. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 10. 1. 2014 13:15

Jaká je poréznost filtru, který jsi přidal do prostoru špuntu pro mikrofonní jack?
Melancholický Trol
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků