Baví mne vařit a pokud se nějaké jídlo podaří i vizuálně, pak si ho rád fotografuji. Fotografování mne neživí, dělám to jen pro zábavu. Zatím jsme se dostal do stádia, že fotografuji jídlo v kuchyni při denním světle (nemám fotografický stůl ani nic podobného), jako pozadí mám jen lehce vzorovaný ubrus a nemám žádné speciální nádobí nebo food stylistu.
Fotím Nikon D7100 ze stativu, používám předsklopení zrcadla (MUP) a komponuji a zaostřuji to přes WMU nebo DLSR Dashboard na 9 palcovém tabletu připojeném přes WIFI (WU-1a), díky čemuž vidím výsledek lépe, než přes Live View.
Jako další krok hledám vhodný objektiv. Nemám zatím bohužel žádný Micro Nikon, zatím nejvíce používám Nikkor 35/1,8 G a dnes jsem dělal pokusy s Nikkor 70-200/4.
Zvažuji koupi Nikkoru-Micro 105/2,8, nebo Nikkoru-Micro 60/2,8 Micro nebo Tamronu Makro 90/2,8 jen si kladu otázku, jestli to pro daný účel nebudou vyhozené peníze. Z porovnání fotografií na ohnisku 35 a 135mm vidím, že pro fotografování jídla mi ohnisko cca 135 mm poskytuje ideální pohled na jídlo, ale hloubka ostrosti je při cloně 5,6 tak malá, že příliš velká část fotografie je neostrá. Chtělo by to clonu tak 11, ale na tom mám málo přirozeného světla, musel bych řešit přisvícení. U ohniska 35 mm je hloubka ostrosti na clonách okolo 5,6 až 8 podle mých představ, ale musím dělat výřezy a bokeh není podle mých představ. Co byste mi doporučovali?