"FotoABC, na tom obrázku je aj tých 10% (saturation level) aj 2 EV (zlepšenie šumu, ktoré teoreticky môžu mať svedomí kumulatívne vylepšenia: 10% mikročočky, optimalizovaná štruktúra senzoru, menej šumiaci prevodník vďaka novému procesu a nový procesor)"
Ach jo. Jak z 10% udělat 200% ? To se vezme 10%, přidají se nicneříkající řeči a hned je z toho 200%.
Chápeš vůbec, kde se ten šum, který je vůbec možné technologicky nenasbírat, bere?
1. ztráty světelných paprsků, které nedopadnou na citlivou vrstvu snímače
2. rozdílné napětí po prvním a druhém vyčtení
3. nepřesnost převodu analogového signálu na digitální v důsledku nízké citlivosti převodníku a opět nepřesné nuly
(4. tepelný šum ovlivní jen dlouhé expozice, nedělá rozdíly šumu u expozicí do řádu několika sekund)
Takže pokud jsou mikročočky ve 4 vlnách zdokonalé tak, aby se na ciltlivou vrstvu opravdu dostaly všechny paprsky, tak už Gancova struktura senzoru nemůže mít další pozitivní vliv, protože už je všechno O.K.
Už před cca 8 lety publikoval Kodak to, že čtecí šum je v řádu jednotek elektronů a od té doby jsme se dostali na běžné 14-bitové převodníky s přesností více, než je vůbec viditelné. Tady asi těch 190% taky nenahoníš.
Co dělá se šumem nový procesor? No, dělá odšum včetně likvidace detailů, protože prostě žádný procesor nemá šanci zjistit, co je malý detail a co je šum, to by musel mít mozek a inteligenci.
Jinak vinětace je dána objektivem a jednoduchým principem: ze strany vidíš menší plochu přední čočky, než zepředu. Mimochodem proč Nikkor AF-S 14-24/2.8 nevinětuje? Protože má přední čočku skoro jak žárovku.
A proč vinětují mnohá skla m4/3? podívej se na objektiv zepředu a pak ze strany v rámci jeho záběru. Takové ty hodně ploché širokáče mají vinětaci přímo v principu.