ZPS 15:zpracovat raw v editoru,anebo v raw konvertoru?

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod m.k.m.k. 8. 1. 2013 20:39

Ahojte. Když na mém starém ntb a ZPS 15 upravuji rawy v modulu RAW,tak notebook výkonostně nestíhá,každá operace trvá 10 i 20 sec. Pokud ale ten samý raw otevřu v editoru a přes SOUBOR zvolím NAČÍST V PLNÉM ROZLIŠENÍ, úpravy se projevují mnohokrát rychleji. Zajímalo by mne, jaký bude rozdíl ve výsledné kvalitě fotografie,uložené v jpeg s max. kvalitou. Snad jsem to popsal správně. Díky za odpovědi.
m.k.m.k.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 9. 1. 2013 19:32

Tenhle článek ti to vysvětlí - pokud budeš mít trpělivost ho přečíst.

http://www.paladix.cz/clanky/je-raw-pro-vas.html
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod otofonnofoto 11. 1. 2013 10:00

Článek ti vysvětlí proč používat raw, ale nevysvětlí ti, že při načtení do editoru v plné velikosti se raw převede do jpg a tím pádem jsou všechny operace rychlejší. Pracuješ už ale jenom s obyčejným JPG souborem a ztrácíš tak výhody RAWu.
otofonnofoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m.k.m.k. 11. 1. 2013 15:47

Přesně tohle jsem potřeboval vědět. Díky moc! :tleskani
m.k.m.k.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 11. 1. 2013 16:07

otofonnofoto píše:Článek ti vysvětlí proč používat raw, ale nevysvětlí ti, že při načtení do editoru v plné velikosti se raw převede do jpg a tím pádem jsou všechny operace rychlejší. Pracuješ už ale jenom s obyčejným JPG souborem a ztrácíš tak výhody RAWu.


To nie je celkom pravda: ked si fotku otvoris v RAW editore a nasledne ides cez volbu "Do Editora" (vpravo dole v RAW editore) a robis dalsie upravy v editori, tak stale robis s RAW suborom - nie JPG !
landov
Expert

Odeslat příspěvekod m.k.m.k. 11. 1. 2013 22:15

Taky se mi zdá,že jsem tleskal předčasně. Dnes jsem se tomu trochu věnoval a když po všech úpravách v editoru zadám ULOŽIT, ZPS mne upozorní,že sony raw formát nepodporuje ukládání a nabídne mi možnost uložit jako JPEG,nebo jiný formát. Takže logicky v tom editoru nemůže být JPEG. Říkám to správně?
m.k.m.k.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 11. 1. 2013 22:59

RAW soubor se neupravuje a needituje - upravuje a edituje se obraz v paměti počítače, který vznikne konverzí z RAW. Ta konverze je jednosměrný proces. Obraz z paměti se pak musí uložit v obrazovém formátu. Dokud nerozhodneš, v jakém, ZPS ukazuje jméno původního RAW souboru, abys věděl, co edituješ.
Obraz v paměti zhruba odpovídá formátu BMP - je nekomprimovaný, aby s ním šlo pracovat.
Soubor RAW se ponechává vždy v původním stavu, nebo alespoň obrazová data v něm.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod otofonnofoto 12. 1. 2013 16:06

2landov:no dyť jo, ale já se bavím o tom, že ten raw otevře přímo ze správce a byť ho načte v plné velikosti, tak pracuje s jpg náhledem......no nebudu se hádat a večer to testnu....
otofonnofoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 12. 1. 2013 17:27

Mno chce to trvělivost nebo rychlejší stroj. ;-)

Já osobně jsem shodou okolností nedávno "přešel" Zonerem 14 na jednojádrový 3GHz Athlon (Sargas) + 2GB RAM a 9500GT - a je to docela peklo. :/ Dělám s 18Mpix RAW.

Je to naštěstí jen dočasně.
_DAVE_
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ziki 12. 1. 2013 18:23

otofonnofoto: Myslím, že při zpracování RAWu jak v editoru tak v RAW modulu se snímkem v plném rozlišení, se nepracuje s JPG formátem, protože by to úplně postrádalo smysl zpracovávat RAW v ZPS. Proč pracovat v paměti počítače na komprimované fotce obsahující možné artefakty vyplývající z komprese JPG? Možná pokud se zpracovává fotka jen náhledové kvalitě, tak se využije JPG náhled co je v RAWu, ale ruku do ohně za to nedám.

_DAVE_: To já jsem chvíli ZPS14 provozoval svém prvním PC, tj. Duronu 1300 MHz (Morgan, socket A), 768 MB SDRAM 133 MHz, GeForce 2MX400 64 MB 64 bit. a to byl horor a to jsem na tom upravoval jen 12 Mpx JPG :mrgreen:. Nejsnesitelnější činnosti byly ty, které se dali dělat dávkově. To jsem pustil nějakou dávku, třeba odšumování a šel jsem se dívat na televizi :mrgreen: .
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m.k.m.k. 12. 1. 2013 21:24

Náhledová fotka je v JPEGu,to ano. Nejlepší asi bude vyvolat raw do editoru a případné úpravy dělat tam-jak píše Landov. Silnější pc by to chtělo,o tom žádná,ale bohužel... Otofonnofoto: Jestli to vyzkoušíš,dej vědět. Díky všem.
m.k.m.k.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod m.k.m.k. 14. 1. 2013 19:15

Zdravím všechny! Tak jsem se na to zeptal technické podpory ZONERu,takže už víme,jak to je a díky všem. Tady je odpověď:

Dobrý den,

při otevření RAWu v Prohlížeči a Editoru se zobrazí jen vložený náhled v JPG. Změnou měřítka (Prohlížeč), případně zadáním Soubor, Načíst v plném rozlišení (Editor) se vyvolá otevřený RAW. Na správné zobrazení barev v Prohlížeči/Editoru musíte mít nainstalované WIC kodeky od výrobce fotoaparátu, nainstalováním DNG konvertoru rozšíříte podporu RAW modulu o další modely fotoaparátů. Při načítání plného rozlišení v Editoru je délka načítání téměř stejná s RAW modulem: další úpravy už mohou být v načteném obrázku rychlejší, RAWm modul nabízí větší kontrolu nad nastavením parametrů pro konverzi do standardních formátů.
podrobnější popis podpory RAWů: http://wiki.zoner.com/software:faq_podpora_raw

S přátelským pozdravem

Lukáš Černý
technická podpora software

ZONER software, a.s. | Nové sady 18 | 602 00 Brno | Czech Republic | Tel.: +420 543 257 244 | www.zoner.cz
m.k.m.k.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xmickey 12. 7. 2013 07:04

Dotaz: Kde seženu DCP profil objektivu / fotoaparátu? Díky :)
2016 VW Golf VII 1.6 TDI
2010 VW Golf VI 1.4 TSI
Samsung Galaxy S23
xmickey
Návštěvník
Uživatelský avatar


Odeslat příspěvekod Pety 12. 7. 2013 14:12

Mně například pomohl strejda Google.
Pety
VIP uživatel


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků