a37, dobrá volba?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Fryw 1. 6. 2013 22:27

Zdravím, jsem majitelem ultrazoomu benq gh600. Tento fotoaparát má prioritní režimy i plný manuál. Díky tomu jsem se "naučil" alespoň základy práce s fotoaparátem (netroufnu si napsat fotit). Za to mu musím poděkovat. Ale to co z něho leze se mi už nelíbí. Patlání i na nejnižším iso a cokoliv nad 100 (což je při tom rozsahu a světelnosti objektivu běžně překročitelné) si v ničem nezadá s fotkami z mobilu. Takže to chce upgrade.
Delší dobu prohledávám web a koukám co bych mohl pořídit za mrzký peníz. Bylo jasné, že to musí být nějaký základ + set objektiv. Něco co nebude příliš přesahovat 10 000 kč.
Moc toho na výběr nového není. Vlastně d3100, canon eos 1100d a právě sony alfa a37.
Sympatická je mi právě alfa. Jí je ale vytýkán někdy někým elektronický hledáček.

Takže otázka č. 1. - je tento elektronický hledáček opravdu takový "handicap" oproti optickému hledáčku těch ostatních low end zrcadlovek? Na drahé dslr bude nejspíš optický hledáček uplně něco jiného než na těch kolem 10 000. Rád fotím panning, četl jsem že elektronický hledáček na to není právě úplně nejlepší. Ale, je na to použitelný, nebo bych byl odsouzen sledovat pohyb pouze přes display?

otázka č.2 - je na této zrcadlovce dobře použitelné i vyšší iso (opět, v porovnání s ostatními low end fotoaparáty...)?

Tohle všechno je zatím jen teorie, neměl jsem nic z toho v ruce. To půjdu vyzkoušet až došetřím finance, pak půjdu do obchodů a budu zkoušet. Ale teoretická příprava není nikdy na škodu :-)

Proč právě sony? Protože je malá (nemám žádné lopaty a bratrova dslr gx10 mi přijde na mě prostě moc velká, těžká, asi bych podobně velký fotoaparát nerad nosil). Protože je levná a protože mi nepřijde očesaná o funkce které si může N a C dovolit díky svému postavení na trhu vypustit. Také bych časem rád fotil makro a různé jiné věci kde bych určitě rád využil výklopný display.
Pokud bych se ji rozhodl koupit, koupil bych určitě set 18-55 - vlastně nic jiného ani sehnat nejde. Ale s vědomím, že to sklo není žádné eso. Jak bych opět došetřil, tak bych koupil lepší sklo. Viděl bych to do budoucna na nějakou pevnou 50. Říkám si, že na seznámení s novým fotoaparátem bych si nějakou dobu i se špatným setem vystačil. No a v neposlední řadě je to čip 16 mpx který se dle komentářů sony vyvedl. Taky se mi líbí nabídka objektivů za velice přijatelnu cenu (ať už nové či bazarové). Bratr fotí zrcadlovkou 6 let a má pouze pevnou 50 a 18-55 (celkem drahé, ne setové) a s takovým rozsahem si vystačí, fotky dělá pěkné (dle mého názoru), tak počítám s tím, že bych si s takovou výbavou nějkou chvíli vystačil a investice by nemusela být minimálně ze začátku nijak krvavá (a ani případný přechod na uplně jiný systém).

Další věcí nad kterou přemýšlím je rozdíl mezi a37 a a58. Teoreticky by toho měla a58 nabídnout víc a stojí stejné peníze. Nevím jak poslouží plastový bajonet. Jak je na tom ostření by mělo být teoreticky stejně rychlé. Sekvenční focení o něco lepší.. A taky se mi nezdá větší počet MPX, jelikož netisknu a používal bych asi méně kvalitní objektivy, tak jestli by to nepřineslo pouze větší šum a žádnou výhodu...

Chápu že entry level mi nejspíš nevydrží věčně, ale chci začít takto a za dva tři roky se uvidí...

Děkuji za komentáře.
Naposledy upravil Fryw dne 1. 6. 2013 23:20, celkově upraveno 1
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 1. 6. 2013 23:20

A58 má naprosto srovnatelný výstup s A37, což žel taky není zázrak. Displej má stejně výklopný, s o dost větším rozlišením, největší rozdíl je hledáček, ten má A58 OLED a to je nesrovnatelně lepší. Lepší je i nový seťák, má upravený zadní člen kvůli odleskům. Otázka je, jestli právě Sony - má levné pevná skla, ale za zoom s trošku větším rozsahem než klasický seťák si šeredně připlatíš, konkurence je na tom teda líp.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fryw 1. 6. 2013 23:23

Díky za reakci. S tím displejem jsem to už editovat, byl jsem trošku zmatenej z toho sony číslování. Takže při koupi a58 bych měl dostat teoreticky to stejné co v a37, jen s o něco lepším setem? Šum (tj možnosti použitelného iso) jsou stejné u 16 mpx snímače tak jako u toho 20 mpx? Plastový bajonet není zas tak moc na překážku?
5000 za pevný sklo bych si časem mohl dovolit a nějakej zoom bych vybral z tamronů...
Je mi jasné, že u toho nejlevnějšího nemůžu počítat s bůh ví jakým vysokým iso. Ale podle toho co jsem prohlédl na tom není SLT o tolik hůř než levná konkurence. Ovšem, teoreticky, praxe mi chybí...
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 2. 6. 2013 04:19

jedinou výhodou SLT je EVF hledáček kvůli natáčení videa a lepší ovládání v nejnižších modelech

šum je vidět nadprůměrně od nejnižších ISO a největší handicap jsou ty zoomy- s vlastní stabilizací jsou drahé a stabilizace snímače je opravdu slabá, už na 55mm téměř nulová. Jediná sigma dělá skla pro Sony i se stabilizací, Tamron ne. Proto si i v bazaru drží nadprůměrné ceny. Za stejné prachy lze koupit Nikon D3100 se stabilizovaným seťákem, který účinkem stabilizace uteče Sonymu o 2EV, Canon na tom bude asi podobně. Zoom středního rozsahu-opět s výbornou stabilizací- Nikkor 18-105 stojí v bazaru nový v záruce do 5000, nová 50-ka Nikkor 50/1,8 AF-S G je v krámu taky za bůra a zpracování oproti Sony je o světelný rok jinde.

Pokud ale chcete vybírat mezi A37 a A58 tak je podle mé zkušenosti A58 za 11k podstatně lepší volbou.

...teď jsem koukal na nabídku D3100 a v Aaronu mají vinové tělo + 18-105 VR za necelých 11000
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fryw 2. 6. 2013 12:47

d3100 je hned další model na zvážení. Jen mi přijde v podání Nikonu ohlodaný na kost (Nikon si to se svým postavením může dovolit). Je to tedy tak, že při focení s d3100 si mohu dovolit větší iso než u a37/58? Nebo je to u těch low endů plichta? Stabilizace je důležitá věc a to je tedy jednoznačně + pro nikon.
Podle obrázků v testech mi nepřišlo že by a37/58 nějak výrazně zaostávala co se týče šumu oproti n3100 (3200 vůbec ne). Jenže to je jen teorie, praxe bude teda asi jinde..

Fotografie bych netisknul, upravoval v editoru a pokud bych si přecijenom udělal tak pěknou fotku že by stála za tis, byl by to maximálně a4 formát, spíš méně...
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 2. 6. 2013 14:05

mně u všech SLT zklamal šum už na základní iso a i ostrost celkově - věřím že za to může permanentní polopropustné zrcátko - kus šikmého skla... Navíc Sony ze svých snímačů paradoxně vždy dostali nejméně - výjimkou jsou až NEXy, ty jsou ovšem dražší a s problematickým AF. Papírově je na tom nikon cca o 1/3 EV líp, v praxi o víc- jednak stabilizace a k tomu ta neznatelná míra šumu na nižší ISO. Add očesanost - ano, hrůza. Nicméně pořád lepší foťák, než SLT. Stejně, člověk si zkraje říká, že ty drobnosti SLT-čku odpustí, když je to takový video speciál - ale ouha, video na vyšší ISO šumí jak z telefonu, k tomu jsou dvě "drobnůstky" které Sony jaksi nikde moc nepřiznává - když nasadíte světelné sklo a natáčíte video s AF, tak foťák natvrdo nastaví clonu f:3,5 (nebo dokonce 4, už nevím) a světelnost třeba 1,8 nechá jen s manuálním ostřením. Další zamlčovaná věc - při videu se zůží úhel záběru, takže je crop někde mezi 1,5 a 2, takže výhoda APS-C snímače se u videa ztrácí. Holt to, na co se Sony tváří být supr ve finále moc nezvládá, ze Samsungu NX200 jsem měl videa podstatně kvalitnější.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fryw 2. 6. 2013 17:48

Díky. Je pravda že nikon d3100 v setu s 18-105 vypadá na začátek univerzálněji. Navíc jen o necelou 1000 dražší než alfa s 18-55. Video beru jako druhořadou věc, nic k rozhodování....
Ale ten hledáče zrcátkový vs evf by mě zajímal, to ale budu muset kouknout a vidět, to se asi těžko dá porovnat teoreticky.
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 2. 6. 2013 18:04

optický je holt přirozený a bez zpoždění :-) u EVF vidím jedinou výhodu při natáčení videa, nebo ručním ostření se zvětšeným náhledem, kvalita zobrazení potom holt závisí na technologii, OLED je nádhera, klasický LCD je takový šedivý fuj.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 2. 6. 2013 18:27

EVF kategorie A99 (což bude u téhle low end někdy za dlouho, nejspíš vůbec) prakticky už nemá nevýhody. Akorát je celej ten foťák kapku v "slow-mode". Chce holt nějaký vývoj co zlepší síly baterií a procesorový výkon.

Video, vede Canon (ML hack - RAW video) a pak Panasonic. Samsung je překvapivě dobrý (zajímalo by mě, jestli by šel taky nějak upravit, myslim, že ten výstup by docela stál za to). Sony je překvapivě špatné. :D Asi si nechtějí užírat zákazníky jejich profi a poloprofi systémů.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Fryw 2. 6. 2013 20:41

Hm, tak to vypadá na tři mašinky. Dvě ze stáje sony a37 - asi lepší čip, kovový bajonet, a58 lepší set. Peníze stejny. Nebo nikon d3100 od aarona s 18-105. Peníze stejný. Chce to ošahat a rozhodnout se...
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 2. 6. 2013 20:58

mám snad všechny lowendy zrcadlovek kromě canonu 1100d které sou dnes na trhu, neviděl sem sice hledáček a58 ale zde http://www.photographyblog.com/reviews/sony_a58_review/ a zde http://www.photographyblog.com/reviews/sony_a37_review/ jsou recenze na porovnání, já osobně bych si a 58 nevzal ani zadarmo, a37 má sice muchy ale je to opravdu tak vyvážený lowend že to je neskutečné jak se to soudruhům v japonsku podařilo. hledáček je sice slabší ale pouze ve stínech obecně za málo světla , za běžného světla si není nač ztěžovat, ergonomie parádní, objektivy konika minolta za hubičku, video paráda, displej stojí za prd, dále bych zvažoval verzi nikond5100 a 18-105, obj sice v ničem extra nevyniká - kresba jakš takš , af jak slimák, cena z bazaru okolo 4000, ergonomie sice slabší ale po nasazení 16-85 je to dělo ze supr výstupem - cena je někde jinde, u 3100 je jeden obrovský ergonomický průser - při úchopu dlaní pod palcem pořád tlačite na 4-směrný volič a v běžném stavu se jím mění ostřící bod takže pokaždém úchopu nutno kontrolovat kde sem co zase nechca zmačkl a v hledáčku není vidět na jaké iso se fotí pokud je nastavené auto iso!!! u těch sony je výborné že při náhledu scény vidíze jak bude foto vypadat díky el hledáčku a jsou nabité moderníma funkcema např jsem hodně používal noční scéna z ruky, kdy na vysoké iso 5000 složením několika záběrů vznikne foto podobné kvalitativně isu 1600 3200 jak u konkurence, jinak sem si v pátek pořídil panasonika g5 se setovým obj, další baterkou a kartou v electroworldu za 9000 kč a jsem zatím spokojen akorát mi tu chybí ta multiexpozice jako u sony, tož tak nejak no.
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 2. 6. 2013 21:25

metyn: v čem myslíš že je A58 horší? Mimochodem, co se ergonomie týká tak to bude silně individuální, protože mně se D3100 držel úplně v pohodě a nejhorší zrcadlovka (ona to vlastně ani zrcadlovka není) byla pro mně SLT A55, tj stejné tělo jako A37. A objektiv 18-105 je opticky jakž takž? Jako vtip dobrý, to je sklo opticky na úrovni CZJ pro Sony alpha 16-84 za 18000 a navíc se supr stabilizací. Jinak ano, vidět obraz před expozicí je u Sony ne výhoda, ale nutnost, protože inženýři z Japonska mají rádi modrou a pokud si člověk nenastaví natvrdo WB na sluníčko, tak SLT vytvoří modrý děs i při západu slunce. Leda žeby byla SLT A37 výjimka, zkušnost mám s A55 A57 a A58.
Jo a soumrak z ruky je pěkný nesmysl, vytvoří děsnou mazanici, patrně to skládání snímků není tak jednoduché. Přitom vyšší ISO - 1600, 3200 - celkem připomíná výkonem konkurenci, ale míra šumu už na ISO200 je celkem síla.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 3. 6. 2013 05:23

jasně že držení a ovládání je individuální, bez debat, abych nebyl vůči 58 moc zaujatý tak si ju půjdu vyzkoušet příležitostně, ale oproti třebe zrovna 57 má plastový bajonet, menší displej a podle zahr recenzí či názorů působí ořezaným dojmem, fotky v jpeg ( nejsem úprace rawu a ani to k životu nepotřebuji) jsou na iso už okolo 600 iso rozpatlané, hodně neostré a celkové podání mi nesedí - ale je to jen na základě recenze v pb, co se té 37 týká tak právě že si myslím, že nějakým záhadným způsebem podařilo japončíkům tu 37 tak nastavit, že se prostě od ostatních modelů liší, po koupi a35 sem řekl, že do dalšího sltčka nepůjdu, ale nechal sem se ukecat a 37 koupil, chybu sem rozhodně neudělal. Jinak ten noční soumrak z ruky, či multiexpozice fungují, mám to osobně odzkoušeno a většinu statických snímků třeba v kuželně sem fotil právě takto. co se nikonu 18-105 mm týká tak se měl 3 kusy - 2x na d3100, a 1 x na d5100, mě se nejvíce z nich líbil na d5100, nevím proč ale na d3100 a to na obou kusech byl výstup podstatně méně ostrý, ovšem cena, rozsah jsou dobré, zase cp člověk to názor. kam je nejlepší pověsit fotku v plném rozlišení abych ukázal tu multiexpozici co dovede?
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 3. 6. 2013 07:21

do příspěvku-výřez :-D nebo na ulozto.cz celou

mně to vždy trhalo oči na "kresbě" vlasů

add jpeg- nezkoušel jsem, fotím jen do rawu, třeba to fakt "vylepšili"
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 3. 6. 2013 11:44

http://uloz.to/xb7TicXu/dsc00631-jpg
http://uloz.to/xbMmjU7K/dsc01009-jpg
http://uloz.to/xfdbYCeW/dsc00597-jpg
první dvě bězné iso 800, 1600 jpeg, poslední ručně držený soumrak iso 6400, foceno seťákem sony 18-55mm, 1 a 3 kuželna, 2 hospoda
metyn
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků