Jak na foceni svatby

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Calven 28. 5. 2013 10:21

Polepy DVD asi nie. To skôr potlačiť priamo DVDčko. S polepmi je problém v tom, že ak to človek nalepí nie úplne presne, DVDčko sa stane nevyvážené a v mechanike hrká a trieska... :-)
Preto zatiaľ dávam prednosť Lightscriptu, aj keď zohnať na to média je čím ďalej tým väčší problém. Vďaka bohu za ebay... :-)
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 28. 5. 2013 10:23

pota: Jasný, tak já to mam spíš, aby je to potěšilo. Reklama by mi nevadila, ale ne teda na svatby - může bejt zajímavý je fotit, ale asi by mě to rychle přestalo bavit. A navíc představa "pracovních" sobot o vyžadovaných stovek fotek ze svatby, mě taky neláká... Ale jestli to klapne, tak jeden módní časopis + web, chtějí fotit občas modelky se zvířetem nebo jen samotný zvířata s doplňky a oslovili mě. Což jestli klapne, tak se zlobit určitě nebudu... Ale tak uvidíme. Ale minimálně jedno focení s hlodavcema (barevný myši) pro ně připravuju během příštích 14 dní :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod meviphotography 29. 5. 2013 11:43

Nasel jsem serii 3 videi ohledne foceni svatby, bohuzel v zahranici, takze je to malinko zkraslenejsi oproti CR, nicmene jsou tam zakladni veci i inspirativni snimky. Take je tam dobre videt, ze diky svetelnemu objektivu se snazi co nejmene pouzivat blesk, snazi se snoubence/novomanzele uvolnit, pri foceni nekoho v davu lidi si spis vezme telo s dlouhym sklem, aby mel od davu odstup a mohl tak fotit nerusene, aniz by si ho nekdo vice vsiml, cimz docili vyslednych emoci, čišících z fotografii. :) nekomu se nemusi libit :)

part1: http://www.youtube.com/watch?v=9yBzbZ_a9GE
part2: http://www.youtube.com/watch?v=52L9BFrwIMk
part3: http://www.youtube.com/watch?v=FSgds1ARvLg
meviphotography
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honzyk.1 29. 5. 2013 12:46

Nemyslim, ze je to tak zasadne zkreslenejsi oproti CR...Podle me to neni o tom kde se foti, ale o to jaky ma fotograf k foceni pristup a taky samozrejme postup. S tim jde samozrejme ruku v ruce vybaveni. Ten setup co mas k dispozici vcetne manual. blesku bych ja osobne na svatbu nevzal, protoze bych na to nemel prevzit tu zodpovednost za fotky:).. Svatby fotim 2 roky, blesk vytahuju z brasny az pripadne na vecerni party (samozrejme zalezi na prostredi) a vsechno fotim na pevny 24 + 50 + 85 /1.4ky s maximalnim vyuziti prirozeneho svetla..
www.honzamartinec.com
honzyk.1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Suke001 29. 5. 2013 14:52

http://www.flickr.com/photos/95902780@N04/
Canon 60D lover

Studio monitors Alesis m1 active 520 a Adam T5V
Superlux HD660 headphones s velorové náušníky
Suke001
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tinkao 29. 5. 2013 20:43

To Meviphot.: díky za inspirující videa. Akorát mě tedy trochu překvapilo, že některé "momentky" vlastně nejsou momentky, ale naaranžované fotky. A já si vždycky říkala, jak jsou ti fotografové dobří, že to všechno stíhají a v takovém dobrém světle a prostředí, kde nic neruší :-) Jinak, lidi z davu taky fotím delším sklem, ale do kostela beru co nejsvětelnější objektiv (v mém případě 50), protože světelný tele je nad mé finanční možnosti. Ale s ním to vypadá moc dobře, to uznávám.
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 30. 5. 2013 06:54

to tinkao: A to si vem, že některé svatební fotky třeba ani nejsou focené v den svatby, ale někdy jindy jako předem dohodnuté "svatební" focení. Zrovna jsem četl, že v Anglii fotili svatební fotky ve svatební den a pak ještě dva další dny na různých lokalitách, aby to vypadalo hezky.. Trochu jiná liga :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod honzyk.1 30. 5. 2013 07:07

tim, ze se ta svatba foti na vic dni jsem se taky snazil uchlacholit, kdyz jsem se dival na fotky prednich ceskych svatebnich fotografu.. Ale na vice dni se to foti opravdu jen vyjimecne. Je to vzdycky o domluve s klienty, po obradu, ktery je u nas zazity kolem poledne nejake poradne parove fotky neudelate ani kdyby ste se zblaznili:)

btw to, ze prave ty svetelny objektivy jak rikas jsou potom nad financni moznosti tak to je ten paradox, ze si u nas kazdej mysli, ze to nejak zvladne taky se svoji zrcadlovkou.. Ale pokud chcete takovehle vysledky tak to proste nekompromisne vyzaduje tu nejlepsi techniku
www.honzamartinec.com
honzyk.1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 30. 5. 2013 07:38

V Čechách netušim a myslim, že to moc typický neni. Ale že se fotí v cizině víc dní a na různých lokalitách vim jsitě. I když to asi taky neni uplně typický a budou to spí drahý svatby s top fotografama. Jsou i kultury, kde je zvykem mít svatební (aranžované) fotky již v den obřadu, aby se daly hostům ukazovat a rozdávat. Z našeho pohleud divný, ale holt v Asii to mají jinak...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Radek71 30. 5. 2013 08:04

Co se foti na vic dnu jde vetsinou poznat, kdyz ma zenich bidlo a jede s lodickou po Amazonce, nebo kdyz se manzele drzi za ruce a s svedkama skacou v poledne z utesu do more, tak je to vetsinou foceno druhy den. Den pred, by asi bylo rouhani.
Stezoval si me svatebni fotograf smetanky (tak 3 svatby do roka), ze mu rusaci prinesli asi 10 fotek a chteli to taky tak. Byl tam zenich u ulovenyho tygra, zenich s nevestou na lodce na nejakych perejich, zenich v kokpitu, nevesta na kridle aj. Nebyla s nima rec az svatebni manazer uznal ze se to nestiha.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honzyk.1 30. 5. 2013 08:30

Souhlasim, v zahranici se to dela vic, ale to neznamena, ze je to pravidlo. Ze vsechny fotky, ktery na netu najdes se musi zakonite delat vic dni..U nas se to dela, ale za fotografa se plati taky od 30-80tis, to je uz trosku nekde jinde:)

Tahle cela diskuse se posunula trosku jinam, ja jsem chtel jenom rict, ze kdyz jsem se svatbama zacinal tak jsem si proste netroufnul na to jit s nejakym horsim vybavenim. Tim myslim hlavne skla, prvni svatbu jsem delal s N17-55/2.8, 50 a 80-200/2.8 a bylo to tak akorat. Blesk byl tenkrat pro me samozrejmost. Zadny uceny z nebe nespadl, jak se rika, ale aspon by k tomu mel mit odpovidajici vybaveni:) Proste mi prijde, ze jit fotit se setakem a nejake manualni blesky atd. tak ja bych se pod neco takoveho asi podepisovat nechtel. Ikdyz je to pro kamarady, kterym na tom uplne nezalezi atd. Porad to jsou fotky, ktere budou s nima po cely zivot, porad se na ne nekdo bude chtit podivat.. V zahranici tady rikate, ze pristup je jiny, ze foti svatbu vic dni atd., ale taky si tam nikdo nedovoli jit fotit takhle..
www.honzamartinec.com
honzyk.1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 30. 5. 2013 08:39

to Radek71: Mě by zajímalo, co je cílem těhle "nesmyslně aranžovanejch" fotek. Když sou to vlastně situace, který se svatbou nesouvisej a nikdy se na ní stát nemohli... Teda kromě ukázání toho, že na to ty lidi maj.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 30. 5. 2013 08:46

Zase bych z toho nedělal vědu, jsou to pořád jen fotky a ne pro všechny je ten jeden den středobodem vesmíru. Fotil jsem i svatbu, kde jim stačily 3 pózovací fotky a byli spokojeni. Takže když si novomanželé pozvou na focení kamaráda, tak asi vědí, proč to dělají - ať už z toho důvodu, že jim vyhovuje finančně, nebo mu jeho fotky stačí.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 30. 5. 2013 08:51

Jses mentalne jinde nez nekteri zakaznici. Kdyz se vdavala moje sestrenka, tak byl pozvany jeji kmotrenec z Kosic, dojel 500km s manzelkou a dosel po obradu k stolum k hostine, zjistil, ze bude sedet na vnitrni strane podkovy, rekl ze je kmotrenec a tam sedet nebude, nevesta rekla ze se nebude ted nic menit a kmotrenec i s manzelkou jel dom. Na zamku ve Slavkove jeden par objednaval sprezeni a podminkou bylo, ze v dobe svatby nepojede po meste zadny jiny kocar. Taky jsem videl, kdy rodina vyplatila kamarady nevesty aby se ucastnili, meli jet nekam na dovolenou, tak jim frkla 100 penez, aby zajezd stornovali, nepripadalo v uvahu ze by tam nevesta nemela "50 kamaradu". Obcas se musi fotit pred barakem, pred autem, musi byt videt hodinky... kdyz jsem fotil tabla soukromyho gymmnazia, tak tam jeden kluk strasne krecovite moderoval ruku na prsa, no mel nejaky IWC od otce aby mel motivaci udelat maturitu... z tohoto pohledu je pozadavek na romantickou fotku na lodicce banalita.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tinkao 30. 5. 2013 08:52

Honzyk: jo, staré známé téma... Já v podstatě souhlasím, taky na svatby (fotím kamarádům, zatím to bylo 5 svateb, v červenci 6.) neberu seťák, mám celkem slušné vybavení, i když bych samozřejmě dokázala utopit mnohem více peněz :-) Využívám i odrazné desky při focení malých skupinek, i blesk jako fill-in. Na druhou stranu, poznám lidi, kteří mají lepší foto výbavu než já, ale neskromně si myslím, že fotky už ne (tj. bez nápadu, kreativity, nebo s fotografickými chybami).
tinkao
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků