Kompakt okolo €200 (cca. 5000 Kč)

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod EnergyXtc 21. 5. 2013 19:33

Zdravím všetkých, potreboval by som poradiť ohľadom kúpy kompaktu. Keďže foťáčikov je viac ako milión typov, a ja nemám absolútne prehľad, tak neviem ktorý a preto by som Vás požiadal o radu. Cenovo okolo teda €200 (čo zrejme naj sa dá za tú cenu zohnať). Som absolútny amatér, no myslím, že dáke tie minimálne nutné nastavenia je vždy nutné zadať. Fotiť budem, :) všetko a všade. Vnútri, vonka atď. atď. niekedy makro, niekedy aj so zoomom, ťažko povedať. (ale teda výlety a pod.). Čo by som od foťáka chcel, no asi toľko, aby mi odfotil čo najväčší záber z čo najmenšej vzdialenosti (sory, ale fakt neviem ako sa to nazýva), zvládal by schopné video, a čo teda mi chýba pri terajšom foťáku, je stabilizátor obrazu...a ďalej..neviem. podaďte.
EnergyXtc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod janfran 22. 5. 2013 10:57

Nikon P310, jestli ti bude stačit jeho rozsah zoomu...foťáky s větším zoomem v této kategorii zas fotí znatelně hůř ve špatném světle.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod EnergyXtc 22. 5. 2013 17:01

Myslím, že môžme ísť aj na o niečo vyššiu cenu, (preto to "okolo €200"), ale ľahko sa stane, že sa dostaneme na sumu aj €500 a myslím, že už za to by sa dala pomaly kúpiť lacnejšia zrkadlovka. Ohľadom zoomu, mal som doteraz Panasonic LZ 5 (ktorý mi ukradli) a teraz Canon IXUS 70 (do neho natiekla voda), a keď som u týchto použil zoom, tak som nikdy nedostal pozerania schopnú fotku (radšej vymazať ako nechať). Takže ešte nejaký tip (aby bolo z čoho vyberať)?
EnergyXtc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod neradil 22. 5. 2013 21:39

Za 5k Kč bude ten Nikon P310 asi nejlepší volba. Kdyby jsi byl ochoten výrazně připlatit, podívej se po Nikon Coolpix P330. Osobně bych ho preferoval, mohl by i odpovídat tvým požadavkům.

P.S. Jestli by to šlo, chvíli bych počkal, až cena spadne na přijatelnější úroveň.
neradil
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 22. 5. 2013 23:05

Koupil bych bazar LX5, XZ-1, S95/100...
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 23. 5. 2013 07:17

nad 200€ už bych uvažoval o bezzrcadlovce, typicky výprodej Nikon 1 V1 a J1, video výborné, větší snímač + možnosti rozšíření
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod EnergyXtc 25. 5. 2013 09:18

Ďakujem Vám veľmi pekne zatiaľ, poobzerám sa po obchodoch po týchto typoch, čo ste napísali (nie je zle to držať v ruke a vidieť ho), potom ešte napíšem čo a ako. Ešte by som sa chcel opýtať, že ako sa volá tá funkcia (resp. ako sa volá to), čo som spomínal hore - a teda podľa čoho zistiť, či foťák zvláda fotenie širšieho záberu z menšej vzdialenosti (mal som už situácie, pri ktorých som to myslel, že by sa to zišlo).
EnergyXtc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 25. 5. 2013 09:45

aby se ti vlezlo do záběru co nejvíce, na to potřebuješ objektiv s co nejširším počátečním ohniskem, dost modelů začíná už na 24mm, standard je 28mm. Na těch 24mm mívají žel i poměrně drahé foťáky velmi silné zkreslení, takže je ve finále těch 24mm k ničemu a fungují jen jako lákadlo pro kupce. Širší ohnisko můžeš nahradit buď složením více fotek do jedné v nějakém software na panoramy, nebo zvolit tuto funkci přímo ve foťáku (v PC ale dosáhneš vždy lepší výsledky). Druhou možností je prostě natočit si krátký videoklip.
Tady máš můj tip
http://www.alza.sk/nikon-1-v1-objektiv- ... heureka.sk
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rocal 3. 6. 2013 15:36

Mylsím, že funkčnosť ktorú popisujete bude splnat tento kompakt:
http://interlink.tsbohemia.cz/nikon-coo ... 58143.html
Ja ho osobne teda mám a fotí úplne skvelé, vždy som kupoval nikon at uz niekomu alebo sebe a sú to fakt kvalitné foťáky za este celkom rozumné peniaze. Tak hodne stesti pri robení!
rocal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod revell 4. 6. 2013 13:18

o tom Nikonu P310 taky uvazuji jako fotaku do kapsy, v Nemecku je za 180€ a ebay pouzity za 130€ pred rokem stal 330€ :O To ted stoji jeho nastupce P330. Osobne dat 300€ za kompakt, ktery tak rychle ztraci hodnotu se mi moc nechce. Za rok si muzes koupit ten druhy a mit dva a jeden prodat. Tot jen muj nazor, pokud vis, ze ho vyuzijes, tak si ho klidne kup.

Jinak bezzrcadlovky jako Canon M nebo Nikon 1 se prodavaji kolem 300-400€ a pokud nevadi velikost, tak jsou urcite taky zajimava volba.
revell
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EnergyXtc 8. 6. 2013 10:04

Zdravím všetkých,
takže konečne sa mi podarilo nájsť si čas a pobehal som zopár obchodov. Vaše tipy sa mi páčia. Rozmýšľam v konečnom rozhodovaní medzi Nikon 1 V1. Pri ňom som bol trocha prekvapený, že nemá blesk (ja ako amatér, nemám v nich veľký rozhľad). Ale našiel som ho za €300 už aj s bleskom a púzdrom. Druhý ma dosť zaujal Olympus PEN E-PL3. Je o pár eur drahší (329). Tiež nemá blesk (na moje amatérske prekvapenie :) ) ale tiež je v akcii za hore spomínanú cenu už s bleskom (bez púzdra). Teda by som sa ešte opýtal, z týchto dvoch ktorý by ste mi doporučili.

Bohužiaľ ten nikon som nemohol vyskúšať ako fotí, v oboch predajniach batéria vybitá - dalo sa len v menu poobzerať. Nikon má teda optický hľadáčik ako polus oproti Oylmpusu, no neviem do akej vysokej miery by som ho využíval (pri mojich amatérskych foteniach). Teda nevadilo by snáď, keby bol ten Olympus. Stretol som v elektre aj istého pána, ktorý vychvľoval V1 a prišiel si ho prezrieť práve kvôli tomu hľadáčiku - ako funguje a ako cez neho "vidno" (kvôli okuliarom). Na ten Olympus vyjadril dosť negatívny názor - že je to proste úplne slabé.

K ostatným - P310 - veľmi pekný foťák, ale zaľúbil som si aj trocha väčšie. (no do vrecka by som zrejme práve tento bral) a ináč aj u nás na SK je pribl za 180€ (o P330 som sa dočítal, že ľudia sa sťažujú n anaozaj veľmi malú výdrž batérie).
LX5 som nenašiel, len LX7, a ten bol znateľne drahší.
XZ-1 - celkom sympatický, no myslím, že ten E-PL3 sa mi pozdáva viac.
S95 - nenašiel som, S100 - nedal sa vyskúšať - bez batérie v predajni (alebo batéria úplne vybitá, neviem).
Nikon S800c - ďakujem za tip, no asi už uvažujem o niečom náročnejšom (hore spomínané), ale ak ho nájdem ešte niekde, prezriem si ho.
Typ ako Canon M myslím, že som videl, no k bližšiemu stretu neprišlo, zatiaľ.
(mimochodom bazárové veľmi nechcem kupovať, pretože často sa mi stáva, že sa mi niečo pokazí, takže možnosť reklamácie príde vhod(posledný mobil už 3x, HDD do pc, IXUS 70, externý HDD 2x, sendvičovač a pod.)

Takže ešte raz, ak by ste sa mohli vyjadriť k tým dvom - E-PL3 a 1 V1, ktorý asi z nich. Sám sa neviem rozhodnúť, priateľka ma nahovára na E-PL3 a ja som skôr asi na 1 V1 a našiel som stránku http://www.dpreview.com kde dostal ten E-PL3 vyššie hodnotenie v ich teste. Vopred Vám všetkým veľmi pekne ďakujem.
EnergyXtc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 8. 6. 2013 10:55

ten hledáček dělá mezi nimi rozdíl nákladního vlaku, Nikon má taky podstatně lepší video

výstup zhruba stejný, rychlost AF taky

výhoda Olympusu - normální sáňky na blesk a mnohem větší nabídka objektivů, tudíž pro další rozšiřování systému lepší volba

vyzkoušej ten hledáček, věř že na sluníčku tě displej rozbrečí- a pokud ne, Olympus bude pro tebe lepší
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod EnergyXtc 11. 6. 2013 21:06

Zdravím znova,
takže pošťastilo sa sčasti - Nikon 1 V1 som odskúšal aj s hľadáčikom, a myslím že je dosť dobrý. Prekvapený som bol, že hľadáčik sa automaticky aktivoval pri priblížení oka. Mal by som ešte otázku - chlapík v obchode mi poradil, že od neho je lepší Nikon P520 (cena podobná, okolo 330€ a rozmerovo keĎ bude v púzdre-bude púzdro podobne veľké)... Ten som skúsil a má teda lepší zoom, hoci ten asi moc nevyužijem, nejaké tie "módy" fotenia (sépia, čiernobielo atď), zaujal ma tiež. Ďalej na internete (neviem presne) som sa dočítal ale, že lepší je Nikon D3100. Tak ja už fakt neviem sa rozhodnúť. Len teda spýtať sa, čo si vy myslíte o nich v porovnaní s V1. Viem že asi už leziem každému na nervy, no neviem sa rozhodnúť, keďže foťák kupujem raz a nemám v pláne ho potom meniť. Ďakujem každému za strpenie :)
EnergyXtc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 11. 6. 2013 21:27

mezi těmi foťáky jsou velké rozdíly - P520 má malinký snímač a tomu odpovídající kvalitu fotek, objektiv je stejně jako každý jiný ultrazoom hotový zázrak. Fuj. Nikon 1 má snímač větší a úměrně tomu i vyšší kvalitu fotek a to tak, že fest. D3100 má snímač APS-C a tudíž se opět posouváš v kvalitě snímků cca o 100%. Přijde na to, co jsi ochoten sebou tahat, u zrcadlovky (D3100) máš nejlepší poměr výkon/cena a taky nejširší možnosti v nákupu dalších objektivů, či ve výběru už i samotného seťáku. A toho prodavače pozdravuj, že je borec, to chce odvahu vypustit takovou kravinu :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod EnergyXtc 5. 7. 2013 07:48

Takže som znova tu. Už pár týždňov som, môžem povedať, šťastný majiteľ Nikon 1 V1. Stihol som ho už trocha "amatérsky" (na automatike) vyskúšať vonku v prírode, aj v ZOO. Je naozaj dobrý, robí ostré svetlé fotky (až som sa divil aké to môže byť pekné, po skúsenosti s mojimi predchádzajúcimi foťákmi :) ). Týmto chcem povedať VEĽKÉ VĎAKA všetkým za rady a tipy.
EnergyXtc
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků