Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod T-Lama 17. 4. 2013 23:23

kozakm: Určitě jsou oblasti, kde bude mít D7100 navrch, ale co se týče třeba videa a snímání v sekvenci, mám o přednostech D7100 před GH3 dost silné pochybnosti..

rodri: možná se za tu dobu zmenšili parníky? :nenapadne
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 17. 4. 2013 23:40

D7100 udělá v sekvenci pouze 7 zaostřených fotek zatímco skrz hledáček lze koukat na to, co se právě děje, zatímco GH3 udělá nejmíň 40 nezaostřených fotek přičemž skrz hledáček lze koukat na to, co se dělo před chvílí.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 18. 4. 2013 00:10

FotoABC píše:D7100 udělá v sekvenci pouze 7 zaostřených fotek zatímco skrz hledáček lze koukat na to, co se právě děje, zatímco GH3 udělá nejmíň 40 nezaostřených fotek přičemž skrz hledáček lze koukat na to, co se dělo před chvílí.

Hehe, asi nejlepší popis jedné z hlavních nevýhod jakékoliv bezzrcadlovky.

D7100 vs GH3, chm.. dost odlišné foťáky. Pokud je D7100 lépe zvládnutá než D7000, tak to bude slušný foťák a ten sensor je teoreticky hodně dobrý. Prakticky ale pod DxO to šumí zhruba stejně. :) 24 mpix je na APS-C prostě moc prozatím. DR je lepší, barvy vypadaj podle toho co sem viděl vcelku fajn. Akorát to bude hodně háklivé na přesnost AF a taky, pokud bude člověk chtít opravdu ostré fotky, tak náročnost na objektivy není malá a stabilizace nebo vážně rychlé časy jsou nutností. Což v kombinaci s tím, že to šumí slušně už na základní ISO není moc dobré.. leda tak na statické záležitosti.

A zcela prakticky, chtěl bych to? Ne, ani jeden. Obojí jsou krutě limitované pro praktické využití. To radši X-E1, které sice možná neostří světově, ale DR ani šum nejsou problém. Ostatně, X-E1 je asi jedna z mála bezzrcadlovek o kterých bych uvažoval. V závěsu za tím NEX-5N společně se Samsungem (NX300? .. vypadá nadějně, ale vadil by mi hledáček).

Fakt je, že dospělá, plně funkční bezzrcadlovka srovnatelná třeba s D700 neexistuje. A hned tak asi nebude.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 4. 2013 08:26

Daemonious: no, jednak s D7100 a s šumem problém není, fotka na ISO 3200 při stejném rozlišení z D7100 má zřetelně méně šumu, než D300 a na základní ISO žádný šum nevidím, ovšem doostřením detailů lze zesílit šum na čemkoliv, co není odšuměné.
Pokud by D7100 byla v základu stejně odšuměná jako X-E1, tak by rozhodně nešuměla víc. To, co tady ukazoval milan_a z RAWu, tam bohužel ta nízká hladina šumu zaplatila krutou daň.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 18. 4. 2013 08:59

Tak tu máme bezkonkurenční Sigmu 18-35 F1,8 pro APS-C a náhrada APS-C zrcadlovek bezzrcadlovkami se zase odkládá :D
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 18. 4. 2013 10:33

Odkládá? Zase z toho ční ten myšlenkový třídní extremismus. Proč odkládá ? 800g sklo přeci nebudu tahat na výlet po krajině....a na zábavné amatérké focení. Mě názory některých připadají fakt docela komunistický. Všichni stejně !! Pardon, všichni stejný zrcadlovky s velkejma rourama....ostatní zakážem. Nebo naopak jiní všichni stejné bezrcadlovky, velký roury zakážeme. Jděte už s tím ... někam. Nebo snad máte jen jedny hodinky ? Stejný na ples i do hor ?
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 18. 4. 2013 11:40

Nechápu, proč by 800g sklo mělo nějak změnit situaci. Většina majitelů APS-C DSLR či bezzrcadlovek se nikdy ani nedozví, že něco takového vůbec existuje. Prostě je to nezajímá, na focení na výletech to fakt nepotřebují, na fotky 10x15 a facebook jim stačí seťák.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 4. 2013 12:05

PavelDS:
Já tedy za celou dobu současné existence zrcadlovek a bezzrcadlovek slyším POUZE předpovědi, že
"Zrcadlovky musí zaniknout jako dynosauři zastaralé koncepce s práskajícím zrcátkem, které je ostudou 21. století, a bezzrcadlovky je úplně nahrazují až na pár staromilců srovnatelných s příznivci kinofilmu a gramofonů."
Rozhodně v takovém rozsahu nečtu opačný extrém, tj. že:
"Bezzrcadlovky zcela zaniknou, protože na zrcadlovky nemají a nikdy mít nebudou."
Navíc se neustále zveřejňují kampaně zesměšňující majitele zrcadlovek, kteří fotí na automaticku a neví, že stejně dobré či lepší obrázky jinm udělá maličká bezzrcadlovka. Kde jsou jaké opačné kampaně?

Já to vnímám tak, že majitelé zrcadlovek pouze hájí právo zrcadlovek na existenci vedle bezzrcadlovek, kdy každý z těchto systémů má svou parketu a své příznivce.

Problém je v tom, že příznivcům bezzrcadlovek NESTAČÍ to, že budou oba systému trvale existovet VEDLE SEBE. Oni potřebují zrcadlovky zničit. U příznivců zrcadlovek jsem naopak nikdy nezaznamenal snahu o zničení bezzrcadlovek.

Takže kde je ten komunismus?

Zrcadlovka bezzrcadlovce: "Žij si paralelně, já mám svoje, ty máš svoje, můj majitel i Tvůj majitel mají rozumné důvody, proč nás chtějí."

Bezzrcadlovka zrcadlovce: "Já tě vymažu ze světa až ti hlupáci, kteří si tě kupují, konečně zjistí, že si mě mají kupovat místo tebe. Dnes mají vymyté mozky, ale až prohlédnou, budou kupovat jen mě a ty skončíš."

-- 18. 4. 2013 12:11 --

Flor.cz: tady se jedná o to, že existovaly nějaké limity mezi APS-C a FF. A tenhle objektiv ty limity o kus posunul. Samozřejmě nezrušil, to ani náhodou, ale majitel APS-C těla dosáhne teď na ekvivalent 27-52mm f/2.5 full frame. To je slušné a bude existovat určitá skupina majitelů APS-C, kteří ještě nepřešli na FF, ale uvažovali o tom a díky Sigmě 18-35/1.8 o tom budou uvažovat méně.
Pokud by si na FF koupili 24/1.4 a 32/1.4, tak je Sigma 18-35/1.8 nezastaví, ale pokud by chtěli na FF f/2.8 základní zoom s jeho vlastnostmi co do DOF i oodolnosti na horší světlo, tak jim to tahle Sigma vynahradí.
Bude dost drahá, ale já si ji určitě jednou koupím pokud už dnes nové Sigmy dokáží vyladit spolehlivost ostření třeba přes ty updaty firmware přes USB.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zafod Bíblbrox 18. 4. 2013 13:13

Hlavně vydáním tohoto objektivu Sigma naznačuje že věří v budoucnost klasických APS zrcadlovek...a zároveň rozšiřuje jejich (už tak široké) možnosti :D
Zafod Bíblbrox
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 18. 4. 2013 13:32

Přičemž v případě potřeby nebude mít problém to předělat na NEX a m4/3. :-)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod reign 18. 4. 2013 13:33

náhodou, byla by sranda, kdyby to někdo přes nějaký adaptér nasadil na NEX, to bych chtěl moc vidět :-)

á, náčelník mně předběhl
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 18. 4. 2013 13:48

FotoABC píše:
Problém je v tom, že příznivcům bezzrcadlovek NESTAČÍ to, že budou oba systému trvale existovet VEDLE SEBE. Oni potřebují zrcadlovky zničit. U příznivců zrcadlovek jsem naopak nikdy nezaznamenal snahu o zničení bezzrcadlovek.

Takže kde je ten komunismus?

Zrcadlovka bezzrcadlovce: "Žij si paralelně, já mám svoje, ty máš svoje, můj majitel i Tvůj majitel mají rozumné důvody, proč nás chtějí."

Bezzrcadlovka zrcadlovce: "Já tě vymažu ze světa až ti hlupáci, kteří si tě kupují, konečně zjistí, že si mě mají kupovat místo tebe. Dnes mají vymyté mozky, ale až prohlédnou, budou kupovat jen mě a ty skončíš."

Tome, kecáš. Proč na základě jednoho evangelizátora hážeš do stejného pytle , do pytle, i ostatní. Hned ze startu Ti tady můžu namrskat desítku lidí, kteří mají doma od klasických SLR, DSLR až po m4/3 a to všechno používají. Takže prosím tě, tlučeš to podobně jako Ganec od zdi ke zdi. Jinak to co popisuješ není komunismus, leda tak snad korejský kokotismus, ale spíš hnislamismus. Ale roubovat to na politiku mi přijde hodně nepřesné a dost zbytečné.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 4. 2013 13:52

Tá Sigma vyzerá ako ~ F2.8 zoom na FullFrame so zabudovaným metabones adaptérom :-)
(alebo F2.5 ako píše FotoABC či F2.7, ako píšu na dperview)

-- 18. 4. 2013 13:53 --

FotoABC píše:Problém je v tom, že příznivcům bezzrcadlovek NESTAČÍ to, že budou oba systému trvale existovet VEDLE SEBE. Oni potřebují zrcadlovky zničit.
to by ma zaujímalo kedy som sa ja alebo niekto iný takto vyjadril?
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 18. 4. 2013 14:00

FotoABC: bereš si tuhle diskusi příliš osobně. Nevím o tom, že by tu někdo chtěl zrcadlovky smést z povrchu země, co by z to taky měl, že. Naopak existence levných DSLR nutí výrobce bezzrcadlovek ke zdokonalování autofokusu a dalším inovacím. A platí to i naopak.

Lidi se tu akorát vyjadřují k tomu, jak vidí budoucí vývoj. A tam je těžké se ubránit vizi zániku APS-C. Když se mají lidi s něčím tahat, tak u nich vždycky vyhrála menší, lehčí a levnější technika. Alespoň, co se spotřebitelů týče.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 4. 2013 14:31

Ovšem až se Sigma 18-35/1.8 přes metabones adaptér dá na m4/3, tak to bude zoom 18-35/1.3 :-)

Flor.cz: vize zániku APS-C ve chvíli, kdy Evropa prodává 10x a Amerika 7x více APS-C, než m4/3 ? A to už 4/3 + jeho následovník m4/3 snímač existuje celkem 10 let, z toho m4/3 4 roky.
Z principu říkat, že něco, co se po dlouhých letech prodává 10x méně, určitě přežije a něco, co se prodává 10x více, zanikne, to zní jako teorie odtržená od reality. Praxe a realita tomu nenasvědčuje. Teoretické důvody, byť zdánlivě sebelogičtější, které nemají výsledek v praxi, by se minimálně nemusely prosazovat tak autoritativně.
FotoABC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka