Nikon Coolpix A s DX senzorem

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod otofonnofoto 5. 3. 2013 15:51

Dnes byl (možná trochu překvapivě) představen kompakt Nikon Coolpix A s pevnou 18,5_kou f2,8 a formátem snímače DX! Popravdě sem se zaradoval, než jsem zjistil cenu. Něco málo přes 1000 USD. Ale to se dalo asi čekat. Asi začnu šetřit. Tohle se k poměrně velké a težké zrcadlovce může docela hodit.

http://nikon.com/news/2013/0305_cpx_01.htm
otofonnofoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vanDave 5. 3. 2013 18:01

->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daemonius 5. 3. 2013 20:38

otofonnofoto píše:Dnes byl (možná trochu překvapivě) představen kompakt Nikon Coolpix A s pevnou 18,5_kou f2,8 a formátem snímače DX! Popravdě sem se zaradoval, než jsem zjistil cenu. Něco málo přes 1000 USD. Ale to se dalo asi čekat. Asi začnu šetřit. Tohle se k poměrně velké a težké zrcadlovce může docela hodit.

http://nikon.com/news/2013/0305_cpx_01.htm


Wow, někam si napíšu, že nikdy nemam podceňovat Nikon fanboys..

Upřímně sem si myslel, že někdo od Nikonu zase bere drogy (poslední dobou to tak vypadá v rozličných oborech, hlavně určitě hulí haš v kontrole kvality), ale ne, on si to vážně někdo chce koupit. :D

Takže si to shrnem..

1) další recyklát 16 mpix Sony, který je naprosto všude.. (a ve verzi od Nikonu nefunguje moc dobře)
2) žádné EVF
3) objektiv napevno
4) design? no designéři asi dostali volno, že..
5) cena 1100 EUR (v ČR zřejmě jen 1000 dle megapixelu)

Nikon fanboys to kupovat budou, nikdo příčetnej asi ne.. I když nemam Fuji nějak extra v lásce, tak chtít velkosensorovej kompakt s pevným objektivem, tak si rozhodně koupim nějaký od nich.

Nevim jestli se Nikon snaží napodobit Sigmu (bez šance), nebo Sony (též bez šance). Ale podle mě je to další naprosto zbytečnej výplod jejich chorého (byť marketingově očividně správného) uvažování.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod T-Lama 5. 3. 2013 21:26

Tipoval bych to na tu Sigmu, možná udělaj ještě jeden, s delším ohniskem. Mít jako jedinej objektiv širokáč 28mm je dost ujetý a za takovou cenu dvojnásob, to i ta 35ka na Fuji dává větší smysl. :hm
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod otofonnofoto 5. 3. 2013 22:28

2DM: zas tak moc to nežeru. Nezaměňovat "NikonFans" s ironií. Vypadá to sice hezky, avšak pokud by to stálo cenově i lokací někde na úrovmi Nikonů "jé" a "vé" a ty by přitom neexistovaly, tak by se nic nestalo...
otofonnofoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 5. 3. 2013 22:36

Tak co se ohniska tyce, 28mm je podle meho nazoru daleko vhodnejsi na reportaz a streetphoto, nez 35mm. 35mm je z meho pohledu kockopes, nebo tez ani ryba, ani rak. Neni to dost siroky a neni to ani dost dlouhy na to, aby to podavalo prirozenou perspektivu. Cili volbu 28mm naprosto chapu, akorat to mohly udelat o par milimetru vetsi a nacpat tam objektiv se svetelnosti alespon f1.8, kdyz uz za to chtej ty nekrestansky prachy.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod otofonnofoto 5. 3. 2013 22:53

2PL: dvě věci se mi na "Á-čku" líbí. Ohnisko a dle prvotních informací "brutálně" veliký a světelný přídavný hledáček. Co se týče clony .... alespoň f2 by si to za ty prachy opravdu zasloužilo.

-- 5. 3. 2013 23:00 --

Mmch Fuji X100 je v tomto případě více než zdatná konkurence s hybridním opto/EVF hledáčkem(dálkoměrem), světelností f2 a srovnatelnou cenou....objektiv je ale 23 nebo tak nějak...
otofonnofoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 5. 3. 2013 23:38

V prepoctu na kinofilm ma Fuji 35mm prave, jestli se dobre pamatuju. Coz je treba v mem pripade nejmene pouzivane ohnisko vubec. Ale nekomu treba ten "kockopes" s nezajimavou perspektivou vyhovuje.
Ten hledacek je obdoba toho, co si lidi nasazujou na Leicu. Tam to slouzi teda k tomu, aby clovek mel u sirokacu jakz takz presnou kompozici a netrcel mu objektiv do zaberu. Problem je, stejne jako u Fuji X10, ze to je proste jen sklenena dira, nic vic, zadne udaje, clovek tedy vlastne ani nevi, zdali a kam fotak zaostril. V tomhle ma hybrid ve Fuji X100 velku vyhodu.
No a v pripade tohodle Coolpixu je to jeste tezce predrazena sklenena dira. Za to bych nedal prachy uz z principu.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daemonius 6. 3. 2013 00:20

Optický hledáček má smysl jen když je ala Fuji, tzn. máš tam překryv EVF, kdy vidíš, jestli to máš zaostřené nebo ne.. Tohle Ti vyrobí leda spoustu fotek, které budou pěkně komponované a možná občas i zaostřené kam bys chtěl.

Ohnisko 28mm je pro mě perfekt, akorát já ho mam rád jen když je to skutečných 28mm ne přepočet pro jiný formát než FF. :D

Stejně jako u "1" řady to bude pro skalní Nikonisty. Tipuju, že "1" systém stejně eventuálně exne. Sice to není nějak zásadně špatně, ale je to prostě malej sensor a objektivů nemnogo.

Nechápu čeho se Nikon bojí. Stačí udělat úplně normální bezzrcadlovku ala NEX/NX, použít buď vlastní starý bajonet pro jejich dálkoměry s pár kontakty, nebo něco nového. Vyrobit nějaký adaptér pro normální Nikon F a neřešit to. Kdyby se to udělalo jo kvalitně (tzn. ala konvenční dSLR úrovně D7000 a výš) a dala se za to normální cena, tak by to nebyl problém.

Osobně by mi taková NX20 vyrobená Nikonem s jejich filozofii a rozumnou kvalitou nevadila ani trošku. Ovšem pokusy co předvádějí jsou fakt zoufalost.. Ta snaha "nenarušit" si prodejnost dSLR mi přijde fakt ultrapitomá a dlouhodobě se jim to může ošklivé vrátit, protože v době kdy se konečně dokopou k solidní bezzrcadlovce bude Sony mít už plně vyvinoutou druhou nebo třetí generaci FF NEX (a Samsung nejspíš taky). Canon aspoň začal víceméně normální bezzrcadlovkou, tak 5 generací a bude z toho něco možná i použitelného.

Je zajímavý jak většina výrobců kromě Canonu a Nikonu zvládla vyrobit slušné bezzrcadlovky (Pentax nepočítám, ty už skoro neexistujou).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod T-Lama 6. 3. 2013 00:24

Podstatnej rozdíl oproti Leice je v tom, že tam můžeš (stejně jako teď u některých objektivů na m4/3) použít zónové ostření, tedy nastavíš clonu a podle rysek na objektivu víš odkud kam to máš ostré, vzdálenost +/- odhadneš a k rychlejšímu komponování je ten hledáček. V dnešní době EVF a živého náhledu je taková věc jen retro sranda, tedy pokud někdo není za ta léta zvyklý fotit právě tímto způsobem... Jelikož ale ten kompakt žádné znázornění vzdálenosti na objektivu nemá.. je to jen taková blbůstka typu "jsem velehustej fotograf" navíc.. ;-)
T-Lama
Návštěvník



Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků