Time-laps

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Hamk 25. 2. 2013 15:20

Ahoj,
zkouším timelaps, neboli časosběrné video z pořízených fotek. Chtěl jsem se vás optat, kdo s tím má zkušenosti ? Hlavně se mi jedná o nastavení expozičních hodnot. Co jsem pochopil, tak je nejlepší nastavit expoziční hodnoty manuálně. To by šlo v pohodě použít, ale ne na timelaps, který obsahuje fotografie z podvečera s následným stmíváním až do noci. A také mě ještě napadl timelaps se záběrem na okolí a obohu, kde se "honí"mraky.

Jak to řešíte expozičně v těchto situacích ? Napdalo mě nastavit fotoaparát na A, s tím, že se stmíváním si fo|ťák sám prodlouží čas závěrky... A co potom u záběrů oblohy a ostatní krajiny ? Na co exponovat ? Na oblohu = tmavé okolí a když na okolí, tak = přepaléná obloha.

Jaké s tímto máte zklušenosti ? Podělte se prosím. Já různě zkouším, ale zatím to není ono..

Zde na foru jsem vlákno s touto tématikou nenašel, proto zakládám nové.
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod peThe 5. 4. 2013 23:26

Jak správně tušíš, clona musí být vždy předem nastavená, stejně tak ISO. Je dobré fotit do RAWu (sice to pak sežere hrozně paměti, ale dá se to lépe editovat, o tom později), jinak - jsou dvě možnosti - pokud se ti nemění svět. podmínky, neboj se nastavit M, v případě, že fotíš západ slunce, je lepší použít A, ale poté je důležité provést takzvaný anti-flickering (flickering: jev, který vzniká, když necháš foťák měřit expozici - občas se trefí o trošku vedle než minule, takže ve výsledném videu můžou být některé snímky o trochu světlejší, což způsobuje takové nepěkné blikání).

Doporučuji program LRTimelapse, který funguje s Lightroomem na bázi klíčových snímků, dále umí taky právě odstranění blikanců a spoustu dalších věcí :)

Btw. na honění mraků určitě M, protože tam bude nádherně vidět, jak se mění světlo, kdybys dal A, mohlo by se stát, že země/budovy/stromy budou pořád stejně světlé, ale obloha bude "blikat"
peThe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tom384 6. 4. 2013 08:27

Ahoj, delal jsem dve rocni videa stavby. Prvni s webovou kamerou, druhou levnym kompaktem od Nikonu. Zkusenosti jsou nasledujici. Pri snimkovani s dlouhou periodou se blikani stejne nevyhnes, takze expozice na auto s kompenzaci do minusu a expozici srovnat v postprocesu. Dulezite je manualni zaostreni, protoze pri ostreni se meni trosku i uhel zaberu, takze v pripade autofokusu zaber trochu plave.
tom384
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků