Hledání námětu fotografie

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kyluc 27. 1. 2013 15:17

Ahoj pořídil jsem si trochu lepší fotoaparát(dslr) na to abych mohl lépe zachytit okamžiky na dovolené, výletech a akcích. Fotoaparát plní tuhle funkci výborně, ale tak nějak zjišťuji že mne to focení baví mnohem víc a chtěl bych se trochu posunout a začít fotit i jen tak. Jenomže jen velmi obtížně přicházím na náměty svých fotek.

Pročetl jsem už kde co a zjišťuji že je to stará bolest začínajících fotografů. Jdete se projít s tím že uděláte nějaké fotky, jenomže buď domu přijdete se spoustou fotek k ničemu nebo nevyfotíte skoro nic. Já patřím do té druhé kategorie, tu první jsem si odbyl s mým prvním digitálním foťákem před více jak 10lety.

Jak najít námět na focení? Už jsem si i říkal že si zkusím vyhlásit pro sebe nějaké téma a pokusím se to fotit. Nevím třeba si řeknu že teď budu fotit mosty a tak se na procházce budu zaměřovat na mosty. Nevím... Nebo máte nějaký jiný/lepší způsob jak nepřijít z focení s tím že na kartě máte 5fotek které nesplňují očekávání?

díky
kyluc
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 27. 1. 2013 20:06

Pro obraz musíš mít buď cit (nadání) nebo se musíš naučit řemeslo. Pokud máš nadání, máš obrovskou výhodu. Když nadání chybí, nauč se řemeslo a pak si k řemeslný dovednosti přidej něco svýho. Zkus se podívat, jak se tvýho tématu zhostili umělci v oboru fotografie nebo malby, zkus v tom získat řemeslnou zručnost - co a jak vyfotit, a pak k tomu postupně vytvoř a přidávej svůj pohled na věc.

Když budeš fotit mosty, vem google nebo jdi na galerii 500px.com a zkus se mkrnout, jak se tohoto tématu ujali ti nejlepší.
anonymni

Odeslat příspěvekod Pety 27. 1. 2013 20:14

Já tedy bych do tohodle kecat neměl, ale logicky bych zkusil začít s tím, k čemu mám nějaký vztah, takže o tom něco vím. Takže mi bude dělat menší potíže vyhmátnout kam si stoupnout, jak namířit a kdy to zmačknout.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 27. 1. 2013 21:45

Tohle je zajimava otazka. Neber si to prosim osobne, ale pokud se me nekdo zepta, jak na namet k foceni, pak se automaticky musim zeptat, proc chce tazatel vlastne fotit, kdyz evidentne nema zadny "cil"? Jaky ma smysl nutit se do neceho, co me vlastne az tak moc nebere? Co to nechat chvili ulezet, ono se to vystribri?
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ganec 27. 1. 2013 22:51

Odpoveď je jednoduchá: nájdi si dáku tému ktorá je zaujímavá a baví ťa.
Najlepšie by bolo nájsť si taký motív aký ešte nikto nefotí.
(no toto sa jednoduchšie napíše ako vykoná: keďže fotí veľa ľudí, takmer všetko tu už bolo)

Keď som videl toto: Najdrahšia fotografia na svete stojí vyše tri milióny eur
Obrázek
Tak som si povedal že umelcom som nikdy nebol a ani nikdy nechcem byť.

No pozrel som si ostatné jeho fotky: Andreas Gursky a zmenil som trošku názor.
Už sa nečudujem že jeho fotka je najdrahšia: vytvoril si vlastný štýl fotenia ktorý dotiahol do dokonalosti.
Tiež rozmýšľam nad vlastným štýlom...

Moje odporučenie: pozri si svoje staré fotky a pokračuj podľa tých ktoré ťa zaujmú.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lucky-x 28. 1. 2013 07:30

Petr Luňák píše:Tohle je zajimava otazka. Neber si to prosim osobne, ale pokud se me nekdo zepta, jak na namet k foceni, pak se automaticky musim zeptat, proc chce tazatel vlastne fotit, kdyz evidentne nema zadny "cil"? Jaky ma smysl nutit se do neceho, co me vlastne az tak moc nebere? Co to nechat chvili ulezet, ono se to vystribri?



To zní skoro povýšeně :-)
Nevěřím že jsi tohle nikdy neprožil. Tazatele baví fotit, má rád hezké snímky... ale domů přijde s tím že byl neúspěšný. Chce fotit aby taky vytvořil pěknou fotografii. Proto fotí. Nikde nenapsal že ho to nebere, napsal že mu to nejde. To je rozdíl. Taky jsem se naučil tančit ikdyž nejsem nadaný od přírody. Chápeme?

Já jsem našel jeden článek na tohle téma:
http://www.radirna.cz/fotografie/zacina ... fovat.html
Beyerdynamic DT 990, Audinst HUD mx1, wasapi, foobar2000

Sám Chaplin se inkognito účastnil soutěže o svého nejlepšího dvojníka a skončil až třetí.
Lucky-x
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod NefroniK 28. 1. 2013 14:31

Petr ja by som to až tak matne nevidel. Tiež mám podobný problém. :) Pokiaľ ide o takéto "nútené" vychádzky mestom na lov zaujímavej fotky.
NefroniK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 28. 1. 2013 15:29

Lucky-x: vzdyt na zaver pisu, at to necha ulezet, ze se to vystribri. Nevidim duvod, proc to lamat pres koleno, podle toho by to akorat vypadalo (s velkou pravdepodobnosti by stejne spokojeny nebyl).
Nejlepsi zanr na "vokurkovou sezonu" je podle me street photo. Proste jdu a divam se, co se kde zajimaveho odehrava. Pak uz zalezi jen na spravnem uhlu pohledu atd., aby to i na fotce vypadalo dobre. V takove Praze je skoro nemozne nejaky zajimavy okamzik minout, navic v peknem prostredi, ale i jina vetsi mesta jsou jiste velkym zdrojem zajimavych okamziku.
Jako predstava, ze si treba nekdo (ted mluvim obecne, ne konkretne) rekne, ze dnes musi vyfotit tolik a tolik fotek, jinak si bude pripadat menecenny, to je na me zkratka trochu moc silna kava ;)
Stejne jako se doporucuje mluvit jen tehdy, kdyz mam co prinosneho sdelit, tak stejne bych to doporucil i fotografovi. At foti jen tehdy, mali to "smysl" a vysledne fotce to prospeje. Cimz se ale dstavame na tenky led, nebot fotografie je do znacne miry veci subjektivni, takze co se libi jednomu, nemusi se ibit druhemu...
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod NefroniK 28. 1. 2013 16:53

Lenže spomenutý street, hľadanie momentu v meste a zároveň nefotiť "keď nemám čo povedať" si trochu odporuje. :) Street sa predsa nefotí tým štýlom keď mám jasnú predstavu, že dnes si odfotím bezdomovca vo fontáne. :D
NefroniK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 28. 1. 2013 17:36

Sem vážně rád, že sem problém "koupil jsem si drahý foťák, jen bohužel nevim, co s ním mam fotit" nikdy nezažil. Prostě sem se něčemu rád věnoval, chtěl jsem nějaký fotky "na památku" tak jsem koupil foťák, zjistil sem, že mě to baví a že bych chtěl lepší fotky a už to jelo... Tak co se vrátit na začátek a zapřemýšlet, co tě vlastně bavilo fotit? Fotit jen proto abych fotil mi přijde jako hrozná pakárna a co znám lidi, co takhle fotili, tak se většinou po výměně spousty objektivů a skončení u makra na focení zase vykašlali...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 28. 1. 2013 19:00

NefroniK píše:Lenže spomenutý street, hľadanie momentu v meste a zároveň nefotiť "keď nemám čo povedať" si trochu odporuje. :) Street sa predsa nefotí tým štýlom keď mám jasnú predstavu, že dnes si odfotím bezdomovca vo fontáne. :D


Tazatel na me pusobi, ze ma okno obecne, tedy i z pohledu zanru. Cili si to z meho pohledu neodporuje.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kyluc 28. 1. 2013 21:51

Ja nemám problém s tím za jakým účelem jsem fotoaparát pořizoval. Ten účel dobře splňuje a jsem opravdu spokojený. Ale jde o to že bych rád využil jeho potenciál více.
Focení mám rád, ale nejsem úplně spokojený se svou volnou tvorbou.
kyluc
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fajkusj 28. 1. 2013 21:59

Situaci vidím tak, že otázka "co vlastně mám fotografovat" je položena špatným směrem. Na tuhle otázku si opodvídá autor sám sobě. Když nemá odpověď, tak hledá a zase u sebe. U svých fotek, ve svém přání. Co se mu líbí, co by chtěl, kde se chce zlepšit.
Na otázku "co vlastně mám fotografovat" Ti nikdy dav neodpoví. Má Tvoje tápání nějaké řešení? Má a několik. Ta nejpřirozenější cesta je vzít si svoje fotografie a udělat si z nich nějaký přehled - například 50 nej za poslední dva roky. Vybíráš podle sebe, jak cítíš, která fotka se Ti povedla. Pokud máš trochu citu, můžeš vidět, co Ti jde a do čeho se pustit - to nemusí být téma na pořád, ale jako první krok, první z odpovědí ano. Takže máš téma, vyhledej a využívej příležitosti a proti tomu si k tématu vyhledej uznávané vzory - fotografy a jejich fotografie. A snaž se přijít na to, jak napodobit, co vlastního přidat. Samotné kopírování vzoru je škola. Je dobré mít posuzovatele, hodnocení. Tohle bude pro Tebe problém. Hodnocení davu na různých serverech je k ničemu. Tam si každý fotograf myslí, že "má ten správný názor", ale většina si jen hledá ujištění pro vlastní ego a vlastní bábovičky. A to málo fotografů, kteří umí fotografovat a umí poradit se v tom nánosu ztrácí. Zkus si najít někoho v okolí, kdo pro Tebe může představovat vzor a byl by ochoten radit. Zatím tolik.
fajkusj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drabek06 28. 1. 2013 23:41

Taky bych občas nacvakal nějaký hezký fotky, ale přijde mě divný jít někam a tam prostě něco fotit. Pak se to jen skladuje v PC, nikdo se na to už dlouho nekoukne a užitná hodnota "nula, nula prd". Ale hlavně co mě baví a dokážu si s tím celkem vyhrát je focení vlastních elektro výrobků a podobnejch věciček. Takže to tak nějak odpovídá tomu co tu padlo, takže tomu, že si každej musí najít to svoje, co ho bude bavit fotit, dokáže si to užít a má z toho radost . . .
drabek06
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 29. 1. 2013 14:16

Nebo jak mi říkal jeden starý a úspěšný fotograf v Německu - ať začnete u čehokoliv, tak na starý kolena stejně všichni skončí u toho, že by chtěli fotit akty. A těm šťastnějším se to i povede... Tak zkus přeskočit ty kroky a jdi na ně rovnou :-D :-D :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků