Akumulátor nebo 4xAA?

Diskuze o přístrojích s větším než sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod vanDave 24. 11. 2012 11:56

ziki píše:vanDave: Dodávané nabíječky k foťákům s LiIon akumulátorem taky často nebývají zrovna rychlonabíječky. Vidím, že paměťový efekt u NiMH akumulátorů (dokonce i u NiCd článku jej těžké jej vytvořit) je mezi lidmi stále zakořeněný mýtus :roll: . Ale fakt je, že LiIon akumulátor nesnáší hluboké vybíjení ;-] .


To víš, když je toho paměťového efektu plný internet, tak se tomu těžko nevěří.
Takže NIMH můžu také nabíjet kdykoliv mně napadne?
Nebo to každá, i ta nejlevnější nabíječka prvně vybije a pak začne nabíjet?
Klidně nahoď nějaký článek pro vyvrácení mýtu.. :-) Do mrtě samozřejmě lion nevybíjím, jak je baterka na 1čárce nebo bliká, tak házím do nabíječky. Za 2h max mám nabito. Do Canonu A510 se ty AA NIMH nabíjely 5h. Nevím jakou ty máš konkrétní zkušenost s NIMH a LION co se týče rychlosti nabíjení resp v jakém zařízení to používáš a jakou máš nabíječku na NIMH. Klidně se rozepiš.

PS: A nemusím s sebou tahat baterky v igelitovém sáčku, to mě taky štvalo.:))

Ale každý preferuje něco jiného, tohle téma bude asi vždy rozdělené na 2 tábory.

BTW: S A510 jsem kdysi během večera na festivalu spotřeboval 2 sady AA GP 2500mAh, s S8100 na LION jsem toto léto odfotil a odtočil videa ještě kousek druhý den.
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 24. 11. 2012 14:57

Dnešní NiMH už opravdu paměťovým efektem netrpí. NiCd, to byla jiná sranda a ty první NiMH trochu taky.

Tazatelka má manžela modeláře...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod dinkylinky 24. 11. 2012 20:28

Tohle jsem řešil před koupí prvního fotáku taky, a teď už vím, že akumulátor je OK. Podle mě se AA hodí jen pro ty, kteří tráví čas tam, kde bude velmi omezený přístup k elekřině.
dinkylinky
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ziki 24. 11. 2012 22:58

vanDave: Zajímavé počtení o akumulátorech včetně paměťového efektu je tady: http://www.battex.info/hermeticke-akumu ... ory-effect Já NiMH akumulátory nabíjím podle potřeby, když očekávám nějakou delší akci, tak dobiji i nepoužité a před pár dny nabité články a jindy zas i hluboce vybité články, ale většinou nabíjím nějak mezi těmito krajními případy :-) . Akumulátory před nabíjením vybíjím jen výjimečně (např. kvůli zjištění kapacity) a pochybuji, že by každá nabíječka akumulátory před nabíjením vybila. Pokud nabíječka funkci vybíjení má, tak se tento režim musí navolit ručně.
Co se týče zkušeností s akumulátory, tak si myslím, že nějakou zejména s NiMH už mám. Nejprve jsem nabíjel NiMH aku ubastlenou nabíječkou proudem 1,5A (ukončení nabíjení pomocí dV), pak jsem chvíli používal originální Sanyo (ukončení nabíjení časovačem), která nabíjela proudem jen 0,12A a pro vysokokapacitní články byla tedy nepoužitelná. Nakonec jsem skončil u výborné nabíjecí stanice IPC-1L, která dává až 0,7A. Takže v poslední zmíněné nabíječce při 0,7A se plně vybitá tužkovka Sanyo Eneloop nabije za cca 3h a částečně vybitá samozřejmě rychleji. Ale nejvyšším proudem nabíjím opravdu jen pokud vyloženě spěchám. Jelikož mám více sad připravených náhradních NiMH článku, tak většinou nabíjím menším proudem pomaleji. Ze značek NiMH akumulátorů mám zkušenosti se Sanyo (nejlepší zkušenosti jak s klasickými NiMH, tak i Eneloop a už nemám důvod experimentovat s jinou značkou), pak s GP (o něco horší zkušenosti, ale možná jsem natrefil na špatné kousky) a vůbec nejhorší zkušenost mám s Lídlovskými TRONIC (největší samovybíjení, velký vnitřní odpor a při delším nepoužívání doslova sami odcházejí).
Jinak nejsem odpůrcem LiIon aku a do zrcadlovky jsem si jako náhradní baterii pořídil právě LiIon i když jsem mohl jít do AA článků (důvod této volby by byl na delší rozepisování). Ale na LiIon akumulátorech mi vadí malá kompatibilita, kdy LiIon akumulátor z nějakého fotáku se dá použít maximálně v několika jiných modelech stejné řady a toť vše. Kdybych chtěl mít ekvivalentní náhradní zálohu LiIon aku místo AA, tak bych si musel mít aspoň tak tři nebo čtyři další LiIon aku a kdybych náhodou o foťák přišel nebo upgradoval, tak mi zbudou tyto aku k ničemu. Kdežto AA články mohu použít do dalšího foťáku nebo do čehokoliv jiného. Také mi u LiIon vadí i malá kompatibilita nabíječek (většinou mechanická kvůli různým velikostem a tvarům aku). AA článek strčíte do jakékoliv nabíječky na AA, kdežto LiIon strčíte jen do té své.
V létě jsme byli na týdenním poznávacím výletu po ČR a dva LiIon aku mi v zrcadlovce rozhodně nestačily a jelikož jsme nocovali pod širákem nebo ve stanu, tak nabíjení byl docela problém (dobíjel jsem v restauracích kde jsme se stavovali na oběd nebo pivko). Jelikož jsme se přesunovali autem byla možnost nabíjet v autě, bohužel nabíječka dodávaná k mé zrcadlovce se nedá připojit na 12V (ostatně jako všechny LiIon nabíječky k foťákum co jsem viděl), kdežto u nabíječek AA článků celkem běžná možnost, připojit ji na palubní napětí auta. Předpokládám, že se dá koupit nějaká nabíječka foto LiIon akumulátorů použitelná v autě, ale to už je investice navíc což je i častý argument odpůrců tužkovek "musíš dokoupit nabíječku" apod. ;-]
Zas tak rozepsat se jsem v plánu neměl :D .
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vanDave 25. 11. 2012 11:31

Ok, díky za zkušenosti, určitě to pomůže i ostatním.

Pro ostatní: Článek o používání a nabíjení LION aku:
http://www.battex.info/hermeticke-akumu ... ru-v-praxi

Když máš zkušenost jak s NIMH, tak s LION, jaká je životnost?
Máme LX2 4 roky a na výdrži aku už není taková, jako dřív.

Ohledně nabíjení Lion aku v autě, nemám s tím zkušenost,ASI se to řeší dokoupením převodníku
DC 12V na AC 230. Ale nevím jaká je účinnost, resp ztráty takového převodníku. Některé z nových foťáků už ale nemají ani dodanou nabíječku a baterka se nabíjí přes USB kabel kde je na 2. konci nabíječka do zásuvky, takže tam aby asi jenom stačil převodník palubního napětí (12-14V) s USB výstupem, s tím že tam nejsou takový ztráty (obdoba nabíjení foťáku přes USB z počítače).
http://www.czc.cz/mobilni-telefony-nabijecky/produkty
http://www.alza.cz/baterie-a-nabijeni/n ... &pg=1&pn=1
Pokud někdo má více zkušeností, tak kdyžtak napište, protože se chystám kupovat nový foťák (na aku, na AA se ani nedělají) a v budoucnu to asi budu řešit. Akorát je mi silně proti srsti mít třeba 2h nakoplé auto :-! kvůli nabíjení foťáku na hudeb. festivalu.
Protože jsem ekologicky založenej, tak mně aut. napadá solární USB nabíječka.
Ale nevím jestli něco takového je a jestli to utáhne nabíjení foťáku přes USB. Takže asi levněji a elegantněji vyjde koupit si 1-2 náhr. aku. 8-S
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vanDave 25. 11. 2012 12:46

EDIT: Teď jsem si ještě vzpomněl, že jsem někde viděl externí bateriový blok s velkou kapacitou a možná USB výstupem, ale netuším jak se to jmenovalo.

Něco jako tohle http://www.alza.cz/energizer-xp4003-d354059.htm
ale bylo to mnohem větší a patrně pro notebook.
http://www.alza.cz/externi-baterie/1885 ... &pg=2&pn=1
http://www.alza.cz/baterie-a-nabijeni/n ... &pg=2&pn=1
http://www.alza.cz/baterie-a-nabijeni/n ... =3684&po=1
http://www.alza.cz/baterie-a-nabijeni/n ... =3015&po=1

Tady jsou nějaké zkušenosti: http://androidforum.cz/externi-baterie-t6133.html
Pro foťáky je od Energizeru doporučený XP4003 http://www.alza.cz/energizer-xp4003-d354059.htm

Přenosné powerbanky http://www.czc.cz/prenosne-power-banky/produkty
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ziki 25. 11. 2012 13:52

Jasně, měnič 12/230V do auta se dá sehnat už i za pár stovek podle výkonu a pro příležitostné nabíjení je to použitelné. Ale podle mě se tyto měniče při častějším používání spíše hodí pro zařízení, které už z principu pracují s napětím střídaným a výrazně vyšším než 12V. Tím chci říct, že měnit napětí na 230V AC má smysl tak pro příležitostné napájení úsporné žárovky, zářivky, fénu apod. Ale pro nízkonapěťová zařízení jako nabíječky baterií, ale třeba i notebooky je to prosté mrhání energií. Nejprve převedete 12V DC s nějakou účinností na 230V AC a pak opět toto napětí snížíte na nějaké malé napětí DC opět nějakým zdrojem s nějakou účinností.
Pokud má nějaký foťák nabíjecí USB konektor, tak je to ideální varianta pro nabíjení v autě, protože převodníky z 12V na 5V se dají koupit v každém rohu. Já jsem se zatím setkal jen foťáky na LiIon aku, který měl nabíječku klasicky zvlášť.
Kvůli nabíjení třeba dvou kusů AA článků nemusíte mít nastartované dvě hodiny auto, protože nabíječku utáhne i autobaterie. Např. nabití 2 ks AA Sanyo Eneloop 2000mAh což je ekvivalent cca 4,8Wh. Nabitý automobilový akumulátor 12V 44Ah má v sobě 528Wh, takže nabití dvou úplně vybitých tužkovek vám nevezme ani ani jedno procento z energie autobaterie (při zanedbání účinnosti nabíjení) a rovná se to ani ne třem minutám zapomenutých rozsvíceních potkávaček :-D . Výpočet se týkal nabíječky použitelné přímo na 12V, s měničem 12V/230V a síťovou nabíječkou na LiIon aku by byla energetická bilance určitě horší :-).
Co se týče životnosti, tak to těžko říct, jestli je lepší NiMH nebo LiIon. Obě varianty mají své papírové hodnoty nabíjecích cyklů, ale spíš záleží na tom, jak se s akumulátorem zacházelo a v neposlední řadě záleží i na štěstí/smůle na kvalitu daného kusu. Mám dva staré mobily a oba stále s původním LiIon a LiPol akumulátorem a nezdá se, že by u nich za ty roky extra poklesla kapacita. Ale také jsem minulý rok kupoval náhradní LiIon do GPS modulu a už delší dobu vydrží sotva pár hodin. A podobnou jak dobrou tak špatnou zkušenost mám i s NiMH, mám asi osm let staré Sanya 1600mAh s stále dobře slouží, ale také mám minulý rok kupované Lídlovské tužkovky, které pro jejich mizerné vlastnosti už ani skoro nepoužívám.
Prostě pro dlouhodobější akce, výlety fesťáky, kde se dlouho nedostanete k zásuvce, jsem spíš zastáncem tužkovek. Na jaře jsem byl na dvoudenním Beltinu v Náměšti nad Oslavou a tehdy jsem měl jen jeden LiIon aku a druhý den jsem už musel zvažovat co cvaknu kvůli vybíjejícímu se akumulátoru. Kdybych měl ve foťáku akupak na tužkovky, tak bych jen zaběhl do auta hodit baterky na nabíječku, ale to by asi nebylo třeba, protože tužkovek nosím zásobu :D .
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků