Akumulátor nebo 4xAA?

Diskuze o přístrojích s větším než sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Vendaaasek 21. 11. 2012 14:29

Zdravím. Uvažuji o koupi nového ultrazoomu a zaujal mne Nikon coolpix L810. Začínám ale přemýšlet, zda je rozumné vybrat fotoaparát s napájemín přes 4 AA baterie, jestli není lepší akumulátor. Můžete mi napsat některá pro a proti obou případů a poradit, do čeho mám případně jít? Ráda bych se pohybovala v cenové relaci do 5-6tis. Děkuji.
Vendaaasek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 21. 11. 2012 14:34

Kdykoliv do foťáku na tužkáče můžeš použít tužkové akumulátory. Když to budou verze se sníženým samovybíjením, ani s tím nebudeš mít problémy. Ovšem pamatuj na cenu akumulátorů a nabíječky navíc.

Fotit na primární články (nenabíjecí) se docela prodraží.

Li-Ion akumulátory mají větší hustotu uložení energie, proto se používají v malých přístrojích (mobily, kompakty). V něčem tak velkém, jako je ultrazoom, není toto hledisko tak důležité, místa je dost.

Mrkni na http://www.digimanie.cz/art_doc-3E2C870 ... ght=0,l810
Myslím, že stačí přečíst si závěr...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Vendaaasek 21. 11. 2012 16:09

Tak po přečtení recenze a diskuze už se mi zas až tak nelíbí .... Tak teď "babo" raď ...
Vendaaasek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 23. 11. 2012 17:06

Šel bych do aku, foťák s 4mi dobíjecími aku je těžký, musíš dokoupit nabíječku, když koupíš levnou, tak to bude nabíjet malým proudem, takže to bude nabíjet šíleně dlouho (hodiny). Aspoň takovou mám zkušenost.

PS: Navíc mám zkušenost, že se mi vybily dobíjecí AA, tak jsem si koupil obyč. aku v samoobsluze v horní-dolní a na to jsem odfotil pár fotek, baterky prostě nestíhaly ten proudový odběr.

Mrkni třeba na Panasonic TZ25 nebo Canon SX240.
viewtopic.php?f=209&t=1180079

Nebo Nikon P310, u kterého je hlavní výhoda světelný objektiv, takže při nižším osvětlení nebude tolik šumět. Ale moc se mi u něj nezdálo mírně vyšší patlání (vyhlazení detailů) trávy,
rozuměj v této kategorii patlají všechny foťáky, některé míň některé víc a některé strašně.:))
http://www.megapixel.cz/nikon-coolpix-p ... ka=recenze

Nebo Nikon S9300, ale ten nemám nastudovaný, takže nevím, jak fotí v porovnání s předchozími tipy.

Databáze recenzí foťáků: http://prorecenze.cz/
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martin2580 23. 11. 2012 17:38

S aku. A pokud fotis vic, tak kup 2aku. Bez debat. Mne staci ten opruz s baterkama do blesku....
martin2580
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 23. 11. 2012 19:08

Jestli AA nebo akumulátor, tak o tom by se dalo dlouze polemizovat a každá varianta má své zastánce. Podle mě, jestli máte možnost kdykoliv připojit baterku k nabíječce, tak je to šulnul jedno, jestli Akumulátor nebo AA. Pokud ale podnikáte delší cesty nebo výlety, kde se k zásuvce nemusíte třeba několik ani přiblížit, tak se mi jeví jako výhodnější AA baterky.

Co se týče foťáku, tak co třeba nějaký Fujifilm FinePix řady S4xxx, třeba FinePix S4200 nebo S4500? Oproti Nikonu Coolpix L810 má Fujifilm FinePix větší možnosti expozice (poloautomatické režimy i plný manuál, větší rozsah expozičních časů), což se může hodit při foto experimentování. Srovnání je když tak tady: http://www.fotoradce.cz/produkty-porovn ... ukt=fotaky
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod maraou 23. 11. 2012 19:49

Aku... sprava AA akumulatoru neni zase takova sranda, aby vydrzely musis mit kvalitni nabijecku ktera nabiji kazdy clanek zvlast (600). Jedna sada dobrych baterek stoji skoro tolik, co neznackovy akumulator (300). Kdyz odejde jedna baterka ze sady, tak po doplneni novou odejdou vzapeti postupne i ty ostatni. A nejvetsi nevyhoda, porad si je chce nekdo pujcovat, ze je jako jenom nutne na ted a je pak hned "vrati".
maraou
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Calven 23. 11. 2012 20:06

Dovolím si nesúhlasiť. Používam výlučne Sanyo Eneloop a nabíjam ich pribalenou bielou nabíjačkou. Nabíjam ich tak, že keď ich potrebujem nabité, tak ich strčím na 10 hodín do nabíjačky. Bez ohľadu na to, ako sú nabité. A po troch rokoch takéhoto používania som minulý víkend s jednou sadou akumulátorov v blesku odblískal viac ako 600 fotiek a o druhej v noci batérie stále mali dosť energie, aby dobíjali blesk tak, že som necítil oneskorenie. Takže druhá sada akumulátorov sa vôbec nedostala k slovu.
Myslím, že starostlivosť o akumulátory sa zbytočne démonizuje. Skôr akumulátor stratím ako o neho prídem zlým používaním.
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vanDave 23. 11. 2012 20:28

Calven píše:Dovolím si nesúhlasiť. Používam výlučne Sanyo Eneloop a nabíjam ich pribalenou bielou nabíjačkou. Nabíjam ich tak, že keď ich potrebujem nabité, tak ich strčím na 10 hodín do nabíjačky.


:shock: :lol:

Jak jsem říkal, hodiny nabíjení. :-))

Aku do LX2 mám nabitou do 2h.

Jsem rád, že už jsem s tužkovkama skončil.
Samozřejmě se dá připlatit za výkonější nabíječku, ale ta už je aktivně chlazená a stojí podobně jako ORIGINÁL náhr. aku. Aspoň tak to bylo v době, kdy jsem používal Canona A510 na tužkové AKU. Výdrž se 2ks NIMH GP tuším 2500mAh byla podobná nebo spíš horší než s Nikonem S8100 na lion aku.

BTW: Na kolik tě vyšla ta sada baterek s nabíječkou?

NIMH tužkovky se musí kvůli paměťovému efektu vybíjet úplně nebo ne?
Lion můžu nabít kdykoliv.
Naposledy upravil vanDave dne 23. 11. 2012 20:42, celkově upraveno 1
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Calven 23. 11. 2012 20:42

Canon 40D a fotil som s bleskom C430 EXII. Ja viem že to nie je práve typ, ktorá sa práve v tomto vlákne preberá, ale odber blesku je dosť veľký a hlavne nárazový, aby to mohlo mať nejakú výpovednú hodnotu.
Hodiny nabíjania mi nevadia. Vždy mám po ruke jednu sadu plne nabitých akumulátorov. Preto používam eneloopy, lebo viem, že aj po pol roku kedy budú ležať v zásuvke budú mať dosť energie na niekoľko hodinové fotenie... :-)
A samozrejme, AKU do foťáku je nabité do cca 100 minút. Osobne by som foťák bez AKU nekúpil. Ale do blesku AKU nedám a na externé batérie som ešte nedorástol... :-)
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martin2580 23. 11. 2012 21:02

Tak s tou rychlosti samozrejme zalezi na proudu. Jak jsem odpurce nabijecich baterii AA, tak kdyz jde do tuhyho, naperu do nich 2-3 A a jsou do hodky ready, ale chce to chytrou nabijecku, ktera vychyta delta peak naukonceni nabijeni.....
martin2580
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vendaaasek 23. 11. 2012 21:10

Jé to se t rozjelo :-) Díkyvšem za názory... tzv. "chytrou nabíječku" máme, manža se věnuje modelařině,takže si ji pořizoval ke svému prvnímu RC modelu na baterky, než pořídil benzínový :-) Jinakz fotoaparátů uvažujeme nad Fuji S4500, SL240 a ted se nám naskytla možnost staršího zrcadla Nikon D40x, ale nejsem si jistá, zda do toho jít... Vaše názory??
Vendaaasek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martin2580 23. 11. 2012 21:13

Ja bych do toho sel. Je to za par kacek a vysledky to muze delat vynikajici.
martin2580
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vendaaasek 23. 11. 2012 21:16

No uvidíme, máme možnost ho zapůjčit na vyzkoušení, což je plus... mínus je to, že k němu je jen základní 18-55 objektiv, takže další investice bude do objektivu buď 18-105 nebo do druhého třeba do 200 ...
Vendaaasek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ziki 23. 11. 2012 21:18

maraou: Co je na zacházení s NiMH AA akumulátory tak těžkého? Jen se vyndají z foťáku, dají do nabíječky a až jsou nabité, tak se opět vyndají. Nabíjení každého článku zvlášť je ideální, ale není nutné, pokud nabíjím stejné články ze stejné baterie a nekombinuji s jinými články. Sada čtyř kusů Sanyo Eneloop se dá koupit za cca 280 Kč (což je zhruba i cca cena neoriginálního LiIon akumulátoru) a nabíječku (pokud již nějakou nevlastníte, protože skoro v každé druhé domácnosti nějaká NiMH nabíječka je) koupíte i za pár kaček nějakou pomalou (ne každý potřebuje mít nabitou baterii do hodiny). Když odejde jeden článek z baterie (což se mi zatím nikdy nestalo), tak podle druhu nabíječky to zas takový problém být nemusí. Ale do kopru vám může odejít i ten neznačkový LiIon akumulátor. A doporučuji nikomu nepůjčovat jednotlivé články z nějaké zaběhlé baterie ;-) .

vanDave: Dodávané nabíječky k foťákům s LiIon akumulátorem taky často nebývají zrovna rychlonabíječky. Vidím, že paměťový efekt u NiMH akumulátorů (dokonce i u NiCd článku jej těžké jej vytvořit) je mezi lidmi stále zakořeněný mýtus :roll: . Ale fakt je, že LiIon akumulátor nesnáší hluboké vybíjení ;-] .
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků