Sony a57, Pentax K-30, Nikon D3200 nebo Fujifilm X100?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod mumuk 20. 10. 2012 19:52

Hmm navíc jsem se nechal opět zmýlit snapsort.com a měl jsem za to, že má 60fps. Ve skutečnosti je to 60i, což je absolutně k ničemu, navíc nemám dobré zkušenosti se zpracováváním prokládaného videa.
To že má a57 Gold Award mě zase posunulo blíž k finálnímu rozhodnutí.
Myslím, že tak nějak splňuje moje požadavky. Vím, že to neprodukuje žádné super ostré fotky jako X100, ale kdo zkoumá pixely, že? Stejně většinu fotek vystavuji na flickru a tam si myslím že je to dostatečné. A na video bude super. Sice je škoda, že nemá ten nový OLED hledáček, ale a65 mě nepřesvědčil a a77 už stojí hodně peněz.
mumuk
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod milav 20. 10. 2012 20:53

S ostrostí fotek budeš taky spokojený, A57 má nejlepší čip současnosti (má ho od Sony i Nikon) - pak už záleží hodně na objektivu ¨ale to je na další diskuzi. I se seťákem ale jdou fotit dobré fotky - na Flickr stačí seťák určitě. Já mám Sigmu (viz v podpisu) a na zdi doma fotoobraz 2.5x1.5 m - a úplně v pohodě.
Sony Alpha A35, Sony 18-55 SAM II, Sigma 17-70 DC OS HSM, Sigma 70-300 DG OS, Minolta 50/2.8 Macro, Sony HVL-F42AM, Vanguard Alta+ 233AP
milav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 21. 10. 2012 08:24

Že má nejlepší čip současnosti bych neřekl, ale určitě je pěkné, že na rozdíl od jiných APS-C zrcadlovek nešly do kytek barvy na úkor menšího šumu.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 21. 10. 2012 17:42

Heh, super ostré fotky záleží na objektivu a technice. Akorát zrovna A57 má takovou malou mušku na kráse a to je, že AA filtr a zrcátko dělá své, tzn. detaily tak trochu.. nejsou.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod riman 21. 10. 2012 18:00

To nemohu nechat bez komentáře:
1) Testy ukazují, že rozdíl v ostrosti při použití polopropustného zrcátka a bez něj je prakticky nulový. Více např. zde: http://forums.dpreview.com/forums/thread/3168864
2) Ještě nikde jsem nenarazil na to, že by Sony A57 mělo špatný AA filtr nebo horší, než jiní výrobci používající stejný senzor. Takže by mě zajímalo, o co se tvé tvrzení opírá.
riman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daemonius 22. 10. 2012 04:56

Fotky v plném rozlišení, či fotky z RAWu.. a to i v případě že je ten seťák zacloněnej někam k f5.6 - 8. Net je obojího poměrně plnej. A ten seťák zase až tak špatnej neni (už sem z něj viděl hodně fotek a na f5.6 je docela slušnej a f8-f11 je velmi slušnej).

Jinak A77 je trošku jiná třída než a57 a jsem si naprosto jistej, že tam si stejně jako v A99 ohlídali, aby jim to neničilo výkon.

Stejný sensor nezaručuje nic, AA může být pokaždé jiný (a taky je - podle cenové hladiny foťáku).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod riman 22. 10. 2012 14:57

1) Pokud vím, materiál i řešení polopropustného zrcátka je u všech SLT stejné.
2) O stejném senzoru píšu právě proto, aby se dal vliv jiného AA filtru posoudit (ano, mohou tam být ještě další rozdíly, ale nic lepšího pro porovnání není).

Porovnáváním fotek ze setových objektivů se poměřuje v první řadě kvalita optické soustavy (a je možné, že A57 se seťákem je horší než model se seťákem od jiného výrobce, to nevím), ale rozhodně z toho nelze vydedukovat, že za to může zrcátko a AA filtr, tedy jaksi že celý systém je už od návrhu špatný.
riman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod reign 22. 10. 2012 15:21

Ten systém je souhrn kompromisů, takže se dá říct, že špatný je. V éře kinofilmu to vyzkoušel a záhy opustil Canon, důvody jsem se nedozvěděl, ale víc než ztráty detailů bych se obával špatného vlivu na přesnost AF (vlastní zkušenost). Co si budem povídat, SLT je jenom přechodný stupeň k CSC s velkým snímačem s takovou rychlosti vyčítání dat, aby mohly nové kousky třeba do profisféry na sport
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 22. 10. 2012 17:32

Mluvim o A57, ne systému.. dSLT když je dobře udělaná (A55 - jakž takž, A77 a A99 - perfektní) jsou naprosto bez problémů. Sony stejně jako všichni ostatní na nižších třídách někde šetří, navíc jejich kontrola kvality je taková.. ehm.

Přijde mi, že to "někde" je v případě A57 nejspíš AA filtr. Ostatně Nikon udělal to samé s D3200 z které nikdo nedostane úplně ostrou fotku (pokud teda nesundá AA filtr). Kvalitní AA filtry jsou jako kvalitní CFA, tedy velmi drahé..

-- 22. 10. 2012 18:39 --

reign píše:Ten systém je souhrn kompromisů, takže se dá říct, že špatný je. V éře kinofilmu to vyzkoušel a záhy opustil Canon, důvody jsem se nedozvěděl, ale víc než ztráty detailů bych se obával špatného vlivu na přesnost AF (vlastní zkušenost). Co si budem povídat, SLT je jenom přechodný stupeň k CSC s velkým snímačem s takovou rychlosti vyčítání dat, aby mohly nové kousky třeba do profisféry na sport


Kvůli ztrátě světla. U Canonu RT je ten poměr hodně jiný než u Sony SLT. 65% prošlo, 35% odražené do hledáčku. Jak si asi dokážeš představit, tak 35% do hledáčku není zrovna moc a 65% pro film zase pro změnu není dost. Výsledek byl, že hledáček byl kapku tmavší a film se musel používat rychlejší. Hledáček vyřešili pomocí matnic (prakticky ty super-světelné co se používají dneska běžně v dSRL). No a ztrátu světla na film nijak..

Jinak to byly dobré foťáky, brutálně rychlé na svojí dobu. Ostatně i dneska je 10 FPS docela hodně, tak si to představ v době filmu. :D

Nedivil bych se kdyby se k tomu někdy Canon vrátil, oni jsou dost konzervy, takže spíš než bezzrcadlovky to možná zkusí znova s SLT. Dneska potřebuješ jen trošku světla pro AF (plus jde udělat hybridní s pomocí sensoru) a EVF kompenzuje potřebu světla pro hledáček. A pochopitelně výroba polopropustných zrcátek je taky někde jinde..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod reign 22. 10. 2012 18:41

mně A55 ostříla náhodně se seťákem, s Minoltou 50/1,7 i s Tamronem 28-75/2,8 a blbý bylo, že v té náhodné řadě byla ostrá fotka jen málokdy.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mumuk 22. 10. 2012 20:55

To je zajímavé protože ohledně AF jsem četl jen samou chválu (rychlé a přesné)
mumuk
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daemonius 22. 10. 2012 20:55

Bylo míněno z hlediska výstupu. Ne AF, to bývá v případě Sony poněkud.. variabilní. :D Ale taky si moh mít smůlu na blbej kus. Jak sem psal, tak QC u Sony je dost mizerné.. (skoro na úrovni Sigmy, poslední dobou spíš pod, protože Sigma se zlepšila).

-- 22. 10. 2012 21:57 --

mumuk píše:To je zajímavé protože ohledně AF jsem četl jen samou chválu (rychlé a přesné)


Jak sem napsal, mohl mít blbej kus. Nicméně je fakt, že AF u Sony při mizerném světle fakt blbne (nebo spíš neostří). A to jaksi nezávisle na dSLT nebo dSLR. Vyjímkou jsou jen ty top kousky jako byla A900.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 10. 2012 14:58

Daemonius: "EVF kompenzuje potřebu světla pro hledáček".
No, to, co mě na A77 právě nejvíce znechutilo, bylo to, že ne. Na první pohled když se v interiéru s nepříliš intenzivním umělým osvětlením člověk podívá do hledáčku zrcadlovky D300 a SLT A77, tak obraz v EVF je rozhodně jasnější. Jenže za chvilku zjistí proč a nadšení hodně rychle opadne. Když A77 zesvětlí scénu, tak proto, že prodlouží čas snímání obrazu do hledáčku. A pak stačí, aby ses s hledáčkem u oka otočil kolem dokola se zrcadlovkou a s EVF. Se zrcadlovkou vidíš sice trochu tmavší obraz, ale bez stopy rozmazání, prostě svým zrakem, zatímco pohyb u uměle projasněného EVF udělá rozmazané šmouhy, prostě stejně jako noční vidění u kamery. Vždycky z principu něčím platíš, buď rozmazaným pohybem jako jsem zažil u A77 nebo šumem a nereálnými barvami při elektronickém zesvětlení.
Kompletní zpracování obrazu s kvalitní aplikací WB, kontrastu, jasu, saturace, prosvětlením stínů, doostřením, odšumem a s dalšími způsoby zpracování obrazu dnes zvádají foťáky zhruba při 10 fps pro fotografii, no a to si tu můžeme přečíst debaty, jak je JPEG z foťáku nekvalitní a potřebujeme výkon PC pro zpracování RAWu do kvalitního výsledku. No a kde má vzít foťák ten výkon PC-čka zpracovávající RAW, aby byl obraz v hledáčku blízký cílové fotografii toho, kdo z toho RAWu vyvolává? Nehledě na to, že automatika foťáku v on-line režimu netuší, kdo, jak a čím bude zpracovávat RAW. Při 24-60 fps foťák nějak šmoulí výsledek pro HD video, no a jaké rozlišení a jaké občerstvení hledáčku je potřeba pro kvalitní hledáček na pohyb při nižší hladině osvětlení? To je pro výkon elektroniky ještě podstatně větší zátěž, než to video a musí to být schopno jet prakticky neustále, a co víc, i během toho fotografování a natáčení videa. Musí být tedy hledáček ošizen z hlediska kvality obrazu oproti zpracování fotografie? Jistě.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mumuk 23. 10. 2012 16:00

Jistě, na druhou stranu to zas taková zátěž není. V dnešní době kdy se do mobil. telefonů cpou už i čtyř jádrové procesory a čtyř jádro je pro PC skoro standard si myslím, že v zrcadlovce se dá navrhnout dosti výkonný způsob zpracování do EVF+výstup, no ono už GH1 si myslím měl skvělej hledáček a přitom je to docela starej foťák ("A jeho přednosti podporuje procesor Venus Engine HD, který je pro zajištění velmi rychlých výpočtů a maximální kvality zpracování dat vybaven dvěma CPU.")
Navíc je ten fakt, že ve foťáku nemusí jet žádný složitý operační systém, tudíž nedochází k zatížení blbostmi a jedná se vážně o 100% zpracování tam kde má být.
Jistěže EVF, DSLT nebo DSLM nejsou dokonalé, ale podle mě se v blízkých letech dočkáme vážně zázraků v tom co takové foťáky dokážou. A já si zatím budu spokojeně broukat s a57(snad :D)

PS: Když už jsme u těch hledáčků, zasekává se EVF u a57 při autofocusu? (Tako jako to dělá Fujifilm foťák - jde to vidět zde http://www.youtube.com/watch?v=rjhSWXI6YIc před tím než vyfotí snímek)
mumuk
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků