Zrcadlovka pro mizerneho fotografa

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dusan 14. 10. 2012 20:29

Tak trosku netradicni tema. Chtel bych narusit rovnici mezi zrcadlovkami a kvalitnimi fotografy a objasnit sve potreby s cilem ziskat radu co koupit.
Takze predem rikam na rovinu, ze jsem prd fotograf. Fotografovani je pro mne zpusob dokumentace ne umeleckeho vyjadreni, ciste metoda jak zachytit sve vylety, dovolene a putovani vubec. Realne fotim tak, ze venku jedu na dva prednastavene rezimy bud Landscape nebo Action a manualnich funkci sveho fotoaparatu vyuzivam jen v interierech, kde se omezuji na nastavovani clony/casu a hratek s white balance podle osvetleni. Tim konci me fotograficke schopnosti.
Momentalne mam Panasonic FZ8, tedy starsi ultrazoom, ktery mi funkcemi a hlavne hmotnosti velmi na cestach vyhovuje. Prusvih je me zamereni mych fotografickych cilu, coz jsou zejmena kostely a umelecka dila. Bohuzel nasi predkove jaksi nepocitali s potrebou tvorby peknych fotek pri navrhu osvetleni kostelu a dnesni sefove galerii na ne pri designu nasviceni take nepocitaji. Cimz se dostavame ke kamenu urazu s FZ8 a to je, ze je schopen vyfotit relativne slusnou fotku pouze na ISO 200 a tim to konci. Bohuzel s timhle omezenim mam v posledni dobe fakt velky problem a jsem tudiz ochoten za pouzitelne alespon ISO 800 obetovat i malou velikost/hmotnost a nakonc i ten rozsah ultrazoomu, ktery mne sice bude trochu mrzet, protoze nekdy se k architekture neda prijit dostatecne blizko, ale realne je tech fotek na vyssich zoomech tak malo a kvalita (byt s podeprenim) vystupu na desitkovych zoomech tak spatna (realne spise ilustrativni nez prezentovatelna), ze to bez nej nejak zvladnu. Ono je to tak, ze siroky zoom je dulezitejsi nez ten do dalky, protoze prijit se vetsinou da, odejit uz je casto problem s nejakou blbe umistenou budovou, vodni prekazkou a podobne.
Takze prestoze jsem fotograficke vemeno, tak potrebuji neco co se da rozumne nosit a zaroven fotit na ISO 800+. Zatim mi z toho realne vychazi zrcadlovka s nejakym zakladnim objektivem s rozumnou svetelnosti, pricemz obrazova kvalita je druhorada, protoze pritom jake jsem vemeno budou stejne vetsim limitem moje fotograficke neschopnosti.
Ubihaji se moje myslenky spravnym smerem? Je ta zakladni zrcadlovka se setakem opravdu jedinym moznym resenim a pokud ano, tak jaka?
Auto: Infiniti M37s
AV: Onkyo 805, Sony VPL-HW55ES, HTPC
Mob: Galaxy S8+
Dusan
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 14. 10. 2012 21:01

Rozpočet? A na aké ohniská si u toho ultrazoomu najčastejšie fotil?

Som ale názoru, že tie entry level zrkadlovky typu Nikon D3200/D5100, Canon 550D/650D môžu mať naozaj fajn výstup a že majú, tak to telíčko je tak strašne malé, že sa skutočne oplatí priplatiť si. Ak chceš naozaj dobré telo s výborným výstupom a veľmi dobrým pomerom cena/výkon, tak jednoznačne ber Nikon D7000. Osobne by som však mal celkom dilema, či si na úkor technickej kvality nevybrať lepšiu ergonómiu v podobe Canon EOS 60D. Ja viem, má starší senzor a proti D7000 zaostáva v technológiách, ale ten fotoaparát sa tak perfektne drží, že by som naozaj dlho medzi týmito dvomi rozmýšľal. Cenovo to je vyššie ako tie vstupné modely, ale to ovládanie, spracovanie a úchop (u 60D naozaj pre mňa bezkonkurenčný ak nerátam FullFrame)... Vyberať sa dá, ale treba rozpočet a trochu viac spresniť požiadavky...
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dusan 14. 10. 2012 21:10

Tak moje FZ8 ma rozsah 36-432, pricemz horni rozsah jsem vyuzival minimalne (mozna jedna fotka ze sta), ale tech dolnich 36 mne hodne omezuje, to je dalsi business case na vymenu fotaku, potrebuji rozhodne sirokouhlejsi objektiv. Tech 18 co maji bezne zrcadlovkove objektivy by mi hodne pomohlo v ruznych situacich, kdy jak jsem psal neni mozne se vzdalit dostatecne.
Co se tyce ceny, tak realne to neni az tak o tom co bych si mohl nebo nemohl dovolit, ale spise o tom co je pro fotografa mych "kvalit" rozumne. Realne moc neverim tomu, ze s drazsim fotakem udelam lepsi fotky. Pokud mne nekdo presvedci, ze to ma smysl muzu koupit i neco lepsiho.
Auto: Infiniti M37s
AV: Onkyo 805, Sony VPL-HW55ES, HTPC
Mob: Galaxy S8+
Dusan
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tom787 14. 10. 2012 21:18

ja byt tebou vezmu d90 z bazaru s 18-105 a pokud ti staci kratsi sklo tak tamron 17-50/2.8. Za relativne maly peniz si myslim ze ti udela dobrou sluzbu...
Tom787
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 14. 10. 2012 21:28

tady máš za poměrně nízkou cenu foťák s nejlepším APS-C senzorem kde není problém fotit na ISO1600-3200 a k tomu stabilizovaný objektiv výborného rozsahu. Není problém fotit na automat, milá je nízká váha setu, vleze se do větší ledvinky a ani o něm nevíš http://www.elektroplus.cz/8-fotoaparaty ... kc-zdarma/
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zino333 14. 10. 2012 21:42

Ten rozpočet je dosť dôležitý, pretože okrem tela samotného tu záleží hlavne na objektívoch. Je rozdiel fotiť na nejaký seťák, svetelný zoom, pevné sklo alebo telezoom. Telezoom môžeš hneď vylúčiť, keďže chceš široké ohnisko. Avšak vyberať medzi setovým zoom objektívom alebo ostatnými druhmi je zásadná otázka. Niekto preferuje zoom objektívy, ja mám zasa radšej pevné sklá. Každý objektív ti poskytne inú službu a každý je použiteľný na niečo iné. A nie je to zanedbateľná vec, pretože objektív môže byť drahší ako telo (a často aj je). Preto si skús niečo naštudovať najskôr o objektívoch, skús si urobiť predstavu o tom, aké by ti asi mohli vyhovovať. Najlepšie si vyskúšať aby si mal aj predstavu o práci s pevnými sklami. Urobiť si aspoň trochu jasno v objektívoch, zistiť, ktorá firma, ktorý systém ti môže čo ponúknuť a potom podľa toho zvoliť telo. Lepší postup nie je...

@Tom787: Nehovorím, že D90 je zlý fotoaparát, to nie, ale prečo ho všetci stále tlačia? Z bazáru pre začiatok možno, ale dnes by som ho už určite nekupoval. Je tu výborný Nikon D7000, ktorý za ten príplatok bez debát stojí a naoplatilo by sa ho možno kúpiť iba v prípade upgradu z D90 na D7000. Ak ale ešte žiadne telo nemá, nevidím dôvod prečo ako prvé telo kupovať to, ktoré je na trhu už 4 roky a to v prípade elektroniky... Jediná oblasť, kde mi neprekáža vek elektroniky je hi-fi a objektívy. Všade inde je pokrok citeľný. To už keby si mal kupovať D90, tak už by som radšej kúpil z bazáru Canon 5D Mark I a máš doma FF.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daemonius 14. 10. 2012 21:43

Bezzrcadlovku od Panasonicu. :) Budeš mít bezstarostný přechod..

Akorát to ISO 800+ by bylo ouvej. S vyjímkou GX1.

Hm, kromě zmíněné D90 toho až tak moc není (a to není úplně foťák na full-auto). NEX-5N si vcelku poradí s vysokým ISO, novější Samsungy NX taky ujdou.

Ještě je tu možnost Nikon 1 systému, který je přehlížený, nicméně zrovna na tyhle účely vcelku postačující.

Low-end zrcadlovky obvykle na ISO 800+ zrovna neexcelují. Ještě mě napadá Fuji X100, které s vyšším ISO vážně problém nemá a na automatiku to fotí slušně (X10 taky). Akorát ovládání Fuji bývá trošku .. komplikované. :D Nicméně by to z funkčního hlediska nemusela být špatná volba..

Jinak bych obecně spíš kašlal na zrcadlovky a zkusil nějakou bezzrcadlovku, neb jsou líp uzpůsobené pro lidi co mají rádi "všechno na automatiku".
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod honcka 15. 10. 2012 08:55

A o stativu si nepremejslel? kostel se nehejbe a pri vyssim casu muzes fotit na ISO200
JVC DLA-X30
Sonos Playbar
honcka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dusan 15. 10. 2012 14:25

Tahle diskuse mi pripomnela stareho Tolkiena a jeho: "Nechod k elfum pro radu, nebot ti reknou ano i ne." :mrgreen:

zino333 píše:Ten rozpočet je dosť dôležitý, pretože okrem tela samotného tu záleží hlavne na objektívoch. Je rozdiel fotiť na nejaký seťák, svetelný zoom, pevné sklo alebo telezoom. Telezoom môžeš hneď vylúčiť, keďže chceš široké ohnisko. Avšak vyberať medzi setovým zoom objektívom alebo ostatnými druhmi je zásadná otázka. Niekto preferuje zoom objektívy, ja mám zasa radšej pevné sklá. Každý objektív ti poskytne inú službu a každý je použiteľný na niečo iné. A nie je to zanedbateľná vec, pretože objektív môže byť drahší ako telo (a často aj je). Preto si skús niečo naštudovať najskôr o objektívoch, skús si urobiť predstavu o tom, aké by ti asi mohli vyhovovať. Najlepšie si vyskúšať aby si mal aj predstavu o práci s pevnými sklami. Urobiť si aspoň trochu jasno v objektívoch, zistiť, ktorá firma, ktorý systém ti môže čo ponúknuť a potom podľa toho zvoliť telo. Lepší postup nie je...


Tohle mi prijde uz na moje potreby jako overkill. Nejsem si jisty, ze bych na vysledku pri svem umu poznal rozdil mezi pevnym sklem ci zoomem (tudiz je pro mne zoom praktictejsi) a asi ani rozdil mezi setakem a nejakym lepsim objektivem. To beru jako veci pro lidi, kteri narozdil ode mne umi fotit a vyuziji spickove vybaveni. Ja potrebuji neco co nebude sumet pri 800+ ISO a bude mit slusny sirokouhly rozsah, to jakou ma objektiv kresbu a jestli nekde nebude mirne zkreslovat uz bude sekundarni k tomu jak ty fotky zmatlam sam.
Zatim to vidim asi na nejakou zakladnejsi zrcadlovku se sirokym zoomem, mozna ten 18-105 bude rozumny kompromis, abych mel i nejakou moznost priblizeni. Prakticky by to odpovidalo 3x zoomu u meho stavajiciho fotaku, coz je stejne tak maximum jake jsem realne vyuzival. S tim bych asi prezil.

Daemonius píše:Hm, kromě zmíněné D90 toho až tak moc není (a to není úplně foťák na full-auto). NEX-5N si vcelku poradí s vysokým ISO, novější Samsungy NX taky ujdou.

Ještě je tu možnost Nikon 1 systému, který je přehlížený, nicméně zrovna na tyhle účely vcelku postačující.

Low-end zrcadlovky obvykle na ISO 800+ zrovna neexcelují. Ještě mě napadá Fuji X100, které s vyšším ISO vážně problém nemá a na automatiku to fotí slušně (X10 taky). Akorát ovládání Fuji bývá trošku .. komplikované. :D Nicméně by to z funkčního hlediska nemusela být špatná volba..

Jinak bych obecně spíš kašlal na zrcadlovky a zkusil nějakou bezzrcadlovku, neb jsou líp uzpůsobené pro lidi co mají rádi "všechno na automatiku".


Automatiku pouzivam na veci, kde je vysledek vicemene stejny, tedy idealni svetelne podminky. Do interieru pouzivam manual uz nyni, protoze s temi automatickymi rezimy bych se tam daleko nedostal.

honcka píše:A o stativu si nepremejslel? kostel se nehejbe a pri vyssim casu muzes fotit na ISO200


Problem stativu je, ze maly je naprd a klasicky pusobi jako cerveny hard na ochranku. Podle mych zkusenosti i tam, kde jsou fotografove trpeni, cloveka se stativem povetsinou vyhodi. Casto byvaji stativy spolecne s bleskem rovnou zakazany. Navic v mnoha mistech je ten stativ velmi neprakticky, protoze na nej neni cas a misto.
Auto: Infiniti M37s
AV: Onkyo 805, Sony VPL-HW55ES, HTPC
Mob: Galaxy S8+
Dusan
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mabosk 15. 10. 2012 14:54

Za seba mozem odporucit ako objektiv Nikkor 18-200 VRII, ktory k plnej spokojnosti pouzivam presne tak ako popisujes. V uvahu by este prichadzal aj Nikkor 18-300 pri ktorom zvazujem ze nim nahradim svoj 18-200 kedze obcas by sa vacsie priblizenie hodilo avsak nie som si isty ci to stoji za vacsi objem a vahu, a taktiez chcem pockat kym s nim bude viacej skusenosti.

Co sa tyka tela mam skusenosti len s D90 a ta je dane poziadavky IMHO dostacujuca.
mabosk
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod reign 15. 10. 2012 15:15

18-200 použít jde jakž takž, ovšem zoomy s větším rozsahem stojí za takový prd, že člověk nemusí být nějak technicky zaměřený, aby nad výstupem neuronil slzu.
xmickey: ten rozsah si vynásob x1,5 a vyjde ti 28-157mm v přepočtu na kinofilm a to opravdu většinou stačí, ten objektiv je navíc za ty prachy fakt výborný, jedinou slabinou je pomalejší AF motorek. V kombinaci s D5100 vyfotíš téměř tmu, při troše snahy díky stabilizaci udržíš na dlouhém konci 1/8s a na širších ohniscích to je ještě snazší. Cesta CSC je lákavá, nicméně dražší sranda a to pravé ořechové nastává s použitím pancake skel, což opravdu chce chvilku hledání svých potřeb.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honcka 15. 10. 2012 15:20

Akorat ta 18-200 VR stoji 20k, jestli to ale neni prekazka, tak kamaradka je s nim na D80 taky moc spokojena. Jako Pentaxak doporucuju se podivat jeste na Pentax K-30 s 18-135 objektivem
JVC DLA-X30
Sonos Playbar
honcka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 15. 10. 2012 16:12

honcka: no, cenově už mírně jinde, lepší tělo, ale neskutečně blbej objektiv. V čem má být ta výhoda? Lepší fotky to asi nebudou...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zino333 15. 10. 2012 16:25

Dusan píše:Nejsem si jisty, ze bych na vysledku pri svem umu poznal rozdil mezi pevnym sklem ci zoomem (tudiz je pro mne zoom praktictejsi) a asi ani rozdil mezi setakem a nejakym lepsim objektivem.

Rozdiel medzi obrazom z pevného svetelného skla a klasickým napr. setovým zoomom je obrovský. Pozri si foto nejakého objektu z pevnej svetelnej 50-ky a porovnaj to s fotografiou opäť toho istého objektu, s rovnakou kompozíciou a rovnakým ohniskom z nejakého kitového zoomu. Ten rozdiel je absolútne zásadný a ver mi, že by si ho videl aj ty a okamžite na prvý pohľad. Nielen kvôli hĺbke ostrosti, ale určite aj kvôli farbám, ostrosti, kontrastu a detailom. A toto si dovolím tvrdiť, že platí v každom prípade, nech by šlo o akúkoľvek značku.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod reign 15. 10. 2012 17:54

zino: věř, že příliš generalizuješ (čímž nechci zpochybňovat význam pevných skel, spíše si zastávám seťáky)
reign
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků