Nezaplatili mi za fotky a vystavili je na net..(trestni ozna

Diskuze o výstavách a fotoakcích, pozvánky, doporučení, nejlepší weby

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod crocjirka 10. 10. 2012 12:47

Ahoj lidicky, dostal jsem zakazku na nafoceni jedne akce, ustni domluva byla takova, ze fotky budou vnitrofiremni a nikde nebudou.. mel jsem slibenou jistou penezni odmenu.. penize nikde a fotky jsou na netu.. co proti tomu mohu delat?

trestni oznameni na neopravnene nakladani s cizym majetkem? muzu v tu chvili pozadovat uslej zisk za sledovanost techto stranek a diky tomu prodej reklamy?
kuličku neohněš!!
crocjirka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hlava 10. 10. 2012 12:56

Já bych to považoval za ponaučení, mávnul nad tím rukou a příště bych bez objednávky nehnul prstem. A vystavené fotky můžeš použít jako svou další reklamu ...

Mi se něco podobného stalo s projektem, na začátku dohoda, že to udělám na 60 tis, kreslil jsem, nervoval se, pak jsem na svý náklady udělal kontrolní výtisk pro architektku, odevzdal ... a pak už nebylo nic, bylo mi řečeno, že jsem drahý a hotovo. Samozřejmě jsem to dělal na dobré slovo, takže žádný papír o objednání, převzetí, apod. Mávnul jsem nad tím rukou, než se handrkovat a věnovat svou energii nějakýmu boji jsem ji věnoval jinam a ty peníze násobně vydělal jinde ... Budiž mi to ponaučením pro příště, ostatně ... chybami se člověk učí, ne?
Hlava
Návštěvník

Odeslat příspěvekod crocjirka 10. 10. 2012 12:59

hele ja mam celkem jasne dukazy ze jsou fotky moje.. a oni nemaj zadnou smlouvu o nabyti.. a podat trestni oznameni je zadarmo.. tzn hodka na sluzebne me nezabyje..
kuličku neohněš!!
crocjirka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 10. 10. 2012 13:45

Nevim, jak snadno/tezce se obhahuje autorske pravo, nemam s tim zkusenost a pravnik nejsem. Nicmene se chci zeptat, jak to resis s tim "zakaznikem"? Nevidim zminku o jeho reakci, jak se k tomu stavi. Kdyz bys mu na zaklade nejakych podkladu (=znalost autorskeho prava) sdelil, ze na nej muzes podat trestni oznameni za poruseni autorskeho prava, pokud fotografie neuhradi, treba by sve chovani zmenil. Nicmene papir je papir, ustni dohoda asi ma taky nejakou vahu, ale muze to byt v konecnem dusledku tvrzeni proti tvrzeni. Co kdyz on bude tvrdit, ze jste se na zadnych "pravidlech" nedohodli, hm? Mas nejake svedky na tu ustni dohodu?
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod crocjirka 10. 10. 2012 13:53

mam mailovou komunikaci, kde je popsano, kolik mam dostat a ze fotky nebudou verejne.. odmenu jsem mel dostat v pondeli po dodani fotek, od te doy zatim nemam zadny mail.. rekl jsem si, ze pockam do pondeli a pak to zacnu tvrde resit..
kuličku neohněš!!
crocjirka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MrHoubitch 10. 10. 2012 14:45

Pokud by věc opravdu dospěla tak daleko, že podáš trestní oznámení, bude záležet na rozsahu zakázky a hodnotě zhotoveného díle. Bo § 270, Porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, Trestního zákona říká: Kdo neoprávněně zasáhne nikoli nepatrně do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu atd.
Takže se bude prokazovat, zda zásah do tvých autorských práv byl větší než nepatrný a navíc bude platit, že aby se jednalo o trestný čin, musí být způsobena škoda alespoň 5000 Kč. A tady se zase vrací na začátek - k velikosti tvé zakázky (předpokládám, že legitimnost své podnikatelské činnosti si obhájíš).
Já osobně bych se držel rad kolegů výše - tzn. polkl bych hořkou slinu, vzal si z toho ponaučení a fotky případně použil pro svoji další reklamu...
Pokud by jedinou motivací podání trestního oznámení bylo pozlobení zákazníka a způsobení mu aspoň nějakých problémů, protože je to zadarmo, tak dle mého je to sice v podmínkách ČR pochopitelné, leč kontraproduktivní, protože přesně takováto oznámení stojí mnoho hodin práce tebou zmiňované služebny, které bych mohla vynaložit i daleko účelněji.
MrHoubitch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cizekmiroslav 10. 10. 2012 15:39

Nehlede na to, ze pro tebe asi neni zadouci aby se rikalo "to je ten fotograf co se soudi s klienty". I kdyz budes v pravu, to totiz vetsinou uz lidi neresi. Proste o tobe pujde nejaka fama a to se tezko vysvetluje... Pokud se nejedna o nejakou vyssi castku, tak bych to taky nehrotil, ale zkusil bych mailem zaargumentovat a podle toho pak jednat dal... Fotky pouzil k reklame, pouzil tu firmu jak oreferenci, ktera pouzila me fotky ke sve prezentaci. A smiril se s tim, ze co neni na papire, to neexistuje.
cizekmiroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 10. 10. 2012 16:02

Posli tam papirovou zalohovou fakturu s nejakou splatnosti a po splatnosti opet papirovy dopis s dorucenkou. Zainvestuj nejakou stovku za screenshot u notare. Breceni, maily, nekompetentni odkazy na usly zisk a podobne detske vylomeniny nikdo reagovat nebude. Samozrejme jenom pouze pokud mas ZL na tento obor, jinak se nedoplatis na pokutach od ZU.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod crocjirka 10. 10. 2012 18:57

Vyseno smazat... :-)
crocjirka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod THeBaNDiT 10. 10. 2012 21:24

nebud skupy na slovo a napis nam, ako sa to napokon vyriesilo... isto nie som sam, kto je tu na to zvedavy... :-)
zive: HP Envy x360 Conv. 13" (Ryzen5 4500U, RAM 8GB, GF AMD Radeon)
digiarena: Nikon D5000 + 18-105mm DX VR + 55-300 DX VRII + SB-700
avmania: Samsung QE55Q80T + Nvidia Shield TV 2017 + ONKYO TX-NR414 + Jamo S426 HCS3
mobilmania: Samsung Galaxy S22U
THeBaNDiT
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků