Výběr zrcadlovky 20-30tis (Nikon vs. Pentax)

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod MarkFX 25. 4. 2012 09:30

Zdar chlapi, chci si koupit novou (moji první) zrcadlovku, nějakou tu lepší třídu než ty nejlevnější základní zrcadlovky.. Nevím proč, ale Canony jsem nějak vynechal (tam bych měl zájem možná tak o 60D, ale docela drahá).

Můj výběr se zastavil na Nikonech, ty se mi líbí vzhledově, mají hodně tlačítek. Přemýšlím o Nikon D90, nebo moožná o D7000. Ale u té mi připadá že nárust ceny není adekvátní nárustu výkonu oproti té D90.. :hm

Jako rival se mi hodně líbí Pentax K-5, sice není tak pěkný vzhledově, ale zas je odolný proti prachu, vodě.. :-)

Když pominu že pentax je novější a trochu dražší (lepší ISO, lepší video atd..), tak který je lepší v poměru "cena/výkon", co se rychleji a líp ovládá, jaké mají nevýhody..?? Četl jsem že ty Pentaxy jsou docela chybové.. :nenapadne

Napřed bych sváma rád podiskutoval, nechal si poradit, vybral které tělo vybrat, pak se pobavíme o objektivech.. O:-)
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daf 25. 4. 2012 11:15

Co budeš nejčastěji fotit a jaké zvětšeniny z toho obvykle budeš dělat? Budeš fotit do raw, nebo se spokojíš s JPEG?
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MarkFX 25. 4. 2012 11:18

Fotit bych chtěl architekturu, přírodu, lidi (ani né portrét, spíš akci, chování, výrazy..) Takže nějaké mega zoomy nepotřebuju. Pro moje potřeby focení by byl ideální nějaky ten zoom 18-85 (nebo 105), prostě od šířky ale i trochu toho zoomu, at nemusím měnit objektivy..

Říkal sem si, že na začátek mi bude stačit nějaký ten setový základní, než se s tím zaučím a pak za půl roku nebo rok dokoupím nějaky ten lepší.. Nebo si už ted koupit nějaky

Ale zase jsem četl že ty základní objektivy nemají nic moc vlastnosti, na to učení, a že třeba zrovna na pentax je ten 18-55 mm WR škoda, tak dobrý foták "skazit" takovým objektivem.. Výhodu má ale prej že je bytelný, odolný..

Pro Nikon, který z těchto dvou za podobnou cenu by byl lepší?

http://www.megapixel.cz/tamron-sp-17-50 ... r-di-ii-vc
http://www.megapixel.cz/sigma-17-70-mm- ... s-kopie-cz
(co u té sigmy znamená to macro?) Oba mají stabilizaci, sigma má větší rozsah.. :)

Cena vychází s D90 dohromady na nějakych 28tis..

-- 25. 4. 2012 12:32 --

Kdybych vybral Pentax, tak musím trochu slevnit na objektivu, bud bych se spokojil třeba s tím setovým ale odolným a pěkně ladícím k tělu, 18-55mm..

http://www.alza.cz/pentax-k-5-kit-objek ... 189919.htm

Tady by to bylo za dobrou cenu a jako bonus zdarma brašna.. Na to zaučení by to snad mohlo stačit a za půl roku nebo rok si koupit nějaký lepší objektiv (případně můžete už ted doporučit jaký) :) Nebo i nějaký na inzerát..

nebo by byla místo toho setovýho tahle sigma?
http://www.alza.cz/sigma-18-50mm-f2-8-4 ... 168436.htm

Ta má ale stabilizaci v objektivu, takže bych ju musel mít pořád vyplou že? (Co by se stalo kdyby ju někdo nechtěně zapl)? Dohromady by to bylo za nějakych 26tis, je to velké zlepšení oproti tomu setu za necelých 23tis?

A nebo ještě tuhle sigmu http://www.megapixel.cz/sigma-18-125-mm ... 5-6-dc-hsm
Dohromady by to bylo za nějakych 29tis.

A ještě dotaz u těch objektivů píšou že jsou přímo dělané na ASP-C těla, a když mají ohniska třeba těch 18-125 tak to už je přepočteno na crop, nebo si to musím přepočíst?
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod daikatana_ 25. 4. 2012 12:39

No pokud bys chtěl jít do D7000, tak to je určitě lepší volba, než K-5, fotky jsou u Nikonu o trochu ostřejší, na větší ISO šumí +- stejně, jen je u Nikonu trochu lepší kresba.

Navíc máš u Nikonu daleko větší výběr z objektivů do budoucna. Video jsem u K-5 nezkoušel, ale u D7000 to není žádná pecka, to je pravda.

Pokud bys chtěl objektiv na street na ty lidi, tak zkus popřemýšlet o pevné 35mm/1.8 nebo 50mm/1.8.

Na architekturu je zase lepší něco širšího.

Jestli myslíš přírodu jako zvířata, tak na ty se dle mě bez min. 300mm asi neobejdeš. A pokud jsi měl na mysli krajinky, tak tam hodně záleží na tom od kud a co fotíš, to může být od 14mm klidně do 500mm.

Pokud ti bude záležet na kvalitě fotek, tak si radši připlať za Nikkor, než kupovat Sigmu nebo Tamron.
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MarkFX 25. 4. 2012 14:44

Zvířata jakože bych lítal po lese a sháněl srnky nebo veverky fakt né, spíš prostě stromy, kopce, hory atd..

Video taky nějak moc řešit nebudu, myslím že těch 720px z D90 uplně bude stačit..

Nikkor je vlastní značka jako Tamron, Sigma nebo to jsou objektivy od nikonu? Co jsem se díval tak většina byla za cenu kolem 20, 30tis takže to je fakt mimo mě asi i do budoucna.. :oops:

Prostě ted bych potřeboval doporučit nějaky objektiv, od nejširšího ohniska po nějakych těch 80 - 100 něco mm, to mi stačí. A který z těch dvou fotáků vybrat, jestli levnější D90 s "lepším" (cca 10-15tis) objektivem, nebo odolný Pentax s zatím "dostačujícím, průměrným" objektivem na naučení..
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod T-Lama 25. 4. 2012 15:51

MarkFX: Ohnisko u objektivů je pro srovnání s ohniskem na 35mm kinofilmu třeba vynásobit crop-faktorem, je tomu tak u všech objektivů. Hlavní rozdíl pak je, že v případě použití objektivu stavěného na menší snímač na větším snímači (což je možné jen u některých platforem) vykresluje obraz nepokrývající celý snímač.
Nikkor je obchodní označení objektivů Nikonu, stejně jako je třeba Zuiko označení objektivů od Olympusu.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 25. 4. 2012 16:06

Doporučoval bych D90 + 18-105 nebo ještě lépe 16-85 (kresebně žádný velký rozdíl, ale ohnisko 16 a bytelnější stavba + kovový bajonet je dobrá volba) a levnou 35/1.8 nebo 50/1.8.
U Pentaxu K-5 a Pentax 17-70 - myslím, že se prodává něvo přes 30.000,- plus také něco světelnějšího.

Jsem zastáncem toho, že si na začátek raději připlatím. Pokud máš známého, co se v tom vyzná, doporučuju tělo nové a objektivy z bazarů, kdyby náhodou...ať nejsi tratný:-).

18-105 bych nechtěl kvůli plastovému bajonetu.

Jinak bych doporučil i D7000, ale vzhledem k možným problémům s AF by to chtělo před nákupem pořádně prubnout, popř. přes net vrátit zpět, ale přišel bys hned na začátku o možný dobrý pocit ze své první zrcadlovky.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 25. 4. 2012 20:01

Mně osobně přijde koupě 18-105mm jako vyhozené peníze. Do začátku to není špatné, ale pokud máš peníze na lepší, tak zrovna zainvestuj. Ta světelnost ti velice brzy přestane stačit. Záleží ale taky, zda-li požaduješ větši rozsah zoomu nebo ne. Pevná skla mají podstatně vyšší optickou kvalitu, hlavně na nižších clonách.
D90 je dosti bytelné tělo, ale oproti D7000 a K5 má horší senzor a AF má jen jeden křížový bod. Taky není tělo utěsněné proti prachu a vodě.
D7000 se potýká s výrobními problémy, už se to tady všechno řešilo Xkrát - mazivo dělající bordel na snímači, nespolehlivý AF.
U Pentaxu byly problémy se senzorem u první série, ale všechno samozřejmě vyměnili a narozdíl od Nikonu chybu uznali a nedělali, že problém neexistuje.
Nejdříve se podívej na to, jaké chceš objektivy a podle toho potom vyber systém. Vybírat naopak, nejdříve tělo a potom objektivy, je blbost. Osobně bych Canon rozhodně nezavrhoval. Byť ty těla jsou horší jak ergonomicky, tak obrazově, Canon to velice výrazně kompenzuje objektivy. Tak levný 70-200 f/4 ti nikdo jiný nenabídne. Ale to je samozřejmě ohnisko na sport a na portréty. Pokud chceš fotit krajinky, tak budeš potřebovat něco jako Tokinu/Pentax 12-24mm a ta je na všechny systémy. K tomu přidej třeba Tamron 90mm f/2.8 na macro + portréty a můžeš fotit prakticky všechno.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MarkFX 25. 4. 2012 21:39

T-Lama píše:MarkFX: Ohnisko u objektivů je pro srovnání s ohniskem na 35mm kinofilmu třeba vynásobit crop-faktorem, je tomu tak u všech objektivů. Hlavní rozdíl pak je, že v případě použití objektivu stavěného na menší snímač na větším snímači (což je možné jen u některých platforem) vykresluje obraz nepokrývající celý snímač.

Jo no, s tím cropem vím.. Ale když už jsou to objektivy dělané na ASPC těla a nejdou použít na FF tak to mohli rovnou psat přepočtené.. :D

Stan35 píše:Jsem zastáncem toho, že si na začátek raději připlatím. Pokud máš známého, co se v tom vyzná, doporučuju tělo nové a objektivy z bazarů, kdyby náhodou...ať nejsi tratný:-).

Jojo, asi máš pravdu radši si už na začátku připlatit a učit se s pořádným sklem a taky se pak nemusí po půl roce řešit prodej atd..

Stan35 píše:Doporučoval bych D90 + 18-105 nebo ještě lépe 16-85 (kresebně žádný velký rozdíl, ale ohnisko 16 a bytelnější stavba + kovový bajonet je dobrá volba) a levnou 35/1.8 nebo 50/1.8.U Pentaxu K-5 a Pentax 17-70 - myslím, že se prodává něvo přes 30.000,-

tu 16-85 myslíš tohle? http://www.megapixel.cz/nikon-16-85-mm- ... s-dx-ed-vr

to má ale horší čísla světelnosti F než jsem dával na začátku http://www.megapixel.cz/sigma-17-70-mm- ... s-kopie-cz

To samé pro ten pentax myslíš 17-70 tu od pentaxu http://www.megapixel.cz/pentax-da-17-70 ... -al-if-sdm
Ale taky to má horší F než třeba ta sigma.. Tak jak to je s tou světelností? :hm :oops:
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daemonius 25. 4. 2012 21:55

D90 a investuj do kvalitních objektivů. Nebo novou D3200 (tam ovšem platí ta kvalita objektivů ještě víc..), akorát to neni nějak high-quality tělo no.

A nebo to vem úplně jinak, kup si bazarovou 5D a nějakej slušnej objektiv k tomu. Nevim sice co fotíš, ale full-frame je dost fajn věc. 5D vyjde okolo 16k CZK a máš tak 14k na objektivy. Což neni moc, ale i s tím jde něco dělat.. záleží spíš co chceš fotit. Taková 70-200mm F4 není špatná volba..

Pentax bych neuvažoval, podle mě (a nejen mě) je budoucnost téhle firmy hodně nejasná. Poslední dva produkty vypadaly jak pokus o sebevraždu (Pentax Q a Pentax K-01) a odkoupení Ricohem. Mno nevim, dokud od nich neuvidim něco solidního (K-3 nebo něco podobného), tak bych to neriskoval. Navíc originální objektivy pro Pentax jsou dost drahé a ne nějak extra kvalitní.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MarkFX 25. 4. 2012 22:08

Daemonius píše:Nebo novou D3200 (tam ovšem platí ta kvalita objektivů ještě víc..)

to znamená že čim víc MPx tělo disponuje, tím je náročnější na kvalitu objektivu jo? :nenapadne
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod reign 25. 4. 2012 22:45

Teoreticky ne, ale když si dáš fotku v plném rozlišení ze snímače 24Mpix (Nikon D3200) nebo 12Mpix (D90) tak holt je rozdíl v nárocích na prokreslení 100%.
Cesta velmi slušného vstupního univerzálu, který ti dlouho vydrží, je Nikon D90 + 18-105. Ten objektiv je z pomalejších, ale ostří přesně, což u dražší 16-85 není úplně pravidlem. Jak píše Kentus o té špatné světelnosti, tak to má velké ALE - velmi účinnou stabilizaci, která hravě vyrovná světelnost Tamronu 17-50/2,8 (sympatický, ale rozsah na nic), stabilizovaná verze Tamronu je pro změnu neostrá v rozích. Na video raději moc nepomýšlej, to je problematické, leda koupit Nikon D5100, ten ovšem nemá motorek v těle a ono je potom velký rozdíl v ceně bazarových skel "D" a AF-S - 85/1,8 cca 6500, 50/1,8D cca 2400, proti tomu bazarovou 50-ku a 85-ku nekoupíš, nové stojí 5000 a 12000 a rázem to je na dvou sklech 8k rozdíl... Ostrosti 18-105 se bát nemusíš, pevňák to není, ale na zoom je to velmi dobrý výkon.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honcka 25. 4. 2012 22:54

Daemonius píše:Pentax bych neuvažoval, podle mě (a nejen mě) je budoucnost téhle firmy hodně nejasná. Poslední dva produkty vypadaly jak pokus o sebevraždu (Pentax Q a Pentax K-01) a odkoupení Ricohem. Mno nevim, dokud od nich neuvidim něco solidního (K-3 nebo něco podobného), tak bych to neriskoval. Navíc originální objektivy pro Pentax jsou dost drahé a ne nějak extra kvalitní.

Muzes dat link na nejakou ekonomickou analyzu, ktera by tve tvrzeni podporila, jestli ne, tak je to pouze tvuj nazor, napr ja se ztotoznuju s timhle clankem http://www.csfotografie.cz/aktuality-a-zajimavosti/ricoh-pentax-co-dal.html
BTW Q se celkem dobre prodava v japonsku, na tenhle trh byl taky cilenej
JVC DLA-X30
Sonos Playbar
honcka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 25. 4. 2012 23:55

MarkFX píše:
Daemonius píše:Nebo novou D3200 (tam ovšem platí ta kvalita objektivů ještě víc..)

to znamená že čim víc MPx tělo disponuje, tím je náročnější na kvalitu objektivu jo? :nenapadne


Relativně.

Většinou projde člověk následujícíma fázema, když fotí třeba s kitovým objektivem a náročným tělem.

1) vypadá to dobře po zmenšení na web/prohlížení na monitoru
2) vypadá to vcelku dobře i vytisknutý velký
3) trošku mě začíná štvát, že je to při 100% náhledu rozmazaný v rozích a je tam spousta CA, taky by to nemuselo tak zkreslovat
4) potřebuju lepší objektiv/foťák

Nejlepší řešení je buď si koupit něco relativně nenáročného (12 mpix D90 je.. Canon 5D ještě méně) s tím, že výsledky z většiny objektivů budou vcelku ok. Nebo si koupit něco náročnějšího a prostě opravdu kvalitní objektivy. Nebo i třeba jen jeden objektiv..

Pokud člověk rád "maximální kvalitu", tak obvykle stejně skončí u nějakého slušného těla a pevného kvalitního objektivu. 95% zoom objektivů je jen kompromis, kterej perfekcionistu začne časem pěkně iritovat..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Stan35 26. 4. 2012 07:17

To MarkFX:

ano myslel jsem ty skla. 18-105 není vůbec špatný co se týče kresby, ale mě na něm fakt vadí jen ten plastový bajonet, dnes bych jej již nechtěl.
Jinak takovýchto světelností se bát nemusíš. Na walkaround focení jen tak stačí. Sám jsem začal s 18-135, se kterou mám spousty dobrých snímků. K ní jsem tehdy pro začátek koupil jedinný můj nový objektiv 50/1.8 D a žil s tím tři roky.

Jinak sepiš si, co požaduješ od svých fotografií - kresba, kresba i v rozích, ostrost, chceš pracovat s hloubkou ostrosti a podle toho se zaměř na objektivy.

Pokud nemíníš pracovat zásadním způsobem s hloubkou ostrosti a nevadí plastový bajonet kup 18-105 a máš vystaráno na min dva roky a mezitím zjistíš o čem to je a co chceš dál. Naučíš se spoustu postupů snímání a zpracování, technik atd. Jestli se bojíš světelnosti, tak pro tento případ to vůbec nevadí. Začneš spíš řešit stativ na krajiny.

Pokud chceš fotit reportáž, jde to i s 18-105, ale pokud chceš reportáž, kde se již dá předpokládat využití DOF, kup si pevné sklo, třeba 35/1.8, nebo pevnou 24/1.8 Sigmu a můžeš se věnovat ději a nepřemýšlet co chci vyzoomovat.

Pokud chceš portrét 85/1.8 nebo Tamrona 90/2.8, ale z vlastní zkušenosti rozdíl v DOF mezi 1.8 a 2.8 je docela velký pokud budeš ostřit na větší vzdálenost.

Víc toho nepotřebuješ.
Stan35
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků