Poraďte jak odstartovat živnost - fotografování

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod OceanBoy 7. 2. 2012 18:54

Budu rád,
pokud jste si už někdo něčím podobným prošel, jestli zde uvedete několik tipů a rad, jak se úspěšně na začátku odpíchnout. Budeme vycházet z toho, že se někam přestěhujete, nemáte kontakty a chcete se zkusit odrazit od země.

Řekněme, že bych chtěl fotografovat svatby, reportáž a možná portréty v exteriérech na míru zákazníkům. Dělá to kdekdo, tak se odliším třeba cenovou dostupností a flexibilitou.

Živnostenský list, web... hotovo.

Jak se uchytit?
Jak dát lidem kolem sebe vědět, že fotografuji svatby a že pro ně mám zajímavou nabídku?
Jak například přesvědčit noviny nebo webový server, že moje reportážní fotografie potřebují?

Díky moc :-)
Naposledy upravil OceanBoy dne 8. 2. 2012 16:05, celkově upraveno 1
Hudební guru :)
OceanBoy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod emet 8. 2. 2012 08:04

První předpoklad, mít opravdu dobré fotky.
Pokud chceš, aby ti někde nějaké přijmuli, budeš muset všude obcházet a nabízet, nabízet a nabízet. A pak reklama. Lokální noviny, letáčky po domech, atd.
Pokud to bude v malém městě, kde zatím nic není, tak máš myslím vyhráno.
Je to jen moje domněnka, žádné zkušenosti nemám.
V první řadě hlavně zapracuj na těch fotkách. ;)
Ještě mě napadá, pokud nebudeš mít na malém městě konkurenci, tak s tou kvalitou to nebude tak horký. Viz. tvůj příspěvek s odkazem na slevomat.
emet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod belrok 8. 2. 2012 08:44

Musím z praxe říct, že letáčky moc nefungují...to spíš ta reklama v novinách/místních plátcích.
belrok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ogyn 8. 2. 2012 09:02

Je to stejné jako s každým jiným podnikáním. Nabídnout to,o co je zájem,za co jsou lidé ochotni zaplatit! Dnes kdy skoro každý "bliká " s kompaktem,mobilem je těžké přesvědčit,že kvalita snímku pořízeným zrcadlovkou,a někým kdo o focení něco ví ,má pro ty kteří se na snímku chtějí jen "vidět " větší cenu. Nedávno se mi chlubila známá albem ze svatby, nafocené kompaktem, dojímaly jí roztomilé pózy,s otřesným pozadím, světlem,kompozicí a zašuměné no prostě fotografův zlý sen. :-(
Naposledy upravil Ogyn dne 8. 2. 2012 09:14, celkově upraveno 1
Ogyn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 8. 2. 2012 09:08

V hypotetickém malém městě, kde se koná deset svateb do roka, toho asi moc nevyhraje :) Osobně žádnou radu nemám, neb nevím a vůbec svatební fotografii u nás vidím spíš skepticky.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod emet 8. 2. 2012 09:29

To by ses divil. Jsem z malého města a tak hrozný to teda není.
Myslel jsem spíš ateliér, ale teď koukám, že ten nechceš. Minimálně na pasovky by lidi určitě chodili. :)
U nás si teď mladá holka udělala atelier a zaměřila se na matky s dětma, těhule, svatby a podobně. Když jsem viděl fotky, tak sem čučel s otevřenou hubou. Fotky povětšinou dost špatný. Ale má dobrou techniku, kýč jí není cizí a na malém městě má úspěch.
Jo a prezentuje se na fejsbůčku. :-)
Teď jsem na ní ještě koukal a zas tak hrozné to není. Začíná se lepšit. :)
Naposledy upravil emet dne 8. 2. 2012 09:36, celkově upraveno 1
emet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OceanBoy 8. 2. 2012 09:32

Ono je to těžké i s reportážní fotografií. Když přijdu někam na sportovní nebo kulturní akci, koupím si vstupenku a chci fotografovat, často mě nechtějí pustit, že nezastupuju žádné noviny. A zase když kontaktuju noviny, zpravidla ani neodpoví... je to začarovaný kruh. A to jsem kolikrát i posílal variantu, že budu první tři akce pro deník aby si mě vyzkoušeli fotit zcela zdarma a pak podle další domluvy a ani to se neujalo...

Složité no...
Hudební guru :)
OceanBoy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 8. 2. 2012 10:44

Pokud se chce focenim člověk živit a ne tvořit umění, tak to podle mne ani neni tak o tom (hlavně ze začátku), jak dobře fotí, ale jak dokáže prodat to, co vyfotil. Takže si najdi něco, co je módní (viz. ty těhotný, který už fotí kdekdo a anbídek je plný slevomat) a začni si dělat reklamu na netu. Pokud dokážeš lidi přesvědčit, ať berou fotky od tebe, tak máš vyhráno, bez ohledu na jejich kvalitu (bohužel). Jen teda záleží, jestli si chceš focenim přivydělat nebo se tim živit. Na to první je to podle mne v pohodě. Jen u těch těhotných to asi chce na téhle úrovni fotografku a ne fotografa vzhledem k tématu....
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod iggi 8. 2. 2012 14:32

u nas celkom frci fotenie deti v skolkach. Mozno aj o niecom takom by si mohol pouvazovat.
iggi
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kozakm 8. 2. 2012 14:44

Zrovna tohle je podle mě bez šance, protože to mají dost obšancované firmy a dokonce se tu rozlézají i Poláci...
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fredddie 8. 2. 2012 15:59

Mimochodem, s tou kvalitou ani u svatebních fotografiích to naprosto není, řekla bych, že je úplně jedno zda je to malé město, nebo velké jako třeba Praha. Bohužel zkušenost s pražskou radnicí v centru (Novoměstská) naprosto otřesný. Fotograf přímo od radnice, ale fotky otřesný. V podstatě postavy ani na jedné fotce nemají ze stran celé neuříznuté ruce, na druhé straně místo. Svatebčané mají prostě aranžované fotky z jedné strany bez rukou. Bleskem přímo do obličeje, žádný odrazky, o strop atd. Ostré stíny. No naprostý s prominutím prase. Navíc vůbec ty fotky levné nebyly. Ale fotky se běžným lidem líbí a nepřijde jim, že by mohly být hezčí. Kdyby bylo po mém tak mu takové fotky omlátím o hlavu a nezaplatím mu ani korunu, nebo třeba 50%.
Podle mě je zrovna svatební foto pouze o známých. Takže rada, najdi si známého na radnici a máš vyhráno.
Fredddie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod oldbas 8. 2. 2012 19:28

Žádnou zvláštní radu pro tebe nemám, sám bych nějakou uvítal. Pokud opravdu umíš, ukaž to světu jak jen to jde, nebuď drahej a počítej i s neuspěchem. V dnešní době to je boj. Fotí kde kdo a lidi za fotky taky moc platit nechtějí.
Nevím o nikom v okolí, kdo by řešil kvalitu svatebních fotek. Několik jsem jich viděl a pro mě, jako fotoamatéra to byl zážitek opravdu hroznej. Ale ostatním, co je viděli a hlavně platily a o focení se nezajímají, těm se mooc líbily. Jenom já jsem byl divnej, prej hledám mouchy a moc se v tom vrtám. Tak na co ji potom pořizovat vybavení za 60k, že?
V sousedním malém městečku si fotoamatérka otevřela ateliér a fotí ty těhulky, portrétky, veselky atd. Myslím že Nikon D5100+ seťák a blesk. Ze dne na den je z ní pro ostatní profík, protože má ateliér a levná zrovna také není. Kamarádka chce podobné fotky udělat. Do té doby, než jsem jí ukázal fotky od někoho, kdo to opravdu umí(alespoň podle mě) a za cenu jen o málo vyšší je výsledek o několik tříd lepší, tak o někom jiném ani neuvažovala. Teď už uvažuje.
Tak asi tak.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod emet 8. 2. 2012 20:06

OT: A odkud jseš? Jestli to není ta samá. :)
emet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 8. 2. 2012 20:44

emet: Rokycansko
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod emet 8. 2. 2012 21:01

Aha, tak to není ono. Tohle je 76 km jihovýchodně. :)
emet
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků