Fuji s100Pro, ze by novy kral UZ?

Diskuze o přístrojích s větším než sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 26. 2. 2008 07:47

Ono je otázka co je šmejd a co kvalita a taky za jakou cenu...Někde jsem četl, že zhruba 10% trhu jsou zrcadlovky (myslím, že to bylo finančně). Z toho plyne že jen cca 2-3 % uživatelů jsou do "kvality" ochotni investovat. Ostatní to tolik neřeší. Myslím, že zásadním pro posuzování "kvality" je uvažovaný výstup, tedy kde fotografie končí. Jestli na monitoru počítače tak taky není co řešit.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 2. 2008 10:23

drAcOniS píše:Jj, ta chromatická vada je docela přísná... :) -/quote]

Pokial viem, tak Panasonic (http://panasonic.ca/english/audiovideo/ ... II_III.pdf) aj Ricoh (o inych neviem) ma korekciu chromatickej vady priamo vo firmware.
Zeby Fuji bola v tomto smere pozadu?
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod janfran 26. 2. 2008 12:02

Pár dalších fotek: http://translate.google.com/translate?h ... /7926.html
Ta aberace je na širokém ohnisku opravdu hóódně výrazná, srovnatelná s H7/H9, na některých místech je dobře vidět i při zobrazení celé fotky na monitoru. Naštěstí ve středním rozsahu ohnisek hodně ustupuje, na dlouhém konci se bohužel vrací. Teda kdybych o S100 uvažoval, tohle by mě hodně nahlodalo...já spíš doufám, že její snímač bude mít nástupce F50. Takový foťák, pokud nebude mít nějaký vážný nedostatek, bych koupil.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod krrtek 27. 2. 2008 22:12

Mám trochu blbý dotaz - proč je objektiv tak velký? FZ18 má přeci jenom skladnější :) to je kvůli čipu a manuálnímu zoomu?
vysemnesmite.cz

Fuji S6500fd
krrtek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 27. 2. 2008 22:48

Protože má S100 o polovinu delší úhlopříčku čipu, musí být jeho objektiv taky při stejném ohnisku přibližně o polovinu delší a kvůli světelnosti také tlustší. Ale to neznamená, že by nešel udělat jinak. Třeba FZ50 má objektiv přibližně stejně velkej, končí taky kolem 400mm, má o 1EV lepší světelnost, i manuální zoom, navíc při zoomování nevyjíždí, skoro neaberuje, akorát začíná až na 35mm. Ono na tý Leice asi něco bude.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 27. 2. 2008 23:11

On ten objektiv u FZ50 aberuje taky, to je jasně vidět v RAW. Ale firmware tu aberaci šikovně kompenzuje - prostě ví, o kolik posunout jednotlivé barevné kanály proti sobě pro určité ohnisko a určitou clonu.

Velikost objektivu je dána velikostí čipu, světelností, rozsahem ohnisek a vnitřní konstrukcí (na té zavisí délka objektivu).
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod irmo 28. 2. 2008 08:22

jak pety pise fz-50 koriguje aberaci v SW fujifilmi to nikdy nerobylo respektive nikdy nie dobre ... otazkou je ci sa to da upravit v PC a to uz prudko zavysi na mnoha veciach najme natom nakolko patla odsumovaci algoritmus ....

F= f/D => D=f/F takze priemer vstupnej sosovky sa rovna ohniskova vzdialenost * maximalna clona (najmensie clonove cislo ;-)), na sirokaci sa nikdy nevyuziva cela plocha objektivu ...
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 2. 3. 2008 22:51

Tomek_K píše:Japonská recenze zde http://dc.watch.impress.co.jp/cda/revie ... tmll/quote]


no mohlo to byť aj horšie :lol:
celkom rád by som si pozrel tie úchvatne rýchle videá, ktoré dokáže podľa svojich parametrov
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Greeen_day 20. 3. 2008 13:22

Stále se ptám sám sebe,zdali bude lepší než 6500,ale podle zminovaných vad nebude konkurenceschopmá..
Naposledy upravil Greeen_day dne 20. 3. 2008 14:06, celkově upraveno 1
Greeen_day
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod janfran 20. 3. 2008 13:35

Proč by neměla být konkurenceschopná? Třeba oproti S6500 má pouze horší aberaci, což je sice nepříjemné, ale dá se to řešit speciálními programy. Ve všem ostatním je lepší, od stabilizace, přes šum, nastavení, ovládání, sáněk pro blesk, až po diplay a hledáček. Při současné ceně je spíš nekonkurenceschopná proti levnějším zrcadlovkám, ale podle mě půjde cena poměrně rychle dolů.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Greeen_day 20. 3. 2008 14:56

Rozdíl 10000,- a tech.kvalita na podobné urovni.(sáně a vyklápěcí dysplay pro mě nehraji u tohoto fotaku hlavní roli) Navíc výrobci bohužel pokračuji v nastoleném trendu a stále navyšuji rozlišení na úkor velikosti snímače. S6500 je podle mého nejlépe zpracovaná hybridní zrcadlovka na trhu. Ochoten bych byl ještě akceptovat argumenty od majitelu FZ50,které měli chvalihodné uspěchy. Navíc za tuto cenu bych už raději volil Canon 400D :wink: S poměrem cena/kvalita je S6500 nejlepší volbou a dobrým přechodovým můstkem mezi kompaktem a SLR zrcadlovkou pro nenáročné uživatele....
Greeen_day
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JanFiala 25. 4. 2008 07:53

Rozdíl 10000,- ???
S100FS se prodává za 14,5, S6500 za 7,5.
A k názoru, jestli nejlevnější zrcadlovku nebo hodně vybavený ultrazoom? Každému vyhovuje něco jiného. Někdo rád tahá 2 objektivy a stativ, přehazuje je, nekdo zase jeden foťák, se kterým nafotí vše. Pokud se nebavíme o bazarových foťácích, tak nejblíž se tomu cenově blíží Olympus 510 s double zoom kitem.
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod janfran 28. 4. 2008 12:24

janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JanFiala 30. 4. 2008 06:40

Takže se potvrdilo, co už je známo - je tam chromatická aberace - o tom není třeba diskutovat. Ta se ale projevuje za určitých podmínek a dá se s ní žít a pokud s ní člověk počítá, dá se minimalzovat.
Co se týká zbytku, je to velmi použitelný foťák a šum i kvalita fotek je na velmi slušné úrovni.

Lidi, kteří se focením živí, si jej nepořídí.
Lidi, kteří chtějí foťák do kapsy u saka (tzv. plážový foťák) si jej nepořídí.
Lidi (nemyslím profesionály), kteří dají na řeči, že za tu cenu je lepší zrcadlovka (a pak budou nadávat, že musí sebou tahat a měnit 2 objektivy) si jej nepořídí.
Zbývá skupina lidí, kteří fotí pro radost a chtějí pohotový foťák, se kterým nafotí vše, co potřebují a při tom si mohou bohatě pohrát s nastavením snímku.

Osobně se počítám k poslední skupině. Po Olympus 2100UZ (který byl ve své době bombou) jsem přešel na Panasonic FZ5 a musím se přiznat, že focení s ním už mě tak moc nebavilo jak s Olympem. To se zase změnilo od doby, kdy mám tuhle novou "hračku".
A přitom je to foťák, se kterým se nemusí bát fotit ani zbytek rodiny, pro které je jedno tkačítko na foťáku až dost - pro ty je tam režim AUTO
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alesh.Rocker 30. 4. 2008 09:42

+ lidi co chtěj vyzkoušet co nejvíc foťáků jako já :-]
Dell E6410
Alesh.Rocker
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků