Nikon D40 nebo Canon 400D

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod S.B. 16. 3. 2008 22:35

Přeji pěkný den, prosím Vás o Vaše názory. Jde mi o to, že bych si chtěl koupit svojí první zrcadlovku. Zatím do toho nechci vrážet zbytečně moc peněz a tak mám v hledáčku násladující dvě a to Nikon D40 a Canon 400D, protože momentální cena obou je velice zajímavá a myslím si že i kvalitou jsou na velice slušné úrovni. Ze začátku bych chtěl využívat hlavně setový objektiv. Problém je v tom, že každý má pro mě jedno celkem velké minus.
U Nikonu D40 je to absence zaostřovacího motorku v těle. Vím že objektivů, které mají motorek v sobě je hodně, ale jeden dost podstatný mi tam chybí a to 50/1.8, protože bych se časem chtěl hodně věnovat portrétům a na ty si myslím je perfektní. Myslíte si, že je velký problém se naučit s tímto objektivem na D40 ostřit ručně nebo se to dá časem vychytat aby byly výsledky na vysoké úrovni ?
U Canonu 400D mi zas přijde základní objektiv podle různých diskuzí dost nekvalitní a to i v porovnání se seťákem na D40.

Vím, že Canon je asi daleko lépe vybaven, ale na druhou stranu si myslím, že i Nikon by mi na dost dlouhou dobu stačil, než bych se naučil dělat opravdu slušné fotky. Pak bych se podíval po jiném těle. Měl jsem dnes oba v ruce a lepší dojem na mě udělal o něco málo Nikon. Zpracování mi přišlo na lepší úrovni a i lépe se držel. Na druhou stranu ani Canon o kterém se všude píše, že se drží hrozně mi zas až tak špatný co se držení týče nepřipadal.

Nerad bych tady započal nekonečnou diskuzi jestli je lepší všeobecně Canon nebo Nikon, ale spíš bych prosil majitele těchto dvou přístrojů, jestli by zde napsali své postřehy a zkušenosti.

O jiné značky nemám zájem a opravdu jsem už vyselektoval tyto dva přístroje.

Předem děkuji za odpovědi
S.B.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Maročan 16. 3. 2008 22:55

myslím, že sis rovnou i sám odpověděl....osobně bych zvolil Canon, jelikož absence motoru vidím jako problém...A další na řadě je až D80.
Foto: Nikon D3000 + Nikkor 35/f1.8 + Nikkor 18-70 DX; Canon G12
PC: HP 6550b + HP 6440b + Lenovo IdeaPad S10-3
Mobil: Nokia E52 black
Maročan
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S.B. 16. 3. 2008 23:08

Já bych řekl, že zas až takový problém absence motorku není. Většina objektivů, které bych si potom přikoupil ho má. Jedinou vyjímkou je právě ten 50/1.8, který bych myslím používal dost často. Kdybych věděl, že ruční ostření není až zas takový problém a dá se to naučit, tak bych asi zvolil Nikon, je mi tak nějak sympatičtější. Jestli to problém celkem je tak nejspíš zvolím ten Canon, tam je to z tohodle hlediska v pohodě. Jinak časem kdyby mě to chytlo a viděl nějaké výsledky, tak bych stejně asi koupil nějaké lepší tělo a pak i u Nikonu není motorek v těle problém.
S.B.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Řepík 16. 3. 2008 23:21

myslím, že ruční ostření u Nikonu s tou padinou by neměl být problém. Holt se to chvíli budeš učit...
Pokud Ti na Canonu vadí seťák, máš ještě mžnost volby seťáku s IS, který je údajně o hodně lepší, než verze bez IS. Ale osobně nemůžu posoudit.
Každopádně si pořádně rozmysli, jakou zvolíš značku, páč pokud si teď koupíš nějaký príslušenství a později případně lepší tělo od jinýho výrobce, musel bys vše měnit...
this is gonna be LEGEN ... wait for it...DARY!
Řepík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod basa333 17. 3. 2008 04:56

dej na to držení - foťák budeš držet jen ty a pokud ti nesedí už teď, bude tě v budoucnu štvát. tedy jako nikonista hlasuji za nikon. nedávno jsem stál před stejnou volbou a nelituji. ale zvolil jsem nakonec d80, takže tvůj problém neřeším
basa333
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 17. 3. 2008 07:54

namiesto 400d bych urcite uvazoval nad 450d ... nejadna sa tu o rozdieli v tele ale o rozdiel setaku tie sa nedaju moc medzi sebou porovnat. Takze ten priplatok treba skorej brat ako priplatok za objektiv nez za telo ...

Inac by som sa riadil asi takto
- budem casom invenstovat do objektivo canon
- fotenie portretov zvladnem aj s MF nikon
- drzanie samozrejme hra svoju rolu
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ivanaga 17. 3. 2008 08:17

Je to hrozné dilema-NIKON či CANON. Začínala jsem s báječným kompaktem Nikonem Coolpix 5000. Pak mě zlákal Canon svou nabídkou levné zrcadlovky 35OD. U té mě velmi zklamaly setové objektivy. To jsem prvně zalitovala. Pak jsem velikou náhodou koupila z druhé ruky kvalitní skla a vše bylo v pořádku. Skončilo tím i moje dilema. Teď mám v plánu pořízení lepší zrcadlovky, ale pocitu, že Nikon je mi nějak bližší, se nemohu zbavit. Možná je to také názorem, který jsem někde slyšela, že Canon má měkčí kresebné podání, zatímco Nikon je ostrý. Myslím,že obě značky jsou stejně kvalitní a to, jak padne do ruky, je věc zvyku. Ať si ale koupíš jedno či druhé, brouk v hlavě občas zavrtá.
ivanaga
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 17. 3. 2008 08:51

2 S.B.: Canoní seťák není nijak hrozný (,ale už bych do něj asi nešel. Prostě mám nyní vyšší nároky). Tady je srovnání starého Canon-seťáku (bez IS) se Sigmou: http://www.digimanie.cz/art_doc-9D83E7E ... F83F9.html
Na Vašem místě bych si ale za seťák se stabilizací (IS) připlatil. Ani ne kvůli stabilizaci, jako kvůli lepší kresbě.

Doporučuji Ti taky podívat se na nějakou vysněnou sestavu profesionální/poloprofi DSLR s profi objektivy. Jakmile si totiž koupíš DSLR jedné značky, začneš dokupovat příslušenství a asi u ni zůstaneš. Nikon dělá skvělé foťáky, ale já si chci koupit FF DSLR s objektivy, který Nikon prostě nedělá. Proto jsem u Canonu.

2ivanaga: Na dpreview zase často říkají, ža Canoní CMOSy mají kresbu "per pixel" a jsou o naprosto nepodstatný chlup lepší, než Nikoní CCD. O Nikoních CMOSech to ale asi už neplatí.
Canon EOS 30D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 50mm F1,8 EF 70-300mm IS USM, Speedlite 550EX
Jan Čerbák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Josef001 17. 3. 2008 09:25

Záleží jak to člověku "sedne" do ruky. Někdo má rád lehce kontrastní fotky a teplé barvy, někdo přeostřené a studené barvy, někdo si vše dělá v PC z RAW a někdo fotí většinou do JPEG. Hodně záleží na objektivu a tak se většinou uživatel rozhoduje o tom, zda chce opravdu kvalitu (pak musí počítat s postupnou investicí 100 tisíc a více) nebo chce solidní fotky nejen z dovolené, pak pořídí foták s kvalitními setovými skly (třeba Olympus řada E4XX a E-5XX). Mě se líbí kvalita snímků Canon 5D, ale rozhodně bych takový foták nevyužil na 100%, ale o tom to není, je to ten příjemný pocit z hezkých a kvalitních věcí :)

Mrkněte že se i najde rozdíl mezi kvalitními fotáky do 50 tisíc. Tady bych si dovolil tvrdit že na vyšší ISO má D200 méně detailů než D40.

http://www.kenrockwell.com/nikon/d3/iso-1.htm
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 17. 3. 2008 10:03

Mekost kresby na snimaci je v poctate ovplivnena len a len AA filtrom pred snimacom, cim silnejsi AA filter tym je nerealnejsie ze dojde k moare (ci ako sa to pise) ale tym bude slabsia kresba .... Kedze pre IR fotky je AA filter nevhodny tak som tom trochu pozeral ktory ma ako sylny AA filter a v poctate platilo

Nikon D50,D70 najslabsi stoho vypliva najvacsia ostrost na pixel, ale kedze dochadzalo k moare na beznich fotkach tak D40,D80,D200 atd uz ma rovnako sylny AA filter ako Canon +- minimum takze je to uz naozaj otazaka chlupu v ostrosti, zanedbatelne. (olympus pouziva asi najsylnejsi natrhu, odstranenie AA filtru bolo vidiet aj pri pouziti setoveho objektivu!!)

tak a zase sme ...... ;-)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ku-fotak-chtik 17. 3. 2008 11:01

Ma osobni rada. Vlastnim Nikon D40 a mam ho rad, ale po cca pul roku foceni se sam pomalu zacinam poohlizet po lepsich sklech a celkove si tedka rikam, ze p[okud uz bych ted mel Canon 400D, tak by vyber byl lehci. Oboji bude delat pekne fotky a rozdil nepoznas, ale casem budou funkce chybet. Drzel jsem v ruce oba dva a oba se me drzely dobre, takze vlastne nevim co u me nakonec prevazilo pro D40, mozna cena v prepoctu po cash backu v prepoctu za 7000 Kc pres ebay a lepsi setak, ale pokud je cena u tebe stejna, tak urcite bych tedka sel do 400D nebo Nikon D80
Nikon D40,setak Nikkor 18-55 a Nikkor 55-200 VR, Sigma 10-20 HSM ,polar.filtry.HOYA PRO 1D 52 mm a 77mm, Prechodove filtry HiTech + cokin drzak.
Stativ Manfrotto 190XPROB + MANFROTTO 486RC2.
http://www.trekearth.com/members/ku-fotak-chtik/
ku-fotak-chtik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 17. 3. 2008 11:35

AA filter je trochu problém při vysokém rozlišení, bez něho může vznikat moaré, které lze většinou odstranit v PC. Nějaké porovnání je zde:

http://maxmax.com/hot_rod_visible.htm

V řadě případů je ale možné doostření obrázku a na běžné fotce se rozdíl s a bez AA moc nepozná.
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xcmaniax 17. 3. 2008 16:41

Ahoj! Můžu hodnotit D40. U mně hrály roli hlavně náklady s tím, že také dýl zůstanu u se´táku. Spíš jsem ale vybíral ještě s k100 a E410. Canon byl relativně dražší. S D40 se fotí příjěmně, když mi na fotkách zase tak nezáleží fotím do jpg a jsou fajn, jinak častěji fotím do rawu. Foťák působí bytelně a fajn se drží. Uvítal bych ale alespoň jedno talčítko na přímou volbu některé funkce navíc, prostě ještě jedno fn. Ten Canon jsem měl párkrát v ruce, má rozhodně rychlejší ovládání-na vše podstatné má přímé tlačítko (nevím proč to nikon také nepoužil na křížový voílič), ale Nikon působí víc "solidně", ale je to jen můj dojem:-).S tím objektivem nebudeš mít problém na MF při focení "aranžovaných" portrétů, kde čas nehraje roli, ale jinde může být problém. Jeho použití může být vzhledem ke světelnosti všude tam kde je blbé světlo (hospody, koncerty...) a tam je rychlost zaostření dost rozhodující. Ale viděl jsem tu názory lidí, co mají MF skla a neskutečně je to baví. Ale jestli chceš fotit portréty kde focený objekt rád počká, nebo krajinky atd. není to problém.
xcmaniax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obšák 17. 3. 2008 20:19

No tak já mám Nikon D80(a Nikon F75) ale z těch tvých dvou kandidátů bych si vybral Canon a to hlavně kvůli tomu,že Nikon D40 nemá motor v těle,jak jsi správně napsal :lol: .Ostřit ručně sice můžeš,ale s tak malým obrazem v hledáčku,jako mají obě tyto levné zrcadlovky(Canon 400D a Nikon D40) bych s tím já osobně ručně ostřit nechtěl 8) .Jo,kdyby to mělo hledáček,jako má např.Nikon F90X,tak s tím by se ručně ostřit dalo :wink: .Pro mě je to prostě podstatnější věc,než jestli se mi jedno tělo drží o 3% líp,než druhý.Doufám,že si tohle nepřečte můj kámoš Tomáš,bo už by se se mnou nebavil :lol: (má taky Nikona)
Obšák
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S.B. 17. 3. 2008 22:22

V první řadě chci poděkovat za všechny odpovědi. Asi ještě chviličku počkám až vyběhne Canon 450D co to udělá s cenama a třeba náhodou vyběhne nástupce Nikon D80 a pak by i ta D80 mohla být za zajímavý peníze a u ní není motorek problém.
Prostě to je asi tak, že kdybych měl vybírat hlavou tak bych šel do Canonu, problém je trošku v tom, že Nikon mi je prostě sympatičtější.
S.B.
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků