Dáváte fotoaparát na stativ?

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod CEPE 22. 1. 2008 18:29

Do práce, na výlety, do města chodím téměř stále s malým batohem, ve které mám mimo jiné i kompakt s malým plastovým stativem. Občas ho použiji, hodí se. Mimo to, je-li potřeba přibalím i větší stativ.Hodí se, protože nerad používám blesk.
CEPE
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 22. 1. 2008 18:36

[quote="Knížek"tZáleží na tom, co chci fotit. Pokud chci pár momentek z přírody, nebo i z dostatečně osvětleného interiéru, nemusím mít stativ. Zde si vystačím i s jednodušším kompaktem. Jestliže však chci dokonalý obrázek z přírody, s dokonalým prokreslením, prosvětlením a přitom mít něcoříkající motiv, musím mít stativ a dokonalý fotoaparát. Stativ k tomu, abych bezpečně usadil do zorného pole to, co mi dělá motiv a proto, abych počkal na příhodné světelné podmínky - třeba i na kousek mráčku. Ale kompakt to neumí, není na to stavěný a stativ mu nepomůže. Dokonalý snímek v interiéru udělám pouze s dostatečným světlem, ale i zde musím prokreslení řešit clonou a to opět vyžaduje stativ a pohrání si s ISO - a hlavně to chce zkušenost. Samotný stativ však také není všelékem, řada lidí neumí odpálit expozici citlivým zmáčknutím spouště, ale opře se do ní a rozkmitá i ten stativ. Problematická je i otázka kvality stativu. Ty lehké hliníkové jsou pěkné, ale stabilní rozhodně nejsou. To pak chce skutečně bitelný, těžký stativ, který zachytí případný kmit, či trknutí. Toto jsou moje zkušenosti, které nevnucuji, jen přispívám do diskuse.,/quote]

Tak v několika věcech s Vámi nesouhlasím. Znám několik lidí, kteří jdou bez problémů fotit ohňostroje se stativem a kompaktem za pár šumů a dělají lepší fotky, než kdejaký zrcadlovkář. Stativ není na vylepšení fotografie, ale na udržení dlouhých časů. pokud fotíte motiv na dlouhý expoziční čas, musíte mít stativ ať už na něm máte jakýkoliv foťák.

Re: rozkmitání ...a při focení stativu asi každý použije samospoušť, nebo nějakou dálkovou spoušť. Tedy pokud fotí s časy nad 1/2 sec.
Canon EOS 30D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 50mm F1,8 EF 70-300mm IS USM, Speedlite 550EX
Jan Čerbák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Knížek 23. 1. 2008 10:40

Ale tak jsem to také myslel. Souhlasím s Vámi. Ale co se týče výsledné fotografie ze zrcadlovky, pokud umí majitel zrcadlovky s ní zacházet, a to myslím úplně vážně, jsou výsledky nedostižné.
Knížek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hurkar 23. 1. 2008 10:56

používam taký istý stativ, ten má ešte vyťahovacie nožičky, mám kompakt Kodak:

Obrázek[/quote]

samozrejme pri fotení na dlhšie časy, a po skúsenostiach pri dlhších časoch na stative používam samospúšť. nie vždy ale väčšinou ho dám do kapsy :wink:

dokonca párkrát som ho použil aj na kameru (dlaňovku JVC)
hurkar
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fajkusj 23. 1. 2008 11:59

Používám kompakt i stativ. Skoro vždy mám s sebou monopod a pokud potřebuji, nesu těžký stativ (dřevěný původně z NDR). Některé věci bych bez stativu (kvalitního !) nemohl dělat - například krajina, zátiší, aranžovaná fotografie.
fajkusj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 23. 1. 2008 13:14

fajkusj píše:Používám kompakt i stativ. Skoro vždy mám s sebou monopod a pokud potřebuji, nesu těžký stativ (dřevěný původně z NDR). Některé věci bych bez stativu (kvalitního !) nemohl dělat - například krajina, zátiší, aranžovaná fotografie.,/quote]


moje řeč. mj. není nad staré dřevěné stativy. pokud byste ho prodával, napište mi SZ. Ale radím Vám, abyste ho neprodával 8)
Canon EOS 30D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 50mm F1,8 EF 70-300mm IS USM, Speedlite 550EX
Jan Čerbák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Komousch 23. 1. 2008 13:25

U kompaktu stativ používám, práci ulehčí v přírodě, večer, při focení zátišíček atd.. Né vždy ho s sebou táhnu a tak musim kolikrát improvizovat. většinou postavim foťák na půllitr, knížky a takové předměty, jen to má nevýhodu(jak už se někdo zmiňoval), že se s tím nedá otáčet ve všech směrech, ale ořez kompozici jistí. Samospoušť samozřejmě.
Plastového závitu jsem se bál, ale zatím zaklepávám, drží. Ale pokaždé, když to utahuji, tak se bojim prasknutí.
Když jsem kupoval stativ, tak jsem naštěstí volil lepší (a dražší) variantu, protože teď plánuji kupovat zrcadlovku(už aby to bylo!) a tak si stativ nechám.
Komousch
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 23. 1. 2008 13:44

Komousch píše:U kompaktu stativ používám, práci ulehčí v přírodě, večer, při focení zátišíček atd.. Né vždy ho s sebou táhnu a tak musim kolikrát improvizovat. většinou postavim foťák na půllitr, knížky a takové předměty, jen to má nevýhodu(jak už se někdo zmiňoval), že se s tím nedá otáčet ve všech směrech, ale ořez kompozici jistí. Samospoušť samozřejmě.
Plastového závitu jsem se bál, ale zatím zaklepávám, drží. Ale pokaždé, když to utahuji, tak se bojim prasknutí.
Když jsem kupoval stativ, tak jsem naštěstí volil lepší (a dražší) variantu, protože teď plánuji kupovat zrcadlovku(už aby to bylo!) a tak si stativ nechám.e/quote]


Ještě než založíte na fóru nové vlákno, ve kterém Vás budou všichni přesvědčovat že právě ta DSLR je ta pravá a žádnou jinou si koupit nesmíte, doporučuju Vám podívat se na fotografie v Galerii. A podívat se, jak který fotoaparát při vyšších citlivostech šumí apod. Mj. Váš nick je odvozen od Vaší politické příslušnosti, nebo od komára a mouchy?
Canon EOS 30D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 50mm F1,8 EF 70-300mm IS USM, Speedlite 550EX
Jan Čerbák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Komousch 23. 1. 2008 14:10

jj diskuse jsem si pročetl snad tisíckrát, fotografie prohlédl, takže snad moc spamovat nebudu. A hlavně, na Canona si toho budu moci pro začátek nejvíce půjčit. Pokud se budete chtít zbavit té 30D, stačí říci:)
Nick je odvozen od příjmení a ten komár není od toho moc daleko.
Komousch
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 23. 1. 2008 23:34

Komousch píše:jj diskuse jsem si pročetl snad tisíckrát, fotografie prohlédl, takže snad moc spamovat nebudu. A hlavně, na Canona si toho budu moci pro začátek nejvíce půjčit. Pokud se budete chtít zbavit té 30D, stačí říci:)
Nick je odvozen od příjmení a ten komár není od toho moc daleko.
Canon EOS 30D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 50mm F1,8 EF 70-300mm IS USM, Speedlite 550EX
Jan Čerbák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petr1968 23. 1. 2008 23:35

Jen 8 Mpix :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alesh.Rocker 26. 1. 2008 12:14

Já používám...mám půlmetrový statívek Velbon CX 460 :shock: ...
Alesh.Rocker
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dušan 2 26. 1. 2008 20:25

Používám teleskopický ministativ od hamy , vejde se do ledvinky a je vždy při ruce. :)
Dušan 2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zuze 29. 1. 2008 13:35

Ja pouzivam dva ... VELBON Ultra MAXi a takovej ten malej ministativek (cernej s kloubovyma nozickama), ten toho sice moc neudrzi, ale jako soucast stabilizace je dobrej,
Zuze
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bajz0 29. 1. 2008 16:59

Ja mam Velbon DF 50 ako primarny a ministativ ktory mam stale zosebou. Je to omnoho lepsie ako to niekam pokladat. Jednak koli tomu ze je otocny a neposkriabem telo.
Bajz0
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků