Fotoaparát s dobrou kvalitou-co nezklame. Pro více uživatelů

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod MgX 29. 11. 2007 19:56

Zdravím všechny.

Chápu, že tento dotaz zde zaznívá každý den, a to několikráte, ale přesto prosím o radu ty odolnější z Vás.

Potřebuji digitální fotoaparát. Původně se mně líbil Nikon P5000. Oslovil mě design, funkce, údajná obrazová kvalita. Když jsem si však četl test s poměrně negativním hodnocením – kritika se týkala zvláště rychlosti, nemožnosti fotit do RAW atp. byl jsem zaskočen.

Tudíž, co potřebuji, co očekávám.

Na prvním místě je zcela určitě co nejvyšší kvalita fotek. LCD display na kterém vidím to, co fotím (předpokládám, že až na zrcadlovky – standard) a obraz, který je viditelný i na slunci. RAW, histogram, optický stabilizátor obrazu a objektiv s rozsahem (ekv. analogu) alespoň 28 (35 méně nevadí ;-) ) – 110 (více nevadí ;-) ) . Spíše optický zoom. Pokud možno kompaktnější rozměry a design (něco jako P5000, nebo třeba Panasonic DMC-LX2EG-S – u obou mně vyhovuje výstupek/úchop). Určitě volbu plné automatiky pro jednu část uživatelů a možnost různorodých nastavení pro druhou.
Nakonec výčtu i cenu – co nejméně  nejvíce však 10500,- .


Nebráním se žádné značce, která poskytne co nejvíce z mých požadavků – v co nejvyšší kvalitě, funkčnosti, rychlosti, možnostech a přiměřené cenové relaci (myšleno v rámci kompaktů).

Z výše uvedeného jistě poznáte, že se v digitálních fotoaparátech moc neorientuji, a tak se omlouvám, za případné nedostatky v tomto příspěvku.

Předem díky všem, kteří korektně přispějí a uvedou svůj poznatek a nápad – co koupit.
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petr1968 29. 11. 2007 20:03

Fuji FinePix S8000fd :mrgreen: :mrgreen: Kompaktní je.Pro Zlobra :lol:
Naposledy upravil Petr1968 dne 29. 11. 2007 20:09, celkově upraveno 1
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod USER47 29. 11. 2007 20:05

Co ten LX2? Je to velmi dobrej foťák...(ale 28mm je dostupných jen při focení do 16:9).
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 29. 11. 2007 22:13

Ahoj,

jsem opravdu rád, že jste se ozvali - díky.

Ten LX2 zvažuji, jenže pravdou zůstává, že je na horní hranici toho, co jsem ochoten investovat. K tomu se musí připočíst ještě paměťová karta, brašna atp. a tak koncová cena bude ještě horší. A tak jsem chtěl vědět, zda poměr výkon/cena je opravdu zajímavý a jestli se jedná o povedený výrobek s kvalitním pojetím ,,hry".
Nevím, zda ještě teď před Vánoci půjde cena tohoto modelu dolů, nebo ne. Myslím, že pokud by spadla na 9500,-, či ještě níž asi bych moc dlouho neotálel.

Fuji FinePix S8000fd a podobné typy Zlobrfoťáků :-) mně nevadí. Jenže problém je s tím zbytkem, se kterým se budu o tento přístroj dělit :twisted: Pravdou je, že mám klasickou zrcadlovku od Nikonu a vím, že občas její rozměry prostě vadí - člověku je líno ,,to" někam tahat.

Pokud máte ještě další poznatky - klidně pište.

Ještě se zeptám - jaké jsou největší zápory LX2, podle vás?
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod USER47 29. 11. 2007 22:28

LX2 je špičkově vybavený stylový kompakt, po funkční stránce není na co si stěžovat. Kvalita fotek je odpovídající třídě kompaktů, nevyčnívá ani kladně ani záporně. Za zápory bych považoval absenci hledáčku (i když u tohoto typu foťáků je to běžné) a rovněž přeci jen kompakťácký ovládání (taky pochopitelné).

Tady je recenze, vzhledem k tomu, že na dpreview každým foťákem fotí jednu stejnou testovací scénu, můžeš to jednoduše porovnat s konkurencí na všechny ISO citlivosti.
http://www.dpreview.com/reviews/panasoniclx2/
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 30. 11. 2007 17:47

Díky, díky, díky.

Ještě se zeptám - díval jsem se špatně, nebo Panasonic LX2 nemá CZ menu?? Dívám se teď přímo na http://www.panasonic.cz a nic nevidím - že by ten pátek ....

Myslíte si, že by do něj stačila 2GB karta (bral bych asi SanDisk Extreme III) - co vy na to?
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drAcOniS 30. 11. 2007 17:58

České menu DMC-LX2 má.
Nikon D80 + Tamron 17-50mm F2.8 XR Di II LD Asp.(IF) + Sigma 70-200mm F2.8 EX APO HSM
drAcOniS
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod USER47 30. 11. 2007 17:58

http://www.fotoaparat.cz/article/10361/1

Citace:
"fotoaparát má ovládání i menu v češtině."

Kartu bych bral klidně nějakou obyčejnější, osobně mám v FZ30 nějakou 2GB 150x kartu od A-Data a ještě jednu 1GB 133x od Kingstonu, obě levný, ale šlapou v pohodě. Sandisky mají zase reputaci velmi spolehlivejch karet, takže je to na tobě:).
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 30. 11. 2007 18:14

Tak to jsem rád, že to CZ menu je. Pokud je výrobek a má kvalitní CZ menu, tak jsem spokojen, jinak beru raději ENG. Avšak zbytek těch, kteří se se mnou budou dělit o fotoaparát :mrgreen: by to bral jako zásadní mínus - tudíž mám další plusový argument :lol:
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 1. 12. 2007 16:07

Hezké sobotní zamračené odpoledne,

četl jsem si dalších pár informací a názorů na mého momentálního kandidáta na koupi, a to Panasonic LX2. Znovu mě napadlo pár dotazů (možná hloupých - tudíž sorry).

Jak jsem psal ve svém prvním příspěvku v tomto vlákně, zakoupený fotoaparát bude užívat více lidí v naší rodině - tito budou převážně používat plnou automatiku, či tzv.: motivové programy.
Z mnou přečtených informací plyne, že i v případě použití plné automatiky si může uživatel ,,natvrdo" nastavit ISO (třeba na 100) a fotoaparát to akceptuje a automatizuje ,,jen" zbytek nastavení. Je to tak, či se mýlím?

Další dotaz zní, zda na plnou automatiku, nebo motivové programy bude, co se týká (pouze) porovnání kvality fotek, fotit některý digitál lépe než LX2 (při stejné, či nižší ceně - parametry a možnosti nastavení v tomto případě nehrají roli). Samozřejmě neberu v potaz Canon G9, který je o více jak 2000,- dražší.

Zkoumal jsem fotky při porovnání různých foťáků na http://www.dpreview.com a musím přiznat, že už jsem z toho trochu ,,překoukanej" :-) Díval jsem se na případnou použitelnost vyššího ISO. Při porovnání ISO 800 u LX2, s ISO 800 u TZ2 - měl dle mého názoru TZ2 ,,máznutější fotky", avšak nižší šum. Zřejmě je to zapříčiněno nižším počtem megapixelů. Máte jiný názor/poznatek?
Jen dodám ..... je jasné, že se LX2 nedá s TZ2 srovnat co se týká výbavy apod., tudíž neodpovídá mnou zadaným podmínkám, ale pro zajímavost jsem vzal i aparát nižší kategorie a porovnal jej pouze ,,na kvalitu".

Díky za vaše další názory/informace.
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod USER47 1. 12. 2007 16:15

"Jak jsem psal ve svém prvním příspěvku v tomto vlákně, zakoupený fotoaparát bude užívat více lidí v naší rodině - tito budou převážně používat plnou automatiku, či tzv.: motivové programy.
Z mnou přečtených informací plyne, že i v případě použití plné automatiky si může uživatel ,,natvrdo" nastavit ISO (třeba na 100) a fotoaparát to akceptuje a automatizuje ,,jen" zbytek nastavení. Je to tak, či se mýlím?"


Ano, je to možné při použití "P" režimu. Můžeš si třeba sám nastavovat ISO, vyvážení bílé, režimy ostření či měření expozice, stupeň komprese apod., ale clonu a čas fotoaparát dopočítává sám.

Co se týče toho šumu, vždycky je lepší mít foťák, co tolik neodšumuje, protože v počítači se to dá udělat poněkud kvalitněji, zejména když foťák umožňuje fotit do RAW.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 1. 12. 2007 16:23

Díky za upřesňující informace.

Je jasné, že RAW najde lepší využití - výsledek by měl být kvalitnější. Jestli mohu, co používáš Ty (jaký soft) USER47 k úpravě fotografií, jejich zbavení šumu, či konečnému převodu do JPG?

Dá se použít něco s programů, které jsou (údajně) dodávány přímo s fotoaparátem?
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod USER47 1. 12. 2007 16:30

Já nevím, co se dodává s foťákem, ale pokud je to to, co jsem dostal s FZ30, tak se dá využít Arcsoft Panorama Maker. S FZ50 se dodávalo ještě Silkypix developer studio, což je relativně slušný nástroj na zpracování RAWu.

Já osobně používám Photoshop ještě s několika pluginy (na šum, převod do BW, imitaci fimových materiálů a doostřování). To je však poněkud nákladné řešení. Z freewaru by se dal doporučit Gimp či Paint.NET, na odstranění šumu pak Noiseware.

Spoustě lidí k úpravám stačí i relativně levný a jednoduchý Zoner, ale já mu nikdy nepřišel na chuť. Hlavně kvůli tomu, že neumí pracovat s vrstvami a ani celkové ovládání mi vůbec nesedlo.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 6. 12. 2007 14:32

Ahoj,


tak jsem si konečně trochu osahal Panasonic LX2. Do ruky celkem padne, display je dostatečně velký.

Co mně vadilo, že prodejce neměl funkční akumulátor, a tak jej nemohl předvést zapnutý. Dost dobře nechápu jak mohou prodejci skladovat akumulátory ve ,,vymláceném" stavu, kdy ani ,,neštěknou". Myslím, že je již hodně známo, že skladování ,,prázdného" akumulátoru mu moc dobře nedělá.

BTW: ve druhé prodejně to bylo to stejné :?
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pavel21 6. 12. 2007 15:53

Ahoj mám LX2, jsem sice hodně velký začátečník co se týče focení, ale jsem s ním spokojen. Co mi vadí je nemožnost použití filtrů, jinak jestli rád fotíš 16:9 tak je na to ideální. Jo a dodávají ho s vybitou baterkou tak asi proto to v tom obchodě nešlo. Iso můžeš nastavit napevno třeba na 100 a fotit na auto, display je velice dobře čitelný, má i funkci focení nad hlavou a focení za jasného světla. Histogram taky má, už nevím na co všechno ses ptal.
Pavel21
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků