Nesuhlasim so zverejnenim foto - pravo

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod techynal 14. 9. 2007 23:43

Predstavte si, ze sa zucastite futbaloveho alebo hokejoveho zapasu ako divak. Pri tom vas niekto zamerne odfoti a viete o tom, ze dana fotka bude zverejnena na internetovej stranke klubu. Vy s tym vsak nesuhlasite.

Priklad: Bol som na futbale a odfotil ma jeden fotograf, ktory zverejnuje fotky na stranke klubu. Nesuhlasim s tym, aby tam moja fotka figurovala. Mam pravo sa nejak branit, aby tam tato fotka nebola a ak by sa aj nahodou tam v najblizsich dnoch pri nahravani galerie objavila, mozem sa branit a ziadat stiahnutie fotografie zo stranky? Ako je to z pravneho hladiska riesitelne a ake postihy by mohli byt voci klubu alebo samotnemu fotografovi?

Cital som niekde na internete, ze v pripade, ak sa nejedna o verejne cinnu osobu, tak je nutny suhlas. Stretol sa uz niekto s niecim podobnym? Dakujem za kazdu radu.

Peter
techynal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jaroh 15. 9. 2007 06:49

Hovorí o tom Občiansky zákonník:

§ 12
(1) Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením.
(2) Privolenie nie je potrebné, ak sa použijú písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky alebo obrazové a zvukové záznamy na úradné účely na základe zákona.
(3) Podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo. Ani také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby.

Takže v zásade stačí, aby to označili za spravodajstvo. No a ak si Ti to teda nepáči, musíš im dokázať, že to buď nie je spravodajstvo, že to nie je primeraný spôsob použitia a/alebo že je to v rozpore s Tvojimi opravnenými záujmami.

Najlepším prvým krokom bude požiadať ich, aby tu fotku z webu stiahli, lebo si to nepraješ. A potom uvidíš, ako ďalej.
jaroh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 15. 9. 2007 10:00

Stačí napsat e-mail administrátorovi dotyčného webu, že si z osobních důvodů nepřeješ, aby fotka s tvou osobou figurovala (kterou náležitě označíš, aby věděl, kterou má smazat) na webu nebo jiných veřejně dostupných místech a myslím si, že ji bez problému a zbytečných otázek odstraní.
Fotím méně než bych chtěl a ještě méně než bych mohl...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FastIkarus 15. 9. 2007 21:54

Ale kdyby ji stáhnout nechtěl, prohlídni si vstupenku. Často se na nich objevuje něco jako, že ten kdo s ní vstoupí na místo, tak souhlasí s případným zhotovením a zveřejněním fotografií a/nebo jiných audiovizualních záznamů, na kterých může figurovat.

Ale nejsem právník, takže netuším, jestli to je právně v pořádku, nebo jen strašej a spolíhaj se na neznalost.
FastIkarus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod techynal 15. 9. 2007 22:09

Tie foto nerobi nikto z klubu alebo niekto s autorizovanym novinarskym preukazom, robi to jeden fanusik, ktory nema ziadnu zmluvu s klubom. Na vstupenke ani permanentke nic nie je napisane.
techynal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod manas 16. 9. 2007 10:17

Ja bych rekl ze je to o domluve, napsat adminovy slusny e-mail s zadosti zda by fotku nestahl. Jestlize ji ale nebude chtit stahnout a ty na te fotce nejsi nejak ponizovan, nejsi tou fotkou znevazovan atd tak mas proste smulu.
Vseobecne se podle mne bere, ze kdyz se pohybujes na verejnych mistech, verejne pristupnych ci verejnych akcich, tak proste te nekdo muze hold vyfotit a pak mas smulu, myslim si, ze by jsi s tim u soudu neuspel.
Nikon D300s,
Sigma 17-70, Nikkor 50mm f/1,8, Sigma 28-70 f/2,8,Tamron 70-210 f2,8, Blesk Sigma EF DG 500 Super.....
manas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod techynal 16. 9. 2007 22:15

manas: S adminom to problem nie je, ale od je adminom vsetkeho co sa tyka klubu, ale svoje veci ma na starosti fotograf, fanklub, fotograf fanklubu a je tam toho viacej. Takze nejaka dohoda s adminom mi nepomoze, pretoze on tu fotku vie zmazat az ked tam bude, ale nema ako zabranit tomu, aby sa nepridala.
techynal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod manas 17. 9. 2007 08:06

No to je jedno, ale kdyz se vratim k tvemu puvodnimu dotazu, tak souhlas v takovemto pripade NENI potreba, to je to podstatne, takze vse je pouze na dohode.......
Nikon D300s,
Sigma 17-70, Nikkor 50mm f/1,8, Sigma 28-70 f/2,8,Tamron 70-210 f2,8, Blesk Sigma EF DG 500 Super.....
manas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KubaPa 17. 9. 2007 11:30

JJ, na tohle tvůj souhlas nepotřebujou, tohle se vejde pod zpravodajství z veřejný akce. Takže pokud k tomu máš nějakej důvod, jediná cesta je se domluvit s tím fotografem, aby tam tvojí fotku nedával. Pokud budeš slušnej a ten člověk je normální, neměl by o bejt problém. Rozhodně bych nevyhrožoval soudama a nenadával, to mi někdo udělat, tak je ta dotyčná fotka na titulce těch stránek... Pokud mě někdo slušně požádá, abych nějakou fotku odněkud stáhnul, na 99% vyhovím.
KubaPa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod TA 17. 9. 2007 23:42

je to v podstate reportážna fotografia a tú je možné použiť bez súhlasu. Avšak ak by sa niekto cítil dotknutý, tak už keď nebudú chcieť zmazať fotku, môže aspoň požiadať o vyštvorčekovanie jeho tváre alebo o nejaké podobné zamaskovanie. Napr. na niektorých stránkach je možné vidieť fotky dopravných prostriedkov, a keďže sa stáva, že za určitých okolností vidieť tvár vodiča, tak ešte pred zverejnením tu fotku upravia, aby nevznikli zbytočné komplikácie.
Samozrejme je to trošku iné, keď vodič je v popredí na fotke sám alebo keď je na fotke v pozadí 100 divákov v hľadisku a 1 z nich sa cíti byť " zneužitý ".
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod techynal 19. 9. 2007 11:10

Tak uz sa ta fotka objavila na internete. Je to fotka na ktorej som sam. Po tom, ako som tu fotku uvidel, napisal som formalny mail autorovi, ktory tu fotku pridal do galerie a ziadal stiahnutie fotografie. Odpovede som sa nedockal, no miesto toho sa na stranke objavil aj mail, ktory som mu zaslal. Rozmyslam, ze podam trestne oznamenie, vid: zakon c. 40/1964 Zb. – Obciansky zakonnik, § 12 ods. 1: ,, Pisomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazove snimky a obrazove a zvukove zaznamy tykajuce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smu vyhotovit alebo pouzit len s jej privolenim.”
techynal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jaroh 19. 9. 2007 11:33

Skús ešte doporučený list, prípadne list s doručenkou... a ak v ňom uvedieš nejaké paragrafy, bude to vyzerať silnejšie...
jaroh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 19. 9. 2007 12:24

techynal píše:Tak uz sa ta fotka objavila na internete. Je to fotka na ktorej som sam. Po tom, ako som tu fotku uvidel, napisal som formalny mail autorovi, ktory tu fotku pridal do galerie a ziadal stiahnutie fotografie. Odpovede som sa nedockal, no miesto toho sa na stranke objavil aj mail, ktory som mu zaslal. ”
KubaPa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod techynal 19. 9. 2007 12:25

Mail som napisal formalne, slusne. Slusne som ho ziadal o stiahnutie fotky, avsak po zmazani administratorom tam tu fotku opat pridal a navyse pridal aj mail, ktory som mu odoslal.
techynal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod manas 19. 9. 2007 12:32

Hod sem odkaz at ci clovek muze udelat obrazek o veci celkove, takhle mne v tom neco nesedi.....proc by tam daval fotku znovu a jeste k tomu s mailem v pripade ze se jedna o fanclub ci primo klub......
Nikon D300s,
Sigma 17-70, Nikkor 50mm f/1,8, Sigma 28-70 f/2,8,Tamron 70-210 f2,8, Blesk Sigma EF DG 500 Super.....
manas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků