Dotaz - nastavení expozice

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod KubaPa 13. 8. 2007 16:16

A jinak rekaptulace pro začátek: clona má menší rozsah než časy, takže pokud člověk nastavuje clonu, foťák mu nějakej čas najde skoro vždycky, pokud by člověk nastavil čas, častěji se bude setkávat s tím, že pro danou citlivost se vhodná clona nenajde.
Taky pokud nejde o rychlej pohyb, většinou si přejeme víc ovládat clonu (hloubka ostrosti) než čas (výsledek na 1/2000 a 1/250 bude stejnej (samozřejmě v obou těch případech bude jiná clona enbo jiná citlivost)).

V praxi je podle mě nejjednodušší nastavovat clonu podle záměru a čas jenom kontrolovat, aby byl použitelnej. Pokud není, musím změnit citlivost, nebo udělat kompromis v nastavení clony.

Pokud si to chcete líp představit, vemte si tři různě velký skleničky (tři citlivosti) nastavte si na kohoutku postupně tři různý průtoky vody (tři clony) a zkoušejte, za jak dlouho se vám skleničky naplněj... je to v podstatě to samý, o nic jinýho nejde - clona reguluje "průtok fotonů" , čas je čas, velikost skleničky odpovídá tomu, kolik fotonů musí buňku snímače zasáhnout, aby dala signál požadovaný velikosti... to odpovídá citlivosti.
KubaPa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod GuruX 15. 8. 2007 10:25

Skvela tema...takto neformalne podane informacie sa zhanaju velmi tazko..nechces takouto formou napisat knihu? Objednavam si ju ako prvy :D :D

Skutocne som prelistoval niekolko knih (cca 10), ale vo vsetkych boli v prevahe informacie, ktore ma vobec nezaujimaju. Jedine co som chcel, aby mi niekto jednoducho vysvetlil vztah medzi casom, clonou a hlbkou...
GuruX
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod M2M 29. 9. 2007 20:51

Já taky začínám a vše co lze na mém foto měnit je (FZ50)
-Expozice
-ISO
-čas závěrky
-clonu

Nejlépe bude pro mě co jsem zatím odkoukal používat režim A - priorita clony (nevím jestli spíše používat AF nebo MF - vypadá že je to jedno, foták se chová stejně)

Myslel jsem ža vlastně změnou ISA,času a clony měním celkovou expozici,ale asi to tak není. Je to věda se v tom začít orientovat. Akorát je zajímavé to, že když odkoukám clonu a čas z režimu A a to samé zadám do režimu M(anuální) tak to nevyfotí stejně.
M2M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 29. 9. 2007 21:03

"když odkoukám clonu a čas z režimu A a to samé zadám do režimu M(anuální) tak to nevyfotí stejně"

Máš taky stejné ISO?

AF foťák ostří automaticky, MF musíš ostřit ručně, na expozici to nemá vliv

"Myslel jsem, že vlastně změnou ISA,času a clony měním celkovou expozici, ale asi to tak není." Ale je, přesně tak to je.

http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... zice1.html

(Až to bude fungovat, zdá se, ža Grafika.cz má jeden ze svých častých výpadků)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod M2M 30. 9. 2007 11:30

Když chci fotit objekt aby pozadí bylo rozmazáno, tak se setkávám s následujícím:
Mám 12x zoom (35mm-420mm)
Když jdu k objektu cca na 60cm a nepoužiji zoom, tak nedosáhnu toho aby pozadí bylo rozostřeno, přestože mám clonu na 2,8. Clona se mi automaticky zvyšuje, když používám zoom.

Ale když jdu dál od objektu a použiji zomm na cca 90mm, tak už dosáhnu toho, že se mi pozadí rozostří, v tu chvíli mám clonu asi 3,2 (automazicky se mi zvýší zoomem).
Má to tak být?


Ještě jena věc, rozsah clony mm 2,8-11. Všude kde jsem četl něco o cloně tak je i číslo 22. Přicházím o něco když nemám 22 ale pouze 11. Co tímto číslem mohu dosáhnout. Předpokládám že to není až tak velké mínus.

Díky za rady pro začátečníka
M2M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 30. 9. 2007 11:57

Ano, s delším ohniskem snáze docílíš menší hloubky ostrosti, tedy i rozostření pozadí.

Problémem velkých clonových čísel je to, že se v objektivu kvůli malé dírce clony musejí paprsky více ohýbat a dochází k poklesu ostrosti. Říká se tomu difrakce. Tento jev je tím znatelnější, čím je objektiv menší. Proto bývá u kompaktů nejvyšší clona 8. Clona 11 je už k dispozici jenom ve velice omezeném počtu typů kompaktů. Clony 16 a 22, někdy i vyšší, najdeš asi jen u zrcadlovek.

Větší clonou docílíš větší hloubku ostrosti - což u kompaktu nepotřebuješ, ten ji má velkou až moc. Nebo se s ní dá fotit delším časem - pokud bys tohle požadoval u kompaktu, pomůže ti neutrálně šedý filtr.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod USER47 30. 9. 2007 12:03

U FZ30/FZ50 ani clonu 11 používat nedoporučuji, kresba není nic moc. Cloním tak maximálně do osmičky, když potřebuju mít všechno ostrý...
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod player 30. 9. 2007 16:24

S FZ30 sem nafotil peknejch par tisic zaberu, kdyz budes potrebovat s necim helpnout, klidne se ozvi: icq 192 304 737
player
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod yumpy 6. 9. 2010 16:42

Mohl by mi prosím někdo poradit jak a při jaké příležitosti nastavit clonu a čas u Zenitu TTL? :roll:
yumpy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod odklizec 6. 9. 2010 18:18

Hehe to jsi dost uletel. Ptat se ve 3 roky stare diskuzi a jeste k tomu dotaz na filmovy fotak, ktery tady 99.9% lidi nikdy ani nevidelo :D Asi budes muset nastudovat z manualu:
http://www.butkus.org/chinon/russian/ze ... th_ttl.htm
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 6. 9. 2010 19:04

Do Zenita TTL koupit novou baterku. Pak stačí přidržet tlačítko a mířit na scénu a snažit se časem nebo clonou dorovnat ručičku expozimetru na značku. Když fotíš něco rychlého, dávej krátké časy (to jsou ty s většími čísly) a menší clony, když chceš mít ostré všechno odpředu dozadu, dej větší clonu a delší čas.

Film se pak dá vyvolat a nadělat z něj fotky - nejde to po kabelu do PC.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod never 7. 9. 2010 14:36

Já čekal kdo odpoví, ale Petyho odpověď mě zabila. Poslední věta tomu dala tečku :mrgreen: :mrgreen:
Canon EOS 6D...víc na webu :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yumpy 7. 9. 2010 18:54

odklizec píše:Hehe to jsi dost uletel. Ptat se ve 3 roky stare diskuzi a jeste k tomu dotaz na filmovy fotak, ktery tady 99.9% lidi nikdy ani nevidelo :D Asi budes muset nastudovat z manualu:
http://www.butkus.org/chinon/russian/ze ... th_ttl.htm


tahle odpověď mi bohatě stačí, dík
yumpy
Kolemjdoucí

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků