DSLR pre FULL HD VIDEO

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lemming 16. 8. 2011 13:42

Já taky ne.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod RiMr 16. 8. 2011 16:24

Já myslím, že Sony SLT A-77 (A-65) řádně zamíchá karty.
Já na ni teda čekám, protože, jak tu už někdo psal, vím CO, KDY a JAK chci točit a po zkušenostech s několika různými aparáty tento foťák bude to co já potřebuju, pokud to Sony moc nepokoní, v což pevně doufám...
Víte o jiné "videokameře" do cca 30kKč s fázovým ostřením?
Hořčíková A77 a A65 (takřka to samé v plastu, bez druhého dipleje a několika fičurek včetně důležitého počtu křížových senzorů fázového ostření) vyjde údajně v říjnu. Mě stačí když to bude do konce roku. Stejně si ji nechám přivézt (protože de*ilní EU omezení videa na půl hodiny a pravděpodobně chybějící 24p režim).
Takřka jisté parametry:
24.3 MP Exmor HD CMOS sensor
19 points AF sensor with 11 cross sensors
Micro AF tuning
ISO 100-16000, with expandable ISO 50 option
1920 x 1080 60p/24p AVCHD 2.0
P/A/S/M manual controls while recording video

1200 zone metering
Completely new developed Bionz processor
12 fps
1/8000 shutter speed
TrueBlack 921k 3-way tilt LCD
3 million dot OLED viewfinder
Smart teleconverter function with 1.4x and 2.0x option
Built-in flash
Built-in GPS
Battery life with over over 500 shots (in LCD mode. More in EVF only mode!)
Magnesium alloy body
Dust and Moisture proof
Multi Frame NR
SD card (no CF!)
RiMr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daemonius 16. 8. 2011 17:59

Pokud u NEX-5 funguje focus peaking i při nahrávání videa, tak to umí full HD. V kombinaci se slušným objektivem by to mohlo být docela zajímavé.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lemming 17. 8. 2011 10:34

lgea píše:Ktorá zrkadlovka točí najlepšíe FULL HD VIDEO? Ideálne bez rolling shutter efektu a dalších nepríjemných vecí.


Ale abychom se od teoretizovaní vrátili zpět k podstatě threadu: Točím video s D7000. Ano, když vezmu foťák a zuřivě s ním máchám tam a zpět, tak je rolling shutter efekt vidět. Ale v reálných scénách vidět není a to ani ve scénách typu "osoba běží rychle lesem a kamera ji sleduje".

Pouze když mám dlouhé ohnisko a omylem ťuknu do stativu, tak je vidět "jello" efekt, ale to se musí vystřihnout tak jako tak.

Suma sumárum, pokud nepotřebuješ simulovat s kamerou zemětřesení, tak bych se těhle věcí nebál.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 17. 8. 2011 11:27

Ten "jello efekt" je fakt neprijemny .. na maximalny zoom som raz natacal na jednom koncerte a kedze E-P1 ma len digitalnu stabilizaciu pri videu, tak to bolo fakt nepozeratelne. Ak chces teda natacat video s teleobjektivom, bez optickej stabilizacie/stativu ani neuvazuj.

Inak ta digitalna stabilizacia celkom funguje .. s global shutter uzavierkou sa aj "jello efekt" celkom vyriesi, ale az v buducej generacii Olympus fotakov (o ostatnych neviem kedy).

Nikon vraj pracoval na SW odstraneni tohto problemu, no vzdali to (Rumors: laser AF was one of the projects recently cancelled by Nikon; next wave of DSLRs will have new and improved phase-detection AF)

Ale su aj ine problemy:
to, co mne najviac vadilo bolo "hmyrenie" (aliasing, ci ako sa to vola) na "nepohyblivych" scenach typu listie na strome. Na snapshotoch to nevidno, ale na videu je to strasne rusive.
Brrr.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod RiMr 17. 8. 2011 11:57

Já točím RC modely letadel a proto bez autofokusu takřka nepřežiju :) Ani "klasické" videokamery se při vekém vyložení často nechytají. Nedávno jsem si točil v Duxfordu s Canon HV-30 a měl často velké problémy. Ona silueta letadla na pozadí kontrastních linií mraků je často vyhodnocena jako nepodstatná :)

Klasické zrcadlovky nejen pro mizerný AF (pokud tam vůbec je) jsou pro mě nepoužitelné. Zkoušeli jsme například Nikon D5100 a byla to TRAGÉDIE (tam jsem si navíc všimnul skokového přicloňování).
A i když prostě zvolím záběr bez fokusu, tak na sluníčku něco točit podle displeje je taky o ničem. Ano, Z-Finder je řešením, ale je to další "hebedo" navíc, i když výborné :)

Nejlepších výsledků z hlediska AF a schopnosti udržet si objekt jsem dosáhnul se SLT Sony A33. Tady v druhé polovině toho videa je klasická modelářská scéna s pozadím mraků, kde se jiné kamery a foťáky často beznadějně ztrácejí.
http://www.youtube.com/watch?v=CsTuMVS8acU
Řešením je pak buď to prostě valit na MF, jednou éro v dáli a po druhé průlety kolem uší, nebo toho naflákat co se dá a z ostrých záběrů pak něco slepit. Sony A33 se při použití AF ztratila asi jen dvakrát - třikrát nakratičko, ve srovnání s jinými co jsem testoval a co používám skutečně jiná liga.

Nevýhody - na mém kusu tuhý zoomovací kroužek (údajně vada kusu), rušivé zvuky objektivu - řešitelné ext. mikrofonem, pořád "zrcadlovkové" doostřování "hop-hop" a tragická délka videa obzvláště se zapnutou stabilizací (na čipu) - v horkém dnu klíďo píďo třeba jen 4 minuty.
A šum například v listí je taky jakýsi rušivý, obraz z té staré HV-30 podstatně detailnější a přitom čistší.

Podstatnou část těchto neduhů údajně A77/A65 řeší, tak jsem moc zvědavý. A těch 60p při fullHD taky není k zahození, právě pro to moje použití. Mám točit model co létá kolem 300km/h, tam je každý frame dobrý :)
O možnosti využití při slowmotion ani nemluvě.

Zkrátka, pro moje použití jsou prioritní určité parametry, ale naprosto rozumím tomu, že někdo jiný s předem danou scénou atd bude zas sledovat úplně jiné parametry. Takže nejen že nevím jestli a která zrcadovka pro video je "ideální", ale pravděpodobně jich bude víc, podle zamýšleného použití...
RiMr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lemming 17. 8. 2011 12:07

Ganec píše:Nikon vraj pracoval na SW odstraneni tohto problemu, no vzdali to


Tam se píše o dvou projektech a žádný z nich by jello efekt neodstranil (to je vpodstatě rolling shutter, akorát ve druhé ose, tedy pomůže jen global skutter).

Ganec píše:to, co mne najviac vadilo bolo "hmyrenie" (aliasing, ci ako sa to vola) na "nepohyblivych" scenach typu listie na strome.


Tak s tím jsem se nikdy nesetkal (a to jsem právě teď pro jistotu zkouknul pár záběrů, abych se ujistil, že tam fakt nic takového není :D ).

RiMr píše:Zkoušeli jsme například Nikon D5100 a byla to TRAGÉDIE (tam jsem si navíc všimnul skokového přicloňování).


To je zajímavé - (minimálně) Nikony totiž při live view neumí měnit clonu (a mám dojem, že to neuměla ani 7D). To vím přesně, protože je to poněkud nešikovné :) Takže pochybuju, že ji umí měnit při natáčení. Možná to ale byla změna ISO.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod RiMr 17. 8. 2011 12:56

"To je zajímavé - (minimálně) Nikony totiž při live view neumí měnit clonu (a mám dojem, že to neuměla ani 7D). To vím přesně, protože je to poněkud nešikovné Takže pochybuju, že ji umí měnit při natáčení. Možná to ale byla změna ISO."

Je to možné,
je to vidět třeba na tomto videu s projíždějícím vlakem, sledujte v poslední třetině:
http://www.youtube.com/watch?v=ObrbcygKVn8

Nějakým způsobem ale D5100 expozici mění, tím jsem si jistý. Jak to dělá, jó to je druhá věc...
RiMr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lemming 17. 8. 2011 13:21

RiMr: Jo vidím. Na 99.9% to bude nastavením foťáku (=> dá se to vypnout).
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod RiMr 17. 8. 2011 13:56

Tady mám třeba kratičký klípek bez jakýchkoliv úprav z ruky - jak se s automatickou expozicí pere Canon 500D:
http://www.youtube.com/watch?v=HcY0nphTrEg

Taky to není ideální.
RiMr
Kolemjdoucí


Odeslat příspěvekod Ganec 21. 8. 2011 23:21

lemming píše:Tam se píše o dvou projektech a žádný z nich by jello efekt neodstranil (to je vpodstatě rolling shutter, akorát ve druhé ose, tedy pomůže jen global skutter).
praveze si to viem aj predstavit ako by sa to dalo .. "remove motion shifts by extrapolating the VRII data"

Prave som na jednom svojom videu (na 600mm EQ len s digitalnou stabilizaciou z ruky) vyskusal Deshaker a to uz vypada ze dokaze vyrovnat rolling shutter (mozem niekde uploadnut). Este keby to dokazalo doostrit jednotlive zabery ako software od Microsoftu tak vysledok moze byt aj pouzitelny...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod RiMr 22. 8. 2011 00:17

U A-77 se spekuluje o "real-time" de-rolling shutteru...
No, uvidíme. Nedovedu si to moc představit...
RiMr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 25. 8. 2011 08:20

Toto znie zaujimavo:
Zoran Announces COACH-14 Camera Processor

Buduci rok budu vyrobcovia fotakov/kamier (Casio, Fujifilm, GE, Kodak, Nikon, Olympus, Pentax, Samsung, Sony, and Vivitar) pouzivat na video procesor, ktory (okrem ineho) dokaze (citujem):
  • CMOS Rolling-Shutter Correction Technology
  • Digital Video Stabilization based on digital motion analysis technology that eliminates the need for a gyro, saving manufacturing costs.
  • New set of lens correction technologies
  • Motion Compensated Temporal Filter which reduces noise and improves low-light performance while eliminating blur due to object motion.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lgea 6. 9. 2011 22:08

Ma GH2 podporuje HDMI live view? podpora panasonicu tvrdi ze nie, no videl som nejake recenzie i videa kde to bolo, jak to tedy je?
lgea
Návštěvník

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků