DSLR pre FULL HD VIDEO

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod DUDISKO 15. 8. 2011 19:24

DSLR je na fotenie - video je len doplnok aby pritiahol viac ľudí na to - že si zoberú jeden prístroj s ktorým môžu aj fotiť aj natáčať video.. to pre tých menej náročných..

na čo ful HD video - zaberá dosť miesta,spôsobuje problémy kvôli toku, má nároky na rýchle karty a na spracovanie .. a veľký prínos pri tej kvalite to nemá..

ak chceš dobré video kúp si dobrú kameru..

Ganec toči: skúšal 500D - kde sa ani mne vôbec nepáčili výsledky a po pár pokusoch som už nenatáčal a skúšal aj 60D - - keď som fotil svadbu mi poprestavoval nastavenia a 2 hodiny som fotil na min clone (rozladil mi manuál, ktorý som mal nastavený na nočnú zábavu) - teda som chcel povedať že video točil.. mal dosť kvalitných kompaktov (cca 5 čo som to sledoval) a potom prešiel na OLYho - jemu vyhovuje a jeho prednosti prezentuje.. ale na zrkadlo to nemá..

odskočil som od témy.. navrhoval by som 550 - cena výkon asi na bežné natáčanie a naučenie stačí až až a dobre fotí..

doporučil by som kúpiť lepší objektív, ktorý nehučí pri ostrení ani pri zoomovaní.. vychádza mi k tomu až Lkový (mám 70-200 a tam je to ok) no ideálny neviem doporučiť - asi je lepšie jeden univerzálny (aby sa nemuseli prehadzovať objektívy) ale fakt neviem..

no je to na tebe ale video by som asi DSLR nehľadal.. ale ako som hovoril.. keď už tak tú 550tku a dobrý objektív..
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 15. 8. 2011 20:31

Zkušenosti s natáčením videa na DSLR : 500D, natáčení svatby, plně otevřená clona ... k tomu myslím už fakt není co dodat.

DSLR není na točení svateb, dokumentů a rodinných událostí!!! To se s tím fakt točit nedá. S DSLR točí amatéři filmy, aby měli aspoň trochu hezký film-look. Kromě toho amatéři nemají většinou možnost pronájmu studia, proto točí v dostupných interiérech, kde není dostatek světla a prostoru. Proto je potřeba co největší čip, aby mohli použít třeba i obligátních 50mm. A samozřejmě výkon v low-lightu je jednoznačně na straně DSLR.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 15. 8. 2011 21:15

To s tim Canonem a nejlepším ovládáním videa ti asi z odpuštěním j*ebe ne? 5DMK2, bez přídavného SW je to totální tragédie na ovládání. S ním je to veselejší.

Nicméně, většinu toho umí GH2 rovnou. A umí jaksi autofocus při videu. Stejně jako aktuálně Olympus E-P3, který ho navíc má krutě rychlý (akorát nevim jestli full HD moc sem se po tom nepídil).

Každopádně na video, nejlépe GH2, nic lepšího a dostupnějšího neni..

Jo a profíci ostří manuálně, jenže to sou profíci.. se musí umět. :D (a mít na to jaksi equip)
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jáchym Ondřej Šlik 15. 8. 2011 21:19

Potvrzuji. Panasonic Lumix DMC-GH2 pro běžného člověka v pohodě nahradí kameru.Tedy technicky. Samozřejmě,že držení není fajn,ale na stativu na nějaké vystoupení v pohodě.
uživatel neexistuje
Jáchym Ondřej Šlik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 16. 8. 2011 06:20

Vierzbowski
asi budeš trochu natvrdlý..
vytrhávaš veci z kontextu a potom vznikne takáto veta:
"Zkušenosti s natáčením videa na DSLR : 500D, natáčení svatby, plně otevřená clona ... k tomu myslím už fakt není co dodat."

"skúšal 500D - kde sa ani mne vôbec nepáčili výsledky a po pár pokusoch som už nenatáčal "

rozoberiem pre tvoje pochopenie:

písal som že: "skúšal 500D" - to bolo podstatné (tvoje tvrdenie: "Pozor na uživatele Ganec - to je pozer, co NIKDY video s DSLR netočil,")
- čiže keď skúšal 500D - znamená že skúšal točiť video s Canonom 500D - o tom sa tu bavíme - o videu na DSLR..

"keď sa ani mne nepáčili výsledky" - znamená že výsledky boli zlé a ani jemu ani mne sa nepáčili..

"a po pár pokusoch som už nenatáčal" - znamená že som už video na Canone 500D netočil - lebo to stálo za ***** - chápeš??

pokračovanie:
"a skúšal aj 60D" - to znamená že skúšal druhú DSLR zrkadlovku na točenie videa - o tom to tu stále je!
"keď som fotil svadbu mi poprestavoval nastavenia a 2 hodiny som fotil na min clone (prestavil mi manuál, ktorý som mal nastavený na nočnú zábavu)"
- to znamená že ja som FOTIL svadbu (nerobil som video) a on sa hral chvíľu s foťákom a skúšal natáčať a popri tom mi prestavil nastavenia manuálu na fotenie (lebo skúšal aj fotiť), ktoré som mal pripravené (clona 5,6 ISO 800 čas 1/80 + externý blesk odrazom od steny a odrazka) - stiahol mi clonu na 2,8 - čo som si všimol až po 2 hodinách fotenie zábavy..

celý tento odstavec:
"Ganec toči: skúšal 500D - kde sa ani mne vôbec nepáčili výsledky a po pár pokusoch som už nenatáčal a skúšal aj 60D - - keď som fotil svadbu mi poprestavoval nastavenia a 2 hodiny som fotil na min clone (rozladil mi manuál, ktorý som mal nastavený na nočnú zábavu) - teda som chcel povedať že video točil.. mal dosť kvalitných kompaktov (cca 5 čo som to sledoval) a potom prešiel na OLYho - jemu vyhovuje a jeho prednosti prezentuje.. ale na zrkadlo to nemá.."
je o tom, že video TOČIL s DSLR - tak láskavo ty NETVRĎ, čo nemôžeš vedieť..
O TOM TO CELÉ BOLO!!!

téma je jasná tak sa jej drž.. ak máš čo povedať k téme a máš kopec vlastných skúseností - TAK NECH SA PÁČI.. ale nerieš čo nevieš!!
Naposledy upravil DUDISKO dne 16. 8. 2011 07:37, celkově upraveno 1
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 16. 8. 2011 06:57

Celý problém je v tom, že o natáčení videa na DSLR tady toho nikdo moc neví. Respektive pro většinu platí, že video = dokument. A k tomu já pořád dodávám, že na to DSLR není. Já to beru z pohledu amatérského točiče filmů.

Ano, pro dokumentaristu je GH2 dobrá. Stejně tak SLT55. Pro amatérského filmaře ne!!

btw: 500D - tady oparvdu to video není moc dobré; plná clona - no to by bylo aby to nestálo za prd!; svatba - to je ten dokument, na který DSLR není stavěný. A na základě těchto zkušeností na něco usuzovat je opravdu zhovadilost.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 16. 8. 2011 07:42

hrach na stenu..nemal som reagovať.. moja vina..
bavme sa o probléme: čo je video a DSLR
ospravedlňujem sa za invektíva z mojej strany Vierzbowski
niekedy sa neovládnem.. čo na srdci to na jazyku..
Naposledy upravil DUDISKO dne 16. 8. 2011 08:24, celkově upraveno 1
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 16. 8. 2011 07:49

Vierzbowski: Přesně tak. Akorát s tím rozdílem, že pro dokumentaristu je díky ergonomii a dalším věcem IMHO mnohem lepší opravdová videokamera, než (pseudo-)zrcadlovka. Ale samozřejmě, proč ne...

A ta storka s natáčením svatby na clonu f/2.8 mě připomněla situace, kdy si někdo koupí "drahou zrcadlovku co dělá super fotky", nejlíp s nějakým delším světelnějším objektivem, pak dělá fotky na otevřenou clonu a je rozzuřený, že tak drahý foťák má půlku obrazu nezaostřenou, že ty kompakty fotí líp :D
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 16. 8. 2011 07:55

Když se podívám na vývoj, tak video v DSLR je "dolepovaná" věc, už liveview tím trpělo a trpí, zrcadlovky prostě nejsou konstruovány pro tyhle funkce, prvotní hledáček je přes zrcátko a prvotní ostření přes fázová čidla. Liveview a video mi připadá, že tam výrobci zpočátku dávali neochotně (ne-li přímo s odporem) a jako jakousi nouzovku. Jinak by nebylo možné, aby to chodilo hůř, než v kompaktech týchž výrobců - a to tedy hůř chodilo. Proto bych se, pokud jde o video v DSLR, vyhnul starším, bazarovým typům, bude to obvykle bída.
I dnes je možné tvrdit, že na video jsou lepší bezzrcadlovky, většinou to bude pravda. Řada Panasonic GH se sklem 14-140 je přímo optimalizovaná pro video, ovšem taky si to dá zaplatit.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jáchym Ondřej Šlik 16. 8. 2011 08:08

Pro rodinné poměry stačí téměř cokoliv. Mám doma v pohodě použitelná videa z fotoaparátu Samsung S 500,který je dávno v propadlišti času. Ovšem je pravda,že kdybych byl FOTOGRAF tak si nebudu kupovat zrcadlovku na video,a koupím si kapesní Ful HD kameru
uživatel neexistuje
Jáchym Ondřej Šlik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 16. 8. 2011 09:28

Jáchym Ondřej Šlik píše:kdybych byl FOTOGRAF tak si nebudu kupovat zrcadlovku na video,a koupím si kapesní Ful HD kameru


No, to je právě o tom, co píše Vierzbowski - je podstatné, "na jaké video". Je propastný rozdíl mezi tím, jestli chci točit našeho Jiříčka, jak právě udělal první krok, nebo jestli chci točit amatérský hraný film.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jáchym Ondřej Šlik 16. 8. 2011 10:48

Amatérský hraný film lze natočit i fotoaparátem.
uživatel neexistuje
Jáchym Ondřej Šlik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 16. 8. 2011 11:15

ehm...aj fotit sa da mobilom... Na filmy s nizkym rozpoctom, videoklipy a reklamu je video z DSLR najdostupnejsia varianta na dosiahnutie "profesionalneho vzhladu"... ale na rodinne natacanie sa skutocne nehodi... vzdy zalezi od pouzitia ;-) ...napr. aj na svadby je to skvela vec, no hodi sa iba ako doplnok ku klasickej kamere, lebo tocit svadobne video na milion prestrihov nutnych pri zrkadlovke je poriadna sialenost....
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lemming 16. 8. 2011 11:33

Jáchym Ondřej Šlik píše:Amatérský hraný film lze natočit i fotoaparátem.


No a pointa je v tom, že na tenhle účel se "fotoaparát" (DSLR) hodí vesměs lépe, než ta kapesní Full HD kamera.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jáchym Ondřej Šlik 16. 8. 2011 13:02

To kapesní jsem nemyslel miniaturní :lol:
uživatel neexistuje
Jáchym Ondřej Šlik
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků